10 idea DIY kad kahwin sendiri

Salam

Rindunya nak Do-It-Yourself..sob2..
Actually, mood nak tulis pasal wedding cards ni tiba..
Selepas anak berjaya menjumpai kad kahwin yang dah disorok lama..
Yes, she is so clever and active girl! Even maknye kuat tido masa pregnant..

Perasaan bila tengok balik kad kahwin sendiri? Yang dibuat sendiri..
Ohhh! Priceless!! Rasa macam boleh cakap macam ni 10 tahun akan dtg..

"Shahadah, ni lah kad kawen mama & papa buat sendiri"
"Papa tolong jugak gam benda rhinestone tu depan library UM"
HAHAHA

So girls, its so worth it tau walaupun takde la cun sangat..

Ni idea-idea yang boleh korang try letak atas kad selain rhinestone..hihi

1) Butang 
Butang ni pun nice, boleh beli borong dekat mana2..

credit to : here
 2) Ribbon
Ribbon atas kad kahwin rasanya dah biasa sangat kan. 
Kalau pakai ribbon yang keras lebih cantik rasanya.
credit to : local vendor
3) Felt
Ingat lagi pernah 1 ketika dulu semua orang gilakan felt.
Craft thingy yang sangat menarik. Comel sangat card ni.
credit to : here
4) Lace
Wow, ni sangat la ekslusif & elegan & super mahal..hihi..
Kalau kuantiti yang sikit macam VIP ke should be ok la.
credit to : here
5) Doily paper
Bagi yang tak mampu berhadapan dengan kos lace,
doily adalah penganti yang bagus. Beli kat chow kit murah je. 
credit to : here
6) Crochet
Bagi yang pandai ber'crochet' boleh try buat macam ni.
Tak perlu sampai 3 love pun ok , kalau tak larat 1 pun cun dah. hihi
credit to : here
7) Pearl
Dekat contoh ni gabungan pearl & kertas. (i tak minat sangat rama2 tu)
credit to : here
8) Bunga 3D
Kerlasss kau mamaria! Jenuh nak buatnya kan..hahaha..
Usaha escalator kejayaan! 
Tak pun pakai 3D flower kecik2 1 yard dpt byk tu kan.
credit to: here
9) Rubber Stamp
Bukan letak rubber stamp atas kad tu ok, tapi stamping..hehe
Kina paling suka main stamping..Senang pun senang..
Kalau buat kad pastu stamp kat bawah tu
'made by Shakina' ataupun 'wajib dtg tau!' hahaha..
Mesti orang kata ngengada lah! Biar lah wedding haku! Haha
credit to : here
10) Rhinestone!
Hahahaha..lastly my expired wedding card lah sebagai contoh keeen..
boleh baca kisah2nya di sini
Rasa nak frame untuk letak dekat rumah sendiri nanti..
Even harganya cuma RM0.35 sen..tapi hasil air tangan tu..
Memang tak sama dengan card harga RM3.50..hehe..
Doakan kina dapat duduk rumah sendiri..yang tak tahu bila..
InsyaAllah, adalah rezeki tu nanti ye.

Last but not least, selamat berDIY!
Kalau rasa nak DIY start lah dari awal. 
6 bulan sebelum dah boleh start..
Sebulan target lah siapkan 150 keping..
Sehari cuma siapkan 5 keping..Hehehe..


11 lovely comments:

Syaz Rozelt on May 13, 2013 at 3:58 PM said...

as salam shake,, setuju sgt..mmg kena start awal..klu x nnt jd mcm syaz..mmg plan nak diy..tp last2 tempah je sbb dah x sempat =p

zul liana on May 17, 2013 at 9:17 AM said...

suke tgok blog akk pasal kwen2..byak bg idea kt saye...creative..;)

Ku.Damba.KasihMu on May 25, 2013 at 7:01 PM said...

Salam. akak tau tak kat mane nak bli butang borong ni?

Farhain Azmi on May 29, 2013 at 3:20 PM said...

salam kak kina, Yong suka la idea no 5 tu..ada link x cmna nk bt gaun doily paper tu? rsa nk gna idea tu bt bunga telur la.. k tq :)

misikahwin on June 3, 2013 at 9:23 PM said...

rase kalau diy mcm kat atas ni, lagi mahal kan? huhuhu.. kalau kite buat design pastu mintak print je, rs boleh dpt murah lagi tak?

Farhain Azmi on June 4, 2013 at 8:23 AM said...

akhirnya berjaya jg jmpa link bt gown doily paper utk jadikan bunga telur, tp mslh xtau nk cri kat mna puncher bentuk love.huhu..

misikahwin: betol tu. tp kdg2 ikut material jga. ada org lg puas hati bt sndri wpn mahal. keh3x..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM on June 11, 2013 at 3:57 PM said...

salam perkenalan sis!

Fieda Redzuan on August 20, 2013 at 8:25 PM said...

wahh bagus jugak ni. tengah cari-cari idea terserempak kat blog ni. hehe

HanNis SaNia on November 18, 2013 at 2:34 PM said...

best2.. semua cntik2

Amalina on December 8, 2013 at 2:29 PM said...

salam kina. cantik sgt kad kahwin kina tu. blh x share template? sy try bka link tu dh x blh la. plssss

Sha My heart on June 26, 2015 at 11:41 AM said...

Nice.
banyak idea ni

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork