Doorgift cookies in jar. Saiz sesuai?

Salam, 
Untuk doorgift kina nakkan benda yang orang boleh makan. 
Tapi dalam masa yang sama kina nak benda yang orang boleh simpan juga. 
Kunun-kunun yang boleh dimanfaatkan la. 
Tapi doorgift kina ni asyik berubah aje. 

Yela..
Nak yang sweet tapi murah tapi tak nampak murah..haha..

Pada kina kalau nak letak dalam kotak beli je kotak yang murah2 
macam dyll review kotak 12sen aritu pastu decorate.
Tapi betul. Semua bergantung kepada budget anda ye!
Doorgift ni kena budget dulu. 
1) untuk berapa orang. 2) nak asing-asingkan ke xpayah. 3) kos untuk 1 

Seperti mana kalau kita pegi mana-mana bridal atau vendor. 
Senang je ayat dorang nak takel kita bakal pengantin ni. 

"Kahwin hanya sekali dik, takpe berabih sikit"

Waduh2, tapi kina lagi prefer memboros selepas kawen..haha.. 
Kina suka idea jar sebagai doorgift. ala yang isi biskut or muffin dalam tu. 
Yela..kita boleh makan & juga boleh simpan jar tu. 2 in 1. 

Contoh gambar-gambar dari hasil googling..thanks to google image. 
heart the colors!

nice!


thank you tag boleh dapat free masa tempah kad kawen

Macam post puan jaja dia beli botol kaca jar ni dengan harga RM0.70 
(depends on size) which is sama je macam harga paper bag sekarang ni bukan? 
kita boleh buat kenangan botol ni. comelnye doorgift die kan..;)

Kalau paper bag possibility masuk tong sampah adalah 90%..hehe..
tak kisah pun pasal membuang ni..bagi apa pun boleh buang..;P
yang penting kina nak bagi 1 benda boleh makan 
dan 1 benda takleh makan. 

Then buat biskut sendiri..
mentang-mentang la ibu tokey biskut raya kan..ahaha.. 
Thanks to ibu yang menaja biskut untuk doorgift..
biskut ni je yang kompem akan ada dalam doorgift kina.
Tapi sape yang nak lagi murah letak kerepek pun best!

Hope ibu kina tak merejek idea ni..
agak-agak berapa saiz botol jar yang sesuai ye? 250ml ok tak? 

Kalau orang area selatan macam melaka, seremban, johor 
boleh try tengok botol mineral ke atau jar ni dekat sini
Tuan blognya sangat peramah ok. Just sms dan dia akan layan kita. 
Kalau order banyak boleh dapat murah ok.

17 lovely comments:

LittleSunshine on March 16, 2011 at 1:45 PM said...

liza pun sm..nk benda yg murah tp nmpak mahal..he3..ok la idea nk bg botol tu ltk cookies n decorate..
cuba try..if botol tu sama price dgn paper bag lg bgs.. =)

lovelyadibah on March 16, 2011 at 1:54 PM said...

dba suka botol yang utk spice n salt 2..cute sangat..250 ml pun shud be ok.:)

K.I.N.A on March 16, 2011 at 1:54 PM said...

sbb riben pun ada banyak lebih..harap ibu kina terima la..sekali die xbg..

K.I.N.A on March 16, 2011 at 1:54 PM said...

dba: ok eh..insyaAllah weekend ni pegi dekat kedai yang jaja pegi tu..

syuhaidah on March 16, 2011 at 2:03 PM said...

sy pn suke idea 2..insyaAllah nnt sy pn nk bg time wed la..mgkin tuk vip je kot..huhu..btw, i link u dear..luv reading ur blog ;)

K.I.N.A on March 16, 2011 at 2:10 PM said...

hai syuhaidah..tq dear..kina sudah link & follow kamu juge..happy preparing ya..

miss puteri on March 16, 2011 at 2:29 PM said...

hehe kina kina kina... put pernah survey tau bekas jar nie sebab nk buat door gift jugak.hehe... yang bekas plastik nampak mcm kaca lagi murah rasenya.. happy hunting dear!

K.I.N.A on March 16, 2011 at 2:32 PM said...

put put put YM!haha..

Lala on March 16, 2011 at 3:02 PM said...

kina!!! lala suggest bottle jar yang comey2 ja hihi

kalau nak tengok, lala ada amik botle jar dari sini,

http://ceketfavor.blogspot.com/

tak sempat nak buat review lagi, anyway, selamat mensurvey k!

masmOna on March 16, 2011 at 3:04 PM said...

jar mmg cute, dan nampak mahal *seperti yg kina nak hehe*
boleh deco-deco sesuka hati kan huhu..suka! gud luck mencari jar yg murah kina =)

K.I.N.A on March 16, 2011 at 3:17 PM said...

lala: tq dear sbb share link!!!

mas:haha..ya..itu yang kite mahu..hehe..tq mas..

cheQmOomOo on March 16, 2011 at 3:39 PM said...

whoa! sgt bes a idea ni..nk usulkn kat BIGBOS la ..hehehe curik idea tau..

K.I.N.A on March 16, 2011 at 3:41 PM said...

jom2 kite buat sama2..

cheQmOomOo on March 16, 2011 at 3:47 PM said...

tu la..hehehe meh same2 gigih kn diri DIY ;)

adorable ~A.N.A on March 16, 2011 at 5:41 PM said...

nak jugak2..i pon suke... hihi.. tq kina 4 the info. harus ni ke klang lame :)

Syima Syaz on March 16, 2011 at 9:37 PM said...

kina....try carik jar kat ikea.saya lupa calculation brp tapi okeh lah jugak....
saya tak blh buat sbb tetamu saya ramai...

nur aishah bte abd hadi on April 27, 2011 at 5:26 PM said...

kina thanks
mmg nk buat camny
hee
ada jumpa yg da siap isi jem jugak
:)
thanks a lot

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork