Cincin kahwin untuk lelaki

Salam
Semalam selepas 6jam drive dari Kuantan ke KL,
Jem gila mengalahkan raya puasa lagi kan?hehe
Singgah semayang maghrib dekat masjid bangsar pukul 7.50,

Kebetulan masa tu tengah tunggu BFF, dapat dengar ceramah kat situ..

Ada persoalan yang ditanyakan berbunyi begini:
Adakah haram lelaki memakai cincin suasa ustaz?

Ustaz menjawab lebih kurang macam ni la:
Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:
   "Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya 
samada emasnya sedikit atau banyak."
Syeikh Abd Qadir Al-Mandili menyebut dalam fatwanya :
    "Dan adalah suasa itu haramlah bagi kaum lelaki memakainya."[dari sini]
Jadi kalau kita was-was samada sebab emas sikit ke ape ke..
Jangan la pakai sebab itu yang terbaik..

Jadi cincin apa yang boleh pakai ustaz? untuk kahwin contohnya
Pakai lah cincin perak (silver)..itu adalah sebaik-baiknya..
kerana itu adalah sunnah Nabi Muhammad S.A.W.

Seperti yang kita tahu, emas adalah haram bagi lelaki.
Emas putih juga haram..Suasa pun tak boleh..
Untuk mengelakkan syubhah jangan la buat..

Update**Pilihan lain : Perak atau Platinum
atau Stainless steel (baca entry ms red ribbon di sini)

Kina prefer perak. Platinum cantik kan tapi mahal..;)
Lagipun sunnah Rasulullah S.A.W pakai perak sehingga Baginda wafat..
Ekot kemampuan masing-masing la ye..

Wallahualam..
Yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu datang dari saya..
Renung-renungkan & selamat beramal..

35 lovely comments:

♥♥ Kasut Pink ♥♥ on February 7, 2011 at 11:59 AM said...

OMG x tahu pulak suasa haram sbb ramai kwn nak kawen beli suasa, kitaorg pon hampir nak beli hari tu tp mujur x jd beli lg..

K.I.N.A on February 7, 2011 at 12:01 PM said...

sama la..kina baru tahu jugak..dengar ceramah semalam..ustaz azhar pun ada tulih..wallahualam..

LittleSunshine on February 7, 2011 at 12:02 PM said...

liza pun xtau..suasa xblh..nsb baik xbeli lg

Sue Zaman on February 7, 2011 at 12:12 PM said...

o iyer ker... ingatkan suasa blh pkai...

cincin platinum brape yer agak2nya?

liyana on February 7, 2011 at 12:12 PM said...

nsb x beli lg.. hmm aci x klu bagi jam je, x pyh cincin segala. hehehe

ElyaElmo on February 7, 2011 at 12:12 PM said...

tunang elya pun tak mahu cincin...
membazir katanya...
tapi elya mcm nak beli kan cincin silver untuk diee gak kot....

K.I.N.A on February 7, 2011 at 12:17 PM said...

liza: itu la..dulu pun igt nk beli suasa..

sue: kina tak pasti..hehe..ada kawan cakap dekat diamoney, platinum selalu ada sale..ribu-ribu kot..;P

K.I.N.A on February 7, 2011 at 12:18 PM said...

liyana: nice idea tu liyana..sebagai tanda penghargaan dari seorang isteri juga..;)

elya: jom2 beli cincin perak..hehe

Ms and Mr Red Ribbon on February 7, 2011 at 12:27 PM said...

hi, kina...
me hari tue nak beli perak untuk lelaki, tp leceh juga kejap2 nanti warna berubah hitam kne bawa balik kat kedaimintak diorang cuci... dahtue harga mmg la murah tp sangat banyak beza ngan cincin emas untuk perempuan. me takut nanti sbb murah sangat my partner xrespect cincin tue langsung... so me beli platinum, xde la mahal sangat leh dapat RM50-RM150 yang xada brand, finally beli yang ada brand gak sbb finishing cantik... dalam RM450 lepas disc. so lebih kurang la ngan harga cincin emas perempuan :)


mmg sales person kat kedai ramai cakap suasa bole pakai. pandai2 diorang la cakap bole pakai supaya kita beli, sebetulnya betul kina cakap, banyak ke sikit emas tue, still haram juga :)

K.I.N.A on February 7, 2011 at 12:29 PM said...

betul tu dear..wah..boleh share beli kat mana?kalau bawah 1k ok sangat tu..

nYomeL on February 7, 2011 at 12:32 PM said...

ehh..?? ade eh platinum leh dpt yg murah2..?? xtau plak.. kalo tau, dh beli dh utk hubby time kawen aritu.. sobsob.. :(

liyana on February 7, 2011 at 12:32 PM said...

contoh cincin lelaki yg ada brand ape eh? x reti la psl cincin lelaki ni :)
aah blh share kt mane nk beli bawah 1k tu?.. :)

K.I.N.A on February 7, 2011 at 12:33 PM said...

itu la sis nyomel..kina pun tak tahu boleh dapat platinum yang murah2..tengah tanya ms red ribbon ni..

Ms and Mr Red Ribbon on February 7, 2011 at 12:42 PM said...

@all
sorry silap lak, haha, memang platinum tue mahal sgt2... me silap sorry sorry *malu la plak*

cincin tue bukan platinum, tapi me beli stainless steel... tue la harga untuk stainless steel...

stainless teel nie orang2 cakap xkan berubah warna jadi hitam macam perak. kalau nak yang ada brand, ada satu kedai kat One Utama&Ikano Damansara (tak ingat kedai tue apa) tp ada few design je yang diorang offer...

Finally me beli kat J.Bovier (kedai jam tangan lelaki+accessories) ada diamond + cert diamond gak. so kira worth it... kat kedai yang lagi satu pon dapat cert for the diamond :)

http://redribbonboutique.blogspot.com/2011/01/bought-wedding-ring-for-him.html

hope this help to all of you yg tgh cari wedding ring lain daripada emas tp xmahal cam platinum :)

K.I.N.A on February 7, 2011 at 12:50 PM said...

ok..itu dia penerangan panjang lebar..tq dear..!..da update di post..

Q on February 7, 2011 at 1:19 PM said...

Hi K.I.N.A,

Salam perkenalan..exchange link eh??
nice entri..Q pernah dengar ada orang cakap emas dan peak haram bagi lelaki, but thanks to ur entri, perak adalah sunat..takut jugak sebab cincin tunang untuk en.tunang adalah perak..hihi :)

Lyana MK on February 7, 2011 at 1:23 PM said...

wah! info yg bgs!! br nak gi kedai emas ritu n mmg nak carik suasa.....huhuhhu nasib baik kina post dulu.....maka kene carikan silver je la!...tq tq tq!

elle's laaa~ on February 7, 2011 at 2:03 PM said...

umm, kite ponn prefer silver . tunang kite takmau yang mahal kate nye . :)

K.I.N.A on February 7, 2011 at 2:03 PM said...

Q: sama-sama..hehe..dah exchange dah..;)

lyana: jom cari silver..u most welcome..

K.I.N.A on February 7, 2011 at 2:05 PM said...

lala: sama la..die cakap die bukan pakai pun g keje..haha

yUmIe on February 7, 2011 at 2:10 PM said...

Yumie pn beli stainless steel utk tunang.sbb bila tau suasa pn xbleh,trs survey perak and stainless steel.platinum mmg xmampoo den!huhu..tp kre ok le.sbb perak ni kte nk slu kne jg if dh nmpk trn warna.huhu

K.I.N.A on February 7, 2011 at 2:36 PM said...

yumie: sokong!hehe..

farahfatihah on February 7, 2011 at 4:25 PM said...

kina ari tu fara bg hubby cincin silver salut platinum...cantik juga..xmahal sgt mcm platinum =)

~ NANA ~ on February 7, 2011 at 4:57 PM said...

i pon pernah keluarkan isu ni tanya ustaz...n ustaz tu ckp kesimpulannya tak payah belikan lelaki cincin...dulu2 takde pon org buat, zaman skrg je nak buat macam2...ustaz tu ckp camtu...hihik

rozelt @ syaz on February 7, 2011 at 5:03 PM said...

shake..arie tu ade usha2x cincin dekat 'lazo platinum'.harge die ok gak x mahal sgt..canteq2x jugak..

0sh!Nz d' sen0r!ta on February 7, 2011 at 5:23 PM said...

terpikat same platinum.. tapi tak tau range harga die.

Rilla on February 7, 2011 at 6:47 PM said...

Betul Silver is the best sebab sunnah rasulullah. Ada lagi alternative platinum dear, macam platim [platinum+silver], ada kat Gold Heart. Lepas tu Paladium kat Emas Sri Pinang :D

SophRoSyNe @ cik giRang on February 7, 2011 at 6:56 PM said...

cik giRang ada beli cincin stainless steel. memang tak akan berubah bentuk.warna pon tak berubah.

cik giRang suka cuci mata bout jeweleries kat http://www.bluenile.com. ada education on jeweleries materials like diamond, pplatinum, gold, palladium..

cik giRang pon baru jugak dapat tau yang suasa tak boleh pakai sebab ada komposit emas in it.

papepon, kina, u've been through a lot.. moga majlis kamu dipermudahkan olehNya. (^_^)

Syima Syaz on February 7, 2011 at 8:21 PM said...

saya tetap nak beli cincin sbb it tanda lelaki yang dah kahwin.tunang pun nak cincin tapi dia tak mau silver sbb dia dah biasa pakai silver.nampak gaya kena beli platinum lah...

mizzura on February 7, 2011 at 9:27 PM said...

eeee..suka baca entri n komen sekali...baru saya tahu pasal cincin laki...oohh..suasa pun takleh ek..

"cikkin" on February 8, 2011 at 9:37 AM said...

owh..baru tau..thanks kina..time tunang aritu da terbeli cincin suasa..uwaaa...kene tukar ni..

Wawa Yusoff on February 8, 2011 at 1:33 PM said...

kina dear, info ni sgt bagus.

wawa memang tgh plan nak beli cincin untuk nikah for mirzal. tp i'm still wondering about Suasa. so your entry memang sgt bagus. Thanks Kina!!

Xora on February 14, 2011 at 9:44 AM said...

Kawan saya (kalau kawan saya tu baca komen saya ni, diam aje la ko ye. ngehehe) dah terbeli cincin suasa utk suami dia, tapi masa dia tanya salesgirl tu, org tu kata tak haram pakai cincin suasa. maka kesimpulannya, jgn tnya salesgirl tu psal diorang nak jual. bagai tanya doktor pembedahan plastik, botox tu haram ke.. cam tu la ghopanya

nur on February 14, 2011 at 11:57 PM said...

baru je tau nih kina.. thanks..
Jemput ke:ALL IN ONE

Sherenna Leey on February 12, 2012 at 1:33 PM said...

post ini snagat berguna utk saye yg baru convert n bakal bertunang december ini...thanx sesangat

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork