Review: Cincin & Kasut nikah

Salam 
Kina masih berhutang review doorgift, hantaran & baju nikah kan..
 Tapi sebab takde gambar yang bersesuaian & belum dapat album dari Aie.
Kina nak habiskan semua pasal pernikahan sebenarnya tapi maybe terus je.

Jadi kina nak review apa yang tak perlukan gambar sangat..hee..

Cincin kahwin kina? Adalah cincin tunang kina juga..
Yup, tak tipu. Kitorang memang tak beli cincin kahwin atau gelang kahwin.
Ibu & Mak (mak mertua) asyik tanya betul ke ni? betul ke ni?

Alasan yang kina bagi?
1. Tak minat sangat emas.
2. Tak cukup jari dah, pakai banyak2 pun tak lawa pun.
3. Jenis yang mudah hilangkan barang bila dah tukar & bukak.
4. Mahu berjimat untuk benda lain sebab emas bukannya murah.
5. Dah cukup bertuah dapat pakai cincin tunang habib jewel.

Orang cakap bila cakap pasal habib jewel mesti beribu raban..wuu..
Bila dapat pakai cincin habib jewel yang dapat 50% diskaun ni dah cukup bersyukur.
Harga asal cincin tunang & kahwin kina ni RM2000++..jadi lah RM1000++..

Itu pun dah cukup mahal, selama ni beli cincin silver RM18 je.
Memang first time beli cincin sendiri memang sangat blur & takut..
Betul ke aku nak pakai cincin semahal ni? Sekali seumur hidup. Taknak dah.
Tapi kalau orang bagi free mesti lah nak kan? hee..: p

Seminggu sebelum nikah, kina pegi Habib Mid Valley untuk cuci.
Cuci cincin tunang tu FREE je! 5 minit je dah siap!
Maka, lepas dah berkilat jadilah cincin kahwin..hee..

dulu mak mertua sarungkan itu sekarang suami pula.

Untuk kasut nikah..takde pakai kasut pun..hahaha..
Alhamdulillah, akad nikah dilangsungkan di dalam rumah..
Jadi tak payah bimbang pasal kasut..TETAPI! ada cerita kelakar..

Masa nak menghantar family in law, kina dah kelam kabut nak pakai kasut ape?
Nampak macam-macam selipar kat pintu, pilih yang warna biru.
Nak matching jugak dengan baju nikah kan?

Lepas 10minit tu kedengaran riuh rendah dekat pintu rumah..
'' Cuba tengok dekat kaki pengantin''
''Har..kat situ rupanya, pengantin yang paw selipar makcik''
Hahahaha..sorry la makcik, desperate bride..hahhaha..
Kina pakai selipar makcik-makcik je sebab kasut tarak..

Yang penting dah selamat akad nikah..^_^..Alhamdulillah

25 lovely comments:

Cik Lijah on October 31, 2011 at 10:10 AM said...

haha...kina..suka entry nih..we share the same story....

org pon pakai cincin yg sama juga utk nikah...sbb yg sama mcm kina....bkn penggemar cincin, takut hilang....hehe...

selipar time nikah plak.....org sarung je selipar jepun...tgk gambar...buruk sgt rupenye pengantin ni...haha

K.I.N.A on October 31, 2011 at 10:14 AM said...

lijah: haha.. dah la tarikh kita kawen sama kan! sama je kita yek..

nurul harnani on October 31, 2011 at 10:16 AM said...

seronoknyeee baca review org ni. alhamdulillah da selamat.. hope kina sihat dan berbahagia selalu..

Hijab4Nisa on October 31, 2011 at 10:20 AM said...

jaga elok2 cincin tu shake! namun yg penting adalah makna yg tersirat di sebalik cincin yg tersarung di jari.. Simbolik cinta (^__^)

Fariza on October 31, 2011 at 10:28 AM said...

ALHAMDULILLAH. comel je kina tulis. hik3. fariza pun kurang gemar cincin emas, tp org tua nk bg kan, terima je lah. hik3.

Hunny Kitty on October 31, 2011 at 10:28 AM said...

ai pun tak yah berkasut actually tapi gatal jugak pegi beli last2 bagi kat adik ipar je...hehehehhehe

K.I.N.A on October 31, 2011 at 10:29 AM said...

nani: alhamdulillah..tq ya atas doanye..amin..:)

basyee: hehe..baik! teringat kisah cincin tunang basyee hilang..hee..

K.I.N.A on October 31, 2011 at 10:30 AM said...

fariza: hehe..tu la..org bg free kita tadah je..

sha: hehe..kasut & perempuan xbleh dipisahkan..

amalina baharuddin on October 31, 2011 at 10:40 AM said...

kina .. tergelak ema baca kisah pasal selipar kina tu .. insyaallah , ema pun akn nikah dirumah ,, so xpening sgt pikir pasal kasut nikah ..

erin moshimoshi on October 31, 2011 at 10:50 AM said...

erin minat cincin ehhehhe ...kalau rntai or gelang kurang ..tp kalau org sponsor 1juta cincin pun sggup smpan :)

K.I.N.A on October 31, 2011 at 10:56 AM said...

ema: hehe..lawak monday blues..:P..kina igt nak pakai kasut sanding tp kat atas umah..jd rembat jela..

erin: kina ni cepat hilangkan barang jd xle menyimpan..kl dpt 1 juta tu maybe kina gadai beli rumh..kihkih..

Cik Tqah on October 31, 2011 at 11:39 AM said...

wa.. betul gak kan..jimat..orang bkn tau pon..hahahha.. byk bnda lain yg lg pntg kann :P

cheQmOomOo on October 31, 2011 at 11:39 AM said...

comey a kina ni~

K.I.N.A on October 31, 2011 at 11:47 AM said...

cik tqah: yup, org xtau pun..hee..org xigt pun..hehe

amal: hehe..makcik2 tu yg comel sebenarnye..:p

aZilsah on October 31, 2011 at 12:01 PM said...

Rasa nya tanak buat kasut nikah. Cincin plak nk silver sebab sekarang dah ada 2 gold rings (risik n tunang).

Anyway, you have been tagged! hehe
http://azilsahashim.blogspot.com/2011/10/tagged-11-things.html

nuraien on October 31, 2011 at 12:37 PM said...

comel..hihi..sempoi jekan pakai selipar mak cik 2.hihihi

K.I.N.A on October 31, 2011 at 1:10 PM said...

azilsah: insyaAllah, kina try buat tag tu ye..

nuraien: hehe..dah lepas, semua xkisah dah kan..rembat je..

Cik Zimie on October 31, 2011 at 1:24 PM said...

lawak je kina hehehe tapi ok pe.save budget takyah beli kasut kan?lagipun pas kawen pun byk gak $$$$ nak kena pakai.

Ms and Mr Red Ribbon on October 31, 2011 at 1:28 PM said...

sama... pakai cincin tunang je, memang malas pakai cincin banyak2 kan?

btw baru sempat jenjalan sini lagi, kina, tahniah ye :)

syaz@rozelt on October 31, 2011 at 1:40 PM said...

syaz saksi kejadian time shake nak cr selipar nak hanta keluarga pengantin laki balek..hihi

ctmz on October 31, 2011 at 1:52 PM said...

sy sukeee inaiiii n veil tuhh!!! nak3..!! =D canteq sgt~ btw, congratzz to both of u... may ALLAH bless u n ur hubby~ aminnn..

http://the-red-heart.blogspot.com/

FY on October 31, 2011 at 2:12 PM said...

hehe..klakar la kina..takpe kina,yg penting majlis itu berkat dan perkahwinan bahagia..insyaAllah

vanilla on October 31, 2011 at 2:27 PM said...

saya nye cincin tunang yg simple belah rotan je, so masa kawen nnt beli yg ade permata la konon kan..tp yg murah je kina...huhuh..btol2...emas mahal, baik save n pakai utk bnda lain yg pntg kn =)

ElyaElmo on October 31, 2011 at 11:22 PM said...

lepas ni dh ade duits ket..mintak cincin emas kat husband tau kina! rugi tauuu tak mintak..hahaha

nurul izayani on November 6, 2011 at 3:47 PM said...

haha..kelakar la kina..n setuju..y penting selamat nikah =)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork