Warna Baju Pengantin Mengikut Warna Kulit





Colours..there are a huge range of colours we can choose..skin tone pun ada banyak jenis..

BUT..which one is the right & suit with our skin tone?

Choosing the right colour is the first step to make you gorgeous like beyonce even you dont have the body like her lol..haha..

Kina pun tak buat decision lagi about our wedding dress colour..(sebab lambat lagi kan tapi gatal nak berangan)

I just want to share with all b2b my opinion & my survey (buat survey dalam opis..hihi)..
on choosing colour..Here, kina list out contoh warna kulit artis..so boleh la nak compare dengan kulit masing-masing ye..
pelbagai skin tones tapi kina listkan 3 basic skin tones



1)Dark @ Gelap @ Hitam Manis
Contoh selebriti : Dayang Nur Faizah
dayang memakai dress warna kelabutapi ada sikit silver

Warna yang sesuai: Warna-warna tanah, coklat, merah, maroon, purple malap..warna2 yang shocking macam gold, kuning, pink kena dielakkan..sebab nanti akan nampak kontra sangat.
Silver juga tidak sesuai untuk orang berkulit gelap tetapi solution yang lain boleh untuk memakai warna kelabu.

2)Tan @ sawo matang @ standard kulit orang melayu
Contoh selebriti : Fasha Sandha
fasha berkulit sawo matang


Warna yang sesuai: Semua warna sesuai tetapi elakkan warna yang kusam & malap..

3)Light @ putih @ cerah
Contoh : Nora Danish
nora danish yang cerah & sangat comel kan

Warna yang sesuai: Congratulation all colours suit u!!..But if you want to look fairer choose colour yang gelap..tapi orang kulit cerah berhati2 sebab senang kena kanser kulit..huhu..
Kalau nak nampak ayu & gorgeous pakai peach atau pink.

Universal colour : white & black..where everyone will looks stunning in white & black..

P/S: However, what colours u what to have & what skin tone u have..yang penting kena pandai menggayakannya..mesti cantik!..juz my 2 cent!
Contoh artis tidak ada kaitan dengan apa2 masalah rumahtgga atau emosional..

Sumber gambar : cutecarry.com, cybercafe2u.blogspot.com , superwhiteningpills.net & hfzkhazali.blogspot.com

6 lovely comments:

Nora a.k.a Aira on August 25, 2010 at 1:59 PM said...

waaaa nora tak tahu nak klasifikasikan kulit warna apa hehehe

sharifuddin N shakina on August 25, 2010 at 2:06 PM said...

haha..sama la kite..rasanya kina sawo matang..tapi dalam hati perasan cerah..haha..

~ mizzAmy ~ on August 30, 2010 at 10:20 AM said...

baru bercita-cita nak pinky2 kan. sekali kulit gelap cannot ooo.. hahahaha... sedih lah gini. T____T

sharifuddin N shakina on September 1, 2010 at 9:18 AM said...

hehe..amy mesti suke kaler pink ni..kina pun shuuukee..

DuD on September 27, 2010 at 6:08 PM said...

eerrmmm...
kalo u decide to have ur own baju, beli kain tempah sndiri then, u can choose whatever color that suit to u. colors that makes u looks glow glow..naik seri.
tp, kalo decided to sewa bj dr mak andam, then, i think the right choice is, pilih2 dulu baju yg mana berkenan, yg bila dicuba try test pakai, seri akan naik, then pilihlah warna tema ikut baju tersebut...
sebab, susah nak cari baju yg ikut kaler yg kita berkenan let say dah pilih tema kaler pink, tp nanti baju yg kaler pink x cantik. x menarik hati..lagi seksa nanti..

ElyaElmo on November 12, 2010 at 10:55 PM said...

mekasehh kina..share info niii!!! senang untuk kami pilihhh kaler yg sesuai...hehee

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork