DIY: Tutorial Fabric Flower & Ring

Salam
Kina belum habis review wedding lagi sebab tunggu album gambar..
Dah dapat album nanti akan update banyaaaaak gambar..:)
hi..hi..hi..

Hari ni kina nak share benda yg tiba-tiba je kina ada mood nak buat..
Di kala pudin sedang main futsal, kina buat fabric flower..hehe..
Kina buat menggunakan lebihan kain chiffon untuk bertandang..
Ia adalah warna CORAL! the new pink is coral..eceh..

Meh kita tengok sikit hasil 2 jenis bunga dari kain chiffon ni..
They are Poppy & Peony! Teka mana satu poppy mana satu peony..




Boleh buat corsage, hair band budak-budak,tepek kat baju,veil,
Macam-macam la boleh buat dengan fabrik flower ni..
Kina nak try buat untuk handbouquet boleh tak agak2nya..

Lepas dok belek-belek bunga ni pastu teringat kat Intan..haha..
Intan, kina rindu kat intan la ni..hahaha..jangan muntah..
Why not, buat cincin fabrik macam yang Intan beli kat Korea tu..
Comel gila fabric ring yang intan beli dari korea ni..rasa nak gigit2..
Jom kita try & error..
Tutorial sama macam nak buat bunga poppy kat atas ni..
Cuma kina kecilkan je bagi sesuai dengan jari kononnya..
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
  • Lebihan kain chiffon ( Pakai kain satin & organza pun cantik)
  • Gunting
  • Benang warna sama & Jarum
  • Mutiara/Brooch/Crystal
  • Lilin
  • Mancis
  • Cincin silver kina berharga RM18.00 (sejak second year UM..:P)

1) Potong kain membentuk round
2) Terhasillah 10 bulatan pelbagai size
3) Dekatkan pada lilin dan bagi die jadi kerepot2
4) Terhasillah kelopak bunga pelbagai saiz..

5) Susun kelopak bunga, besar di bawah, kecil di atas
6) Jahitkan benang di tengah2 & masukkan mutiara
7) Matikan jahitan di belakang
8) Jahit pula pada cincin silver
Jahit berapa kali..Huduh la sikit..hehe..
Ini lah hasilnya Fabrik Ring versi kina..heh..comot la sikit..
Jeng-jeng-jeng
Abaikan jari-jari montokku..haha..tapi inai masih ade!

Sebab first time coba-coba, nanti buat semula bagi comel sikit..
Kalau rajin la..hahaha..

Rasanya ramai yang dah tahu nak buat fabric flower yang ni..
Rilla pun pernah buat tutorial untuk engagement dia kat sini..Kagum!
Cuma gunting, bakar, cantum & jahit! Simple kan?
DIY is fun!



50 lovely comments:

cik.mila on December 4, 2011 at 7:27 PM said...

comel nye kina...i like..sgguh mudah..nak try la :)

K.I.N.A on December 4, 2011 at 7:32 PM said...

cik mila: a,ah..mudah je..:)

Cik Azizah on December 4, 2011 at 7:39 PM said...

wah sis! serius mudah..comey sgt!! memang boleh DIY kan.

miss puteri on December 4, 2011 at 7:44 PM said...

like! cantik. buat satu pleseeee!hihi

cik.mila on December 4, 2011 at 7:45 PM said...

kina..mila save pic DIY kamu..akan dtg mau try buat, skrg xda masa..boleh kan? halal ye :)

nurul izayani on December 4, 2011 at 7:48 PM said...

comel..pakai tau nant time tandang,hehehe..

K.I.N.A on December 4, 2011 at 7:48 PM said...

jijah: tu la..boleh DIY kite DIY..dapat kepuasan..hee..

put: haha..nak yang mana 1?

mila: boleh2..no problem..

K.I.N.A on December 4, 2011 at 7:49 PM said...

iza: hehe..xtau la lagi nak pakai ke tak..@_@..hee..

Husna Adnan on December 4, 2011 at 7:51 PM said...

Adoi, Kina... comel sangat!!! >__<
Terus nak cuba. Ada banyak lebihan buat meja ucapan hari itu. Thanks, Kina! :D

K.I.N.A on December 4, 2011 at 7:56 PM said...

husna: u welcome..kina pun nampak lebihan kain tu rajin nak buat saje2..

aishah amin on December 4, 2011 at 9:54 PM said...

omg im so gonna try this! thank you so much for sharing!;))

xx

Epa Zarifa on December 4, 2011 at 10:04 PM said...

ok, sgt kreatif, jatuh cinta mcm ni :)

NynaMysarah on December 4, 2011 at 10:12 PM said...

Interesting! Tapi takberni buat, takut jadi bunga lain T_T huhu

nuha hayati on December 4, 2011 at 10:39 PM said...

comel bunga tu kina..soft je dgn kaler coral tu. nuha pn penah try buat fabric flower ni..tp kalau nak buat banyak macam kene guna banyak lilin jugak kn..

Cik Zimie on December 4, 2011 at 11:06 PM said...

kina, zimie pun terjatuh cintan dengan intan punya fabric ring tu sebenarnya.u give a fresh idea la kina!!sukaaaaa.

ok terpikir nak wat gak.tapi melibatkan api tu semua.errr terbako pulak bilik ni kang hahah

oshinz on December 5, 2011 at 12:45 AM said...

bunga poeny nya tutorial mane kina? itu bukan warne peach eh kina? adoi... dah semakin buta warna. tapi suka warna ni.

oshinz on December 5, 2011 at 12:49 AM said...

ehhh.. poppy ke peony ni? okeh pening. kite lagi suke bunga yang ade 3mutiara tu. okeh bai.. hehe.

K.I.N.A on December 5, 2011 at 7:02 AM said...

Aishah: try la..hee..u welcome..

Epa: Hee..jatuh cinta sbb comel kan..

Nuha: betul! Kina buat 3 bunga ni pun nak jd ketot dah lilin tu..

Nyna: haha..kalau jd bunga lain nyna buat tutorial plak..

Zimie: berhati2! Hehe..jgn terbakar diri..:p

Oshinz: peony yang ade 3 bijik pearl tu..tutorial lebih kurg cuma peony xpotong bulat..potong mcm bentuk pad..haha..warna peach die cerah oren skit lg..kdg2 sama je..cuma byk sgt tone warna & nama die..hehe..

hakamah hamyadi on December 5, 2011 at 7:23 AM said...

mudah dan cute..hehe...nnt nak cubala

Sfarlina on December 5, 2011 at 8:27 AM said...

dear, u sgt keratif.. mmg cun!!

K.I.N.A on December 5, 2011 at 8:55 AM said...

hakamah: selamat mencuba ye!

sfarlina: tak de la keratif..tengok tutorial kat internet je..

choclairissa @ intan on December 5, 2011 at 9:30 AM said...

rajinnyre kina...saye dh kawen ni dh xde mase nk diy2..pegi attend wedding org je la :)

choclairissa @ intan on December 5, 2011 at 9:33 AM said...

rajinnyre kina...saye dh kawen ni dh xde mase nk diy2..pegi attend wedding org je la :)

K.I.N.A on December 5, 2011 at 9:35 AM said...

intan: hehe..maybe sebab kina belum habis kawen lg..:P..haha..

nuraien on December 5, 2011 at 9:45 AM said...

comelnye kina..rajin tol tau..aien nie bila lah nak ada tangan se kretif kina..=)

erin moshimoshi on December 5, 2011 at 10:31 AM said...

pergh mmenjadi ek !!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid on December 5, 2011 at 10:39 AM said...

cantiklah kina!

K.I.N.A on December 5, 2011 at 11:05 AM said...

aien: kina pasti aien pun boleh buat ni..try la dulu..:)

erin: alhamdulillah..hee..tp saje2 je buat..

maera: tq dear..

intan on December 5, 2011 at 11:21 AM said...

kina, cantik la warna coral tu..suke suke suke!

Schaz on December 5, 2011 at 11:22 AM said...

sangat comei!!! pas kawen jd accessory nak pegi kenduri pun ok kan..!

asyida on December 5, 2011 at 11:37 AM said...

comel dan mudah..i like~

K.I.N.A on December 5, 2011 at 11:53 AM said...

intan: cantik eh..kadang2 ikut pencahayaan..kat dalam rumah warna coral macam peach, bila keluar macam pink..confusing2..haha..

schaz: hehe..betul2..sangat la comei..tak kira budak atau mak budak yg pakai..

asyida: hehe..i like it too!

Suria on December 5, 2011 at 12:16 PM said...

thanks Kina fot this tutorial..~~
first time tgk Intan pakai mse wedding die mmg dh jatuh cintaaaa, lain drpd yg lain....
hihihi :D

blog-tips-kurus on December 5, 2011 at 1:56 PM said...

bila kina nak buatkan ye?? :)

K.I.N.A on December 5, 2011 at 3:04 PM said...

suria: u welcome..:)..

tips: hahaha..ade upah tak?:P..kina try2 gitu2 je tak serius..:)

hazlynda kushairi on December 5, 2011 at 3:35 PM said...

Haaaaaaaaa best! nak try la nanti, boleh buat utk gb ;) thanks kina!

K.I.N.A on December 5, 2011 at 3:53 PM said...

lynda: u welcome lynda! mudah & comel utk gb..

syaz@rozelt on December 5, 2011 at 4:36 PM said...

chanteq..nampak bsa tp rupanye kecik eh..boleh pakai di jari lagi tu..pkai mase bertandang k..hihi

K.I.N.A on December 5, 2011 at 4:48 PM said...

syaz: besar sebab amek gambar dekat..tp utk cincin tu memang shake buat kecik sket..

rara pinkmafia on December 5, 2011 at 9:30 PM said...

wow sangat santeeeekkkk =)

Cik Nasha on December 5, 2011 at 10:20 PM said...

salam,
cantiknya.. nak try buat lah.. :)

pika pikah on December 5, 2011 at 11:18 PM said...

comel la kina! nk try jugak tp x tahu nk buat ape :)

Hijab4Nisa on December 6, 2011 at 1:14 AM said...

seriously shake! Mmg cantik betui! Rajin nya buat DIY!!!!

~ mizzAmy ~ on December 6, 2011 at 10:56 AM said...

nice!! nak try jugak la

dhamirah asilah on December 6, 2011 at 3:30 PM said...

wahh....nice idea..want to try it..heee

محمد رازيق on December 7, 2011 at 10:50 PM said...

wah, kreatifnya.. boleh try buat la lepas ni.. hehe.. free2 jmput dtg blog sy :)

farahD on December 8, 2011 at 1:17 PM said...

kina great attempt..farah pun buat bunga mcm tuh tak sempat nk update lg sbb takde camera..letak kat wedding board....congrats ! nice DIY

miZz ^^ tiNtIn on January 6, 2012 at 9:35 AM said...

CANTIK NYER..NK TRY BUAT LA..THANK KINA TUNJUK AJR U TO =D

BitsBest on January 16, 2012 at 10:44 AM said...

terbaekkk dear..

mudah bangat!
thanks for the tutorial n pic...

very easy!

Lily Erliyani on June 21, 2012 at 3:48 PM said...

comeinya laaaa....kita nak try la..thanks kina.

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork