Baju melayu : Robinson Kuantan

Salam
Yup2..kina dah hantar baju nikah kina & pudin..
Cepat tak? huhu..memang cepat..lagi 7 bulan kot kan..heee..

Actually ini sebagai langkah berjaga-jaga untuk kina..yela..
kan baju kina tu kainnya ada 3 warna..biru, purple, pink
kalau tak jadi takde la kelam kabut nanti..boleh cari lain..
furthermore, majlis kina sebulan lepas raya, 
masa bulan puasa kompemnya akan banyak tempahan untuk raya kan..

Untuk pudin, kina hantar tempah jahit dekat kedai Robinson..
Memang ayah dan kucik (adik lelaki kina) hantar kat sini dari dulu..
Kucik tu siap tempah baju sekolah dekat situ..(mengade gile adik bongsu kan?)

Meh kina cerita sikt tentang Robinson kuantan ni..
Jahitan tailor Robinson memang cantik, kemas, rate biasa sahaja..
Yang kina hantar bersebelahan KFC di benteng, siap ada parking khas..
Senang untuk berurusan kan? Tempoh adalah : 3 minggu..
Deposit 50% tapi kina bagi tak sampai 50% ok je..

Untuk tempahan baju melayu lelaki harganya : RM110
Baju pudin tambah riben (apek tu cakap riben) : + RM20
Kain pudin 4.5 meter : RM38 x 4.5 meter : RM171
Kain ni jenis satin yang tak berkilat pastu ada jalur sikit..
Kina beli dekat Alamoda dekat stadium makmur tu..
Total untuk baju melayu die : RM301
ada jugak seringgit tu..huhu..
muka depan kedai: oldskol je..haha

tempat parking khas

kain pudin: bukan satin jenis berkilat

contoh riben dekat leher: tp pudin punya buat leher & tangan
Harga boleh tahan mahal la..huhu..kina nak beli yang siap tapi mak tak bagi..
Kalau nak beli siap, dekat semua house ada 1 kedai ni kualitinya bagus juga..
sepasang baju melayu antara RM180-200..untuk lagi jimat kan..

7 bulan lagi tapi kena mulakan dari sekarang..
Sebab masa puasa & lepas raya nak rehat santai sikit..
P/S:   next: perihal baju nikah kina


16 lovely comments:

~ NANA ~ on February 28, 2011 at 10:49 AM said...

awalnye tempah...bagusla early preparation hehe...i lagi 3 bln nak kawen tp tak hantar2 lagi kat tailor...huwaaa cuak jugak

lovelyadibah on February 28, 2011 at 10:50 AM said...

wah!:) mahal gak eyh nk tempah baju laki nie..ok2 thanks for the info kina:)

miss puteri on February 28, 2011 at 10:50 AM said...

ok. boleh cuak sekrg sebb kina dah tempah!haha. tunang put dah anta, tapi put belum agi..kain pun tak beli lagi.heee. sape tah excited nk kawen nie...heee.. ok! tunggu baju nikah kina pulak.

LisaLisut on February 28, 2011 at 10:55 AM said...

lol kina. u pye majlis sebulan lps raya.i pye masa dlm mgu raya. haha i anta terlaluuu awal masa nov thn lepas.gedik sungguhh.tatau la ape jadi dgn kain tu.cuak la pulak takbuat folo up.haruskah call dan tye dh gunting ke belum aa? *start cuak*

"cikkin" on February 28, 2011 at 11:02 AM said...

hantar awal bagus jugak..senang nnti x tekejar2..=)

yUmIe on February 28, 2011 at 11:04 AM said...

yumie xtau bpe kos tuk kain Mr K.tp dlm seratus je kot slps dibahagi 2 dgn bju yumie.tah2 xsmpi pon.muahaha..yumie xde kos upah jahit sbb mak yg jahitkn.ekeke..tp mmg sgt2 tahu upah jahit bju lelaki mmg sgt mahal.sbb mak sorg tukang jahit,so die ckp klu bju laki ni mmg leceh giler nk jahit.sbb tue upah mahal.so xterkejut dgn kos upah bju pudin tue..pd yg xtempah lg bersedia jela dgn kos upah nt.ye x kina??hehe

K.I.N.A on February 28, 2011 at 11:17 AM said...

nana: hehe..takpe..tp memang biasa tailor ni suka buat last minute..tapi better bgtau die nak 2 minggu seblum ke..

dba: rseny ada juga tempah yg lagi murah..aritu pernah tanya 90iggit..

lisa: mst dah siap tu..haha..tapi kalau kita cakp nk lambat mst tak buat lagi tu..

K.I.N.A on February 28, 2011 at 11:18 AM said...

put: haha..cuak eh..takpe..ada masa lagi..

cikkin: betul tu..tapi kalau awal pun bhy jugak..yela tiba2 nak yang lain..haha..

yumie: best kalau mak boleh jahitkan..mak kina bukan tak reti tapi malas..hahaha..mcm anak die..;P

Sue Zaman on February 28, 2011 at 12:01 PM said...

hai kina... pls follow me back tq :)

Ms and Mr Red Ribbon on February 28, 2011 at 12:13 PM said...

waaa awal preparation, me xsiapkan lagi pasal baju2 nie, mungkin minggu nie...

kina, awal2 follow kina, me xada plan kawin lagi tau, tgk2 sekarang me akan kawin lagi awal dari kina... huhuuuu keep on writing ye b2b, semangat baca cite2 kina... :)

cheQmOomOo on February 28, 2011 at 12:28 PM said...

mahal nye T_T adoi,bju kt 30-35 da dpt..erk?tp bju kawen bley ke hahahaha kompem la x kn..?ni y takot nk g tailor ni.. :))

anaztasias nora aira on February 28, 2011 at 1:10 PM said...

kedai robinson tu memag femes kan.. asal lalu kfc je mesti nampak kedai tu.. :) chayok2 kina !

LittleSunshine on February 28, 2011 at 2:09 PM said...

awal juga tu..sbb tarikh liza pun xjauh ngn kina..tp xslah..lg bgs..liza beli kain nikah bln dpn.mybe bulan 5 br hntr.tgh cr tailor gak sekitar tloh or kl..mn bgs,n murah =)

K.I.N.A on February 28, 2011 at 2:25 PM said...

sue zaman: hai sue..already linked u..

ms red ribbon:hehe..last2 u kawen dulu kan..tq sbb suke bce..

cheqmoomoo: dulu kina pun igt baju melayu standard 40 je..huhu..

nora: tau xpe!smpi dekat resit pun stated beside KFC..hehe


liza: buat la di KL..hehe..kina ikut ibu kina je..

n.i.n.a on February 28, 2011 at 7:34 PM said...

robinson tu mmg terbaik utk org kuantan hehe baju raya famili pun sume anto situ :D

~CAHAYA~ on September 15, 2012 at 12:34 PM said...

awal gak kina wt persiapan kn...sy ni inSyaAllh lg 3 bln, masih tercari2 lg...

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork