Review: DIY Guestnote

Salam 
Lamanya tak berblog! Kina ada kursus + family trip + Bro-in-law kawen. 
Hampir 10 hari tak bukak laptop. Check pun ikut handphone je.
 Hari ni kina nak cerita tentang DIY Guestnote..bukan Deathnote tau..
Best la cerita Death Note..tengok semua movies dia..ok..cukup abaikan..

Guest note corner ni kira macam Guestbook corner la..
Cuma guest tak perlu nak tunggu giliran nak menconteng ucapan..
Lepas tu boleh buang yang mana yang tak suka..haha..tipu je!semua best!

The main idea kina fikir macam tetamu postkan ucapan melalui peti pos..

Okey2..mari la kita tengok macam mana kina buat..
Boleh la kira macam tutorial..tapi takde la details sangat..

Apa yang kita perlukan adalah:
1) Peti surat : Boleh dibeli di kedai hardware..eg: Ace Hardware
2) Spray putih : Juga di kedai hardware atau pasaraya..
3) Kertas keras berwarna putih : Beli kat Popular
4) Pen berwarna warni : Juga boleh dibeli di kedai buku..
5) Kain alas berbulu : Guna semula dari mini pelamin nikah..
6) Bunga-bungaan : Guna semula handbouquet nikah..

Peti surat & spray putih ni kina beli dekat Ace Hardware, MidValley RM12.00 tak silap
Angan-angan kina nak peti post macam ni sebenarnya..hee..
Kina beli 30 keping kertas A4 260gm kalau tak silap..
Kina beli kat Popular..Bayar dalam belas ringgit gak..
Semua sekali hampir 200pcs postcard..sebab bukan semua akan tulis kan..
Jadi jangan membazir..boleh buat anggaran 20% yang akan tulis..:)
Kina print hitam putih je..(dekat office..kihkihkih)..

Sayangnya kina takde softcopy design postcard yang kina buat..
 Jadi takde la gambar design postcard tu..
Kina print 6 postcard pada kertas A4 keras..
Kina design gunakan Paint & Photoscape yang penting ada
To: Shakina & Sharifuddin..Ada Setem chandelier 50sen..Ada poskod 011011..
Kan dah macam postcard?
Pen & Kertas putih saiz A4 boleh dapat 6 keping note berupa postcard
1) Spray 2) Tampal 3) Siap 4) Hias..haha..boleh tak buat caption gitu.
Suasana di Guestbook aka Guestnote Corner
Dapat album as hadiah kawen dari junior sekolah..tiba-tiba ada idea..compile dalamnya..
Compile & tampal dalam album tu ikut kesukaan..hehe..yang bestfren mesti kat depan..

Tengok la adik-adik sepupu yang masih sekolah menconteng..comel!siap terbalik lagi.
Macam biasa, budget kira-kira..
Peti Surat : RM12.00++
Spray putih : RM7.00++
30 Keping kertas putih keras : RM12.00++
6 Btg Pen Warna warni : RM5.00++
Kain berbulu : Free sebab recycle dari nikah
Fresh flower : Free sebab recycle dari nikah

Total damage untuk guestbook corner : approx. RM36.00
Sorry tak ingat dah berapa harga setiap bahan..hee..anggar je..

Semua guestnote kina tampal pada album gambar tu macam gambar..
Senang nak belek-belek tengok semula ucapan-ucapan tu..
Macam-macam jenis ucapan, siap berlukisan, pantun tak siap, usikan nakal..
Kina rasa tak rugi kina buat sebab sampai arini baca tergelak-gelak..

Kenangan terindah itu priceless!

p/s: sedih bila ada vendor yang kina promote tipu customer..
kesian pengantin tu xd kenangan video & gambar masa hari besar mereka..
sebab that vendor tak muncul pun pada hari kejadian.. teruk kan? deposit 1K..
kalau bayar balik pun takkan dapat preserve moment penting tu..hmmm..
berhati-hati dengan vendor sebegini..promotion murah tp habuk pun takde..
syukur kina tak jadi ambil dia utk bertandang..-_-

41 lovely comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid on November 30, 2011 at 5:41 PM said...

memang cun! =)

malynd_anggun on November 30, 2011 at 5:44 PM said...

eh! sama pulak review pasal guestbook corner arinih...heheh...nice idea!! i punye simple gile..hehe..

K.I.N.A on November 30, 2011 at 5:56 PM said...

maera: untuk ucapan blogger kina tampal 1 page sama..hee..tq ye sebab dtg..

malynd:hehe..gerak hati sama arini..kina terjah nt ye..belum sempat blogwalking 10 arini..

NURUL IZAYANI on November 30, 2011 at 6:08 PM said...

kina, can i know who's d vendor??sbb iza hire mr.wira & mr.razali 4 my big day..*worryyyy~

BLuRpL3 on November 30, 2011 at 6:08 PM said...

Lama menyepi...nak tiru boleh tak? hehehe..preview la design untuk poskad tu..bleh kan?

Fariza on November 30, 2011 at 6:09 PM said...

wow. mmg kreatif :)

cik.mila on November 30, 2011 at 6:28 PM said...

hai kina..im b2b from terengganu..
seyesly mmg cun&kreatif!..kina comel je masa hari wedding..:)

K.I.N.A on November 30, 2011 at 6:29 PM said...

izayani: hehe..sama la OP & OV kite..die bukan vendor kina..:)..jadi iza jgn risau ye..

blurpl3: boleh2..design poskad kina xd softcopy..design tu kat ex-office dulu..hee..sorry ye.

fariza: tq dear..

K.I.N.A on November 30, 2011 at 6:30 PM said...

cik mila : hai! will link u back! hehe..comel la sgt..:P..malu la..

Cik Azizah on November 30, 2011 at 6:48 PM said...

kak kina kreatif! nak try buat la kak tapi tak sekreatif akak! huhuhu culik idea boleh?

Liyana on November 30, 2011 at 6:51 PM said...

sedih plk terbace tulisan kecik kena tipu dgn vendor tu.. ermm pnh terkena jgk... xde pun gmbr wed, hrpkan gmbr dr camera kwn2 yg dtg je :(

FY on November 30, 2011 at 7:08 PM said...

Kina! i like ur idea! memang super creative =)

K.I.N.A on November 30, 2011 at 8:48 PM said...

jijah: hee..culik je..memang sharing harap dpt bg idea kat b2b lain..slmt DIY!

liyana: sedihnye..tak patut btul OP gitu eh..

FY: tq darling!

erin moshimoshi on November 30, 2011 at 11:20 PM said...

simple .. i like ...

tapi tula dh msuk peti surat ..lps tu nk cek terabur sudahhh kan ?
ke kina gam dlm buku lak

Rina Lia (◕‿◕)✿ on November 30, 2011 at 11:28 PM said...

haha..sme mcm idea my fiancee..die suruh buat mcm ni..tp xdela print poskad kot..terus beli kertas kecik2 :)

Sfarlina on December 1, 2011 at 7:32 AM said...

kina sgt kreatif!!

syaz@rozelt on December 1, 2011 at 8:00 AM said...

terbaek!!! hihi..
hari2x jenguk bloglist tgk shake x update2 pon..erm perasan x jan salah tulis..jan <3 syaz..haha

Madly Mad on December 1, 2011 at 8:05 AM said...

kreatifnya kina! dah la muat2 je dlm album tu....eeee.....best bestt!!

K.I.N.A on December 1, 2011 at 8:13 AM said...

erin: mesti baca tak habis ni..kina tampal ikut kategori kat album yg kina dapat hadiah kawen..

sfarlina: huhu..xd la kreatif sgt..biasa2 je..

syaz: perasan..tp shake igt dari jan & syaz..hahaha..seminggu lebih tak update..hee

madly mad: alhamdulillah..muat2 6 poscard dalam tu..hee..

erin moshimoshi on December 1, 2011 at 9:23 AM said...

aah erin terlepas pndg kat bwh ni ... erin dah over tengok pic ..tercicir sudah ehehhee

K.I.N.A on December 1, 2011 at 9:24 AM said...

erin: haha..its ok dear..

Zara Zainudin on December 1, 2011 at 9:48 AM said...

kina..luv ur idea..
bajet rendah jd priority sy..
nak tiru eh..

takut nyer bab kena tipu ngan vendor. sy pon aim vendor2 yg bg hege murah je.

nuraien on December 1, 2011 at 9:49 AM said...

kina: aien teringin nak buat ginilah..tp tkt bajet lebih...tp lpenye murah gakkn..lpas 2,peti 2,leh ltk kat umah kn..smua boleh di guna balik..bestlah..tq kina bg idea lg..=)

K.I.N.A on December 1, 2011 at 10:11 AM said...

zara: tq dear..tu la..kena survey & research vendor betul2..

aien: hehe..betul2..kina kalau boleh nak buat yg termurah kalau DIY2 ni..goodluck aien!

ilaSham on December 1, 2011 at 10:18 AM said...

Wahhh, amazing idea Kina..super gojes..suka sangat2 tau ;-)

K.I.N.A on December 1, 2011 at 1:27 PM said...

ila: hee..terfikir bila tengok cerita post box orang puteh..sygnye tak jumpa peti post gitu..

nasuha ahmad helmi on December 1, 2011 at 2:48 PM said...

menarik la kina...macam ni tak payah org kene beratur nak tulis kan...menarik2..^___^

saye nak sgt belajar mcm mana kina upkan trafic dan buatkan blog ni sgt dikenali..kalau boleh nnt kina postkan la tips ye. tQ ^__^

K.I.N.A on December 1, 2011 at 3:38 PM said...

nasuha : alternatif utk org malas beratur macam kina..hehe..

tips traffic ye..boleh..insyaAllah nanti kina share ye..:)

BLuRpL3 on December 1, 2011 at 3:57 PM said...

cute jer post box tu..nice idea kina!hehe

K.I.N.A on December 2, 2011 at 10:43 PM said...

tq hanisah..;)

ChocStrawberries on December 4, 2011 at 12:11 AM said...

wee.. suke sgt idea nie.. really looking for lots of great idea as bride to be.. thanks kina..

Mimis on December 5, 2011 at 11:47 AM said...

kat mana kina beli kain berbulu tu?

K.I.N.A on December 5, 2011 at 12:02 PM said...

lino: thank u dear..harap boleh membantu yg lain..

mimis: kina beli utk buat mini pelamin ritu..semeter RM30 kat bright sail..menggantikan karpet berbulu..karpet berbulu lg mahal..yg ni lembut jadi boleh alas meja gak..

nur on January 10, 2012 at 2:01 PM said...

cam ne kina wat yg poskad tu?just beli poskad kosong ek?

Cik Azizah on January 11, 2012 at 11:07 PM said...

kak kina..nak tanya lagi ni. haha kak kina dsign poskad tu pakai paint n edit guna photoscape?? pastu 6 keping postkad dalam 1 A4 kertas..maknanya ni A4 yg besar tu eh kak? bukan yg A4 yg kertas kita guna selalu tu??

Saya Punye on February 20, 2012 at 2:15 PM said...

sis, mntk izin nak guna idea ni boleh x.. ngeeeeeee

Saya Punye on February 20, 2012 at 2:15 PM said...

sis, mntk izin nak guna idea ni boleh x.. ngeeeeeee

zuma on May 17, 2012 at 10:26 AM said...

SEWA PHOTO PRINTERFOR GUESTBOOK KAHWIN/ RECEPTION RM50 only!!


http://sellandsold.blogspot.com/2012/05/sewa-photo-printer-canon-selphy-cp800.html

Cik Nasha Nadya on July 13, 2012 at 12:47 AM said...

Kina,
saya minta izin nak ambil idea Kina untuk guestbook corner saya ya?
minta halal ya...

*cik nasha yg jarang update blog.. :)*

sayyidati on August 1, 2012 at 1:30 AM said...

:) MENARIKNYE..nak pinjam idea ye kak kina ;)

sayyidati on August 1, 2012 at 1:32 AM said...

yang gambar no 2 yang peti pos tu ape ek?

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork