Persoalan baju sewa atau beli?

Salam
Ada yang bertanya pada kina..
Nak sewa atau beli baju-baju untuk majlis perkahwinan?
Pada kina semua adalah bergantung selepas menjawab persoalan-persoalan ni.
Pada pendapat kina bila da jawab baru boleh tahu jawapannya.
  1. Budget anda?
  2. Majlis apa? Nikah? Sanding?Bertandang?
  3. Kegunaan baju tersebut?
  4. Kalau nak sewakan ada ke yang nak sewa nanti?
Kalau kina, jawapan kina adalah seperti berikut:
Pastikan setiap jawapan ada reason kenapa.
Kina juga mengambil masa berbulan untuk pikir balik tentang ini.

Ini jawapan dan reason kina. Lain orang lain pendapatnye.
1) Budget anda?
  Budget sederhana sahaja jadi ada yang sewa ada yang tempah.
Kalau budget tinggi boleh tempah semua..
Kalau budget nak lebihkan pada tempat lain contohnya doorgift, deco atau yang lain, 
sewa je semua dalam package. Tapi ada juga yang sewa lagi mahal dari tempah..
Tepuk poket tanya duit ya...hehe

2) Majlis apa? Nikah? Sanding?Bertandang?
 Nikah: Tempah 
Reason: Mahu simple dan buat kenangan detik bernikah tu sendiri.

Sanding : Sewa 
Reason: Mungkin sebab package atau pun sebab dah suka baju yang dah ada. 
Atau pun menang contest baju free..hehe..

Bertandang: Tempah 
Reason: Bertandang kina 2012, nak yang simple dan boleh pakai pergi majlis.
Masa tu budget dah bertambah sikit..kooot..haha..

3) Kegunaan baju tersebut?
Boleh pakai pergi majlis kahwin atau dinner.
Adik kahwin nak pakai yang sama je..haha..ada ke adik yang nak?

4) Kalau nak sewakan ada ke yang nak sewa nanti?
Ini soalan yang penting jika mahu sewakan. 
Ya, kalau dapat sewakan pasti pulangannya 
boleh cover balik nilai wang yang telah dibelanjakan.
Kalau warna baju anda putih misalnya,
kebarangankalian untuk orang sewa ada banyak. 
Juga bergantung kepada medium yang anda gunakan. Blog?Facebook?
Baju nikah kina mungkin tiada yang akan menyewa sebab warna warni..haha..
Harap membantu yang masih terpikir nak sewa atau tempah baju kahwin.

23 lovely comments:

LittleSunshine on March 28, 2011 at 1:38 PM said...

ok betul tu kina..budget ya..sila pikir budget msg2..

utk majlis liza nnti :

nikah: tempah-sdn bhd
sanding: sewa
bertandang : tempah..

=)

~ NANA ~ on March 28, 2011 at 1:39 PM said...

betol-betol...

tepuk dada tanya selera la kan??? hehe

baju sewa pon byk yg cantek2 skrg ni...

tp i tempah semua baju utk akad nikah, sanding, bertandang & gown sbb nak simpan *teringin nak buka butik pengantin one day*

haha

K.I.N.A on March 28, 2011 at 1:40 PM said...

liza: kite sama la! haha..

nana: kina pun berangan nak bukak butik pengantin gak..tp berangan je la kot..haha..

♥ Kasut Pink ♥ on March 28, 2011 at 1:58 PM said...

ikot rase hati mmg nak tempah tp ikot poket sewa jelah..huhu

K.I.N.A on March 28, 2011 at 2:10 PM said...

kasut pink: hehe..ikot hati poket binasa?haha..

liyana on March 28, 2011 at 2:11 PM said...

semua sewa aje.. malas nk fikir dah, serabut otak.. hehe

miss puteri on March 28, 2011 at 2:15 PM said...

nikah aje buatnye. lain tempah ajooo. alasan- malas beli kain cari tailor, pi ukur bgai...haha.. betul dah tempah yg mahal2 nty sewa ajo.. ade rezki ada la yg nk kn..heee

elle's laaa~ on March 28, 2011 at 2:23 PM said...

kalo kite kan kina ... utk sanding and tandang je kite amek pakej trus dari vendor... kalo nk buat, aiyoyoyo... tarak bajet maaa... heee :)

K.I.N.A on March 28, 2011 at 2:25 PM said...

liyana: hehe..betul jugak tu..kl tempah nak kena pikir design, kain lg eh..

put: tempah put tu maksudnye sewa kan?hehe..

K.I.N.A on March 28, 2011 at 2:31 PM said...

lala: semua bergantung pd budget kan..

miey anna on March 28, 2011 at 2:49 PM said...

betol2..tepok dade tanye mood..ehe..kalo aimi...nikah je buat..yang lain..nak sewa jek..=)

cheQmOomOo on March 28, 2011 at 2:49 PM said...

yezza, nikah kompem tempah..
mjlis n btandang blum kmpem..
tp sewa rsnye..
ikot mn y murah :)

ms.comey on March 28, 2011 at 2:49 PM said...

tapi,ikot poket,hati leh binasa jugak.sbb geram nk baju yg cantik2,tp poket x cukup duit..frust jugak =p

Nadya Zahid on March 28, 2011 at 3:01 PM said...

kina...nadya sume baju tempah...
pada asalnye bj sanding n bertandang nak sewa..memandangkan size bdn nadya ni rendang..susah skit nak dapatkan baju yg sesuai...sob sob sob..
so terpakse tempah...pastu bile dah tempah...nadya syg nak wat design yg over2..coz nanti xleh pakai...
ye la, kalau wat baju sendri..yg xbestnye..nadya xleh la dpt design yg glam2 mcm baju sewa kan?
kalau bj sewa byk cantik2..tp xde size nadya...byk dah survey butik..dieorg xleh alter byk sgt ikut size nadya....

miss puteri on March 28, 2011 at 3:03 PM said...

pandai lah kina ni paham maksud put. haha *lari malu salah*haha

cik senah on March 28, 2011 at 3:04 PM said...

chek semuanya tempah.. (tp, bkn kat designer arr..don't get me wrong ok.. just buat baju potongan biasa saja.. bkn luar biasa punn..)

Nikah : Kurung pahang

Bersanding : Kurung moden (design berbeza daripada bertandang)

Bertandang : Kurung moden (design berbeza daripada bersanding)

p.s : chek buat majlis koboi jaa.. takdak havoc mana pun.. maka..simple & sweet wedding dress suits me right (sbb chek nak pakai lagik baju2 tuee..)

K.I.N.A on March 28, 2011 at 3:09 PM said...

aimi:hehe..tanya mood eh..

cheqmoomoo: tu la..90% tempah utk nikah..hehe..

ms.comey: tu la kan..ikut poket hati kena berkorban..hehe..

nadya: ala..sedihnye..dorang xle alter ikut saiz nadya eh..xpe..tempah la baru puas hati..nak buat cmno kan..

put: haha..koi paham aje ke aok tu..

cik senah: hai cik senah,simplicity is the best kan2..

MIZZ SUE (asam.garam.gula) on March 28, 2011 at 4:29 PM said...

su tempah..klu sewa cam rugi..tu yang wat baju nikah simple dan boleh dipakai untuk majlis kawen or majlis opis nnti

Cikgu Shida on March 28, 2011 at 5:34 PM said...

hehe...memandangkan badan saiz yg mmg snang baju sewa,sewa ja suma..1 pun xde tempah..klu pk nak buat kenangan,mmg sdih la sbb xde bju kenangan..tp xpe..gambar ade..kenangan 2 je da ckup..pdhal bajet xckup...hii..

K.I.N.A on March 28, 2011 at 6:04 PM said...

sue: baju nikah atau semua sewa?

cikgu shida: betul tu..asalkan gambar ada tu penting sekali..

Dia.Honey on March 28, 2011 at 8:11 PM said...

nikah : tempah
sanding pun tempah...
sambut menantu belum decide

Ilyana Ahmad on March 29, 2011 at 12:48 PM said...

hye dear.....event i dah lepas kan..so blh bagi ckit idea lah...

baju nikah: tempah n buat simple...then boleh pkai lagi for other event...

baju sanding: i pilih utk sewa...sbb rasenye akan pkai sekali jer kn

baju bertandang: pun i decide utk sewa...tp kan i dah fall in love dengan my bertandang dress....nak pujuk hubby utk beli terus kottt

K.I.N.A on March 29, 2011 at 6:10 PM said...

raden:sambut menantu jarak sikit eh?xpe..take ur time to decide ok..

ilyana: hehe..pujuk jgn tak pujuk..;)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork