Tutorial Gubahan Kek Telekung

Salam
Maaf sebab terlalu amek masa untuk post ini..
Sambil tengok AJL sambil buat post ni..go FT!
Seperti yang sedia maklum kek telekung ni adalah idea dari my besfriend..
Belajar dari gambar jela ye..

Bahan-bahan yang diperlukan:
- Telekung bercorak di sekeliling tepi
- Kotak dipotong bulat
-Bunga roti warna biru
-Bunga kecil warna silver
- Bakul
-Kain net
-Jarum peniti
-Dawai bunga

bakul dipotong sikit, lekatkan bakul dengan jarum peniti

menggunakan telekung yang berkerawang

bahagian kain telekung lipat & letak dalam bakul

telekung yang dah dibentang, sedia untuk dilipat 3x

ini selepas dilipat 2, pastikan kerawang sebelah luar

bahagian yang kurang kerawang dimasukkan dahulu ke dalam bakul
sebelum pusing untuk lilit telekung pada bakul, letakkan kotak di atas

selepas selesai melilit kemaskan ke atas

bunga roti biru dililit pada kain net yang dah dibulatkan dengan dawai

Pinkan bunga & net di atas telekung tadi..
Ini lah hasilnya tangan kawan kina..;)


10 lovely comments:

~LeeyanaRadhi~ on January 9, 2011 at 10:04 PM said...

kina...sgt cantek ..mmg betul2 mcm kek.. ;)

LittleSunshine on January 10, 2011 at 7:06 AM said...

aah..mmg mcm kek..lau kek dh lama kn ngapp..ha3..

nice!!

"cikkin" on January 10, 2011 at 8:46 AM said...

hebat laa..kagum..!!

Dita Lolita on January 10, 2011 at 9:00 AM said...

wowoweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!tatanteknya!!

ElyaElmo on January 10, 2011 at 9:54 AM said...

kreatif laa mmber kina

ct_cucubi on January 10, 2011 at 9:58 AM said...

cantek...:)

cikFM on January 10, 2011 at 3:47 PM said...

nice... :)

Reen Tart Nenas on January 10, 2011 at 8:38 PM said...

creative!

cerita-gadis-ini on February 2, 2011 at 10:14 PM said...

nice..menarik..memang da bomb!

Cik Syeeda Sobbihi on July 21, 2011 at 6:04 AM said...

cantik sgt2!

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork