Matta Fair: Kiss Romance

Salam

Ehem..tajuk tak boleh tahan kan..hahaha..
Hari ni kina nak kongsi pasal Matta Fair yang kina pergi weekend lepas..
Kina & Pudin pertama kali pergi Matta Fair ni. Semuanya kerana honeymoon..
Ecece..suka la tu kalau pasal honeymoon kan..

 Dalam fikiran masa dulu selalu soalan-soalan ni muncul dalam kepala:
Apa ke bendanya Matta Fair tu..?
Siapa yang ada dekat Matta Fair tu?
Betul ke murah kalau pergi dekat Matta Fair tu?
Tak takut kena tipu ke kalau murah-murah ni?
Setiap tahun ada ke Matta Fair ni?

Dah buat soalan kena la buat jawapan sendiri ikut kefahaman sendiri..haha..
Matta Fair ni pameran yang khususnya berkaitan dengan melancong!
Ada travel agencies, syarikat penerbangan serta badan-badan kerajaan berkaitan!
Memang banyak pakej yang murah, tapi yang mahal pun pastinya ada. Adat!
Kebiasaannya tiada yang tipu. Tapi bukan lah kina nak cakap confirm takde ye.
Kalau nampak macam tak terurus, cakap pun macam tak menyakinkan.Hati-hati!
Tapi kalau dah nak kena tipu tu kat mana-mana pun boleh. Ye dok?
Matta Fair diadakan 2x setahun!


Tahun depan next Matta Fair adalah pada 16-18 March 2011 2012 ye!

Dah habis mukadimah untuk Matta Fair. Baru mukadimah eh?hahaha..

14 Ogos 2011: Kina & Pudin telah pergi ke Matta Fair untuk cari pakej honeymoon.
Parking dekat The Mall lepas tu jalan ke PWTC. Kena RM11 untuk parking..huhu..
Sebenarnya lagi jimat kalau naik LRT tapi malas nak berjalan..macam mana nak kurus!
Setibanya di PWTC, memang banyak pameran, bukan Matta Fair je yang on-going.

Nasib la ada papan tanda arah Matta Fair, kalau tak ada juga pergi pameran lain..
Sampai dalam pukul 11pagi, bayar RM3 untuk masuk & pakai tag kat tangan..
Teringat pulak masa masuk Genting bila pakai tag macam tu..hehe..
Kaunter banyak. Lepas tu pakai tag ye.

Matta Fair bukan terdiri dari 1 hall besar tapi ada 4 hall besar!

Since masa tak cukup untuk meronda semua Hall & dah ada target.
Target memang nak pergi ke Bali. Itu target sebelum masuk Matta Fair la..
Kita kena ada target kalau tak tahun depan pun tak boleh pilih..haha..
ramai gila orang kan? macam ni la suasana beraya di Matta Fair..:P

Terus jalan pergi Hall 2.Bila dah masuk Hall 2! Crap! Pening kepala..
Tengok macam-macam tempat dengan bermacam-macam package.
Ada banyak juga term-term yang kina sendiri tak faham. Yela.
Target entah ke mana, mata entah ke mana. Gila Rambang Mata weh!

Sebelum ni kalau bercuti pun semua ibu yang uruskan.
Tahu bawak baju dan badan..hahaha..baru la huru hara call ibu..

Mula-mula nak tanya tu segan, kina suruh pudin tanya. pudin suruh kina tanya.
Masalahnya tak tahu nak mula tanya macam mana..haha..
Nasib baik pudin pandai tanya..hehe..kina macam biasa sengih je la..

Dah banyak sangat dapat pamplet & bertanya-tanyaan..kitorang pening..
Kejap nak pergi sana la, kejap nak ambil yang ni la, kejap nak pergi sendiri la..
Nak pergi Korea tapi waktu tak sesuai dengan cuti pudin yang memang direct je.
Nak pergi Guilin pun sama, group package tapi pergi bulan Dec. lambat lagi.
Nak pergi Europe memang tak mampu la..hihihi..

Last-last kitorang discuss, apa yang kita nak sebenarnya?
So, back to the basic. Kita cari semua package Bali, jangan tengok yang lain.
Package Bali ada dari semurah-murah alam, ke semahal-mahal alam..
Tak silap dari RM400++ sehingga RM4000++

Di sini, kena tanya balik kat diri sendiri apa yang kita nak dengan honeymoon?
Sebab apa yang kita bayar itu yang kita dapat.

Sebaik-baiknya kita bandingkan harga & apa yang kita dapat.

Contoh dari pengalaman kina..contoh je:
Travel Agency A: Harga RM1899.
Travel Agency B: Harga RM2799.

Kedua-dua menyediakan hotel dengan private pool.
Namun begitu, Travel Agency A tiada tour atau pakej berjalan-jalan.
Di mana, kita kena charge RM450 untuk sehari kalau nak tour..
Kalau dah 2 hari tour dah kena tambah RM900..sama je..
Makan pun hanya untuk breakfast & dinner, lunch tidak disediakan..
Manakala Travel Agency B sudah lengkap segala benda..

Kalau kita taknak pakej honeymoon, nak pakej group.
Tapi di mana kita akan kena tunggu orang, kejar bas tour..
Itu lagi jimat..plus ada orang untuk tolong ambil gambar..hee..

Akhirnya lepas ding dong ding dong, call ibu minta pendapat,
Kami memilih package honeymoon ke Bali dari Triba East Travel Sdn Bhd.
Booth Triba East Travel kat situ memang hanya fokus kepada Bali sahaja..
Dorang punya tagline Kiss Romance. Ha, tu la Kiss Romancenye..haha

Masa nak booking tu, kitorang memang tak beli tiket flight lagi..
Tapi memang dah ada range tarikh, so kitorang pun bagitau la dekat Triba East tu..
Luckily, dia cakap letak dulu tarikh yang bercadang nak pergi lepas tu beli tiket.
Dalam masa 5 hari boleh contact untuk confirmkan tarikh & masa depart semua.

Terus la pergi cari tiket flight, unfortunately MAS Airline dah fully booked.
So we opt to book Air Asia. Harga promo RM204 one way per pax..
Dah campur-campur semua sekali sebenarnya harga lebih kurang MAS gak..
Menyesal tak book awal-awal..hehe..tapi takpe la..

InsyaAllah 5 Oktober nanti sampai la kitorang ke Bali Khama Villa untuk 3D2N.
Lepas tu switch to Boutique Hotel untuk malam terakhir tu..Yup, kami ambil package 4D3N.
Bali Khama Resort & Spa
Ok, balik-balik je excited google tentang pengalaman & review orang yang pergi Bali.
Tiba-tiba nampak dari blog Moose, sama! dari agensi yang sama & tempat yang sama.
Moose pun grab dari Matta Fair cuma dia pergi untuk 5D4N, Kina amik yang 4D3N.
Suka sangat sebab moose bagi good review. Alhamdulillah, harap pilihan kami tepat..

P/S: Sesiapa yang dah pergi Bali, mind to share your review's link here ya!
Yang akan ke Bali juga nanti.. eh eh..Kita Sama La!


29 lovely comments:

Fariza on August 17, 2011 at 11:16 AM said...

pasal honeymoon mestilah suka. lg suka adalah. ha3. parking the mall mmg mahal. T_T. alaa. kina kan kurus. :D. syoknya kina g bali. private pool penting. auwww. he3.

nk jugalah kiss romance.hik3

Cik Zimie on August 17, 2011 at 11:20 AM said...

memang takley tahan tajuk tu kina :P

bestnyeee pergi matta fair.nanti zimie nak pergi thn depan nye.dekat2 tarikh kawen baru la feeling.hihih

Fariza on August 17, 2011 at 11:20 AM said...

kina, thn depan ke ?
'' Tahun depan next Matta Fair adalah pada 16-18 March 2011 ye! ''
2012 ke 2011. confuse plak. hik3

rara pinkmafia on August 17, 2011 at 11:24 AM said...

huaaa xpenah g ag,nk jugak g sbb nk cr tmpt honeymoon hehehe

miss puteri on August 17, 2011 at 11:29 AM said...

tak samalah!. tak sabar jugak!eheee

cik_azie on August 17, 2011 at 12:03 PM said...

besnyer gi bali. dlu pnah plan nak g hneymoon kat bali.. tp last2 kna cancel d atas sbb2 yg xdpt dielakkan. so, pas kawen nanti hneymoon kat umah je la kot. mybe nxt year bru leh hneymoon huhu

Nadya Zahid on August 17, 2011 at 12:35 PM said...

nad dah penah gi bali..mmg cantik...jgn lupe tgkp gbr byk2..nadya suke kintamani n kat tanah lot,tgkp gbr cantik tau :)
happy hornymoon yah..ahaks :)

malynd_anggun on August 17, 2011 at 12:45 PM said...

da lame hunting tiket bali..sume mahal! huhuh...bila la nk dpt tiket murah...nak g sana sgt2...huuu..bestnye kina dpt gi..jeles la..

UyaRayza on August 17, 2011 at 1:16 PM said...

wahhh bestnye dh hunting untuk hornymoon place..aku tak ade lagi nie..mood pun x ade..xpe lambat lagi pun heheheh...nnti review bebanyak k..kot2 aku nk ke sane hehehe

anaztasias nora aira on August 17, 2011 at 1:25 PM said...

kina , napa xparking dekat bus ten seblah pwtc tu. rm3 sekali masuk. pasni parking situ ek :)

misssazusarin on August 17, 2011 at 1:35 PM said...

syoknyerrr g obersea...wani nnt g langkawi jer kot...keh2

FiZ on August 17, 2011 at 2:39 PM said...

wahh..bestnye....hehhe

hidayah hiddensity on August 17, 2011 at 3:02 PM said...

same tempat la kina.. ;)kite pun beli aa gak return tix 2 orang dalam 1k gak.ok la tu..

miss puteri on August 17, 2011 at 3:57 PM said...

kenapa tak parking kat smsseriputeri sek saya tu!hehe... percuma je!!hikhik.. *tiru nora*put selalu parking bwh pokok kat sekolah tu..hehe

Hunny Kitty on August 17, 2011 at 6:59 PM said...

berapa RM deal tu

K.I.N.A on August 17, 2011 at 10:23 PM said...

Fariza: Haah btol3...psl honeymoon kan sure suke.tu la mmg mahal ket paking kat ctu..kina kurus ke..(malu plak :P)..btol tu kan. Aah 16-18 March 2011 dear.

Cik Zimie: Hee..takley tahan ye tajuk kina..best sgt2 pergi 1st time pegi n sure akn pegi lagi..

rara pinkmafia: ololo...nt pegi ye dear...bes tau

miss puteri: hehe...tu la x sabar rase nk pegi..takot kne saman je paking tepi2 jalan tu..hee

K.I.N.A on August 17, 2011 at 10:27 PM said...

cik_azie: iye dear..hopefully best sgt2..x sabar nk g..hee.xper2 yg pnting kawen dlu kan dear..

NadyaZahid: waa.review2 lg nadya..okei nnt akan tngkap gambar byk2..hee

malynd_anggun: hehe...datangla ke matta fair ye..insyaAllah ade yang berpatutan..

Uya: aip2...kamon2 mood dtg..hehe..

Syima Syaz on August 17, 2011 at 10:28 PM said...

aritu mula2 plan nak ke bali, tp my bos kata bali dah penuh n padat so dia suh pegi krabi.katanya kat situ still tak sesak lagi...
+ ex-bos baru lepas dapat baby n nak visit dia, so alang2 kitorang plan nak ke krabi + bangkok

TAPI.. tetiba ada org yg dibenci pun gi krabi...trus rasa tanak!

K.I.N.A on August 17, 2011 at 10:30 PM said...

Nora: wah murahnye..hee.nt kina paking situ eh..TQ for sharing nora..

missazusarin: hee..langkawi pon ok gak dear.nt ade rezki g obersea eh..

FiZ: hehe..

hidayah hiddensity: aah kan ok la tu still acceptable kan..hee

K.I.N.A on August 18, 2011 at 7:38 AM said...

hunny: dekat2 3k utk semua..huhu..mahal tapi insyaAllah berbaloi..

syima: wah..sape la yg tak disukai tu..hehe..takpe..enjoy ur honeymoon ok dear..

alhena on August 18, 2011 at 2:50 PM said...

salam kina, first time nk komen. Selama ni dok jadi silent reader je heheh. Saya pernah ke Bali, mmg sangat best. Tempat menarik, tanah lot, uluwatu, mn lagi tah dah lupa. Kalau keluar jalan2 n makan kat luar cari restoren minang sayo. Sbb itu halal.99% penduduk bali adalah hindu. Mineral water agak payau, kena tahan telan la. Kalau nk bergambar dan suka tempat yg cantik Bali mmg tempatnya. Tapi, kalau nk soping, Bali tkde apa sangat. Neway, congrats on your wedding n honeymoon trip.

Renee Meow on August 18, 2011 at 3:15 PM said...

kina i pun tgh survey2 lagi hotel2 kat bali tu.. n i xamek deal dari matta fair cos i think lagi murah deal direct ngan agent sana.. kalau kat sini mesti dah mark up.. tp kalau mampu xpe le kan..

btw, ur rate untuk balikhama dpt brape dear? share pls.. hehe ;p

K.I.N.A on August 18, 2011 at 3:24 PM said...

alhena: hai!! tq sudi jadi silent reader selama ni..:) tq 4 the advice..will bring along air sendiri la mcm tu..hehe..

renee: igt tak hotel yang kina pernah cakap? nefatari villa is more way cheaper tapi dekat area ubud..utk 4D3N hanya rm1200 macam tu la..so just hire tour guide..ada abg shagrasyid rekomen isme bali (cari dekat fb)..rm300 utk 3 hari..
tak sampai 2k pun kan..

tapi kina amik yang bali khama ni sebab ibu suruh amik pakej lengkap terus dgn agent matta fair..rate biasa kalau deal dengan bali khama USD500 per night. try convert.mahal gila kan? tapi beli ng travel agencies ni 3K utk semua lengkap..inclusive private tour guide & 1 driver..ni la yang paling besar belanja dari hal lain selepas catering..harap berbaloi utk honeymoon..

Renee Meow on August 18, 2011 at 3:38 PM said...

ingat yg nefatari tu.. tp ye la dia kat ubud kan.. kalau i pun prefer nusa dua atau jimbaran..nak beach2 gitu.. hehe.. i think rm3k for everything is worth it.. biar honeymoon yg grand2 kan.. hehehe ;)

K.I.N.A on August 18, 2011 at 3:44 PM said...

renee: haha..tu la..bagi kina mahal..tapi pudin insist nak jugak private pool..(pengaruh blog ni jugak tu..haha) 1st time nak merasa honeymoon ni biar betul2 honeymoon..ecece..

lovelyadibah on August 20, 2011 at 9:08 AM said...

bestnyer g bali!!!suka sangat!!t nk private pool gak ah!

K.I.N.A on August 22, 2011 at 9:37 AM said...

hehe..jom memprivatekan diri..:P

Eza on September 3, 2011 at 1:17 AM said...

kina..kat Bali kene hati2 selalu ye bab makanan.Tanye betul2 samada ade Pork atau x.Jangan tanye halal @ tak.Tanye pork include@ x....sebab sana majoriti hindu,even kat hotel pon kene careful sbb akak penah kene hampir makan scramble egg ade pork :(. Kalau nak shopping akak rase aksesori mmg murah (sbb akak gile aksesori..biddings bagai)..Jgn cr dalam shopping complex,mmg mahal..cari kat bdr die tp kedai jual aksesori semata. Baju2 dll seingat akak xdela murah sgt...

Eza / Faeza / misS_[o]renz on September 3, 2011 at 1:31 AM said...

Kalau nk cari souvenir,dkt Tanah Lot mmg ade sederet kedai2 souvenir. apepon boleh cek blog lama akak
-http://ezaini.blogspot.com/2008/08/baliindonesia.html

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork