Review: Doorgift botol jar

Salam 
 Tiba masa untuk review lagi..hee..sekarang doorgift semasa wedding..
Doorgift botol jar dengan cookies ni,
kina bagi masa resepsi 1 Oktober 2011..

Nak dapatkan botol jar macam ni click la Quality Pack ye..
Rasanya semua kina dah terangkan dalam post tersebut.. 
Kina sangat berkenan dengan doorgift dalam bentuk jar..
Beli dah lama, tapi nak ambil keputusan mendeco pun lama..
Last-last tak jadi nak deco pakai kain sebab lambat..hihi..

Ini adalah 2 contoh deco yang tak jadi nak buat..
Abaikan tangan yang montok itu..hahaha..
Kenapa tak jadi?

Gara-gara 2 minggu lagi nak kahwin baru lah beli kain..hihi..
Sebab tak dapat buat keputusan nak beli kain warna apa..
Kain jenis apa, berapa meter nak beli, nak yang termurah..
Masa tu stress gak tapi buat cool..ceh..

Lepas tu kerja kat Kuala Lumpur masa tu, jar kat Kuantan..
Balik rumah pun weekend last-last nak kahwin..tak sempat..
Nak kerahkan orang boleh tapi kesian sebab penat tu banyak..
Nak menggunting kain tu bulat-bulat lagi..hee..banyak alasan..

Oleh itu, kalau korang nak buat deco dengan kain ke apa ke..
Buat lah dari awal, jangan asyik mensurvey sampai ke akhir hayat..
Macam orang yang menaip ni ha..hahaha..

Dengan masa yang terhad..
Masa tu la nak buat cookies..
Masa tu la nak mendeco jar..
Akhirnya buat deco jar paling simple di dunia..
Bukan sahaja cepat tapi selamat..hahaha..
Zoom in..Camera OP: Mohd Razali
Kenapa kina cakap selamat?
Sebab kina bagi cookies dalam botol jar..
Letak doily paper dapat elakkan 99.9% cookies masuk angin..
Walaupun botol tu kedap udara tapi lagi selamat la kot..kot..

Memang cepat & mudah nak buat di kala last minute. 
Dengan saiz botol jar 8cm x 6.5cm (200g),
Kina dapat isi lebih kurang 8-9 pcs homemade cookies..
Macam-macam jenis cookies ada..nasib la dapat yang mana..
Tapi insyaAllah semua sedap..

Letak je doily paper kat dalam, pastu tutup..
Tak payah nak gunting kain sebab doily dah bulat..
Then tepek lah thank you tag tersebut..

Kalau ada yang cakap ''Wah, doorgift mesti mahal''
Tett..anda silap..nampak je mahal sebenarnya..sebab DIY..
Kalau beli mesti la jatuh at least RM4 untuk jar & cookies kan..
Tambah harga kos tenaga pekerja & masa lagi kan. 

Mari kira-kira untuk jar & deco! Isi dalam korang boleh fikir sendiri.
Nak letak coklat ke, cookies ke bahulu ke kan..

Kos untuk mendeko botol jar.
Botol Jar : RM0.68
Doily Paper : RM0.06
Thank you tag : RM0.05
Total : RM 0.77

(Mana kina dapat thank you tag 5 sen tu? Tunggu review next time ye.)
Minggu depan kina review thank you tag 5 sen tu ok..

Actually lebih kurang kalau beli paper bag harga 70sen, 50 sen. 
Pakai botol jar nampak lebih mahal tapi lebih kurang je sebenarnya.

Lagi la dalam paper bag nak kena ada macam-macam doorgift.
Makanan ada, bukan makanan ada. Lepas tu buang merata.
Kina la rajin membuang paper bag, pudin suka simpan.haha.

Dapat bag besar lagi kena letak macam-macam.
Yang besar gila boleh simpan buat letak telekung eh.
Tapi kalau pakai brown paper bag memang jimat.
DIY la bagi cun sikit paper bag kan..nampak mahal gak..

Sebab doorgift ni bukan kita nak bagi 1 2..1000 tu biasanya..
Jadi buat ikut kemampuan kita & cari yang berbaloi..
Terpulang pada individu masing-masing..
Ada parent nak paper bag, jadi ikut la..
Kalau taknak, keynya: pujuk-pujuk-pujuk..hee

Masa kina awal-awal nak buat macam ni, ini dialognya yang keluar.
Ibu : Pakai botol jar? takde orang buat kat Kuantan ni. Mesti mahal.
Kina: Kita jadi la yang pertama buat. Tak mahal la beli harga borong.

Tak cukup dengan tu..bila tunjuk contoh baru ibu suka..hehe..
Tak habis lagi, ibu nak letak dalam paper bag botol jar tu..
Kina cuma cakap takde budget dah ibu untuk paper bag..
Kalau ibu nak, ibu topupkan ye..sambil gelak-gelak kucing..
Terus nan ado la paper bag jawabnya..haha..
Sekian, terima kasih..

P/S: Mengayat kena pandai..Harap tetamu suka la doorgift ni..


54 lovely comments:

Rina Hamid on January 6, 2012 at 9:34 AM said...

5 sen je thank you tag?? u wat sndiri ke?? hhuhu

dilla nadila on January 6, 2012 at 9:35 AM said...

wah..murahnye kina..bley wat reference nie..neway,tq tag tu kina wat katne?murahnye

pika pikah on January 6, 2012 at 9:35 AM said...

comel botol tu Kina! ibu saya pulak nak suruh bagi Yassin masa kawin nanti. Yang ada personalized print tu. satu dah jatuh RM1.50. Nak buat untuk 1500 tetamu. pening2... tu tak termasuk bekas letak yassin tu. alamt DIY jugak la brown bag tu, murah sikit...

cikpuanputeri on January 6, 2012 at 9:36 AM said...

suka sgt. semua botol jar simpan lagi letak kat dapur. sayalah tu org yang xdpt pujuk mak nak pakai botol jar.haha

Shakina Farhan on January 6, 2012 at 9:46 AM said...

rina & dilla: print kat orang tapi buat sendiri..hee..

pika: kina pun dulu nak bagi yasin..kalau orang baca dapat pahala kan..tapi utk masa nikah je sebab resepsi banyak sangat..

put: ololo..kesiannye..takpe, bekas makan chinese box tu comel! harga pun lebih kurang kan..

nuraien on January 6, 2012 at 9:48 AM said...

kina: bestnye,mak kina ok klu kina nak bg 2..aien x leh..br bawak tgk botol..trus reject..sadis tol.huhuhu

nurul izayani on January 6, 2012 at 9:57 AM said...

sama kes dgn iza..bukan main payah nk pujuk mak pakai paper bag brown tu..sbb kt sini org xde guna lg..
lastly iza ckp kt mak.."kita jadikla org pertama yg buat"..

Cikpuan rara on January 6, 2012 at 10:04 AM said...

murahnya jar tu.rara bli 1.50

oshinz on January 6, 2012 at 10:18 AM said...

total 0.77 sen je????!!! OMG.. pandainya kina ni.

sarahhernyzar on January 6, 2012 at 10:24 AM said...

tarik tarik rambut. masih tatau nk bg apa pada tetamu. oke majlis pn tatau bila. bai ! hahahaha.

ctzainal on January 6, 2012 at 10:24 AM said...

wah, kina ni memang bagus la. ade je kan idea yg bernas tapi berbaloi2. thanks 4 this review. :)

adilah on January 6, 2012 at 10:26 AM said...

salam.. boleh saya tau.. mane dpt botol tu.. saya tgh carik ni. tp x jumpe. huhu

Shakina Farhan on January 6, 2012 at 10:48 AM said...

adilah: klik dekat Quality Pack dekat atas post ini ye..

ctzainal: u welcome..harap dpt kongsi info..

sarah: haha..takpe..prepare je dulu..jgn tarik rambut aku..haha..

oshinz: untuk deko macam kat atas tu..kl deko lebih2 harga kena lebih2 jugak kot..hee..

rara: yeke? maybe saiz tak sama kot..

iza: dapat tak pakai jar?hehe..

aien: takpe..ikut je kata parent kalau tak dapat pujuk..jgn sampai parent muncung tak best plak kan weddingnye..sbr eh..

LisaLisut on January 6, 2012 at 11:39 AM said...

i pn tak berapa sgt dgn paper bag.mak i pn kata byk benda nk kene isi dh jd kos bertmbh. plus i pn mcm u xde paper bag.sbb jar tu dh lawa kot kalau letak dlm paper bag whats the point.tak nmpk dh kelawaannya.ngahaha.brilliant babe :)

Shakina Farhan on January 6, 2012 at 11:43 AM said...

lisa: betul3! thats the pointnye! kena tambah duit, kelawaannye pun tersorok..:P

Cik Azizah on January 6, 2012 at 12:06 PM said...

so kiranya jemputan sis bagi botol jar la eh..wah simple je kan..

mak jijah mmg awal2 tak setuju nak guna botol jar..kalau guna pon mesti die nak masuk dlm paper bag..hehe sebab die rasa xkan nak bg botol jar saja kan..hehe

nuha hayati on January 6, 2012 at 12:13 PM said...

kina, vase pasu bunga ada jual tak kat sana?

Shakina Farhan on January 6, 2012 at 12:28 PM said...

cik azizah: botol jar & biskut utk dewasa..lollypop utk kanak2 sbb takut pecah bila pegang..biasa la tu, parent susah nak terima idea baru awalnye..

nuha: takde rasanya..die ade benda2 packaging plastic & kaca je rasanya..

fitria on January 6, 2012 at 12:55 PM said...

kina, tempah yg u tempah tq tag tu ade wat sticker x? nk tempah gak(klu sempat)... hehehe...eh lg satu boleh ke klu nk tempah ckit2 je..

UyaRayza on January 6, 2012 at 1:02 PM said...

mak aku keras kepala..nk jugak bg paper bag kn..sponsor aku jugak hahahah,,terima je laa

Liya Laa on January 6, 2012 at 2:06 PM said...

Hehehe. Kak Kina kreatif btol la.

YaMie on January 6, 2012 at 2:53 PM said...

Hai Kina, agak2 kat Kuantan tau tak katne boleh borong botol jar byk2 cmtu cmtu?

Shakina Farhan on January 6, 2012 at 3:26 PM said...

yamie: rasanya takde la kat kuantan..kalau tak kina dah beli kat kuantan juga..

liya: tq dear..xd kreatif btol2, sikit2 je kot kreatifnye..inspirasi dari brides lain juga..

uya: kalau sponsor jangan menolak!hahaha..

fitria: better tempah ng lurvering kalau nak sikit2..kina print tq tag dekat kedai printing biasa..

Cik Zimie on January 6, 2012 at 4:55 PM said...

suka tq tag tu kina, haih bila la dpt buat macam x dpt buat je.heee sebab xde pun bagi jar as doorgift.mak taknak la kina.nanti share keh print kat mana ye.lalala

Cik Nasha on January 6, 2012 at 6:40 PM said...

bestnye d[t jar rm 0.68sen.. sy beli rm.1.05sen..huhu.. tp lain sikit dr kina punya ni.. kalau dpt lg murah cm kina alangkah bestnye.. huhuu..

sukalah tag tuu..

cik chinta on January 6, 2012 at 7:33 PM said...

kt pon mule2 ibu xnak layan pasl nk pki jar ni. dia ckp ngarut. pastu ajak jugak pegi bli kat qp johor. bli yg hage 0.95sen. dah diy dia ske plk

choclairissa @ intan marliana on January 6, 2012 at 8:30 PM said...

kina..total harga 1 doorgift tu brape termasuk home made cookies? sampai 3 ringgit tak? ukt botok n hiasan tu..sangat murahhhh :) suke!

Cik Emie on January 6, 2012 at 8:51 PM said...

Emi mmg dah lame respek kt kina sbb pandai cari pape y murah tp nmpk mahal..dulu pon tingin nk wt jar tu gak sbb nmpk kt ikea cantik aje..tp mhl, lupe dah bape tp rm1++ gak sebijik..huhu..pape pon tq sharing..bole la wt utk adik beradik lain hehe :)

dhiera on January 6, 2012 at 9:13 PM said...

kina, jimat gile doorgift ni! suka la idea ni~ selain cookies boleh tukar bahulu bulat2 ke kan? lain sikit dari yang masuk dalam plastik lepas tu sealed.

Ila@Bella@Nabila on January 6, 2012 at 11:26 PM said...

Salam pn kina.
Bole share recipe homemade cookies x?
Nk cube dulu klu jadi bole proceed. Huhu.
Btw doogift ni plan nk bg kawan2 nanti.
Thanks for sharing

Asz Miza on January 7, 2012 at 2:04 PM said...

Lebih kurang sama cam Miza wat masa wedding aritu. Cuma takde tq tag tapi just tampal label nama kat depan je. Hehehe. :) Kina punya nampak lagi exclusive!

Just^me on January 8, 2012 at 5:21 PM said...

thanks kina for the review... utk majlis belah lelaki pun i guna jar.. kat ikea 90 sen satu jar... kalau wanie tau bleh dapat murah lagi sure wanie dh beli haritu tapi dah beli..hehehe... anyway, tq tag tu 5 sen ajer/? wahh kat mana tu/? nak jugak ;D

Kiera Ismail on January 9, 2012 at 11:23 AM said...

beli kat mane mini jar ni? boleh share? tq...

Azura on January 9, 2012 at 1:12 PM said...

hai kina. thanx for the review. saya pun terfikir nak buat jar, letak gula then letak sticker n riben. tapi haritu cal qualitypack, harganya RM1.30 untuk botol 270ml. Boleh x kina bg details botol yg kina beli 68 sen tu?

amani.. on January 9, 2012 at 1:32 PM said...

cdap sgt biskut tu..dlm krte pun qis dh abskn tau..hehehe....

farahD on January 9, 2012 at 2:43 PM said...

nice kina...btw farah buat giveaway nnt jenguk2 oke...eh u beli jar murah kat mana tuh?

lil' cutie home on January 9, 2012 at 8:34 PM said...

my mum pn mula2 reject nak pakai brown paper tuh.. bila i tnjuk 1 contoh baru la di luluskan.. hehehe.. mak2 kte nie mmg awal2 x bleh nak terima idea pelik kte.. tp kte kena la tunjuk contoh.. bila dia da tgk mcm ne rupanya baru la dia setuju..

CNK on January 18, 2012 at 11:51 PM said...

darling, where do you get that bottle?so cheap. i dapat harga pun rm0.80.. huaaahhh!! dolly paper tu dapat mana?? siyesly tgh mencari.. guide me pleaseeee

-cnk-

ван нур фархана on February 10, 2012 at 2:31 AM said...

salam sis, sis beli kat mane ye bottle tu..email sy beli mane ye botol tu, wanfarhana@gmail.com

LoVeY dOvEY on February 20, 2012 at 1:13 PM said...

nak tau jar tu beli kat mana jugak, nanti email saya ye
rabiatuladawiyah8@gmail.com

Zarasalim on March 1, 2012 at 10:35 AM said...

saya pun nak tau jar tu beli kat mana email me zarasalim1981@gmail.com thanks ya

Zarasalim on March 1, 2012 at 10:35 AM said...

saya pun nak tau jar tu beli kat mana email me zarasalim1981@gmail.com thanks ya

Shakina Farhan on March 1, 2012 at 10:48 AM said...

hai semua..kina ada tinggalkan link kat atas tu..klik Quality Pack ye..semua kina dah pernah terangkan..mohon baca semula ya..

redha on March 4, 2012 at 4:35 PM said...

kina..
mane erk tmpt jual tali yg ikat kaen tu..?

whyza on April 12, 2012 at 9:39 AM said...

i rasa mmg dah naik harga, i beli kat Quality Pack. yang sama mcm kina beli, rm0.80. but cheaper than dr org buat tempahan (tgk kat ekspo) sampai rm1.00 untuk botol with reben and thankyou tag kot, stiker tambah 25sen lagi. ada yang jual sampai rm1.50.

Drop 2 shop on October 7, 2012 at 5:59 PM said...

assalamualaikum,kina seriously comel sgt..terus dpt idea kan nak buat mcm ni jgk tuk my sis nak kwin next year..and terus jgk rasa menyesal coz masa i kawin last year x terfikir lgsg nak buat mcm ni..hukhuk..sedihh.. tapi bestlah idea u ni..thanks eh..nak share ye. tq

Suriyani Basri on December 26, 2012 at 2:47 PM said...

Salam kina, doily paper tu kina pakai size ape ye?

Hanan Haifa on February 24, 2013 at 4:05 AM said...

-salam perkenalan dan akak nak tumpang iklan sikit ye TT-

Salam to blogger sume ^___^

mencari cari doorgift utk majlis kenduri kahwin mahupun jamuan keraian anda? cuba lawati blogspot Ananaifa di waffle-comel-ananaifa.blogspot.com dan sekiranya berminat dengan tawaran kami, bolehlah proceed for next action ya!

//Jazakallah & Jazakallah again TT ^___^//

noor asna zahari on June 22, 2013 at 4:11 PM said...

Nak th la jar tu beli kat mn? Plz... email me shana_idzlan@yahoo.com

nasra on April 24, 2014 at 4:20 PM said...

Kina,sy nak tanye..penutup botol tu ade colour silver x?

cardbymyan on May 19, 2015 at 5:44 PM said...

hai

kalau malas nak DIY, bole beli je dekat kami :)
tq tuan tanah

For doorgift paperbag & sticker. Our blogshop click >> CARDBYMYAN


tq :)

SKY GARGE on May 28, 2015 at 10:22 AM said...

salam kina.. boleh x nak taw awak beli katne botol kaca tu.. tq.. boleh email sy x.. amirasyraf.h@gmail.com

I M ERRA on June 9, 2015 at 10:53 AM said...

Salam, kat mana nak dapatkan jar kaca dengan harga tersebut. Terima Kasih.

izhar zamzura on February 20, 2016 at 2:54 PM said...

salam yunk kat mne dpt botol jar ni

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork