Esok kami akan nikah!

Salam 
Esok kina akan akad nikah! Macam tak caya je..
 Hari ni nak berinai..harap2 merah la ye..

Sedih bila apa yang diharapkan tak seperti diangankan..
Tapi last2 minit ni kita rembat aje la..

Rumah Kebaya Malaysia dah announce 2 benda!
1 Pemenang bagi pertandingan model RKM. Yeay! Kina vote dia!

1 lagi ini..
Double promotion dari RKM..berbaloi-baloi & luar biasa ok! check it out!
1 Hari Lagi!

Double promo @ RKM

Salam
Nantikan double promo dari Rumah Kebaya Malaysia!
Apa yang promo tu? Bila tu? 
Kena check it out dekat fanpage RKM dalam masa terdekat ya!
Nervous plak nak tahu..nampak macam promo yang super delicious je..:)

Design-design last minute

Salam 
 Minggu terakhir ni rasa sangat penat.. 
Sebab tu tak dapat nak berblog sangat..so sorry.. 
Tapi kina janji lepas kawin kina akan blog dengan jayanya..hahaha.. 
InsyaAllah..:)

Siapa yang dapat datang, cari penunjuk arah ni ya!InsyaAllah tak sesat..hee..
Kina print out 20 penanda arah..Biar banyak kan! GPS pun takut sesat gak..
sama dengan design bunting dari cheap-cheap kan? cari jangan tak cari ye..
Kina edit design dari Cheap-cheap..Tq Cheap-cheap sebab izinkan..
Edit pakai photoscape je..Lepas tu terus hantar print pada KBB shoppe..
Baru ambil semalam..ha..belum bayar pun lagi..hahaha..
Tq Zimie yang baik! Kina suka hasil print outnya..Jap lagi kina bank in k!

Bukan tu je kina hantar print dengan KBB shoppe..
Kina hantar design ni jugak..Ni untuk label di majlis 1 Oktober..
First time belajar guna Adobe Ilustrator untuk buat design ni..trial version..
Ideanya untuk letak atas bantal polisterin masa bertunang hari tu..

Thank you tag untuk lolipop pun kina design pakai photoscape & paint..
Suka warna purple & polkadot tu..nampak smurflicious..ahahha..
Kalau biru mesti lagi smurf..tapi tema bukan biru plak..hee..
Yang ni kina print dekat kedai depan office lepas tu punch sendiri..

Ini hasilnya..malas..jadi gam je..

Design last yang kina buat adalah sticker untuk centerpiece..
Yang ni memang sangat last minute..Thanks to Lurvering printkan!
Design & font sama untuk menu label..suka padanan pink & grey..
Yang bestnya print dengan Lurvering dapat harga special...
Kina just beli 60 keping sticker ni..untuk deco centerpiece atas meja..
Risau jugak mahal sebab sticker panjang nak lilit pada jar..
Alhamdulillah dapat harga macam beli 1000..30sen untuk 1 pcs..
Berbaloi sebab sticker tu panjang ok..comel plak tu..
Puas hati dengan warna print out..kina minta nak doily cut macam fariza.
Yang ni label untuk centerpiece..Kina print & laminate dekat office je pakai kertas pink.
Centerpiece tu kina buat dalam 50..pakai botol jar untuk doorgift..dawai tak dilupa.
Ni bahan-bahan untuk buat centerpiece tu..
bahan-bahan untuk membuat centerpiece
Sticker tu kina dah tepek dekat semua 50 botol jar..
Bunga tisu tu buat pakai crepe paper colour purple..tq firuz tolong buatkan!
Boleh bayangkan tak centerpiecenya nanti dengan bahan-bahan ni? 

Last but not least..VVIP thank you tag teaser dari CBL..
Kina dapat hadiah giveaway dari CBL..belum tengok lagi yang real..

Tapi sangat comel kan? sesuai dengan namanya..
Creative by lynda..sangat creative ok! sesuai untuk doorgift VVIP..
Macam kina bagi untuk rombongan pengantin lelaki nanti..
Maaf kengkawan yang berebut nak thank you tag yang ni..
Sebab ni limited..kihkihkih..thank you lynda syg!

4 vendor printing ni kina sangat recommend ya!
Jadi......
4 hari lagi! hee



Wedding blogger & 5 hari bekerja

Salam

Ini adalah kali pertama kina pergi wedding blogger pahang.
Pertama kali pergi terus 2 wedding kan. Tahniah buat put & dyll.
Tidak dilupa kepada blogger lain iaitu lisa,syima,hidayah,ekin & lain-lain.
(maaf mungkin ada yang keciciran)

Biarkan gambar bercerita 1001 cerita..
Sampai2 terus tangkap gambar..put nampak aje kina sampai..put cantik ok! busana kami dari vendor yang sama, warna pun hampir sama..:)..nak cantik macam put jugak lah..:P

b2b dari pahang..ramai sangat tetamu put jadi kami duduk di tepi..peak hour katakan..:)

Romantic colours..tiba-tiba ada cahaya keimanan dari atas..:P

Di canvas photo put..Sarah buat ape tu??hehe

Baju dyll cantik kan? Cupcake tu pun comel sangat..

Kami sampai agak lewat jadi dapat bergambar sakan dgn pengantin..
Kina mengikut tema dyll kan? hahaha..(baju pinjam mak kina punya..lupa bawak balik baju)

Kina pergi dengan pudin seterusnya konvoi dengan nora,intan,aliza & sarah.
Sebenarnya kina dari kuantan, pudin dari melaka.
kitorang jumpa dekat tol temerloh.

Then baru naik 1 kereta. bila nak balik KL naik kereta masing-masing semula.
Betapa gigihnya kan..hehe..terharu tak wahai pengantin sekalian?haha..
sebenarnya sebab lepas tu nak pindah-pindah barang dari rumah sewa kina.haha
Alhamdulillah, bersyukur sangat ada bakal suami yang sangat rajin & baik hati.

 Apa yang 5 hari lagi? Kahwin? No no no..
Kahwin lambat lagi..haha..minggu depan kina kahwin..chillex dulu..
5 hari lagi untuk kina bekerja..Sedih rasa sebak sangat la plak..
Esok nak buat surat letak jawatan dah..

Yup, kina akan berhenti berkeje & pindah ke Melaka.
Rasa sedih sebab kina sangat sayangkan office kina ni..
Mana taknya sehari selepas kina konvo degree terus masuk keje sini..
Sampai sekarang ni..dah 2 tahun 1 bulan kina berkhidmat..(khidmat la sangat)
Tapi betapa setianya daku kepadamu wahai office..

Kina jenis yang ego..tak main nak cakap touching2 kat depan-depan..
Tapi seriously kina rasa kina akan menangis dengan lebatnya
kalau buat ucapan pada semua officemate nanti..
Ada sejuta kenangan terindah bersama. Tak mungkin dilupa. :(
Makan-makan time, badminton time, mandi hujan time, skytrex time,meeting time..
kena marah time,bengang time,gosip time, sembahyang time..banyak la timenya..

Lepas ni kina buat apa? Kerja apa? Tengok la macam mana nanti.
Everything happen with a reason..Kina percaya, Allah ada reasonNya.
Look forward to stay in Melaka! :P

Last sekali nak ucap tq banyak2 kepada someone yang special..
Thanks kepada tunang kina kat bawah ni yang sangat rajin & baik hati..
Ada orang cakap ni muka kina kalau kina lelaki..haha..
Pudin versi perempuan?haha..(gambar candid ni sebab tu tak sempat tunjuk gigi.:P)

DIY crystal brooch

Salam

Kina terharu sangat sebab 7 orang bridesmaid kina sudi ambil cuti 30 Sept.
Jadi, rasanya selain tempat tinggal free patut la bagi something special..
Mungkin tak special dari segi harga, sebab costnya tak banyak pun..
Rasanya 1 brooch tak cecah RM1 pun..belum kira lagi...

Tolong la terima dengan hati gembira ya bridesmaidku sekalian..hahaha..: p

Semalam kina try buat crystal brooch warna pink..
Crystal tu kina ambil yang lebih buat bunga tangan tu..
Berikut adalah barang-barang yang diperlukan untuk membuatnya..

Masa mula-mula blur macam mana nak gamkan & susun2 kristal tu..
Pastu hentam jela..siap lagi terkena gam tembak yang tengah hot & spicy tu..
Auuchhh... (saja nak buat korang terharu lagi..haha)

Ini lah DIY crystal brooch untuk bridesmaid itu. 
Senget benget..Maaf la sebab 1st time buat..-_-
Lepas ni nak buat warna purple plak..
Have a nice day!


Fitting kali pertama

Salam
After fitting baju di Rumah Kebaya Malaysia kemarin,
Baru rasa macam cepatnya...nak kahwin dah ke?huhuhu..

Kina, pudin & firuz (PA tanpa gaji kami) sampai di RKM jam 11 pagi.
Kak sitti dah menunggu & mempelawa kami masuk dengan senyuman..

Mula-mula kak sitti mintak pudin test baju dulu..
.
.
.
.
Jeng-jeng-jeng
Kita kasi potong kapala..:P

Lengan baju senteng sikit, yang lain semua dah ok.
Kak sitti try adjustkan..tapi still senteng sikit..
Kak sitti tanya kalau kina nak baju lain..tapi kina nak baju yang ni je..

Adakah kina kejam pada pudin sebab kina taknak baju lain?haha
Siapa suruh makan banyak kacang panjang, kan dah panjang tangan..:P
(copy ayat ahmad fairus..hehe) 
Kak sitti cuba lagi untuk adjust bagi nampak ok..Tq kak sitti..
Kak sitti bagi tips supaya nampak tak senteng sangat..

Lepas tu, tibalah giliran kina untuk fitting pulak..
Mula dengan kain, korset & inner yang matching color dengan baju.
Dengan kina tangan labuh sikit tapi still ok..cuma kena kecikkan lagi..
Kain pun agak labuh, pakai kasut tinggi macam susah nak jalan..
Beading sarat & cantik! Baju tu cantik, pemakainya biasa2 aje..:P kina nampak gemuk kan?haha

Diingatkan kalau nak fitting bawak sekali kasut yang kita nak pakai nanti..
Baru senang nak alter ikut ketinggian kasut atau boleh testing jalan..hee..
Kina memang tak reti kasut pengantin yang sarung je..tak boleh jalan..
At least kena ada support kat belakang kaki..

Next fitting 25hb, kalau dah ok boleh ambil terus baju..
Kalau ada yang tak kena kena buat fitting lagi..
Hopefully semuanya ok aje ye..

Terima kasih buat kak sitti & ahmad fairus yang melayan kami dengan baik sekali.




p/s: ni boleh kira teaser sekali la kan..^_^


Promosi coklat bunga


Salam 
 Haish..hari ni asyik cakap pasal bunga kan?hehe..macam hati berbunga-bunga je.
Sekarang Mieza ada buat business coklat yang digubah untuk hantaran.
Bukan itu saja, ada promo hebat lagi. 40% discounts untuk 5 orang terawal!

Iye, kalau tak caya? Boleh tengok dekat blog mieza ni.

Barang hantaran kina semua dah siap. Alhamdulillah. 
Kalau tak mesti order 1 bakul coklat hantaran dari Mieza. Comel kot.

Suka warna biru!

Romantik!

Cute kan?
Kalau tak sempat jadi 5 terawal macam mana?
Dont worry, anda masih berpeluang dapatkan discount 20%.
Promosi ni sah sehingga 15 Oktober 2011 je ok.

Mari kita terjah MizaShoppe sekarang!


Boleh la berurusan terus dengan Miza melalui telefon @ email:
019-4930840
014-9429285
017-4875752

miezatzatza@gmail.com

Disclaimer: This post is fully sponsored by MizaShoppe
Sila berurusan terus dengan 
MizaShoppe untuk info lebih lanjut.
Sebarang urusan jual beli antara anda dan 
MizaShoppe
adalah bukan tanggungjawab Journey of Bride to Be. ;)

Bunga-bunga tanganku

Salam

Selamat hari Isnin! Mulakan hari ini dengan senyuman seindah bunga-bungaan..eceh.
Banyak sebenarnya nak kongsi bersama, semalam 8 tempat kina terjah tau..penat.

Tapi hari ni macam semangat berkobar-kobar macam udang galah bakar..
Apa kaitan kan? hahaha..lapar la..belum breakfast lagi..

Orite, tentang handbouquet. Kina dah buat research pasal keserasian
antara bentuk handbouquet & bentuk badan..Wah, ada jugak kan isu macam ni?

Nak tahu bentuk bunga tangan yang sesuai dengan badan anda? Klik sini!
Since bentuk badan kina tak sesuai dengan bentuk cascade,
so kina opt to timeless beauty round shape..classic gitu..senang cerita.

Kina nak merasa guna pelbagai material,
maksudnya fresh flower ke artificial ke paper ke kan.
At least setiap momen tu berlainan bunga tangan.
Ada 3 majlis dah dapat rasa semua 3 jenis pun ok.

Bunga Tangan Solemnization: Bunga fresh flower dari Dina Halim.
Ni dapat free sebab menang contest. Kak nad cakap sebab kina punya majlis jauh,
Jadi ambil bunga yang tahan lama. So kina bagi la contoh design macam kat bawah ni.
Bunga tangan warna pinkish2..

Akhir perbincangan adalah bunga carnation & ros. Kina suka kedua-dua bunga tu.
Jenis bunga: Ros & Carnation
Warna: Variasi pink

Bunga Tangan Reception: Bunga kristal DIY sendiri.
Bunga ni dah 70% siap. Malas nak pintal dawai halus last-last gam je..hahaha.
Dah last minit ni buat je apa yang rasa nak buat. Tapi gam memang penuh la..
Ini dia! 

Jenis bunga: Kristal beli dekat kedai bunga reben
Warna: 5 warna. (Dark purple, Shocking pink,Pink merah, Light pink, Putih)

Bunga Tangan Bertandang: Bunga fabrik dari Cik Intan NorAzam
Tempah lepas intan kahwin = lepas kina kahwin juga sebab tarikh sama.
Bunga fabrik ni memang comel, dah la ringan je berbanding bunga kristal.
Dengan harapan pengantin juga akan secomel bunga ni!

Jenis bunga: Fabrik Warna: Belum dikenalpasti. sebab baju pun belum ado.

InsyaAllah, semoga semua berjalan lancar..Amin..

Deco testing doorgift jar

Salam 
 Masa bulan puasa ritu test beli kain untuk buat penutup botol jar..
Beli kain tu dekat Kamdar dengan intan & put dengan harga RM2/meter..
Murah kan? Kena la cari yang murah sebab nak buat 1000pcs kot..

Hasil testing-testing dengan sticker Shakina's Cookies jualan biskut raya..
suka cup polkadot ni..matching plak dengan kain tu kan..

Gunting tak berapa tajam tu jadi bergerigi je..Kina potong bulat..
Lepas tu ikat dengan getah je..

Coklat tu contoh untuk bergambar je ye..hahaha.. 
Tak mampu nak bagi coklat..biskut je la ye..hee.. 

 1000 botol jar nak buat macam ni..dalam masa tak seberapa nak ada ni.. 
Botol semua dekat kuantan..dan kina berkerja di KL..hee..susah jugak.. 
SEMPAT KE?

Last-last mungkin ikat riben tepek sticker je..hee.. 
 Makin dekat makin malas..main game & tengok anime lagi..hahaha.. 
Nak jadi bini orang dah kot..haha..

To-do-list Sebulan Lagi Nak Kahwin

Salam 
Hari ni rasa insaf sikit nak buat kerja kahwin. cuti raya = cuti kerja kahwin.
Bila dah tinggal kurang dari sebulan ni atau lebih tepat 23 hari lagi ni.. 
Tak boleh nak buat checklist panjang berjela dah tapi kena lah buat TO-DO list..
Baru boleh nampak apa yang belum siap & terus say I DOx100000..hahaha..

NIKAH
  1. Tudung nikah & veil untuk nikah: tunggu Koleksi Vispera call
  2. Beading baju nikah : macam takkan buat je ni. haha
  3. Survey bunga pahar murah-murah punya. : kalau takde bunga pahar boleh tak?-_- (ibu dah buat muka..hahaha)
  4. Doorgift: kotak & hadiah innershine dah ada. belum lipat & packagingkan mereka. bahan-bahan untuk buat bunga rampai belum cari. tiru xora je la.
  5. Senarai gambar-wajib-tangkap nak bagitahu Mohd Razali.:tiru lisa je la.
  6. Kumpulkan address: alamat masih berterabur. ada dekat gtalk, ada dekat FB,email.
  7. Beli setem, print alamat atas envelope & bagi abang posmen.
  8. Follow up dengan vendor-vendor yang menang contest: kena buat muka tebal.
  9. Inai: dah try pada adik, inai serbuk dari Mekah ibu beli 2 tahun lepas, takde warna pun. dah masuk angin kot inai tu.haha.so kena cari.
  10. Cincin: cuci cincin tunang 11 sept ni. ya, recycle aje.
  11. Mini pelamin: Discuss dengan fairus untuk DIY. Ingatkan ayah ambil platform
  12. Sediakan dokumen: ambil gambar passport je tinggal. muka comot.

RESEPSI

  1. Fitting Rumah Kebaya Malaysia: dah set appointment 11 sept ni.
  2. Bunga tangan kristal: malasnya nak buat. baru 3 kuntum.haha
  3. Canvas: hantar gambar pada ThePhotoboothCorner. takde gambar menarik.-_-
  4. Signage & Menu Label: cari kayu,finalize design & print dgn KBB.
  5. Doorgift: Botol jar je ada. macam tak sempat nak DIY beriya. huhu. beli lolipop. buat TQ tag.
  6. Centerpiece: Dah ada idea tapi tak tahu berapa sebab belum visualizekan susunan meja.
  7. Visual: Tak buat lagi susunatur. nak pakai meja petak jadi tak tahu camne.
  8. Guestbook corner: macam dah lari budget je nak merealisasikan idea tu. :P
  9. Cari tudung dark purple: incase tak sesuai dengan muka yang bulat ini.
  10. Skrip DJ: belum edit-edit lagi. macam skema je skrip tu. -_-
Ok. 22 perkara lagi yang nak dibuat dalam masa 23 hari. 
(padahal mengelat ada yang gabung-gabung dalam 1 topik)
Benda-benda remeh temeh ni macam lagi memeningkan kepala di saat-saat akhir.
Rasa macam semua taknak buat lah..lari budget la..yela, cenonet-cenonet je tapi bila kumpul-kumpul semua senak tengok nak bayarnya nanti. InsyaAllah. Boleh!

Aja-Aja Fighting!

Dengan rendah diri menjemput

Salam 

Sebelum terus ke point utama post ini, kina mahu share sesuatu..
Tadi kina dikejutkan message dari seorang rakan kina di facebook..

salam. Kak kina,sy nak bg doodle ni utk akak...ngehehe sy skodeng blog akak pastu tgk pre wedding akak yg comel tu...hihi dari situ sy dpt idea nak men-doodle..hoho sori sbb buruk...haha
Comel gile kan? haha..tq salfiza!terharu ok!
Bersambung dengan tujuan utama post..

Dengan rendah diri kina ingin menjemput semua ke majlis kami..
Pada 1 Oktober 2011 di Kuantan, Pahang..
Samada anda blogger atau silent reader, jemput lah datang ye.. 
Boleh kenal-kenal..eceh..

Bagi yang inginkan kad jemputan boleh email kina sebelum 10 Sept 2011.
Sebab kina akan post semua kad sekaligus pada 12 Sept. InsyaAllah.
Email kina: shakina.farhan@yahoo.com
Subject Email: alamat kad
Supaya senang kina nak trace dekat inbox atau spam..

P/S: Lagi 25 hari ke hari itu..Semoga Allah permudahkan semuanya..

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork