GPS code untuk kad kahwin

Salam 
Zaman di mana orang dah tak tanya orang tepi jalan..
tapi banyak tanya papa..Yela..PapaGo..hehe..
Jadi GPS code penting dimasukkan dalam kad kahwin..

Hari tu masa pembetulan kad, kina minta vendor masukkan GPS code..
Dia cakap tak leh nak carikkan GPS code..
Takpe la kak, nanti saya emailkan GPS code tu..

Macam mana cara-cara dapatkan GPS code?
So, di sini kina sediakan tutorial untuk cari GPS kod guna Google Map..
1) Masukkan destinasi contoh kina: Kompleks Dagangan Indera Mahkota, Kuantan

2) Pilih yang paling tepat. Macam kina tak keluar dewan tu so ambil yang terhampir iaitu A.
3)Right click A yang pada peta: Click What's here?

4) Adakadabra!! Muncul lah GPS code itu..
Selamat mencuba !


19 lovely comments:

nida-razak on June 22, 2011 at 11:45 AM said...

ada gps code senang kan..sbb skarang ni ramai da ada gps,handphone pon banyak ada gps..ari tu nida pon mintak vendor letak gps code, ayah nida yg soh..so senang kan =)

Wawa Yusoff on June 22, 2011 at 11:45 AM said...

waaahhh... baguslah kina.
wawa x terfikir pun semua ni.

Good idea utk letak GPS code dalam kad kawen :)

dyll basri on June 22, 2011 at 11:51 AM said...

thanks kina... haku ni sumpah tak tau nak dpt kan code tu gonne... sekarang dah tau... mmmuahhhss

terrenigma on June 22, 2011 at 11:52 AM said...

Very interesting. Two thumbs-up !!!

Miss Sunshine on June 22, 2011 at 12:05 PM said...

yup betul2... skrg gps code mmg penting.. haritu abg dah pesan suruh masukkan.. tapi lupa jugak.. hahaha

.:shura shushi:. on June 22, 2011 at 12:13 PM said...

zaman yang makin moden :)

miss puteri on June 22, 2011 at 12:30 PM said...

hehe. lately banyak dah kad ada gps kod nie! bagus!!hee. nak letak jugak lah! *tapi kad da siap*hahahah

Sue on June 22, 2011 at 12:56 PM said...

kina nye wedding kt KDM ek? ooo... ok jugak tempat tu... dekat sgt dengan umah sue skang.. hihihihi

zimie on June 22, 2011 at 12:59 PM said...

ok kina.nanti kad kahwin zimie, nak letak gak la gps ni.hehe gud info dear!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid on June 22, 2011 at 1:02 PM said...

oo..begitu upenye..

miey anna on June 22, 2011 at 1:03 PM said...

menarik...wah kina..hbs t kina p sorang ke 1 julai?

blog-tips-kurus on June 22, 2011 at 1:03 PM said...

semakin meningkat maju ni. hehe!

n0rraslida alias on June 22, 2011 at 1:24 PM said...

wah...btol jgk kn kina...akk pn xthu leh wat cmtue....;)) tue dkt ngn umh k.lida tue...weeee

UyaRayza on June 22, 2011 at 1:28 PM said...

bgus babe hehe..sbb aku mmg buta it bab2 nie hehe..aku dr dulu duk pk mcm mane la aku nk letak gps code nnti hehehe

iedchan on June 22, 2011 at 2:22 PM said...

ah..i baru nak buat post ni..guidde to GPS heheh..sebab baru buat kad jugak...:P

A 'n' M on June 22, 2011 at 3:08 PM said...

tq 4 sharing dear...seb baik kina btau camne nak cari.kalau x ingat nak diri tgh2 jln gune gps pas2 br tgk code die.hahahaha.. =)

lovelyadibah on June 24, 2011 at 12:36 AM said...

hehe..t buatkan aku nyer.:P

T I N A on August 20, 2011 at 10:23 AM said...

kina, betul ke tu memang GPS code untuk ewan kompleks dagangan? saya memang tengah cari ni.. nak letak dalam kad saya.

Anak Perelih on October 15, 2011 at 11:15 PM said...

better pakai http://wikimapia.org terutama bagi rumah yg tak ada dalam google map...
kerana pada peta wikimapia tu kat tengah ada tanda + yang menunjukkan koordinate pada address bar... position betul betul rumah anda pada tanda + itu dan lihat pada address bar apa koordinate rumah anda... latitude ialah nombor selepas perkataan 'lat=' pada address bar dan longitude ialah nombor selepas 'lon=' pada address bar...

anda juga boleh tanda rumah anda pada peta wikipedia untuk orang lain tahu kedudukan rumah anda...

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork