Checklist: 3 bulan sebelum hari itu

Salam,
Lagi 3 hari dah kurang dari 3 bulan..baru nak menghapdate checklist..
Checklist yang sama je dengan 4 bulan sebelum, cuma tukar yang dah
setel dengan perkataan done..gituuu la..

1. Tarikh :
Nikah : 30 September 2011 (night)
Resepsi : 1 Oktober 2011 (day)
Bertandang: 10 Disember 2011 (day)

2. Theme & concept:
Nikah : Tiffany blue + Pink + White Done
Resepsi : Dark Purple + Mauve Pink + Grey (To be confirmed)
Bertandang : Pending

3. Legal documents:
Kursus kahwin: Done
Hiv Test: Done
Borang Kebenaran Nikah: Pending

4. Venue
Nikah : Rumah, Indera Mahkota, Kuantan, Pahang
Resepsi : Dewan Kompleks Dagangan Indera Mahkota, Kuantan
Bertandang: Rumah, Felda Tembangau, Pahang

5. Catering/Canopy
Nikah : Done (ibu’s task)
Resepsi : Already paid deposit RM500. Balance-Pending
Bertandang: Pending

6. Pelamin
Nikah : Mini pelamin-Done (fairuz’s sponsor)
-Decoration: Flower paper (To be confirmed)
-Design: Done
-Bantal nikah: Done
Resepsi : Already paid deposit RM100. Balance-Pending
-Dais & Decoration: Pending
-Design: To be confirmed
Bertandang: Pending

7. Photographer
Nikah : Done (Mohd Razali)
Balance on accommodation+transportation-Pending
Resepsi : Done (Mohd Razali)
Bertandang: Pending
Choices of pose: Pending

8. Videographer
Nikah: Done (WiraVisuals) Balance 50%- Pending
Resepsi: Done. (WiraVisuals)
Bertandang: Pending
Choices of songs: Pending

9. Wedding outfits
Nikah:
-Dress: Done
-Tudung: Pending.
-Veil: Pending.
-Shoe: Pending.
-Accessories: Pending.

Resepsi:
-Dress: Done (Rumah Kebaya Malaysia)
-Tudung: Pending.
-Veil: Done (Rumah Kebaya Malaysia)
-Shoe: Done (Gavy)
-Accessories: Done (Rumah Kebaya Malaysia)
+Outdoor dress: Done (Dina Halim)

Bertandang:
-Dress: Pending. (Already email designer) To be confirmed.
-Tudung: Pending.
-Veil: Pending.
-Shoe: Pending.
-Accessories: Pending.

10. Makeup
Nikah: Test make up- To be confirmed
Resepsi: Test make up- To be confirmed
Bertandang: Pending

11. Doorgift
Nikah: Dah tempah kotak dengan yaty
-isi dalam: Pending
Resepsi: Botol jar dah beli
-VIP doorgift:Done Ole-ole manis
-Guest doorgift: Pending.
Bertandang:Pending

12. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece
Nikah: Pending
Resepsi: Pending
Bertandang:Pending

13. Hantaran
Bilangan dulang: 5 berbalas 7
For shakina: Pending
  1. Mas kahwin & Cincin-Done
  2. Handbag- Done
  3. Fererro roche- Done (kira done la)
  4. Make up set/Perfume set- Done
  5. Handphone- Done
To decorate: SuriWeddings

For sharifuddin: Pending
  1. Cincin- Done
  2. Kasut- Done
  3. Digital frame-Done
  4. Jam tangan- Done
  5. Perfume set- Done
  6. Al-Quran- Done
  7. Puding- Done (kira done la)
To decorate: Wan Intan sponsor

14. Cincin kahwin
For him: Done (silver 925 dari FC jewelery)
For her: Done (recycle cincin tuning je)

15. Invitation Card
Nikah & Resepsi: MyOneCard
-1000pcs = RM300
-Balance: RM250
-Design: Done
-Printing: Pending

16. Cake
Nikah: None
Resepsi: None
Bertandang: Pending

17. Jurunikah/Pembaca doa
Nikah: Jurunikah-Pending
Resepsi: Pembaca doa-Pending
Bertandang: Pending
 
18. Handbouquet
Nikah: Done (Dina Halim)
-Types & colors of fresh flower: Pending
Resepsi: Pending (DIY bunga crystal)
-Types & colors of crystal: Pink, Purple, White
Bertandang: Pending
 
19. Guest List
Nikah: 200 invitees. To be confirmed
Resepsi: 1200 invitees. To be confirmed

20. MC/Kompang/Entertainment
MC: To be confirmed
Kompang: Pending
PA system: Pending (Ibu’s task)
CD of songs: Pending

21. Pengapit/Bridemaids/Bestman
Nikah: Bridemaids & Bestman
7 Bridemaids: Nojie, Firuz, Jan, Zana,Ain,Nissie & Ecah-Done
- Bridemaids dress: Baju kurung pahang, pink, satin & batik-Done

5 Bestman: To be confirmed.
-Bestman outfit: Baju Melayu, black-Pending

Resepsi: Asmawi & Nojie’s task-Pending
Dress: Baju melayu & Baju kurung moden.
Color: Grey
Bertandang: Pending

22. Dresses for family
Resepsi: His family & her family.
His family:Light purple - Done
Her family: Pink - Done
30 corsages: The craft potion: Done
Bertandang: Pending

23. Bilik pengantin
Katil: Done
Decoration: HK d├ęcor

24. Signage
Resepsi: 20pcs.
Location: Done allocate.
Design: Pending
Printing: Pending
Welcome sign: The perfect canvas: Pending
  
25. Facial/Massage/Inai
Pending

26. Honeymoon
Date: 4 oct – 7 oct 2011 (To be confirmed)
Location: Bali (To be confirmed)
Tickets: Pending
Accommodation: Pending

27. Pre/Post Wedding
Photographer: (Pre) Fairuz Fadhilah & (Post) Ahmad Fairus
Theme: To be confirmed
Outfit: Pending
Location: To be confirmed
Date: To be confirmed

Tiada langsung niat untuk menunjuk banyaknya orang sponsor..NO..

Hanya untuk rujukan sendiri..kalau nak tahu, bila pudin & kina bincang apa 
yang tak setel memang bukak kat blog je..kalau pergi mana-mana
singgah mcD pun tak bawak pun buku tapi tengok kat blog..

Dialog semasa membeli barang hantaran..

Kina : apa lagi yang kita tak beli eh? lupa r..
Pudin : ce bukak kat blog checklist 4 bulan sebelum tu..

Macam gitu la.. memang memudahkan..
Dah anggap blog ini macam buku catatan persiapan..
Jadi sekian harap maklum..

Tentang bantal nikah untuk disewa

Salam 
Masih ingat gambar ni?Dari post ini..

 Ramai yang teka dengan betul..ya..itu bantal nikah kina nanti..
Tempah di sebuah kedai di One City Plaza (dekat dengan escalator)
Setelah 2 kali datang dan 3 kali call akhirnya siap jugak bantal ni..

pandangan depan..kemas..!
Pada mulanya kakak tu cakap seminggu je dah boleh siap..
Nanti dia akan call..tapi tak call2..setelah 2 minggu kami datang..
Dengan harapan bantal siap dah..

Malangnya kami pulang dengan hampa..
Kali kedua datang bantal yang tempat duduk tu kosong..
Takde bulat-bulat tu..sedangkan lukisan ada..
Bantal golek tu pun tak siap lagi dengan alasan mesin rosak..

Sentiasa follow up sebelum datang lagi..tak siap lagi..
Akhirnya minggu lepas dapat call kata dah siap..

Bila tengok yang tempat duduk tu sangat excited..
Cantik, kemas, cuba cari ada yang defect tapi alhamdulillah takde..
Berat & besar..boleh muat 2 pasang pengantin kot..hehe..
Material PVC..dalam tu macam ada kayu je..sebab dia sangat kukuh..
Walau seberat mana pun anda, bantal tu takkan congek ke atas..
HAHAHA..boleh bayangkan?
Suka..sangat suka..

Tapi..sangat kecewa dengan bantal golek tu..
Terlalu kecil & sangat tak padan dengan tempat duduk tu..
Kakak tu kata itu adalah saiz standard..letak atas bukan tepi..
Kina mula muncung dah..tak dapat kawal sebab bayar mahal ok..
Dah la tak boleh kurang..terpaksa ambil jugak..
Muat-muat je dalam kereta..berat ok!bulatan merah tu bantal golek..
Sedapkan hati jela....
hampa tak seperti yang dibayangkan & dilukiskan..
nasib baik ada fairuz my bff aka wedding designerku..
She said '' dun wori Journey of Bride to Be!!
wonderpet datang membantu!''..hahaha!

I know she will work out something about this..

Untuk disewa? masih memikirkan nak sewakan berapa..
InsyaAllah Fairuz akan jaga sewa bantal ni nanti..yes area KL insyaAllah..
Tapi after kina guna la ye..hehe..:P
Dah ada 2 orang dah chop untuk sewa..you know who you are..hee..


TEMPAHAN UNTUK SEWA TELAH DIBUKA
KLIK POST INI


Her & his reception shoes

Salam
Weekend ni rasa weekend yang paling produktif, aktif & penatif..
Syukur Alhamdulillah, banyak perkara yang disetelkan tanpa dirancang..
Hari Sabtu lepas, kami berjaya mengukur 6 shopping mall! Gila ok!
 Tapi ada shopping mall yang kami hanya sumbangkan duit parking..haha..

Kali ni kina cerita tentang kasut kahwin la dulu eh..
Bagi yang dah pernah baca, kina tempah kasut dari Gavy kat post ni..
Sepatutnya tarikh ambil kasut ialah 20 Julai iaitu hampir sebulan lagi..

Tapi pudin cakap alang-alang kita dekat dengan Maju Junction
''Apa kata kita call tanya dah siap ke belum..''
Menurut perintah..tapi dia yang call..hahaa..
kina memang tak suka call2 ni..

Kebetulan Asyraf cakap dah siap..So terus pergi collect..
Sampai je bagi resit, tunggu kejap..masa tunggu ni memang berdebar ok..
Bila dia bagi kotak....Buka-buka kotak...

Alamak! Saiz sama dah..tapi brooch warna lain..ke salah kasut ea?

Eh, betul dah ni kak..ada tulis dekat buku ni..jap tanya Asyraf..

Ye2..eh..salah warna eh..takpe la..akak try dulu dengan baju..
Kalau akak rasa janggal boleh datang tukar..tapi akak rasa cantik tak yang ni?

Cantik2..hehe..ok..

Saje je tau Asyraf ni..nasib baik sesuai ok..kalau tak dah meroyan..:P..haha..

Bila tenung-tenung kasut kahwin ni rasa alahai lip-lapnye Asyraf ni buat..
Tak pernah-pernah aku pakai kasut cenggini..Try-try jalan ok la..
Sebab platform dia tinggi so dia selesa..Kecik je saiz kasut ni..haha..
tapi kan..errrrrr..tak reti nak ikat tali kasut ni!
Dang! haha..nampak sangat tak pernah ada heel berfesyen2 sikit..
Lantak la..nanti pandai2 la..

Harga kasut ni sekali dengan brooch : RM100
InsyaAllah masa bertandang pakai kasut ni juga..

Kasut pudin pun dah setel dah..mahalnya la kasut lelaki..
Ini la lelaki bila dah start beli untuk dia..

Takpela beli bukan untuk kahwin semata-mata..
Boleh buat kasut kerja juga kan..

Itu saja tentang kasut..next will be bantal nikah!


DIY props : P & P

Salam
Hari ni mood DIY..heee..
Kenapa P & P? P stands for Post box & Polisterin..

Kedua-dua ada tujuan tersendiri..hehe..
Tapi tak cakap pun boleh tahu untuk apa kot..:P
Kedua-dua boleh jadi untuk props..

Peti pos beli dekat kedai hardware ACE. Harga RM12.90. Spray pun kedai yang sama RM9.00
 DIY peti pos ni pudin punya task..
Polisterin tebal 2 inci. Beli RM10.00 di Popular. Sebab ada kad popular dapat discount 10%.
DIY polisterin ni pulak kina punya task..
Harap-harap menjadi..
98 hari lagi..yeah..

Review: MeAmore Spa & Beauty

Salam
 Al-kisah sabtu lepas kina ke MeAmore Spa & Beauty di Bandar Baru Bangi..

Ini SPA kedua menggunakan voucher group-on..hehe..
Sebenarnya teman kawan opismate kina, dia first time buat full body..
79% OFF Steam Sauna (30mins)
+ Whitening Facial (40mins) 
+ Full Body Aromatherapy Massage (30mins) 
+ Body Scrub (30mins)  for only RM49 instead of RM235!

Hospitality: kina bagi 5 bintang sebab owner 
SPA ni sangat baik dan peramah..dia pun nak kawen bulan 9 ni..

Urutan: kina bagi 4 bintang sebab best, tak sakit, 
tapi lemah lembut & tak cukup..rasa nak lagi..:P..haha
tapi kan scrub tu dia hanya sapu tapi tak sental pun..=_=
macam mana daki nak hilang kan..tapi takpe..

Facial: Yang ni best..tapi rasa kejapnya..
 Sebenarnya ok je tapi sebab ramai customer jadi agak rushing..
Semua customer yang beli voucher dekat mydeal..hehe..

Condition: kina bagi 3 bintang je sebab tak berapa well organize..
rasa macam at home tapi home yang tak homey..haha..
boleh faham ke apa yang kina nak sampaikan?hehe..

1 kina paling tak suka, kat situ ada 3 bilik..2 bilik besar 1 bilik kecil..
Since kina & kawan first customer, tengok2 ada lelaki dekat bilik kecil..
then walaupun dia tutup pintu rasa tak tenteram ok ada lelaki..
siap main game lagi sebab nampak cahaya & bunyi kat atas siling..
Kina rasa suami kakak yang urut tu..tapi tak sepatutnya dia ada kan..

Kina rasa SPA ni boleh pergi jauh tapi kena improve susun atur SPA tu..


Kita tengok overall review stars..




GPS code untuk kad kahwin

Salam 
Zaman di mana orang dah tak tanya orang tepi jalan..
tapi banyak tanya papa..Yela..PapaGo..hehe..
Jadi GPS code penting dimasukkan dalam kad kahwin..

Hari tu masa pembetulan kad, kina minta vendor masukkan GPS code..
Dia cakap tak leh nak carikkan GPS code..
Takpe la kak, nanti saya emailkan GPS code tu..

Macam mana cara-cara dapatkan GPS code?
So, di sini kina sediakan tutorial untuk cari GPS kod guna Google Map..
1) Masukkan destinasi contoh kina: Kompleks Dagangan Indera Mahkota, Kuantan

2) Pilih yang paling tepat. Macam kina tak keluar dewan tu so ambil yang terhampir iaitu A.
3)Right click A yang pada peta: Click What's here?

4) Adakadabra!! Muncul lah GPS code itu..
Selamat mencuba !


100 days to go

Salam 
Orang cakap takyah la kira nanti stress..huhu..
100 hari lagi sebelum bergelar suami isteri.. 
Berdebar tunggu saat akad nikah pada 30 September 2011..

Time is running too fast & furious..:P
Perasaan bercampur baur..gembira + sedih..

Comelness

Salam
Kina jumpa ini semasa berjalan-jalan di Times Square Ahad lepas..
Kedai kosmetik rasanya, tak ingat namanya..tapi comel sangat..

Boleh jadi inspirasi untuk pelamin..atau photobooth..


Sweet & comel sangat ni haiiii..

Hye!I'm back on track!

Salam, 
Hai semua! Pertama-tama sekali kina mohon maaf banyak-banyak
sebab privatekan blog buat sementara waktu..

1) Kina nak cari mood update blog..mood dah kembali..yehaa..
2) Kina nak make over sikit supaya blog ni lebih user friendly..
3) Kina nak susun atur label dalam kategori, kalau tak serabutnya..

Lama rasanya tak membaca komen-komen korang..sunyi je email tu..hee..
Sepertinya dijanjikan, kina unprivatekan hari ni..tidur lewat semalam..
Dba, aku dah kotakan janji aku, harap ko orang pertama la baca..:P
Kan aku dah cakap dah takde la banyak pun make overnye..haha

Sekarang blog Journey of Bride to be dah ada fanpage
(over rasanya..hikhik)..Sudah ada 64 like..Thanks a lot ya..! 
Cuma mahu update dengan gambar-gambar dekat fanpage ni..
Taknak kacau kehidupan facebook private (poyo je kan..hikhik)
Kalau silent reader nak tanya kat situ pun senang & cepat sikit kina balas kot..

Seminggu tak berblog rasa macam sebulan..^_^

P/S: Mencari tukang komen yang ke 5000..
nak tahu lebih lanjut tengok di fanpage eh!

Lagu video nikah

Salam
 Untuk video nikah kina mahukan yang touching-touching..haa..
Sebab itu kina sebulat suara dengan pudin untuk amik abg wira..
Tak sangka abg wira ingat kina & add di facebook..haha..excited sendiri..

Tapi!
Tak sangka juga abg rifaiee CST cam kina di majlis wedding atia..excited lagi..
Yela..mereka kan videographer yang famous & kerja mereka sangat bagus..

Saya cuma blogger bride biasa yang belum sampai setahun pun di alam blogger..
masih banyak kena belajar untuk jadi blogger yang bagus dan
mencari info & memberi info kepada orang lain itu adalah niat utama..

Ok..Berbalik kepada lagu tadi..kina nak lagu yang syahdu-syahdu 
tangkap leleh la masa tengok nanti..hahaha..

Sangat suka lagu-lagu indonesia..
Kalau Malaysia paling suka Faizal Tahir la kan..
FT rock!
Hahaha..BERANGAN!!
Oh..abang faizal tahir!
Please buat satu lagu untuk saya..hahaha..

Buat masa ni dah pilih 2 lagu dari Rossa..
I love her voice & songs so much..
Bukan tu je..suka muka..suka rambut dia..comel gila..
Indah sungguh ciptaan Allah..
Paling suka rossa dalam video ayat-ayat cinta..
Suka baju, makeup & rambut dia dalam video ni..
Rambut sama ngan dia pun ok la kan..hahaha..
Asyik cakap pasal rambut rossa je kan..hahaha..
Ni rasa nak bukak salon potong rambut untuk muslimah je..
Sebab tak banyak salon untuk muslimah kan?

Haha..tiba je kan..happy holiday & have a great weekend!

 Kesimpulan: banyak lari topik hari ni..haha







Draft kad tak lulus

Salam 
Hari ni terima draft kad yang pertama..
Pada kina, kalau jadi cikgu mungkin akan bagi D..haha..

Terlalu banyak yang tak mengikut kriteria kina..Cerewet?itu perlu..
Kina rasa kalau nak inform by email terlalu banyak untuk dikomen..
Nampaknya kena ke onecard semula & highlight & boldkan semua semula..


Bagi yang pernah tengok design kina atau tak pernah boleh bandingkan
Mana pergi paper lantern bulat, garisan dotted untuk letak rhinestone, font terlalu banyak, love yang serabut..

kina minta sampul kosong tapi ada corak pula..kalau comel boleh terima..tapi tak comel, salah ejaan pula..

kina tak hantar lagi design bunting tapi dapat ni totally rejected..

Memang kina ada buat pembetulan bahagian peta yang mana kina buang kotak..
Dan alihkan aturcara ke muka depan tapi macam terlalu berbeza dengan design kina..
Minta ubah sikit paper lantern supaya nampak lebih comel
Tapi jadi bentuk love terus..sedikit pelik di situ..haha

Tapi takpe, semua manusia buat kesilapan & kita harus memperbetulkan..

Lain la kalau dah print, baru la boleh angin satu badan..hehe..
 Design kina pun bukan la comel sangat tapi kalau boleh nak simple..

Harus cari masa untuk ke kedai untuk pembetulan..:)
Sorry sebab membiarkan kamu semua membaca bebelan kina..haha..

Tunjuk dekat my bff yang ikut pergi hantar design..ayat yang keluar dari mulut dia..
disaster!
..haha..

Wordless Wednesday 6!

Salam 
Berangan...
Bora-bora..Wownyeeee kalau dapat honeymoon ke sini..hikhik

Jatuh cinta dengan tudung ni

Salam 
Sambil belek-belek fanpage OP kina - Mohd Razali,
Ternampak satu gambar baru pasangan Adila & Faiz..
Adila juga seorang bride blogger..maaf tak cam kamu dylla nur..
Padahal pernah komen di blog dylla..hehe..

Kina jatuh cinta dengan tudung dia..
Lembut, kemas, sopan, cantik..
Suka lah..tapi maybe sebab adila cantik so memang cantik sangat..
[Kalau aku pakai entah nampak camne]

Jatuh cinta!

Prosedur ujian HIV

Salam 
Di sini kina nak share pengalaman test HIV jumaat lepas..
Ramai di antara kita yang bekerja di Kuala Lumpur tapi dari negeri lain kan?
Macam kina & pudin kami anak pahang tapi berkerja di perantauan..ecece..
Masa mula-mula nak buat HIV test memang clueless tak tahu macam mana..
Mari kina story procedure test HIV kina hari tu..hehe

Langkah pertama
Survey by internet, baca pengalaman orang lain semasa buat HIV test..
Akhirnya jumpa satu gambar nombor telefon klinik-klinik di Kuala Lumpur 
Yang boleh buat test HIV..hanya klinik kerajaan sahaja yang boleh 
Dan ianya valid untuk tempoh 6 bulan sahaja.
no klinik kesihatan kerajaan di KL. kidnap dari nadya
Langkah kedua
Telefon klinik yang berdekatan iaitu klinik bangsar untuk buat appointment.
Masa telefon ni lah tanya apa yang patut untuk ditanya. Pudin yang call.hehe..

Pudin: Assalamualaikum, ini klinik kesihatan bangsar ke?
Nurse: Waalaikumussalam, bukan, ni klinik kesihatan pantai.
Pudin: oh yeke..kat sini boleh buat test HIV sebab nak kawen..?
Nurse: Boleh dik..seringgit saja..bila nak kawen tu?
Pudin: Bulan september..boleh saya buat appointment Jumaat ni?
Nurse: Boleh, pukul 8 pagi. Boleh bagi nama dan IC adik & pasangan..?
Pudin: Awal sangat tu kak pukul 8, pukul 9 boleh? (bagi nama & IC)
Nurse: Boleh2..awak ingat eh ic tunang awak?
Pudin: Hehe..ingat-ingat..kena bawak apa ye?
Nurse: Bawa IC, Pen dan surat jabatan agama tempat adik nikah..
Pudin: ok..terima kasih..

Begitu la al-kisah perbualan telefon mereka..haha..

Langkah ketiga
Sediakan dokumen yang diperlukan. IC checked, pen checked, surat tu?
Kina download dari website JAIP surat untuk HIV ni..gunakan teknologi ok..
Kina & pudin kena guna borang dari JAIP sebab orang pahang..
Surat ni namanya Borang persetujuan jalani ujian saringan HIV.
Kedua-dua pasangan perlu mengisi borang ini ok..

Langkah keempat
Semasa di klinik kesihatan pantai.
Berjumpa dengan nurse kat situ dan bagitahu dah buat appointment.
Mula-mula kena isi kad berwarna kuning untuk pendaftaran & borang HIV.
Lepas tu kena ambil nombor. 
Bayar RM1 je, parking kat plaza pantai tu lagi mahal..huhu

Kina cakap dengan nurse kaunter tu nak buat test Tallasemia sekali..
 Nurse tu cakap kena cakap dengan nurse yang buat test HIV tu..

Then terus masuk bilik no 5, amek darah sikit..sikit je..kat hujung jari..
Untuk test Tallasemia pula ambil darah banyak sikit dekat lengan tu..
 Tak sakit pun nurse tu buat..lemah lembut..ucap bismillah lagi..:)
Duration dari masa check in klinik hingga check out klinik adalah sejam..

Langkah kelima
Keputusan ujian HIV : non reactive/ reactive
Keputusan tallasemia : Doktor cakap darah ok tak perlu buat screening..
Alhamdulillah, semuanya ok..dah setel 1 legal dokumen..lega..





Botol jar dari Quality Pack

Salam
Akhirnya dah berjaya memborong botol jar untuk doorgift nanti dari QP.
QP stands for Quality Pack..Kalau google map search je plaza puchong ok..
Senang je nak cari sebenarnya..muka depan kedai adalah begini..
Pandangan depan kedai

Quotation dari QP. Klik untuk tengok alamat-alamat & no tel. Kat Johor pun ada..
Kat sini ada pelbagai jenis packaging. Kalau beli banyak dapat murah la..
Beli sikit pun takde la mahal macam beli dekat pasaraya kot..
Botol jar kina beli tak sampai 70sen pun..Serius sangat berbaloi..
Harga adalah bergantung kepada saiz & kuantiti ye tuan puan.. 
Saiz botol jar kina kecik aje 200ml..

Bagi penutup botol jar ada dua warna putih atau gold..
Kina ambil warna gold kunun nampak more exclusive..
Beza harga adalah 5sen untuk penutup warna gold..
Harga penutup adalah standard..Kalau tak silap kina la..
Harga botol ikut size pastu korang tambah la dengan harga penutup..

Penutup color Gold = RM0.19
Penutup color Putih = RM0.14

+
Harga botol pilihan korang..




Mula-mula amoi tu tanya nak ambil berapa?
Pudin cakap 1000 boleh tak? 
Amoi tu balas untuk u boleh punya..haha
Kina cakap better ambil lebih sikit untuk keselamatan..
So kitorang ambil 1020pcs sebab packaging 60pcs 1 kotak..

Dengan pantasnya amoi tu buat quotation pastu tanya bawa kereta apa?
Pudin cakap CCK ...Kina dah gelak dah..diikuti amoi tu..haha..
Orang tanya kereta apa bukan no plate kereta..aduyai..hehe..

 Nasib baik lah bawa kereta pudin kalau tak mesti semput babyelite kina tu..
Tu pun muat-muat aje 17 kotak + 1 kotak penutup dalam kereta..
botol-botol jar kosong sedia untuk berkhidmat..hehe
After that kitorang parking kereta betul-betul belakang kedai
Supaya senang nak angkat kotak-kotak tu masuk dalam kereta..
Berotot jugak la nak mengangkat..haha..QP takde service mengangkat..
Takde la berat sangat kalau angkat dengan penuh kesungguhan..hee..

So far so good..QP pun layan ok je..no problem at all..
Actually kalau nak senang berurusan dengan vendor 
Kita sendiri kena prepare ourselves..lengkapi pertanyaan dengan senyuman.

Kalau muka pun masam mencuka nak aspect orang akan respect?
Kalau tanya soalan bodoh nak orang layan dengan pandai?
Jangan susahkan vendor kalau taknak vendor susahkan kita..
Dan apa yang paling penting ucapan terima kasih..

Sekian, terima kasih..:)..Heee



DIY:Nak macam ni.

Salam 

Mood nak kahwin datang kembali..hahaha..
Semua gara-gara baca post yang tersangat sweet dari puan atia!

Bagi yang mengikuti kisah doorgift jar yang kina nak DIY tu..
Kina mahu buat macam kat bawah ni..(kalau jadi la)

sorry for sangat-tak-berkualiti punya gambar
Tapi..apa nama fabric atau kertas untuk cover tu eh?
Direnung-renung pada majalah cosmopolitan tu macam...
kain pengelap cermin mata!haha

Mahu tengok behind the scene pergambaran utk cosmopolitan ni?
Photographernya kudegraphy.


BTS : Rustic Chic Photoshoot. from the whiteroom kuala lumpur on Vimeo.
Ada yang join contest pakej lengkap 15K cosmopolitan tak? 

Esok akan pergi beli botol-botol jar tersebut di QP..insyaAllah..
Esok pudin cuti, jadi kina minta cuti juga la! Yeay!!

Just in case, korang tahu apa & nak cari kat mana roger-roger ok..
Any suggestion untuk cover jar tu sangat-sangat dihargai..i lap u!
Yes U la!hihi

Purest of Pain

Salam
Pernah dengar lagu ni? Purest of Pain tajuknya..
Masa kecik-kecik dulu tengok telenovela mis tres hermanes..
Suka sangat tengok muka si Scarlet Ortiz ni..cantik gila..


Tengah dok layan lagu Purest of Pain versi english punya..
Rasa penyanyinya sangat comel..hahaha..

Deep in my heart i feel pain..
Rasa mood kahwin hilang, rasa nak postpone je..
Pudin takde kaitan dengan perasaan & this kind of feeling..
He is indeed a perfect guy! It just me..terrible me..
;(


Cincin silver 925 untuk si dia

Salam

Alhamdulillah, berjaya mendapatkan cincin kahwin untuk pengantin lelaki..
Cincin silver 925 untuk si dia..Sangat suka design pilihan pudin sebab simple..
Tambahan pula, cincin perak tu kan sunnah Rasulullah S.A.W..

Apa itu silver 925?
After go thru beberapa website dan sumber..
Silver 925 atau nama lainnya silver sterling..
Campuran 92.5% perak + 7.5% copper

100% Pure silver cannot be used in making jewelry as it is extremely malleable 
and it can suffer damage easily. It also tends to get very soft, even in conditions 
of normal temperature. source: here

Sebab itu silver 925 yang paling berkualiti digunakan untuk membuat jewelry.
Salah satu cara nak tahu silver 925 adalah ada tanda hallmark 925.
Seakan-akan tanda emas 916 dalam cincin itu sendiri.

Lepas dah beli baru buat research pasal silver ni, boleh tak?
Ok la ada ciri-ciri mark 925..hehe..

Cincin ni kitorang beli dekat F&C Jewelry cawangan Mydin Subang Jaya..
Tak glamer pun kan..kedai biasa aje tapi yang penting dah berkenan..hehehe..

Dengan tagline kedai ''batu kekal bersinar selamanya''
haha..tak boleh blah..tapi nampak eksklusif walaupun murah jauh dari platinum..
gambar ditangkap oleh firuz

PR sangat bagus, comel je amoi yang jual tu..
Ada macam-macam design, macam-macam batu..
Macam-macam warna, biru, hitam, kuning,ungu (ni mesti nora suka)
Bila tengok design cincin couple hati cakap nak..
Tapi duit & jari cakap tak perlu..hahaha..nak letak kat jari mana lagi..
Untuk kahwin memang kina tak beli cincin..recycle aje..hihi

Harga started from RM69 hingga ribu-ribuan..
Ada discount 20% so dari harga RM270 jadi RM220 cincin pudin..

 Lepas dah beli rasa macam entah la..
tak sedap hati sebab murah dari cincin tunang kina..

Pudin perasan muka kina berubah..dia terus kuar ayat puitis dia..
''Takpe la, jangan la sedih walaupun harga dia murah tapi 
nilai dia sangat tinggi tau sebab ni kan cincin kahwin, akan pakai sampai bila-bila''

Ceh, ko mula la buat gentleman macam Seth Tan dalam nora elena..haha..

Tapi kina suka sangat design cincin tu..batu tenggelam sikit..
Dapat kotak biasa je..memang nampak macam cincin 10ringgit..
Balik letak dalam bekas habib jewel..terus nampak mahal!hahaha
pandangan sisi & depan..heart it so much..

See!
Kalau tipu cakap platinum 2ribu pun orang percaya kot..haha..just kidding!
Sedikit info tentang cincin silver, kalau salah tolong tunjukkan..:)

I do to silver ring!



 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork