Cincin silver 925 untuk si dia

Salam

Alhamdulillah, berjaya mendapatkan cincin kahwin untuk pengantin lelaki..
Cincin silver 925 untuk si dia..Sangat suka design pilihan pudin sebab simple..
Tambahan pula, cincin perak tu kan sunnah Rasulullah S.A.W..

Apa itu silver 925?
After go thru beberapa website dan sumber..
Silver 925 atau nama lainnya silver sterling..
Campuran 92.5% perak + 7.5% copper

100% Pure silver cannot be used in making jewelry as it is extremely malleable 
and it can suffer damage easily. It also tends to get very soft, even in conditions 
of normal temperature. source: here

Sebab itu silver 925 yang paling berkualiti digunakan untuk membuat jewelry.
Salah satu cara nak tahu silver 925 adalah ada tanda hallmark 925.
Seakan-akan tanda emas 916 dalam cincin itu sendiri.

Lepas dah beli baru buat research pasal silver ni, boleh tak?
Ok la ada ciri-ciri mark 925..hehe..

Cincin ni kitorang beli dekat F&C Jewelry cawangan Mydin Subang Jaya..
Tak glamer pun kan..kedai biasa aje tapi yang penting dah berkenan..hehehe..

Dengan tagline kedai ''batu kekal bersinar selamanya''
haha..tak boleh blah..tapi nampak eksklusif walaupun murah jauh dari platinum..
gambar ditangkap oleh firuz

PR sangat bagus, comel je amoi yang jual tu..
Ada macam-macam design, macam-macam batu..
Macam-macam warna, biru, hitam, kuning,ungu (ni mesti nora suka)
Bila tengok design cincin couple hati cakap nak..
Tapi duit & jari cakap tak perlu..hahaha..nak letak kat jari mana lagi..
Untuk kahwin memang kina tak beli cincin..recycle aje..hihi

Harga started from RM69 hingga ribu-ribuan..
Ada discount 20% so dari harga RM270 jadi RM220 cincin pudin..

 Lepas dah beli rasa macam entah la..
tak sedap hati sebab murah dari cincin tunang kina..

Pudin perasan muka kina berubah..dia terus kuar ayat puitis dia..
''Takpe la, jangan la sedih walaupun harga dia murah tapi 
nilai dia sangat tinggi tau sebab ni kan cincin kahwin, akan pakai sampai bila-bila''

Ceh, ko mula la buat gentleman macam Seth Tan dalam nora elena..haha..

Tapi kina suka sangat design cincin tu..batu tenggelam sikit..
Dapat kotak biasa je..memang nampak macam cincin 10ringgit..
Balik letak dalam bekas habib jewel..terus nampak mahal!hahaha
pandangan sisi & depan..heart it so much..

See!
Kalau tipu cakap platinum 2ribu pun orang percaya kot..haha..just kidding!
Sedikit info tentang cincin silver, kalau salah tolong tunjukkan..:)

I do to silver ring!



35 lovely comments:

miss puteri on May 31, 2011 at 6:09 PM said...

yey! thanks kina for the info. put belum cai cincin en.tunang sy lagi!hee.syg kina! muaaahx.hee

Miss Sunshine on May 31, 2011 at 6:39 PM said...

cincin tunang kitorang kepunyaan En Bakal Suami pun silver 925. Untuk kahwin, ingat nak platinum.. *perasan kaya* tapi akhirnya, silver jugak.. ^_^

K.I.N.A on May 31, 2011 at 7:04 PM said...

put: hehe..kedai tu biasa aje..tapi SA tu cakap main store dekat ampang..u welcome..hehe

hana:hehe..its ok..yang penting nilai cincin tu kan..:)..sama la kite geng cincin silver..:P

LisaLisut on May 31, 2011 at 8:22 PM said...

eh cntik la cincin tu.kalau ckp platinum pn org percaya kot hahaha(sbb takkan la org tu nk g belek2 kt jari kita pulak kan.mmg kurg ajar la tu ;p)

kelaka part ayat nk jd mcm Seth tan tu.pengaruh nora elena sungguh.

K.I.N.A on May 31, 2011 at 8:26 PM said...

lisa: tq lisa..hehe..itu la..suke la seth tan.tu pudin sibuk nak gentleman macam die..haha..

syuhaidah on May 31, 2011 at 9:02 PM said...

wah..bestnye..blh g survey la nnt..tq kina..sharing is sexy;)

K.I.N.A on May 31, 2011 at 10:12 PM said...

syuhaidah: u welcome dear..hehe..iyup..sharing is sexy..^_^

miey anna on May 31, 2011 at 10:20 PM said...

its ok kina..murah atau mahal x penting kan? yang pentng kina ikhlas..trs nampak comel d mata pudin..hehe ^_^

K.I.N.A on May 31, 2011 at 10:27 PM said...

amy: haha..nasib baik dapat tunang yang tak berkira..:P..paling penting kina pun suke cincin tu..heee..

Cik Emie on May 31, 2011 at 11:40 PM said...

cincin kawen tuh sendiri y bernilai dear..hrga belakang kira..n y penting en pudin suke ^__^

syaz@rozelt on June 1, 2011 at 12:09 AM said...

nie la entry yg diupdate shake smpai balek lewat erk semalam?hehe..smart n simple cincin tu..nice!

zimie on June 1, 2011 at 1:06 AM said...

cantik la dear.harga pon ok.hihi sang lelaki zimie tak suka pakai cincin.camne eh?haha

Ms and Mr Red Ribbon on June 1, 2011 at 3:55 AM said...

best, dah dapat cincin... teruskan perjuanganmu Kina :)

K.I.N.A on June 1, 2011 at 7:59 AM said...

emie: yup! harga bukan penentu segalanya..yang penting kasih & syg..hahaha..aku plak jadi romantik..

syaz: hehe..kantoi..:P..thanks rozelt glamer..haha

zimie: thanks! harga ok, design pun ok..hehe..alhamdulillah..

ms red: teruskan perjuangan..hihi..macam ape je kan..thanks dear..

e k i n ♥ y u s r i on June 1, 2011 at 8:02 AM said...

sy beli cincin suasa utk si dia

Fariza on June 1, 2011 at 8:57 AM said...

yeay.
thanks kina :)
nanti mahu survey juga.

Sue Zaman on June 1, 2011 at 9:04 AM said...

cincin kina lbh kurang sama jer design sue belikan utk en. tunang :) simple kan...

♥ Kasut Pink ♥ on June 1, 2011 at 9:23 AM said...

oh, silver 925 eh.. mmg x survey pon mujur kina post psl ni..tanks kina..

tqahmisdar on June 1, 2011 at 9:27 AM said...

nak singgah situ la nnti..hehe

K.I.N.A on June 1, 2011 at 9:46 AM said...

ekin: yeke? kina dengar suasa ada sikit campuran emas..

fariza: u welcome dear..:)

kasut pink: a,ah..925..kina pun baru tahu je..u welcome..

tqah:hehe..singgah2..tapi kedai biasa je..tak macam habib tau..:P

nida-razak on June 1, 2011 at 9:55 AM said...

kina, yg penting bermakna..nilai bukan pada harga sangat..cincin tu ada nilai sentimental dia..en tunang nida lg la, dia xnak cincin lansung..tp niat hati nida mmg nk beli gak utk dia, simple2 pon xpe,janji ada..

nida-razak on June 1, 2011 at 9:55 AM said...

kina, yg penting bermakna..nilai bukan pada harga sangat..cincin tu ada nilai sentimental dia..en tunang nida lg la, dia xnak cincin lansung..tp niat hati nida mmg nk beli gak utk dia, simple2 pon xpe,janji ada..

0sh!Nz d' sen0r!ta on June 1, 2011 at 9:57 AM said...

kesian lelaki kena pakai silver je. hehehe. nak sua platinum kena tambah tabung ayam rasenye.

"cikkin" on June 1, 2011 at 9:59 AM said...

cantik laa kina..yang penting suke n die akan pakai sampai bile22..

en tunang punye cincin lg murah kot..x sampai 200 huhu..mule2 pon rs sebesalah cm kina...tp die kate tak pe..die suke yg tu..yg penting ikhlas tak nak bg ? huhu..=)

K.I.N.A on June 1, 2011 at 10:13 AM said...

nida: betul..sentimental value yang penting..duit bukan segala2nya..

oshinz: hehe..ada orang cakap platinum 500 bleh dapat..tapi niat nak dapat pahala sunnah nabi..^_^

cikkin: betul..yang penting die suke..kalau mahal2 tapi tak suke tak guna gak kan..

intan on June 1, 2011 at 10:13 AM said...

hai dear,

i pon belikan silver utk si dia. tapi tak siap lg, tunggu jela..
silver bagus dipakai, maklumlah sunnah Rasulullah, patut diamalkan..

K.I.N.A on June 1, 2011 at 10:19 AM said...

intan: hai dear..betul tu..sebab tu cari silver yang bermutu sket..:)
amin..kejar pahala sunnah tu paling penting..ada value..

wah..customade cincin silver ye?share nanti ok!

cheQmOomOo on June 1, 2011 at 10:34 AM said...

xtau lg nk silver or steel~

Hunny Kitty on June 1, 2011 at 10:37 AM said...

so sweet ayat cik abe anda...heheheh cincin ni akan pakai selamanya!!! wuuuuuuuuuu*envy*envy*

ElyaElmo on June 1, 2011 at 11:02 AM said...

kina...cincin suami elya pun silver...eheh..
hepi elya bile die nye cincin murah.jimat duit haku!hahha

~ mizzAmy ~ on June 1, 2011 at 12:03 PM said...

dear, cincin laki mmg tak mahal. melainkan kalau diorg ni jenis nak batu permata bagai. so, tu yg buat dia jadi mahal. tak per lah, janji pudin gembira kan?

K.I.N.A on June 1, 2011 at 12:52 PM said...

amal: stainless steel pun ok..;)

raden: hehe..die memang agak sweet..kina je tak sweet..:P

elya: haha..jimat2..haha

amy: betul..kalau batu diamond betul mahal lagi..

Hidayati Farhan on June 2, 2011 at 12:33 AM said...

the thought itself pon dah mahal kina. hehe. BTW, nice je n nmpk mahal, people wouldnt noe :)

miss puteri on June 2, 2011 at 8:26 AM said...

update lah cik! saya bosan lah awak tak update! rindu nie!hee

Brittoyz Pak on February 18, 2013 at 3:28 AM said...

kedai ni kat mane ye..nak cari la..tq

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork