Prosedur ujian HIV

Salam 
Di sini kina nak share pengalaman test HIV jumaat lepas..
Ramai di antara kita yang bekerja di Kuala Lumpur tapi dari negeri lain kan?
Macam kina & pudin kami anak pahang tapi berkerja di perantauan..ecece..
Masa mula-mula nak buat HIV test memang clueless tak tahu macam mana..
Mari kina story procedure test HIV kina hari tu..hehe

Langkah pertama
Survey by internet, baca pengalaman orang lain semasa buat HIV test..
Akhirnya jumpa satu gambar nombor telefon klinik-klinik di Kuala Lumpur 
Yang boleh buat test HIV..hanya klinik kerajaan sahaja yang boleh 
Dan ianya valid untuk tempoh 6 bulan sahaja.
no klinik kesihatan kerajaan di KL. kidnap dari nadya
Langkah kedua
Telefon klinik yang berdekatan iaitu klinik bangsar untuk buat appointment.
Masa telefon ni lah tanya apa yang patut untuk ditanya. Pudin yang call.hehe..

Pudin: Assalamualaikum, ini klinik kesihatan bangsar ke?
Nurse: Waalaikumussalam, bukan, ni klinik kesihatan pantai.
Pudin: oh yeke..kat sini boleh buat test HIV sebab nak kawen..?
Nurse: Boleh dik..seringgit saja..bila nak kawen tu?
Pudin: Bulan september..boleh saya buat appointment Jumaat ni?
Nurse: Boleh, pukul 8 pagi. Boleh bagi nama dan IC adik & pasangan..?
Pudin: Awal sangat tu kak pukul 8, pukul 9 boleh? (bagi nama & IC)
Nurse: Boleh2..awak ingat eh ic tunang awak?
Pudin: Hehe..ingat-ingat..kena bawak apa ye?
Nurse: Bawa IC, Pen dan surat jabatan agama tempat adik nikah..
Pudin: ok..terima kasih..

Begitu la al-kisah perbualan telefon mereka..haha..

Langkah ketiga
Sediakan dokumen yang diperlukan. IC checked, pen checked, surat tu?
Kina download dari website JAIP surat untuk HIV ni..gunakan teknologi ok..
Kina & pudin kena guna borang dari JAIP sebab orang pahang..
Surat ni namanya Borang persetujuan jalani ujian saringan HIV.
Kedua-dua pasangan perlu mengisi borang ini ok..

Langkah keempat
Semasa di klinik kesihatan pantai.
Berjumpa dengan nurse kat situ dan bagitahu dah buat appointment.
Mula-mula kena isi kad berwarna kuning untuk pendaftaran & borang HIV.
Lepas tu kena ambil nombor. 
Bayar RM1 je, parking kat plaza pantai tu lagi mahal..huhu

Kina cakap dengan nurse kaunter tu nak buat test Tallasemia sekali..
 Nurse tu cakap kena cakap dengan nurse yang buat test HIV tu..

Then terus masuk bilik no 5, amek darah sikit..sikit je..kat hujung jari..
Untuk test Tallasemia pula ambil darah banyak sikit dekat lengan tu..
 Tak sakit pun nurse tu buat..lemah lembut..ucap bismillah lagi..:)
Duration dari masa check in klinik hingga check out klinik adalah sejam..

Langkah kelima
Keputusan ujian HIV : non reactive/ reactive
Keputusan tallasemia : Doktor cakap darah ok tak perlu buat screening..
Alhamdulillah, semuanya ok..dah setel 1 legal dokumen..lega..





31 lovely comments:

Miss Sunshine on June 7, 2011 at 10:11 AM said...

kina.. doktor tu nama ape ya? kalau tak silap, kakak hana kerja kat situ kot.... hihi... tapi hana tak buat lagi HIV test... valid 6 bulan ye? bukan 3 bulan?

♥ Kasut Pink ♥ on June 7, 2011 at 10:13 AM said...

Tu la ade org ckp 3 bln, ade 6 bln. Kompius di situ..hehe

Oh, kena bawak surat jabatan agama tempat nikah jugak ye. Ingat bawak diri je...huhu

sk on June 7, 2011 at 10:26 AM said...

kina, yg surat jabatan agama tu ikut klinik kot. most klinik tak perlukan pon surat dr jabatan agama tu. so haritu sy pegi tak bawak apa2 pun.

fitria on June 7, 2011 at 10:29 AM said...

bez dah setel 1 legal doc.. xpyh pening2 dah kan..

Our Diaries on June 7, 2011 at 10:48 AM said...

Saya pun b2b dr phg..baru je pas buat hiv test. Tapi mmg takde bawa borg nikah. Bila baca entry ni, rasa takut plak...sya dah buat salah ke. Tp klinik kesihatan tu mmg tak mintak borg nikah. Saya buat di shah alam.

veesakura on June 7, 2011 at 10:54 AM said...

i g buat kt kk kelana jaya. takde plak die mintak surat. tapi tak sempt nk buat test tallasemia tu skali sbb ramai orang n petugas yang ado pon cam kerek or penat kot. haih..

miss puteri on June 7, 2011 at 10:55 AM said...

dear, kalau pasangan dari perak dia guna borang dari pejabat agama perak ke?hee.. *mintak2 lah kina tahu*hee

e k i n ♥ y u s r i on June 7, 2011 at 11:01 AM said...

sy dah setle
kejap je

liyana on June 7, 2011 at 11:07 AM said...

yana hari tu pegi bawak diri je, main redah je.. hehe nsb baik lepas.. :D

LisaLisut on June 7, 2011 at 11:07 AM said...

phew.byk versi.thanks Kina. sbb i cuak kalau tetiba takde surat yg u kata kene bwk tu.so far i survey KK puchong n ptrajaya dtg lenggang kangkung je.thanks!

K.I.N.A on June 7, 2011 at 11:31 AM said...

fuuuh..byknye komen..baru balik meeting..

actually mende ni ikut klinik..yang penting buat appointment dengan klinik & tanya apa yang perlu bawak..hehe..goodluck utk yang tak buat lagi..:)

K.I.N.A on June 7, 2011 at 11:35 AM said...

hana: doktornya indian..tak tahu nama..hehehe..

kasut pink: kina buat 4 bulan sebelum klinik tu cakap ok boleh..sebab sebelum buat memang dorang tanya bila nak kawen? hehe..

sk: a,ah..tu la kan..yang penting tetapkan klinik mana dulu..

fitria: betul..kina ni dah la lambat mengisi borang bagai..tak suka..

our diaries: borang nikah tak perlu..yang ni surat setuju..orang klinik tu yang minta bawa..hehe..takpe..jangan risau...yang penting dah setel..

veesakura: biasa la tu nurse klinik kerajaan..ramai sangat orang & pelbagai kerenah..kalau pegi pagi2 ok kot..hehe..

K.I.N.A on June 7, 2011 at 11:37 AM said...

put: kina tak pasti plak..haha..sebab die minta surat tempat menikah punya iaitu JAIP..hah..skema je jawapan..:P

ekin: kan?sekejap je..sejam je..

liyana: hehe..bagus la..dah lega kan..

lisa: itu la..tak de SOP la..Standard Operation Procedure..hehe..tapi ni prosedur berdasarkan pengalaman kina di klinik kesihatan pantai..:)

syaz@rozelt on June 7, 2011 at 12:20 PM said...

wah dah buat test HIV..mesti cuak kan..(nie perasaan kalau selalu tengok drama)..hehe

K.I.N.A on June 7, 2011 at 12:23 PM said...

syaz: tak payah tengok drama..tengok cucubi je..haha..masa tggu result cuak gak..hehe..

fara_farez89 on June 7, 2011 at 2:18 PM said...

wahhh kak kina time kaseh ngan information yg berguna...yezza sye kena guna borng kat jaip gak kalo die minta...tapi kalo wat saringan hiv ni sorang2 xpe kew kak..sye kat putrajya cik abe sye kat bentong...buley kn kak tak semestinye kena g berdua kannnn

K.I.N.A on June 7, 2011 at 2:24 PM said...

fara: hai dear..org pahang juga eh..boleh..buat sorang2 pun boleh jugak..

Cik Una on June 7, 2011 at 2:38 PM said...

thank u kina..sgt2 berguna info ni....

K.I.N.A on June 7, 2011 at 3:01 PM said...

Una: u welcome dear..:)

Hidayati Farhan on June 7, 2011 at 8:59 PM said...

owh pahang ade plak borang setuju buat saringan HIV eh. lain negeri lain style kan. yaty blum buat lagi. huhu

K.I.N.A on June 7, 2011 at 9:52 PM said...

yaty: itu la..hehe..tp tak rumit pun so ok je.hee..

Syima Syaz on June 7, 2011 at 10:40 PM said...

kina - eh... lain lah pulak

damiaaqilla on June 8, 2011 at 9:45 AM said...

blh download je ye borang tu?ingat'n nk kn ambik kt jab agama islam pahang..sy ni org phang gak..keje kt kl..klu blh download,sng r skt..

K.I.N.A on June 8, 2011 at 10:09 AM said...

damia: yup..boleh download..google search je download borang saringan HIV JAIP..:)

IZWALOVEBEADS on June 8, 2011 at 6:18 PM said...

hai awk...gi klinik puchong kat batu 14...kejap je...30 minit...tak yah buat appoiment..gi petang tepat jam 2 petang

Nana Syazana on July 5, 2011 at 3:13 PM said...

hi cik kina.
sgt best post hiv test ni. cos i really2 need this info ;)
thanks ye sbb share. hehe.

i followed u, follow me if u dont mind. tcare cik kina. :)

http://nanarez.blogspot.com

K.I.N.A on July 5, 2011 at 3:46 PM said...

izwa: wah..cepat gila tu 30minit je..! thanks 4 sharing here dear..

nana: dah follow kembali..:)..

Dora on January 26, 2012 at 9:51 PM said...

Saya ada masalh nak isi borang kahwin pahang ni. So, nak tanya kina isi macam mana. Kina Asal Pahang kan tapi kerja kat KL. So, alamat tempat tinggal tu kina tulis alamat pahang or KL?

Rosmerah on August 27, 2012 at 11:33 PM said...

Nice sharing.. Sy pun nak ambik ujian HIV test dlm mse terdekat ni sbb plan nak kawin bulan 1 nt.

Nasib la tak buat test kat klinik biasa klu tak, tak pasal2 kene wat ujian 2 kali hehe.

thanks yer cik kina

bintanghati on August 29, 2012 at 9:23 AM said...

assalam.. kina
im maz B2B nov 12..
next week 3/9 ni bru nk wt hiv test ..
bru nk menulis blk dlm blog.. lama sepi... so , rajin la singgah ye.

http://iambintanghati.blogspot.com

bintanghati on August 29, 2012 at 10:28 AM said...

assalam kina ..

sy ade link kan di blog sy ttg info blog awk..

hrp x kisah ...
dtg singgah ye ...

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork