Honeymoon: Makanan di Bali

Salam 
Sebelum mula review makanan yang kina da selamat masuk perut..
Semalam dikhabarkan Bali dilanda gempa bumi berukuran 6.8SR..
Namun begitu tiada kemalangan nyawa dilaporkan, tapi tak tahu la arini..
Alhamdulillah, kina dah pulang sebelum bencana tu..
Bersyukur sangat-sangat..

Senang ke nak cari makanan halal di Bali? halal tak makanan kat Bali?
Itu pasti soalan yang sangat penting bagi kita..
Sabda Rasulullah, yang bermaksud:
 “Setiap daging yang tumbuh daripada makanan yang haram, maka api nerakalah yang layak baginya.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Bumi Bali yang majoritinya adalah penganut agama Hindu..
Dahulunya 90% adalah Hindu, 5% adalah Islam, selebihnya Kristian & Buddha.
Alhamdulillah, Islam sekarang semakin berkembang di sini menjadi 10%.
Jadi 80% Hindu, 10% Islam, 5% Kristian Buddha & Lain-lain.

Kami tiba di Bali jam 7malam..
Dalam perjalanan ke Bali Khama Villa kami terdengar azan..
Allahu Akhbar! Kami terkejut jugak mula-mula. Ada Azan di Bali.
Pak Madir (pemandu Bali Khama Villa) cakap di sini ada Masjid dah.
Tu azan waktu Isyak. Mati-mati ingat azan Maghrib sebenarnya..huhu..

Kalau surau-surau kecil di sini dipanggil Musholla..di airport juga ada..
Ok..sambung pasal makanan di Bali..
Sebelum tiba di Bali kami dah melantak ini dalam flight.
Memang dah tempah semasa booking ticket flight sebab confirm lapar.

Makan petang dalam AirAsia


Setibanya di Bali Khama Villa, kami diberikan welcome drink.
Dia memang terus cakap ini air fresh oren bukan alcohol..huahua..
Kitorang pun minum depan TV sambil makan kitkat..
Teringat iklan M.Nasir kan? Haaang Tuah! Hahahaha..

Welcome drinks

Sejam kemudian, seorang pekerja Bali Khama datang minta order..
Order untuk Candle Light Dinner yang memang dah include dalam package.
Ye, kina tahu ramai nak tahu berapa semua packagenya kan..
InsyaAllah nanti kina share ya..Maaf kina tak reply email berkaitan package..
Senang sekaligus je nanti ye..Tunggu ya..

Pudin yang bagi order sebab masa tu kina malas nak keluar..
Pudin pertama sekali tanya nama pekerja tu..huhu..kina tak ingat..
Tapi namanya macam Islam..terus pudin tanya awak Islam ke?
A,ah jawab beliau..suka betul pudin..time ni la yang pudin tanya kiblat tu..
Pudin pun tanya mana makanan yang halal..Dia pun tunjuk yang mana2..
Air pun hanya air kosong sejuk..hee..

Candle light dinner
Setting candle light dinner di tepi private pool..sangat cantik..
habis makan memang kebuncitan..penuh..
Pada keesokan hari, kitorang pegi breakfast plak..
Memang dialu-alukan dengan mesra sekali..Macam biasa..
Pudin panggil sorang untuk tunjuk yang mana halal..Syukur mereka faham..
Yang kelakarnya part mana tak halal tu dia gelak je..haa..inii..hehehe...
Kitorang pun hehehe..faham2..tak halal..

Mana yang was-was pun memang kitorang tak ambil..

Breakfast
fresh orange, roti bakar, tea, cereal & banana pancake

Masa tengahari kitorang debar lagi nak makan apa la ni..
Perut dah lapar dah..Tour Guide kitorang plak orang hindu..
Namanya Pak Ako..Kami dibawa ke Restoran Jepun untuk steamboat..

Kitorang cuma ambil sayur, telur, seafood..memang tak ambil ayam..
Udang memang dorang letak dalam mangkuk siap bergerak-gerak lagi!
Ok juga sebab kita yang masak sendiri dengan steamboat ni..
Kalau kat Malaysia kan steamboat separuh sup separuh kuah kari @ tomyam..
Kat sini macam sup air kosong je..takde rasa..=_=

Japanese Steamboat Lunch
itadakimasu! maksudnya jom makan!
Snack & tea di Nyang Nyang Beach berupa air teh ais & pisang madu.
Pisang yang dicurah madu..curah macam banyak sangat..dititis madu kot?
Sedap jugak pisang + madu..Tapi kena berjaga-jaga dengan monyet..hee..

Snack & Tea
air sejuk = kina, air panas = pudin

Di Kuta, memang ada banyak restoran fast food.
Disebabkan malam ni kitorang takde diprovide makanan.
We choose to tapau dekat McD je. McD sini halal ye kawan-kawan.

McD di Bali ada Mc Cafe..sesuatu yang kina tak pernah nampak di Malaysia.
Sundae & Mcflurry juga berperisa berlainan. Harga?  Pun berlainan!
Rasanya lagi mahal dari Malaysia. 

Tak silap kitorang order 1 set medium Quarter Pounder & Double Cheese

Dinner Mcd



Lunch terakhir di Bali, makan di restoran Muslim..
Yeay!! Dah boleh makan ayam..tu je dalam fikiran masa tu..
restoran tu dekat je dengan masjid & kawasan memang islamik..
ada toko menjual barang-barang ibadah Islam, jubah..tapi tak sempat singgah pun.

Masa ni baru lepas main water sport jadi tersangatlah laparnya..
Kitorang dihidangkan set nasi yang kina dah lupa namanya apa..tapi best..
Ada sup, ayam goreng, tempe goreng, tauhu goreng, timun, kubis
& ulam yang macam kutip tepi jalan..hahaha..kina tak makan ulam tu..
Yang best ada sambal pedas. Tapi takleh lawan sambal belacan kita la.
Air plak air soya cincau & teh wangi yang pahit.

Kat kedai ni la tourist dari Malaysia & Jakarta ramai..
Sempat kitorang jamak dekat Musholla kat restoran muslim ni..

Lunch Nasi Lupa Nama Apa
nasi dibalut dengan daun
And last but not least, romantic dinner di Jimbaran!
Jimbaran ni betul-betul di tepi laut, so seafood la semuanya..
Pak Ako memang dah call restoran di situ awal-awal untuk chop tempat depan..

Kitorang mula-mula pelik la apa yang depannya..
Rupanya meja di depan laut! Can u imagine meja makan mengadap laut?
Ya..romantic & juga scary..hahaha..makin lama makin dekat je rasa laut tu..

Masa sampai tu tepi kitorang ada pasangan korea & spain..
Semua sedang tunggu makanan sambil minum welcome drink & sup jagung.
Sup jagung dia tak sesat..huhuhu..akhirnya makanan kitorang sampai dulu..
Semua pandang kitorang..(kitorang tak bersalah..wuwuwu..)

Ada ketam, udang, ikan & tiram (kot)..Air kitorang request air kelapa.
Tapi sebenarnya kina paling suka welcome drink dia. Sedap!
Sampai kina paw pudin punya sekali..hahaha..Air apa?
Air campuran orange & pineapple..Tak sangka campur jadi sedap..
Biasa kita campur orange dengan sirap kat sini kan..nanti boleh cuba.

Romantic Dinner at Jimbaran
welcome drink yang sedap & permandangan laut di malam hari

^_____^
Ok..itu saja review tentang makanan di Bali..

Next review tour atau package? tengok la yang mana nak type..hee



18 lovely comments:

Cik Tqah on October 14, 2011 at 3:34 PM said...

Salam Kina.. susah kan nka dapat makanan halal kt sane.. ape yang pernah dengar la.. hihi :P

K.I.N.A on October 14, 2011 at 3:38 PM said...

Wslm..memang susah..tp tak susah dulu..sebab semakin rmai org islam di bali..kedai bertanda Muslim & Halal semakin banyak..tp still kedai bertanda Babi Guling banyak juga..:p

~pzAEdy~ on October 14, 2011 at 3:39 PM said...

bestnye. serius best. part dinner depan laut mesti best. btw, thnkz review psl makan sbb bila sebut bali jek mesti query psl makanan halal. thnkz!

K.I.N.A on October 14, 2011 at 3:43 PM said...

pzAEdy: hehe..best2..tp cuak jugak sebab ombak die makin lama makin kuat..:P..u welcome..:)

e k i n ♥ y u s r i on October 14, 2011 at 3:56 PM said...

teringin nk g...
tp....hehehe
kne tngu duit cukuplah...
ngeee~

Fariza on October 14, 2011 at 4:04 PM said...

wah. syoknya. :) kumpu duit byk2lah. hik3

Ms and Mr Red Ribbon on October 14, 2011 at 4:07 PM said...

waaa bestnye hanimun... me xpegi hanimun lagi :(

kalau gi bali, selalunye makan kat kfc or mcd je, dah pasti halal... kalau kat kedai2 biasa tengok la makcik yang masak tu bertudung x, kalau bertudung baru singgah masuk :D

Liyana on October 14, 2011 at 4:13 PM said...

wiwit romantik nye :)

FARAH YASMIN on October 14, 2011 at 4:21 PM said...

kina g main watersports kat sana ke?nanti review tau

http://bride-note.blogspot.com/

K.I.N.A on October 14, 2011 at 4:24 PM said...

ekin: kumpul2 duit..tp jalan2 kat bali xd best sgt..huhu..

fariza: hehe..da ade tempat honeymoon?

mrs red:betul! setuju!

liyana: wiwit2..:P

farha yasmin: noted..hee..:P

syaz@rozelt on October 14, 2011 at 4:51 PM said...

semua nampak sedap..yg best tu ade candle lite dinner 2x tuu..hehe

erin moshimoshi on October 14, 2011 at 5:06 PM said...

seronoknyeee

K.I.N.A on October 14, 2011 at 5:17 PM said...

syaz: 1st time ni candle light dinner..sekaligus 2x..:P

erin: hee..boleh la..:)

Cik Zimie on October 14, 2011 at 7:02 PM said...

ittadakimasu.hehe

comel nye korang niiii.:)) gambar last tu cantik.wihihihi

Fiza Zainol on October 14, 2011 at 8:07 PM said...

wahh bestnya..romantik gitu cndle light dinner depan laut... xsbar nk tgu kina post psal pakej..hehehe..ada eh pakej yg utk honeymoon?

LEMONADE on October 16, 2011 at 10:51 AM said...

lucky u. :)

nur on October 16, 2011 at 5:53 PM said...

Dear kina and pudin...

http://nurhafiz2009.blogspot.com/2011/10/lagi-kes-terlambat-kina-pudin.html

Sorry ye lambat..
Semoga bahagia hingga ke akhirat.

ketawariang on October 17, 2011 at 3:48 PM said...

akak,nasi dalam daun pisang tu nasi timbel... hehe...best..

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork