Tandalah kalendar anda

Salam

Kina pasti kebanyakkan bride-to-be pasti akan menanda kalendar.
Kalau tak tanda kalendar pun mesti ada countdown ticker.
Menanti ketibaan hari besar. :)
Sweet je kira kan..Rindu time kira2 dulu. haha.

Post ni sebenarnya khas untuk perempuan eyh..
Hehe. Kina baru tahu ada juga lelaki yang baca blog ni.
Tak sangka ok!Terkejut mak jemah! 
Korang memang bakal pengantin lelaki yang gentleman.
Tapi kalau nak baca utk bakal isteri pun boleh la..

Dekat sini kina tegaskan kenapa perlu tick kalendar.
Apa yang nak ditick? Hehe. Katanya utk perempuan.
Mestilah tiap haribulan yang special itu. ABC.
Allah Bagi Cuti. Atau biasa kita panggil period la.

Dulu memang kina malas sangat la nak tanda nak ingat.
Tapi once bila nak kawen ada sikit kesedaran la nak tick.
Kina start tick April 2010. Masa tu baru nampak patent dia.
Patent ni dalam erti kata lain dia cycle period.

Bila kita tick ni:
Kita tahu berapa hari normally kita datang.
Kita tahu kita akan makin awal atau makin lambat.
Kita tahu berapa cycle period kita.
Kita tahu kalau kita ada darah penyakit @ istihadah.

Kalau tak pasti berapa cycle period sebab berbeza-beza tiap bulan.
Cycle period = hari pertama period hingga hari pertama period next month.
Korang cari purata untuk 3 bulan terakhir.
Contohnya:
Januari : korang datang 2 Januari
Februari : korang datang 9 Februari (kira 1 cycle period)
Mac : korang datang 1 March (kira 2 cycle period)
April: korang datang 10 April (kira 3 cycle period)
Korang tambah je semua hari pastu bahagi dgn 3.
Kalau jenis cycle tetap normally 27-29 hari.

Kebanyakkannya lepas kawen, hormon terganggu.
Akan effect dekat period cycle kita.
Ada orang tiba-tiba makin cepat ada yang makin lambat.
Tapi jangan tinggal tick hari first day ABC pada kalendar. 

Percayalah, penting sangat bagi kita kaum hawa ni.
Jangan malas-malas.

Satu lagi..hahahaha..
Tanda la kalendar korang 4 Julai 2012 ni..
Kina akan buat 1 contest/giveaway..
Hadiahnya InsyaAllah pasti bride-to-be suka! :)
Ex-bride-to-be kalau suka pun boleh join.





18 lovely comments:

Amalina Ali on June 18, 2012 at 3:50 PM said...

kenapa 4 Julai?? HEHE.

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 3:51 PM said...

Amalina: hehe..sebab time tu free kot..xd tarikh istimewa pun dear..:)

anaztasias nora aira on June 18, 2012 at 3:51 PM said...

4 julai saya ada sukan haha malam la saya buka ok2 take care kina :)

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 3:53 PM said...

nora: baik nora syg! haha..selamat bersukan ye..rindu nak bersukan..

Boo on June 18, 2012 at 3:56 PM said...

salam kak kina. tak sabar nak tahu apa contest. heehe teringin nak cuba :)

dilla nadila on June 18, 2012 at 4:17 PM said...

wah..ni dah tanda da ni..ex B2B pun ade peluang kan...heee

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 4:41 PM said...

boo: wslm..sbnrnye akak pun xtau lagi nk buat contest cmne..tp hadiah dah ade..

dilla: hee..bagus2..nt jgn lupa join k..

puan.mila on June 18, 2012 at 6:09 PM said...

best!! Nak join la kina..insyaAllah..hehe

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 7:14 PM said...

mila: mari2 join..insyaAllah tak susah..hee

miss she on June 18, 2012 at 8:34 PM said...

saya mmg terbiasa tanda period.. senang nak prepare n expect next period bila.. so takde la masalah lupa nak bawa pad atau sebagainya.. skrg lagi mudah.. banyak software hp yang kita leh key in maklumat sal ABC ni..

Fyka on June 18, 2012 at 10:20 PM said...

xsabaq nk tggu yg 4 julai tu..

ni@ @in on June 19, 2012 at 10:26 AM said...

dah tick kat kalendar 4 julai ni pagi2 lg terjah blog kina..

choclairissa@intan marliana on June 19, 2012 at 2:16 PM said...

wahhh ex bride to be bleh join? menarik ni :)

Renee Meow on June 19, 2012 at 2:18 PM said...

yeay pengantin basi eh ex bride bleh join..... *wave tangan* ;p

shera haifa on June 19, 2012 at 4:23 PM said...

yaa tanda menanda kelendar itu penting

MiSsJue on July 4, 2012 at 8:22 AM said...

x de pepepun yang..

dilla on July 4, 2012 at 10:34 AM said...

kina..contest nie kul brape ye?nak try join contest nie;-)

Shakina Farhan on July 4, 2012 at 11:01 AM said...

Pukul 4 ni kina akan post ye..tungguuuuu..:)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork