Review: DIY mini pelamin

Salam 
Pelamin nikah kina biasa-biasa je..Since mini pelamin pun agak costly sekarang..
Alhamdulillah, my bestfriend Firuz sponsor untuk menDIY mini pelamin kami..
our simple DIY mini pelamin
Untuk platform, ibu kina pinjam dengan office ibu je.
Platform kayu tu berukuran 4kaki x 8kaki kot..besar dari jangkaan.
Tapi muat la nak letak kedua-dua bantal nikah kina atas tu..
Bantal nikah kina macam otomen tu tapi bentuk segiempat sama.

Untuk hiasan bunga tisu di keliling bantal nikah tu penat juga nak buatnya.
Itu pun Firuz dah buat lama dah. hehe. ikut tutorial puan puteri di entry beliau ni.
Tisu light pink tu beli dekat IKEA, boleh dapat lebih kurang 100pcs bunga..
Tisu putih & kertas crepe warna dark pink beli sikit untuk buat variety warna.

Untuk menempek-nempekkan bunga tisu & letakkan keliling bantal nikah,
kitorang pakai span hijau lebih kurang 10 span digunakan. 1 span RM2.
Lepas tu cucuk-cucuk ranting warna silver beli dekat sin yin semua house.

Untuk tirai putih, malangnya ibu kina tak bagi paku yang akan merosakkan dinding,
Jadi, kitorang hanya boleh guna dawai langsir & ikat pada paku sedia ada.
Sebab tu pendek je kain putih tu..Tak sempat dah nak beli atau pinjam tirai..
Sayangnya..Kalau boleh panjangkan backdrop tu lagi cantik..

Kain putih ade 2 jenis, 1 kain chiffon RM5/meter & kain biasa RM2/meter..
Kain chiffon digunakan untuk sangkut pada chandelier. (tak leh on chandelier)
5 meter kain biasa (tak ingat nama) lebih tebal, jadi guna untuk latar.

Untuk cover platform kitorang pakai kain berbulu yang special..
Kitorang beli dekat Bright Sail Kuantan untuk impak gebu & mewah..Wah..
Harga pun mewah gak -_-..RM30/meter..kitorang beli 4 meter..
Dekat kamdar ada murah sikit lebih kurang RM27/meter tapi takde warna putih aritu.
Jadi pakai kain bulu macam karpet ni. Kalau beli karpet bulu lagi mahal kot.
Sebab platform terlalu besar. Thanks Firuz sebab sponsor!
bunga pahar pun warna light pink
mulanya bantal nikah pengantin lelaki diletak di bawah untuk akad nikah
Untuk bunga 2 pasu warna pastel tu kitorang pinjam kawan punya.
Thanks bella sebab bagi pinjam bunga masa tunang hang..:)

Tak pakai spotlight pun sebab dah ada downlight.
platform terbesar dari plan, jadi tak terplan 2 bridesmaids muat duduk mengapit..hee

Semua hiasan pada mini pelamin kina, kina guna balik esoknya.
Kain bulu & bunga tisu tu dijadikan deco hiasan guestbook corner.
Jadi berbaloi beli sebab boleh pakai ulang kali..Nak buat sewa pun boleh.

Total damage untuk mini pelamin kina tak termasuk bantal nikah:
Approx RM180++..

Kina tak kira bantal nikah sebab bantal nikah ni akan disewakan..
Walaupun kina sekarang dah menetap di Melaka tapi sewa dibuka di KL.
Yup, kina akan menyewakan bantal nikah kina di KL sebab banyak permintaan.
Esok kina akan post terms & condition untuk sewa bantal nikah & juga payung lace.
Stay tune!
Time sarung cincin, 2 2 bantal letak atas platform..

Walaupun mini pelamin tak gempak mana & simple je tapi kina suka!
Terima kasih sahabat baikku sebab sponsor..Semoga Allah membalasnya..

malam esoknya pelamin jadi tempat letak hadiah..: P

38 lovely comments:

erin moshimoshi on October 27, 2011 at 9:11 AM said...

terbaek la kak

FY on October 27, 2011 at 9:28 AM said...

less is more =) cantik tissue flower yg kina buat

K.I.N.A on October 27, 2011 at 9:31 AM said...

erin: thanks dik..

FY: credit to my bridesmaid yg berkerja keras melipat2 mancabut2 guna tutorial macam puteri..

Fariza on October 27, 2011 at 9:32 AM said...

cntiklah kina.
suka semua pasal wedding kina.
it's so lovely dear !!!!

::Aja:: on October 27, 2011 at 9:37 AM said...

canteklah!!!simple & sweet...dulu tyme saya engage pon DIY sendiri..tp mostly my sis yg decorate..saya tolong bagi duet n pasang2 kan jek..hehe

K.I.N.A on October 27, 2011 at 9:42 AM said...

fariza: hee..thanks fariza..wedding awk da dekat tu..hee

Aja: thanks..DIY menjimatkan kan..kina pun tolong2 apo kain & tolong buat bunga tisu je..hee..

choclairissa @ intan on October 27, 2011 at 9:48 AM said...

cantik bunga tisu kina :)

LisaLisut on October 27, 2011 at 9:49 AM said...

i suka je pelamin mini u.simple dan lawa.i pn DIY tp tak berapa nk lawa.haha.urs is more pretty :)

aZilsah on October 27, 2011 at 10:01 AM said...

simple tapi cantik. kalau letak kerusi pengantin pun dah boleh buat bersanding..

anyway. i dah link kan ur blog..both me and my fiance suka baca blog kina. sbb byk inspirasi :)

thanks and keep on writing..

K.I.N.A on October 27, 2011 at 10:08 AM said...

intan: thanks dear..credit to puteri buat tutorial, kami ikut je..

lisa:alaa..jgn cakap gitu lisa..cubit kang..lisa DIY cantik lah...

azilsah: will link u back..fiance u pun baca? haha..nice..bagus ade tunang macam tu..:)

Hunny Kitty on October 27, 2011 at 10:26 AM said...

sangat indah..lembut mcm tuannyer~

nurul izayani on October 27, 2011 at 10:43 AM said...

cantikkk..

K.I.N.A on October 27, 2011 at 10:50 AM said...

sha: haha..lembut la sgt..:P

izayani: thanks dear..:)

ni@ @in on October 27, 2011 at 10:54 AM said...

cantik(^_^)

lovelyadibah on October 27, 2011 at 12:00 PM said...

haish.terima kasih2!!inspirasi buatku.chewah!

oshinz on October 27, 2011 at 12:03 PM said...

bungan tisu tu cantik.. dalam gambar dah nampak macam bunga betul la pulak. hehehe.

shafika fieka on October 27, 2011 at 12:13 PM said...

simple pon cantik..suke la bace blog kina nie..mmg byk memberi inspirasi..=)

K.I.N.A on October 27, 2011 at 12:13 PM said...

nia: thanks dear..

dba: sama2 makcik..hehe..

oshinz: thanks oshinz..penat jugak nak buatnya..nampak je macam sikit..huhu

K.I.N.A on October 27, 2011 at 12:14 PM said...

fieka: thanks dear..;)..just sharing info kl2 nak diy juga..seyes berbaloi..

anaztasias nora aira on October 27, 2011 at 12:21 PM said...

kina cantik la, kawan baik kina leh buat bisnes ni hehe :)

sk on October 27, 2011 at 1:59 PM said...

kina, bunga tisu tu cantik!! terer kwn kina buat. suruh dia buat bisnes. hahaha

K.I.N.A on October 27, 2011 at 2:13 PM said...

nora & sk: mmg cadangnye nak buat bisnes kelak..hee..;)

bahIRAh on October 27, 2011 at 2:22 PM said...

mini pelamin nampak cantik bile kina n pudin dok atas tu sbb baju korang menyerlah sgt!! Ira pun terus tak jadi nak pakai putih utk nikah..hehehe tapi Ira tak amik biru..amik kaler lain yg light sikit.. well done Kina! doakan Ira ea..

Gadis on October 27, 2011 at 2:29 PM said...

mmg kreatif...=)

K.I.N.A on October 27, 2011 at 2:41 PM said...

Ira: kina xsesuai pakai putih..:P..goodluck dear..u will be a gorgeous bride!

gadis: thanks dear..

miey anna on October 27, 2011 at 3:24 PM said...

KIna...comey semuanya...boleh jd inspirasi neh..hehe..simple yet sweet =)

amalina baharuddin on October 27, 2011 at 3:48 PM said...

bunga tu cantik sgt .. npk lembut je .. sweet nye:)
nk wat jgk , tp xde msa dh .. :(

~* aDawiyah *~ on October 27, 2011 at 4:07 PM said...

cantik bunga2 tisu tu..sweet je combination kaler..tak sabar nk tunggu entry pasal bantal nikah tu..sy org melaka..insyaallah wedding sy on dec..klu harga reasonable,bole la sewa dari kina:)

UyaRayza on October 27, 2011 at 4:11 PM said...

shake aku suke giler pelamin nikah ko nie heheheh..nama pun interior designer buat kn hahahah...

K.I.N.A on October 27, 2011 at 4:30 PM said...

aimi: hehe..nak dekat dah tarikh awk tu..

amalina: dah takde masa buat guna ape yang ade dear..goodluck!

adawiyah: hai adawiyah! thanks..tggu esok ya..

uya: mesti la..tgn creative si firuz tu..hee

Cik Syeeda Sobbihi on October 27, 2011 at 5:37 PM said...

simple but nice.. suka baca wedding story kina!

Noor Nabila Jasni Teoh on October 27, 2011 at 8:24 PM said...

most wlcome shake.. :) tak rugi pun.. :) syok rasa spt membantu even xmembantu sgt pun~ haha..kat belakang pasunye, maknenye platform xcukup luas la tu~ haha..hehe..hehe..it's ok.. :) alhamdulillah sume dah selamat.. :)

K.I.N.A on October 28, 2011 at 10:32 AM said...

syeeda: tq dear..hee..segan je..

bella: tq2..tak cukup luas? ak rse dah besor gajah dah..pasu letak kat tepi..nt pengantin xnampak plak..hee..pengantinnye bukannye slim..haha

blog-tips-kurus on December 22, 2011 at 8:04 AM said...

disebabkan awesome sangat, nanti kina buatkan yek? hehe!

zairatul ain on January 20, 2012 at 11:56 AM said...

nak tanya mana nk beli alas pelamin tu ye? yang kain bulu2 putih tu.

CINTA UNTUK KITA on March 28, 2012 at 5:32 PM said...

wahhh tak tahan tengok pelamin simple n nice gila ;p

Eillafasya on April 18, 2012 at 12:54 PM said...

wow... saya puji.. walaupun simple.. tp ianya tak lah simple.. sangat tenang dan sedap mata memandang..! saya sukakannya..!

mizzcynda on July 17, 2012 at 11:53 AM said...

sy pn nk jd bff firuz gak lah..he2..nice job..cantik..less is more ok..

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork