Review: Kisah Reception Dress (RKM)

#Post ini kisah benar & extra panjang#

Salam 
Hari ni 11.11.11..
Dulu kunun-kunun nak kawen tarikh ni jugak kan. Haha..
Tahniah diucapkan buat semua pengantin yang kawen arini ye..
Yang tak dapat kawen tarikh ni jangan la kutuk-kutuk dorang nak kawen tarikh cantik.
No jeles-jeles ok..Setiap orang berhak nak kawen bila dorang nak & mampu.

Bercerita tentang busana semasa resepsi belah perempuan kina..Ada 1001 cerita.
Kina pernah nak tempah sendiri dengan niat nanti nak sewakan. Tapi tak menjadi.
Bukan tempah dengan designer itu yang pasti la. Budget tak mencukupi.
Tailor tu buat pasal, kina dah report pada NCCC tapi masih takde respon.
(aku dah kawen dah kot. duit RM500 tu masih tak dipulangkan)

Tolak tu ke tepi dulu. Kita cerita benda yang menggembirakan pula.
Ayat cliche '' Semua pasti ada hikmahnya''. Memang betul!

Kina mula mengenali RKM sejak membaca blog atia.
Masa tu memang berangan-berangan je tengok busana RKM.
Sebab masa tu masih fikirkan deposit pada tailor yang tak menjadi tu.
 MasyaAllah, baju dari RKM semua cantik-cantik, gigit cari je tengok.

Tapi!
Tak sangka sangat kina dapat menggayakan baju dari RKM di hari besar kina.
Busana pengantin RKM : Romantic Dark Purple
Detailingnya sangat-sangat cantik & kemas
 Sehingga lah..
Pada suatu, Sang Kancil berjalan-jalan.. Kina menerima 1 email.
Email tersebut adalah dari Rumah Kebaya Malaysia (RKM).
Subject: Penawaran menjadi duta Rumah Kebaya Malaysia 2011/2012
Bila baca subject tu je kina dah terkejut beruk, jantung berdegup laju.
Lempang pipi (ok tipu)..Macam tak percaya pun ada..Ya Allah..Bersyukur!
Ini lah hikmahnya tak jadi dengan tailor sebelum tu.

Asslammualaikum..


             Hai cik Shakina, saya wakil dari Rumah Kebaya Malaysia
ingin menyampaikan informasi untuk penawaran menjadi Duta RKM (RUMAH
KEBAYA MALAYSIA )
Sebenarnya dalam beberapa masa ini saya sedang  mencari, melihat ,
membaca  profile kawan-kawan blogers khususnya  bloges Bride To Be(B2B
).setelah melalui proses yang cukup lama, akhirnya saya memutuskan untuk
memilih anda. Saya sangat tertarik dengan isi penulisan dan layout
blog anda.

            saya akan sampaikan sedikit penjelasan atau tugasan untuk
menjadi Duta RKM,  Duta adalah perwakilan tertinggi untuk menyampaikan
informasi mengenai Siapa, kapan dan Apa produk dari RKM pada masa yang
ditentukan. (selebihnya saya akan jelaskan kemudian ). Dan penghargaan
yang akan saya berikan untuk Duta RKM yaitu FREE penyewaan sepasang
baju pengantin L&P (Pilih sahaja mana yang ada di RKM ikut pada tema kamu
dan yang masih free sekarang),dengan nilai sekitar RM599-2500 Sepasang.

             Penawaran ini saya berikan hanya kepada satu orang yang
terpilih sahaja untuk setiap tahun, jadi saya harap anda mempertimbangkan
sebaik-baiknya.

Kina ditawarkan menjadi duta RKM di kalangan blogger.
Duta macam artis sangat. =P ..Dalam ayat lain: wakil blogger untuk RKM.
Tugas kina adalah untuk mewar-warkan sebarang promosi dari RKM di blog.
Kalau tolak tawaran ni memang la tak munasarawak kan.
Ai, mentang-mentang kena pindah sarawak nanti..

Dan sebagai penghargaan kina menerima FREE sewaan busana dari RKM.
Yang mana kina boleh pilih yang mana-mana berkenan bernilai dari RM599-RM2500.
Jadi kina pilih baju baru yang belum ada orang pakai (kecuali model).
Terlalu banyak baju yang cantik-cantik di RKM akhirnya kina pilih dark purple.
First time pakai tudung awning lycra..booolatnye..haha..

model Rumah Kebaya Malaysia yang ketot & mok2..:P
Baju ini lah yang menambat hati kina.
Beadingnya sangat kemas. Puas cari ada yang cacat tak. Haha.
Kak Sitti Nur, designer RKM me'alter' baju sekali je da sepadan dengan kina.
Tak perlu 3 4 kali fitting dah ngam dengan badan. Jimat duit minyak juga.

Masa datang fitting ke2 terus bawak balik baju dalam kotak khas lagi.
 Takde la semua nak digantungkan. Senang nak simpan dalam kereta.
Tahu-tahu je la kereta pengantin viva la diva je. Kecik. Banyak barang.
Cuma baju pengantin lelaki sahaja di'hang' supaya tak berkedut.
Baju pengantin perempuan tak perlu iron pun.
Baju & aksesori di dalam kotak khas dari RKM

Dark purple wedding outfit
 Semua lengkap dengan aksesori. 
Tudung,Inner dan korset sama warna dengan baju.
Mula-mula nak pakai tudung lain tapi tak sempat dah nak jahit.
Akhirnya pakai jugak tudung awning ni. Hua hua hua..
Kina suka material inner. Lain dengan inner biasa kina pakai.
Tiara tu pun dari RKM, ada macam-macam bentuk tapi suka yang ni.
Semua dari RKM lah..

Ramai yang tanya kina kenapa RKM sponsor kina?
Kina menang contest lagi kah?
Jadi ini lah jawapannya. 
Mohd Razali cakap baju ni sesuai dengan kitorang..Hee..
Walaupun kontrak kina dah berakhir dengan RKM.
InsyaAllah kina akan terus mempromosikan RKM.
Sebab layanan Kak Sitti yang baik, baju memang super cantik & berbaloi.
Semoga Rumah Kebaya Malaysia terus sukses!
Dengarnya RKM ada 11 pengantin yang akan mengenakan busana mereka
pada minggu ni. 11.11.11..semua 11 ya..:)
Hubungi RKM di sini ok :
FacebookRumah Kebaya Malaysia 
Email : tanya@rumahkebaya.com.my
Tel: 017 2089044 


Paling suka gambar yang menampakkan seluruh baju di bawah ni!
outdoor di Sg. Lembing. kebetulan bunga tu warna purple jugak.
Gambar-gambar yang cantik tentunya dari Mohd Razali

Alhamdulillah, Allah jadikan blog ni untuk mempermudahkan urusan kami.
Terima Kasih Allah.
Angan-angan menjadi kenyataan. ^_^

35 lovely comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid on November 11, 2011 at 10:28 AM said...

lawa..suke baju RKM.cunnn... =)

RAWSHADE on November 11, 2011 at 10:29 AM said...

Tahniah la Cik Kina.. Anyway saya yang belum kahwin ni pun dah mula rasa nak kahwin sebab tgk gambar2 tu..whoooaa... the best!

FY on November 11, 2011 at 10:31 AM said...

waaa..dapat sponsorship gitu..bertuahnye u Kina..cantik baju RKM

miss puteri on November 11, 2011 at 10:32 AM said...

CUN CUN CUN!! hee. pernah try baju nie! hikhik (^_^) btw baju RKM memg cantik2 kan..

Sue Zaman on November 11, 2011 at 10:36 AM said...

cantik sgt2... mmg baju RKM cantik2 tp sue xperluang utk berhubung dgn RKM...

K.I.N.A on November 11, 2011 at 10:45 AM said...

maera: kan2..semua cantik2..

RAWSHADE: hehe..susah2 je panggil cik..:P..cepat2 kawen bila da sampai jodohnye ye..

FY: Alhamdulillah..hee..masa belajar xdpt sponsorship, masa kawen Allah bg..

put: haha..kl kite pakai baju sama ritu cmne eh..

sue: its ok sue..u will be cantik juge nanti..goodluck!

Fariza on November 11, 2011 at 10:45 AM said...

wow. alhamdulillah. rkm mmg cntik.

UyaRayza on November 11, 2011 at 10:58 AM said...

aku mmg suke baju ko pn hahahaha..sbb ko nmpk sgt tggi..ewahhh..n thankz to u sbb promotekn rkm tuk aku n aku sgt5 la berpuas hati gitu heheh

K.I.N.A on November 11, 2011 at 11:00 AM said...

fariza: alhamdulillah..kan2..cantik kan..

uya: perli aku la tu..haha..tak sabar aku nak tengok baju ko..mesti meletup gitu..best la ko berpeluang tempah ng RKM..puas hati kan?

Cik Zimie on November 11, 2011 at 11:35 AM said...

kina,betuah sungguh anda tau.

dapat baju free.cantik pulak tu.happy nya :))

nuha hayati on November 11, 2011 at 11:35 AM said...
This comment has been removed by the author.
nuha hayati on November 11, 2011 at 11:35 AM said...

wah kina..cantiknye. bile dgr2 cite pasal rkm, teringin jugak. tp rase mcm x match dgn budget. btw nuha suka neclace tu. naik betol dgn dark purple tu :) meletopppss

erin moshimoshi on November 11, 2011 at 11:47 AM said...

erin suke baju rkm :)

syaz@rozelt on November 11, 2011 at 11:57 AM said...

bestnye..dark purple nampak kena sangat ngan shake..hehe

K.I.N.A on November 11, 2011 at 12:09 PM said...

zimie: rezeki Allah bg menerusi blog..hee..

nuha:necklace tu kak sitti yang pilih..simple kan..

erin: suka jugak!

syaz: nampak putih skit kan..haha..

SophoRoSyNe a.k.a cik giRang on November 11, 2011 at 12:59 PM said...

waa..murah rezeki kina...

RKM baju cantik2...tp really off bajet..tumpang hepi tgk org pakai baju cantik2... ^_^

nurul izayani on November 11, 2011 at 1:41 PM said...

beshnya kina jadik duta..murah rezki..

K.I.N.A on November 11, 2011 at 2:07 PM said...

miza: xpe, pakai yg awk free dina halim tu..hee..

izayani: hee..dah habis contract da..syukur alhamdulillah..

Miss Aai on November 11, 2011 at 2:47 PM said...

cantik!mmg sesuai pon warna tu ngn kina :)

Asz Miza on November 11, 2011 at 3:43 PM said...

Memang baju tu super duper cantik kina..miza pn masa reception kaler yang sama and design yg hampir sama..

oshinz on November 11, 2011 at 3:44 PM said...

warna ungu die best!!! suka tengok. kina nak pindah sarawak pulak ke?

K.I.N.A on November 11, 2011 at 3:51 PM said...

miss Aai: thanks dear..nak pki putih tp nampak gelap..:P

miza: hehe..taste kite same la gitu..;)

oshinz:a,ah..insyaAllah ke bintulu nt..;)

LisaLisut on November 11, 2011 at 4:05 PM said...

bj kina cantik.kina mmg berani main color terang.hehe.i tak berani sgt.and u nailed it babe :)

fazlien on November 11, 2011 at 6:06 PM said...

wow..lawanye kina.bj free lg..syok..cntik pki kebaya kalo ramping mcm kina..hikhik:B

K.I.N.A on November 11, 2011 at 6:11 PM said...

lisa: haha..seme striking eh..:P..i wish i can wear white babe..tq dear!

fazlien: haha..ramping ke? hee..thanks dear..

Rina Lia (◕‿◕)✿ on November 11, 2011 at 11:56 PM said...

untunglaa :) cntik bju kina :D

syuhaidah on November 12, 2011 at 12:21 AM said...

melimpah ruah rezeki kina kn..mmg teringin sgt nk pakai bju RKM... tp cm x mampu je ;(

Cik Syeeda Sobbihi on November 12, 2011 at 3:19 AM said...

Seronoknya dpt sponsor. Mmg ada hikmah kan.

choclairissa @ intan on November 12, 2011 at 6:23 PM said...

wah congrats kina...kalau saya..mesti amik baju yg harga paling mahal..haha nmpk sgt materialistik..tp suke kaler baju kina..kina pun putih..sesuai :)

Syima Syaz on November 12, 2011 at 7:55 PM said...

rezeki kina murah kan? cantik sgt...sesuai dgn kina.. kalau i pakai maybe tak kot sbb i kan kurus....=(

designer i pun tak bayar lagi...pastu siap tukar no phone lagi.best kan?

❦❦❦~To Our Wedding~❦❦❦ on November 13, 2011 at 6:14 PM said...

i love purple! ^_^
btw congrats on ur wedding (walaupun da terlambat)

link me back ya. Thanxs kina :)

skieyn on November 13, 2011 at 6:36 PM said...

salam.. i'm a new bride to be.. boleh tak nak ambil wed-checklist sbg rujukan ?

http://marsvrsusvenus.blogspot.com

kitakesitu on November 15, 2011 at 11:54 PM said...

murahny rezeki kina.duta rkm tuu.hehe bessssssst n santek!

cik.mila on November 17, 2011 at 11:41 PM said...

waa..sgt joges..like!

mrs irmidrza to be on November 18, 2011 at 11:32 AM said...

u r so lucky dear...sgt teruja..huhu..

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork