Tutorial: Postcard design guna photoscape

Salam
Atas permintaan ramai untuk template postcard untuk guest note tu.
Kununnya tetamu wish atas postcard & masuk dalam peti surat.
Untuk baca balik post dulu tu boleh baca sini.

Sorry ye kina dah takde template tu sebab letak dalam computer opis..
Tapi kina boleh buat tutorial secara ringkas untuk bagi idea.
Nanti korang edit la size ke gambar ke ikut suka.

Apa yang korang perlu ada?
1) Paint - Semua computer ada kot
2) Photoscape - Download free & cepat
3) Internet - Confirm ada kalau korang tengah baca blog kina.
Hahaha.

Senang je sebenarnya, sebab main edit-edit je.
Tapi korang mesti simpan semua dalam 1 folder kat desktop.
Supaya korang tak serabut kepala bila nak masukkan photo.

Kita layan ikut gambar senang sikit faham kot.
Klik kat gambar untuk lebih jelas ok, maklum la blog size kecik.


1) Buat 1 canvas kosong dari Paint, just tarik bucu bagi besar sikit.
Actually kalau buat border pakai paint terus pun boleh.


2) Save as jadi gambar letak dalam 1 folder kat desktop utk mudah cari nanti. 
Save la gambar tu atas nama 'postcard'


3) Open photoscape, klik la Editor macam yang dibulatkan merah di atas.


4) Belah kiri akan ada senarai folder. Cari 'postcard' dari folder template.
Boleh terus edit, klik la box kat bawah tu buat la border hitam.
Boleh ikut thickness border tu berapa, macam kina thickness 6.


5) Click Huruf T untuk masukkan tulisan ke dalam postcard.
''To: Sharifuddin & Shakina''
Boleh edit font, sizem italic semua kat box tu.


6) Buat box untuk poskod konon-kononnya. 
Dulu kina buat box kecik2 untuk letak date wedding.
Trick untuk buat bar code tu plak. Buat Line dengan klik /.
Line color hitam, thickness tebal. Untuk buat line putih bar code.
Korang tukar je warna & thickness kecik lukis la atas line hitam tu.
Jadi la bar code! Simple je.


7) Nak masukkan stamp ke dalam postcard tadi. 
Ni cara singkat la. Lagi baik kalau korang buat sendiri.
Korang save dari google images letak dalam folder
template tadi gak. 


8) Klik dekat photo, cari gambar setem yang korang dah edit.
Kalau nak ajar cara edit setem panjang jadinya tutorial ni.
Jadi, edit dulu setem baru masukkan ke dalam postcard ok.
InsyaAllah, korang mesti dah tau cara based on tutorial ni.


Maka..Hasilnya jadi la macam ni..hihi..
Korang paste je dalam word pastu print je..
Dulu kina print 6 keping dalam 1 page A4.

Hasil lepas buat tutorial, bukan yg kina pakai masa wedding dulu ye.

Mudah kan?
Selamat mencobaaaa!
Korang buat mesti lagi cun punya.
Happy weekend everyone!

7 lovely comments:

cikpuanputeri on June 8, 2012 at 4:04 PM said...

love photoscape! sebab nak pakai adobe tak pandai.haha.. put masa nak kahwin dulu, buat apa pun rajin je. skrg ni malasss..hihi

Shakina Farhan on June 8, 2012 at 4:08 PM said...

put: hehe..itu la..photoscape senang kan..skg nak edit gambar pakai photoscape pun dah malas..pki instagram terus filter je..

Ijiyu on June 8, 2012 at 5:16 PM said...

hi kina !

thanks for your generosity sharing this. kina ni memang creative la.

:)

Shakina Farhan on June 8, 2012 at 5:21 PM said...

ijiyu: u most welcome..hee..xcreative mana la..biasa2 aje..^_^

Liya Laa on June 10, 2012 at 12:00 PM said...

rajinnye. nak cuba nt :p

Shakina Farhan on June 11, 2012 at 5:36 PM said...

liya: hee..buat postcard ni lagi jimat dari beli buku guestbook..hee..selamat mencuba!

Nurul Asykin on June 12, 2012 at 4:43 PM said...

Salam Puan Kina..;)
Tq so much atas tunjuk ajar. Dh settle utk saya pny guest note..;)
Sgt berguna semua ni..:D

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork