Review: Tq Tag 5 sen & The Shaper

Salam 
 Ramai yang berminat nak tahu tentang TQ Tag 5sen kina,
Haruslah me'reveal' rahsia, tips & trick yang kina buat hari ni,

Mula-mula kina design thank you  tag dalam bentuk round.
Masih ingat entry kina membeli shaper puncher sini?
Ala, puncher yang bulat tapi berlekuk-lekuk kat tepi..
Kina beli dekat Scrap n Crop bersaiz 1.5 inci..
Scallop shaper puncher bersaiz 1.5inch
Lepas tu, depan office lama kina ada kedai printing business card.
Tipnya, kalau print business card banyak-banyak dapat murah.
Lagi senang nak punch bila saiz dalam business card.
Tak perlu nak gunting sikit pun. Punch  & Punch sahaja..
Kalau print atas kertas A4, kena gunting sebab shaper tak lebar.
Kedai hujung antara jalan ipoh & jalan raja laut. Thanks terence tlg amik pic. 
Terus la kina & kak ecah (ex-officemate) terjah kedai tu.
Dengan berbekal pendrive yang ada design thank you tag tu.
Kina mintak printkan business card dengan 2 thank you tag.
Thank you tag tu kina mintak die jadikan size 1.6 inci.
Mesti saiz round thank you tag lebih besar sikit dari shaper.
Kalau diameter dia 1.5 inci sama dengan puncher tak boleh..
Sebab scallop die tu nanti jadi warna putih.

Kina dah takde softcopy thank you tag, jadi kina ilustrate macam ni.

Kina tempah la 500pcs business card yang ada 2 tq tag.
Tinggal kerjanya nak punch dengan scallop shapper tu..
Maka 500pcs x 2 tq tag = 1000 tq tag..
Total damage untuk print business card = RM55.00
Bila kita bahagi RM55/1000..
Jadi 1 thank you tag berharga 5 sen sahaja!

Tricknya di sini adalah business card & the shaper tu.
Kalau ada printer colour sendiri lagi super jimat..
Nak menggunting sendiri thank you tag memang jenuh la.
Kalau 10pcs ok lagi, 1000pcs? Sakit tangan weh.

Kina tak kira harga shaper sebab itu adalah aset..
Boleh guna banyak kali lagi & sangat berguna..
Tambahan pula semua orang pun boleh punchkan.
Aritu adik-adik sepupu kina tolong punch. Mudah.
Tak perlu risau salah punch sebab ade ukuran dia.

Antara hasil thank you tag....
Design Thank you tag simple untuk doorgift si cilik
Ramai yang email kina nak beli puncher shaper ni..
Kina sayang sangat nak jual atau sewakan.

#Update : 2 March 2013
Kina buka untuk sewa puncher shaper, lebih kurang macam ni tapi lagi mudah
Sebab bentuk die macam gunting..scallop size 1.5inch..
Korang kena print macam business card jugak baru senang keje.

Tempoh sewa: max 2 minggu (bergantung kepada availablity)
Harga sewa: RM30
Deposit keselamatan: RM50
Lokasi: Kuantan
Boleh email kina: shakina.farhan@yahoo.com


40 lovely comments:

Munnafendy on January 11, 2012 at 2:53 PM said...

kina mana nk cr puncher shaper tu?

GoosieGoose on January 11, 2012 at 3:02 PM said...

tq kina! nak buat mcm ni jugak lah.hikss!

e k i n ♥ y u s r i on January 11, 2012 at 3:02 PM said...

ekin pon ade puncher tue
tp love shape

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:03 PM said...

@Munnafendy aip..kina ade tulis kat ats tu berserta link..hehe..xbaca betul2 ni..

cik chinta on January 11, 2012 at 3:10 PM said...

kina, business kad yg kina tempah tu. skali dengan pelekat ke belakang dia? or kina lekatkan guna gam?

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:15 PM said...

@cik chinta nice question!..kalau kertas sticker lagi mahal & kalau tampal kadang2 tak cantik..kina guna doublesidetape sikit je letak kat belakang..material keras..jadi lekat cantik..

syaz@rozelt on January 11, 2012 at 3:16 PM said...

wah murahnyer shake..nampak mcm mahal..hihi

Mila Ahmad on January 11, 2012 at 3:26 PM said...

kalau nak gunting banyak2 memg jenuh.

nuha hayati on January 11, 2012 at 3:31 PM said...

waaaaa....nuha la salah sorang yang nak beli shaper tuh!

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:54 PM said...

@syaz@rozelt syaz pun pernah try punch kan? hehe..rindu nak balik opis

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:55 PM said...

@GoosieGoose hee..buat2..jimat..

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:55 PM said...

@e k i n ♥ y u s r i comel kan puncher2 macam ni..selain dari pemudah kerja..

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:56 PM said...

@Mila Ahmad betul3..boleh sakit tgn..

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 3:56 PM said...

@nuha hayati ololo..kesian nuha..sorry..tak dapat nak jual..>_<

Cik Azizah on January 11, 2012 at 4:04 PM said...

kak kina.akak just bg design tq tag yg bulat tu je kat kedai tu eh. then die yg buat print semua??

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 4:10 PM said...

@Cik Azizah yup..buat bulat yang background die visible & diameter die kena betul2 hujung hujung image..pegi kedai tu mintak letakkan 2 bulatan bersaiz 1.6inch..sebab kadang2 lain ukuran..kena edit sebelum print dekat die gak..pandai2 mengayat takut nanti kena charge suruh edit..kita nak resizekan je..

cik asam jeruk on January 11, 2012 at 4:18 PM said...

kina berapa ek harga puncher tu? bukak2 link tu xjmpa pulak kat mana section die..hehehe dasar. xpon kina bg link sini terus direct.kalau kat kedai luar xde eh?

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 4:20 PM said...

@cik asam jeruk kina tak ingat section ape..tp harga die RM70.00++..senang google scrap n crop scallop puncher 1.5inch..

anaztasias nora aira on January 11, 2012 at 4:48 PM said...

kina jangan jual, sayang hehe nanti leh wat untuk anak pulak hehehe :)

Shakina Farhan on January 11, 2012 at 5:17 PM said...

@anaztasias nora aira hehe..tu la..utk aqiqah ke..wedding anak ke..haha..ntah2 wedding dorang tq tag canggih manggih..:P

ms v on January 11, 2012 at 8:20 PM said...

KINA! super kreatif you!! :) congrates dah dpt title mommy2b.. doakan kite eh..

dhiera on January 12, 2012 at 9:40 AM said...

super jimat la kina~ terbaek.. jimat gile pulak tu~

Cik Una on January 12, 2012 at 9:42 AM said...

kina, opis lama kina dekat je ngan opis una...opis una kt kompleks damai..selalu lalu dpn opis kina sbb nk g bank standard chartered or rhb...hehehe..bagus la idea kina...rasa cm nak anta kt situ je print thank u tag size business card... :)

nasuha ahmad helmi on January 12, 2012 at 3:30 PM said...

betul2..memang sgt berguna puncher nih,haritu saye ade suggest beli benda ni kat kawan yg nak kawen,die pun beli la,katenye nak pakai buat tag jugak,last2 tak pakai pun sbb die malas katenye...heh,kalau malas ape pun tak jadi ye tak. kina mmg rajin. ^___^

bebel cik orked on January 12, 2012 at 3:41 PM said...

kak kina beli kat mana menda tuh?bg lah link nk T___T

cIk JanNah on January 12, 2012 at 5:04 PM said...

kina kat mana yg ada jual offline? jannah kalau boleh nak pg direct senang nak memilih. maklumlah jannah nie cerewet. hee :)

Shakina Farhan on January 12, 2012 at 5:37 PM said...

@cIk JanNahkina xpernah jumpa offline..tp scrap n crop ni rasanye ade kedai offline..ce tghk kt website die..

cik.mila on January 13, 2012 at 1:35 AM said...

kina..nak sewa boleh?? hehe

Kamisyakall on January 13, 2012 at 9:47 AM said...

bole x tau bpe harga punch ni??

Shakina Farhan on January 13, 2012 at 11:53 AM said...

@cik.mila hehe..belum ready nak sewakan..sebab hidup nomad..

Shakina Farhan on January 13, 2012 at 11:53 AM said...

@Kamisyakall harga ikut size..yg kina ni rm70.00++

Miss Ika on January 13, 2012 at 12:47 PM said...

Puncher shaper ni ada yang lg besar tak dr yang ni ek? Huk Huk

m e r a on January 18, 2012 at 9:52 AM said...

salam. kina i just silent reader awk.. buat sy tertarik sgt2 dgn deco yg awk buat mse wedding awk. sy nie orgny xbrpe nk kretif. sy just nk mintak izin nk copy n paste idea2 awk n transfer ke wedding sy :)

orenlili on January 24, 2012 at 10:30 AM said...

good idea kina!

boleh tak akak nak pinjam shaper tu? or akak tempah kat kina je kalau kina larat buat? Hehehe

Liyana,
Taman Melawati
http://herjellybeans.blogspot.com/

DianaSafri on April 3, 2012 at 11:10 AM said...

Ruginya xdpt idea cmtu b4 our wedding..

Sgt comey, menjimatkan yet creative.
Thanks for sharing Kina

weddingclosetbydianasafri.blogspot.com

amirahsamat on April 22, 2012 at 4:52 AM said...

salam semua.
bagi bride to be yang nk beli scallop punch tu blh beli dari sy. :)

http://tattaraponpon.blogspot.com/2012/04/scallop-punch-for-sale.html

btw,nice idea k kina!esp bagi bride to be yang nak berjimat. ;))

MiSsJue on July 9, 2012 at 2:53 PM said...

kina, pe kata kina buat template yang boleh edit dalam dia n print able..mcm susah jek nak design sendiri ikut size yang kina nak especially saya x ada adobe photo sebab pakai PC company..Boleh x? then boleh la saya order tag tq tu kat kina..

Shakina Farhan on July 9, 2012 at 3:16 PM said...

nice idea jue..tp kina pn xreti nak guna adobe photoshop bahkan xd pun install..kina dulu pn mintak org yg printkan business card tu nk bulatan size 1.6inch..

kinsan on March 29, 2013 at 8:59 PM said...

Berminat nak DIY sendiri TQ tag atau TQ sticker?
Saya ada menjual scallop dan round puncher yang sesuai untuk anda DIY sendiri.

Harga seperti berikut (termasuk kos pos):
1) Marvy Uchida 2 inch Scallop/Round Circle Super Jumbo Clever Lever Paper Punch - RM80
2) EK Sucess Paper Shapers 2 inch Scallop/Round Circle Large Nesting Paper Punch - RM80
3) EK Sucess 2 inch Scallop/Round Circle Large Nesting Paper Punch Slim - RM85

Berminat nak order atau nak beli saiz yang berlainan? Hanya e-mail saya just_ina@hotmail.com atau njbuttonbadge@hotmail.my ataupun layari FB saya www.facebook.com/njbuttonbadge.njbb

Syed on July 25, 2015 at 1:34 AM said...

maaf tumpang iklan...

KAMI MENJUAL KELENGKAPAN DAN PERALATAN PEJABAT SEPERTI MAGNETIC WHITEBOARD, MESIN BINDING, MESIN LAMINATE, ELECTRONIC TYPEWRITER, STAPLER, MESIN SHREDDER, HAILER, TROLLEY DAN LAIN-LAIN.

TIADA CAJ GST.
PENGHANTARAN PERCUMA SEKITAR SELANGOR DAN KUALA LUMPUR.
JAMINAN 2 TAHUN KE ATAS.


UNTUK MENDAPATKAN PERKHIDMATAN DI ATAS SILA HUBUNGI KAMI SEGERA.

DN GLOBAL RESOURCES
Tel: +603-6277 5571
H/P: +6019-393 5571
Email: dnglobal_eng@yahoo.com.my
Facebook: http://www.facebook.com/dnglobal
Website: www.dnglobal.weebly.com

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork