Melentur buluh biar dari rebung.

Salam
Apa yang kina perasan masa bulan puasa ni ramai betul yang blog pasal makanan..
Resepi-resepi yang best dikongsi & mampu membuatkan saliva meleleh..=_=

Kina sekarang tinggal dekat rumah sewa yang biliknya memang kecik la..
Masak pun bukan berkongsi, tak feel masak untuk sorang makan..
Punya la ciput portion yang dimasakkan tu kan..
Takpe 50++ hari lagi sebelum berpindah ke Melaka dan ada dapur sendiri..

Sekarang ni kina ada penyakit tak lalu nak makan (bagus la dapat diet kan?)
Semalam bersahur roti, berbuka pun roti..macam tak betul je kan?
Kina ko puasa ke tak?hahaha..

Housemate pun cakap '' dulu kina rajin memasak,lama dah tak masak kan?''
''milky prawn la, asparagus goreng belacan la, ayam supreme la''
(semua chinese style la kunun kan)
Kina yang macam tengah mamai ''haa..a,ah..dulu selalu la''
''tapi kalau beli semua bahan, makan sorang..pastu tak masak membazir je''
''lepas kahwin la masak''


Balik kuantan pun akan makan kat luar atau tapau je..

Adakah skill memasakku akan hilang kerana dah lama tak masak?
Sebut skill macam hebat je kan masak..

Ibu kina plak selalu cakap..
''Awak tu kahwin dgn orang kampung, belajar la masakan kampung''
(pudin takkan terasa sebab dia memang suka masakan kampung & org kg..haha)
Kina balas ''takpe nanti akak ajar dia makan makanan bandar..haha''

Si Terence plak panggil kina ''HCV''
''High Class Vegetarian''
Sebab sayur kampung taknak, nak sayur import je kan..
Gedik la kan..=_=
Jangan salahkan kina sebab ibu kina masak sayur tu je..
Tak pernah masak terung ke pucuk paku ke toge jauh sekali..
Ok la dari tak makan sayur langsung kan..haha..
Tapi robek poket suami kalau beli sayur import je..

Sebab itu la melentur buluh biar dari rebung..
Hatta, sekarang kina sangat banyak songeh pasal makanan..
Azam, nak masak sayur & semua benda banyak2 sumbat dalam mulut anak..
Jangan masak spaghetti & beli MCD je selalu..hahaha..
Supaya dorang terima semua makanan macam ayah dia..
HAHAHA..berangan kan..kahwin dulu baru fikir anak..:P

Lepas kahwin nak memasak selalu..!
Baru suami sayang kan? ahaks..
Tapi lagi best kalau memasak bersama-sama..(sweet kot)
Nasib baik pudin pandai masak..ntah-ntah lagi power..hahaha..


P/S: harap-harap bakal mertua tak uji memasak..tunggu asah skill la..haha..
kata nak jadi menantu kesayangan..camne ni?haha




16 lovely comments:

Fariza on August 5, 2011 at 10:22 AM said...

hik3. harap2 juga bakal MIL x uji fariza masak. ntah hapa2 jd kang. lalalala.
jika dh kawin mmg sweet dan romantik jika suami sama2 masak. syok gila. hik3.
nanti bolehlah kina open house, bleh BBF serbu. hik3.
lain keluarga lain kan. he3

K.I.N.A on August 5, 2011 at 10:25 AM said...

fariza: haha..buat housewarming eh? harap2 lepas tu korang tak kena demam warm pas makan masakan kina yg tah pape..hee..

miss puteri on August 5, 2011 at 10:28 AM said...

harap2 dia suruh buat donut kentang hari2..agaga, mak put risau betul anaknya ini tak berapa nk pandai msk mcm2.. jadi memg cabaran memasak dibulan puasa diberikan. belum kahwin dah kena uji nie. (=_=)..hehe...tapi kan dulu sebelum kawen mak put tak pandai masak pun *abah cerita*haha. tapi lepas kawen belajar2 tgok mak mertua masak , mak sendiri masak.. terus da terer. eceh..hehe. jadi, kununnye put berangan jugak lepas kawen tererlah masak.hihi. *panjang komen*hahahha

♥ Kasut Pink ♥ on August 5, 2011 at 10:28 AM said...

part mak mertua nak uji memasak yang seram sikit tu.. Harap2 tak kena la. lagipon bakal mak mertua ct jenis yg suke mkn masakan pantai timur mcm nasi dagang, laksa.. ayyo, semua tu bkn dlm list ct..huhu

K.I.N.A on August 5, 2011 at 10:31 AM said...

put: hahaha..mak kina plak selalu berlagak dia terer masak sebab duduk dengan moyang dari kecik memasak..kita ni generasi skg byk mengadap buku dari kuali kan..hahaha..nanti nak masak la donut kentang tu!

ct: ayoyo..kina org pantai timur pun tak reti weh masak tu..haha

~ NANA ~ on August 5, 2011 at 11:13 AM said...

i lps kawen xde peluang lg nk masakkn utk hubby...sob sob :(

tak dpt nk tunjuk bakat walaupon x brp reti masak...haha

zimie on August 5, 2011 at 11:24 AM said...

semalam kat dapur zimie dah ala-ala feeling gitu "ni lah last puasa nak rasa masakan mami, pasni dah kene masak sendiri" sobsobs.

takpepasal suruh bonda ajar masak rendang time puasa.harus!!!nanti pas kawen,kene masak sendiri (walau maybe pas kahwin duk satu rumah atau dekat2 ngn rumah ibubapa.hehe)

nYomeL on August 5, 2011 at 12:06 PM said...

hehe.. kalo suami pandai masak lagi best kina! sekali skala bole goyang kaki.. hahaha!

Best tau masak sama2 kat dapur.. (*saje nak bg kina jeles..) HEHE! ;)

K.I.N.A on August 5, 2011 at 12:17 PM said...

NANA: wah..tak berpeluang? mesti ada org masakkan ni..hee..

zimie: sambil masak sambil call eh..hee..best la duduk dekat2 ng parent.

nyomel: haha..memang jeles tp takpe..kejap je lagi..:P

INTAN on August 5, 2011 at 12:31 PM said...

wah! mesti pandai masak nih..saya xpandai masak..tapi after kawin (baru 2bulan lebih) tiap2 hari masak untuk suami..heaven rasa..nak2 suami tolong jugak kat dapur.. =) walaupun xhebat masaknye tapi suami kasi thumbs up! hihiii

malynd_anggun on August 5, 2011 at 12:34 PM said...

belum di uji lg pasai msk memasak oleh MIL...kalo kne,mati den!! OMG!! nebes kott!! hehe

imymemine on August 5, 2011 at 1:39 PM said...

hehe. bab McD tu memang terasa. sebab asal malas nak fikir nak makan apa, McD lah jawabnye. tehehehe.

eh btw. salam kenal :)

Anna.

fitria on August 5, 2011 at 1:47 PM said...

kalau saya kene uji mmg fail.. huhuhu

Miss Sunshine on August 5, 2011 at 1:56 PM said...

nak tau tak... FMIL memang tau kita berapa pandai masak... hahaha.. Tapi takpe, FMIL kata nanti lepas kahwin, dia ajarkan masak.. hihi.

~Lieza~ on August 5, 2011 at 1:59 PM said...

Part masak la mslh trbesar saya skrg nie.. Bagusnyer Kina pandai masak.. Saya xreti masak langsung..huhu.. Dh janji ngn tunang nk blaja msk tp br sempat blaja goreng telur je.. huhu.. Seram sejuk je bdn nie bila pikir psl masak..

Cik Emie on August 5, 2011 at 8:04 PM said...

hehe debaran nk jd isteri eh kina? haiyoh emi lagi la isau..bab masak2 ni mmg xbape nk lulus sgt ekeke

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork