Review: Tutorial DIY centerpiece

Salam 
Ohayo!Selamat pagi! Hari ni kina bersemangat nak mengarang tutorial..
Kira ni review plus tutorial. 2 in 1. Ada banyak gambar. Jadi tak bosan sangat..
Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat centerpiece ni:
bahan-bahan penting membuat centerpiece
Orite, sebelum kita nak buat apa-apa, benda utama adalah label tu sendiri.
Sekarang kan fofular bentuk scallop & bracket macam ni kan?
Kina download bentuk bracket ni dari sini. It is free. Format SVG.
Kalau korang tak dapat download,email kina untuk dapatkan bentuk ni.

Kina gunakan adobe ilustrator trial semata-mata nak jugak bentuk ni.
SVG boleh open & edit guna adobe ilustrator (AI), paint biasa tak boleh.
Penat juga mengodam dan mengexplore AI dalam masa yang singkat.
centerpiece untuk meja budak sekolah kina & pudin
Lepas tu kina print label atas kertas warna pink. Ikut tema majlis kan.
Nak buat print colour printer colour takde. Jadi guna kertas colour.
Lepas tu kina liminate bagi keras. Pakai liminate office. Hehehe. : P
label dah siap print & liminate & gunting. thanks ex-opismates tolong guntingkan!
Orite, next tentang sticker pink grey tu plak ape ceritanya.
Kina edit bentuk bracket yang sama tapi yang ni kina hantar printing.
Sticker ni kina hantar printing dengan L.O.V.E.R.I.N.G. last minute.
1 pcs sticker dapat harga RM0.30. Berbaloi sebab berkualiti & panjang.
Sangat comel dengan bentuk doily kat tepi sticker tu..
Sebelum sticker ditampal keliling botol jar
Untuk bunga tisu, guna tutorial tuan puteri, pakai kertas crepe warna purple.
1 pcs crepe paper tu harga RM0.80 boleh dapat kira-kira dalam 12 bunga.
Kertas crepe tu boleh beli dekat Kedai Bunga Reben, Plaza One City.
bunga tisu yang sudah siap
Botol jar tu kina rembat sikit dari doorgift kina sebab memang beli lebih.
1 pcs botol jar dalam RM0.60 tanpa penutup, sebab tak pakai penutup pun.
Botol jar ni boleh beli dekat Quality Pack. Kina borong botol jar di post ini.

Bahan-bahan supporter lain ialah dawai tebal, span bunga,selotape & surat khabar.
Dawai tebal saiz 16, harganya RM0.80 dapat 6pcs. Surat khabar lama free.
Span bunga warna hijau tu ada 2 pcs je guna. 1 pcs RM2.00.

Ok, dah tahu mana nak dapatkan & sediakan bahan-bahannya.
Sekarang kita tengok gambar step by step.
1) selotapekan label dengan dawai atau lidi sate
2) Tampal sticker pada botol & sumbat surat khabar ke dalamnya

3) Potong span ikut saiz botol & sumbat lagi.
4) cucukkan bunga tisu pada span di tengah-tengahnya
5) sekali lagi cucuk label berdawai di tengah-tengah.
6) Sedia untuk dibawa ke dewan!
 Centerpiece boleh dikira benda yang remeh temeh dalam perkahwinan.
Boleh minta vendor je sediakan tapi sediakan duit je.
Dapat DIY centerpiece yang murah pun 1 kepuasan selain menjimatkan.

Total anggaran damage untuk 1pcs centerpiece kina:
Botol jar: RM0.60
Sticker: RM0.30
Label: Sumbangan office. :P
Dawai Tebal: RM0.13
Bunga Tisu: RM0.10
Span: RM0.10
Surat Khabar: Free
Total & Bundarkan = RM1.25 untuk 1 centerpiece.
Murah sangat bukan? 
My ex-officemate. Tapi fokus pada centerpiece ye. hahaha
 Bunga tangan kina time nikah digunakan dan ditabur keliling centerpiece.
Untuk naikkan seri la kunun kan. Tapi free je sebab handbouquet tu tak pakai dah.
Recycle selagi yang boleh. Jimat-Jimat-Jimat
centerpiece yang simple tapi menawan. ceh. :D..boleh buat deko lain jugak.
Jutaan terima kasih buat semua yang terlibat dalam pembikinan filem centerpiece ini.
Selamat mencuba!

50 lovely comments:

Fariza on November 4, 2011 at 9:35 AM said...

kreatif kina :)
sy x sehebat anda. T_T
semuanya cntik :)

e k i n ♥ y u s r i on November 4, 2011 at 9:38 AM said...

simple dan cantik
suke

Honey Sakura @ eiMyLiciOus on November 4, 2011 at 9:39 AM said...

cantik keratif..
boleh d jadikan salah satu panduan gak nie...

K.I.N.A on November 4, 2011 at 9:44 AM said...

fariza: aip..jangan la ckp gitu..sticker tu pun ilham dari sticker doorgift fariza..:)..thanks fariza!

ekin: thanks mom to be!

eimylicious: tq, selamat mencuba ya!;)

Diary's Owner on November 4, 2011 at 9:57 AM said...

cantiknya!!! ;)

FY on November 4, 2011 at 10:11 AM said...

simple,nice & jimat =)

K.I.N.A on November 4, 2011 at 10:15 AM said...

diary's owner: tq dear..biasa2 je..mohd razali pandai amek gambar nampak cantik..:P

FY: jimat yang paling penting..hehe..:P

aNNor on November 4, 2011 at 10:17 AM said...

kina..follow sini. hmm cantik la. kreatif betul kina

syaz@rozelt on November 4, 2011 at 10:29 AM said...

kreatif la shake nie..nnt syaz nak kawen nak curik idea sket..hehe

K.I.N.A on November 4, 2011 at 10:34 AM said...

annor: thanks dear..kawan2 tolong jugak ni..follow u back b2b!

syaz: nak dekat dah tu..xyah curik,shake bg..nanti shake tolong syaz plak..

erin moshimoshi on November 4, 2011 at 10:43 AM said...

siyes cntik kite suke style mcm ni .
terbaek plus menarik !!

ahhh memang de bomb la ..

nak buat mcm ni boleh ?? tiru idea pulak ...

boleh x ? mnx kebenaran nie :)

K.I.N.A on November 4, 2011 at 10:52 AM said...

erin: boleh..no problem..selamat mencuba ye! buat dari awal xd kelam kabut mcm kina seminggu terakhir baru nak buat..

nia on November 4, 2011 at 10:52 AM said...

cantik dan berbaloi-baloi!

erin moshimoshi on November 4, 2011 at 11:01 AM said...

tq kak .. tapi akk kreatif erin x kak .. mana tisu tu je x boleh2 ha

choclairissa @ intan on November 4, 2011 at 11:01 AM said...

canteknye~ kina sgt kreatif :)

K.I.N.A on November 4, 2011 at 11:12 AM said...

nia: tq nia..:)

erin: xd la..akak pun bukan kreatif pun..cuba jaya je dik..hee

intan: tq intan..:)

aZilsah on November 4, 2011 at 11:14 AM said...

ooo! label tu Kina buat sendiri ke..ingatkan tempah jgk sbb cantik dan simple. pandai Kina design. waaaa kena belajar gak dia guna Adobe. hehe

cha on November 4, 2011 at 11:28 AM said...

comelnya kina. nak order lah tp dh tak sempat T____T

K.I.N.A on November 4, 2011 at 11:34 AM said...

azilsah: label kina buat sendiri..sticker kina design & hantar print..hee..best jugak guna adobe..lagi advance..tp trial je..huhu..xle guna dah..

cha: hehe..takpe buat ape yg sempat ye..

miss puteri on November 4, 2011 at 11:45 AM said...

lupa nak curi satu! btw i loike!!!

cheQmOomOo on November 4, 2011 at 11:46 AM said...

lbey kurang la..org pun nk wat cenni.. ;)

K.I.N.A on November 4, 2011 at 12:10 PM said...

put: hehe..tu la..bbf kina dah bawak balik 2 3 btol...

amal: hehe.goodluck dear.!

anaztasias nora aira on November 4, 2011 at 12:48 PM said...

biar murah asal cantik. rela wat sendiri dari suruh vendor ehhehe :)

K.I.N.A on November 4, 2011 at 3:12 PM said...

nora: betul2..kalau banyak duit takpe la kan..kite on budget..tp nak gak ade..hee..

mrs irmidrza to be on November 4, 2011 at 5:39 PM said...

creative...paling suke mini pelamin kina..hehe..nnt tolong buat leh? hehe..

dyla on November 4, 2011 at 8:46 PM said...
This comment has been removed by the author.
lil' cutie home on November 4, 2011 at 8:50 PM said...
This comment has been removed by the author.
lil' cutie home on November 4, 2011 at 8:53 PM said...

salam kina.. centerpieces kte lebih kurang.. =)

fainie_riz on November 4, 2011 at 11:13 PM said...

Exclusive.

nurul izayani on November 5, 2011 at 7:19 PM said...

nk buat jugak!!!hehe..tp iza pakai paint je..x pandai pakai ai + malas nk explore,hehe..

Cik Zimie on November 5, 2011 at 8:11 PM said...

comel centerpiece tu kina.suka:)

dELLAila on November 8, 2011 at 12:03 AM said...

hi kina..boleh email i template scallop bracelet tu tak?o buta it skit adobe neh..hehe..tq so much..;)

email:ella_walla@yahoo.com

blog-tips-kurus on November 8, 2011 at 8:28 AM said...

kina jangan matikan blog ni tau. tutorial i kawen nanti. ahaks!! :-)

nYomeL on November 8, 2011 at 10:19 AM said...

centerpiece yg menawan!
hehehe.. walaupun simple tapi tetap cantek! tambah pulak dibuat dgn penuh kasih sayang oleh pengantin sendiri.. :D

Iwanis A.m.d. on November 8, 2011 at 1:28 PM said...

Best sgt2 entri ni..sbb aniz sgt adore bentuk doilies, scallop & bracket tu.hee

sticker tu kena print berapa byk ye utk dptkan harga RM0.30 tu?

Fiza Zainol on November 10, 2011 at 12:16 PM said...

kina...kreatifnya kina...fza try download template scallop bracelet tu xblh la..blh x kina tlg emailkn utk fza..;) email fiza: fizar_04@yahoo.co.uk... thanks taw kina ;)

kitakesitu on November 16, 2011 at 12:01 AM said...

nk jugak templete scallop & bracket itu bley kina?versi jpeg ada x?hehe sbb xde AI.sobs.my email kitakesitu@gmail.com.many thanks! =)

✿ pink velvet ✿ on January 16, 2012 at 3:48 PM said...

nak bentuk tu bole? b'kenan sgt design u buat ni, hehe~
ms.yien@gmail.com

tenkiu :)

dayana dahari on March 13, 2012 at 11:07 PM said...

salam kina...cantik sangat....kat mana nak dapatkan botol jar tu ye?

Siti Nur Amirah on April 1, 2012 at 10:59 AM said...

salam kak kini!
sy amirah.dah rasa mcm jadi silent readers sejak beberapa hari ni.rasa macam dah nak abes older post saya baca.lg sikit nak khatam.;'p dan sy sangat berminat centrepiece ni.

saya try nak download tapi tak boleh.boleh tak tlg hantar file kat myra_heaven7@yahoo.com.

kenduri saya insyaAllah bln 10.agak2 bila sy dah kena start DIY benda ni?hehe;'p

iedaurora on April 19, 2012 at 2:48 PM said...

kina, ieda jdkan totorial nie ispirasi for my centerpiece ye...

khaleeda on July 19, 2012 at 6:30 PM said...

sgt creative.. byk input tp utk bentuk doily kt sticker tu nk buat cmne eh? ms printing tu diorg buatkan ke?

Niesa Hamdan on August 7, 2012 at 10:48 AM said...

hye kina.. blh tak tlg emailkan file ni.. tak blh dwnld la. plisss.. knisa.hamdan@gmail.com. tqvm dear

mon bella on September 19, 2012 at 1:34 AM said...

kina...nk mintak tlg send kan kt email this file bracket...xleh download.. :( tq in advance for ur help..
innuoe@gmail.com

Wany Sweet on October 23, 2012 at 11:42 AM said...

slm..kina..bleh x email file bracket tu kat sy....tq in advance...

wany_sweet86@yahoo.com

Lee Yana on November 21, 2012 at 10:39 AM said...

salam. boleh tak email kt sy file bracket tu? nie email sy: lilyanahmad@gmail.com. terima kasih ;)

Rabi'atul on June 6, 2013 at 12:01 AM said...

salam,kak..sy xleh download pn bracket tu..email kan kat sy boleh? rakz_rabiatul89@ymail.com

thanks kak =)

tqah on June 10, 2013 at 1:26 AM said...

sy xleh nk download pn bracket tu..boleh x emailkan kat sy...:)
aishiteru3111@gmail.com

adrianna syaz on July 4, 2013 at 7:49 AM said...

Sngt kreatif kina

musfiroh mohammad judi on March 4, 2014 at 1:16 PM said...

salam kina,,xdptla nk donlod bracket tu,,ley x tlg emelkn kt cni codeb1109@gmail.com

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork