Beijing: Tak dapat barang sebab komisen

Salam
Oh..time macam ni la suka menjadi pekerja di wilayah persekutuan..
Yeay..cuti..& now its February! Bukan kina nak sambut valentine pun..
Haram ok..tak payah sambut la..hari-hari hari kekasih kan?
BU YAO to VALENTINE'S DAY!
20 February is my birthday, anyone share the same big day?

Back to Beijing review..kina tak jumpa barang yang diingini pun..
Takde rezeki kot kat sana..dan terlalu banyak komisen yang tour guide amik.
trip 1 family, my youngest brother yang amik gambar
Yup, there's the bad thing when you join ground package group..
Semua dah ikut schedule, nak pegi mana, bila kan..so,
Kita akan pergi la kat tempat da ditetapkan..
setiap hari akan ada tempat yang tour guide boleh ambil komisen.
Tak boleh nak salahkan memang macam tu kan..tapi geram gak la..
 Tapi kalau tak tahu tempat nak pergi sendiri tu lagi susah..

Contoh eh

Hari Pertama: Kedai Pearl, Kedai Jade, 
Hari Kedua:Kedai Quilt,
Hari Ketiga: Kedai Teh, Kedai Sutera,
Hari Keempat: Kedai Pisau,Kedai Ubat
Hari Kelima: Kedai Ginseng.

Bila masuk je kedai, akan ada demo la sejarah china what so ever,
Demo buat cadar dari ulat sutera
 Lepas tu dorang akan bagi harga la setiap produk dorang..
Bukannya murah tau..beratus & beribu yuan..i bet harga tu naik sebab tourist..
My Mak Long ada beli 1 set jewelery jade ni lebih kurang 9500yuan..
Let say setiap pembelian tour guide dapat 10%..da senang je dapat 950yuan..
Maksudnya dia akan dapat RM475.00! Tu baru 1 customer, 1 kedai..
menarik tak harganya?haha

Setiap kali pergi kedai macam ni kina tak pernah beli pun..
Lagi bagus kalau dorang bawak pergi Shopping Mall ke..
payung lace warna pink kat kedai ni RM175 & no discount..what?

Masa dekat Great Wall of China, dia saja cakap meeting point
dekat 1 kedai kopi ni..so semua akan datang situ & minum..
Bila ada orang dari group kitorang masuk, dia akan cakap dengan
tokey kedai macam nak cakap tu dari group dia..
Paham-paham la nak tuntut komisen afterward kan..
Korang bayangkan 1 cawan rm15..takde la sedap sangat..
Terdesak sebab sejuk..haha..
5 orang hot chocolate = RM75
buih-buih di great wall of china
We do ask nak pergi tempat-tempat yang dihajati..tapi dapat la untuk 1 hour..
1 hour untuk menjelajah 1 shopping mall?its not enough..

Ikhtibar untuk hari ni
1) Kurangkan tempat-tempat yang dorang senang nak dapat komisen
dengan berbincang sebelum ambil ground package..
2) Jangan termakan dek demo produk..boleh nak beli tapi jangan dengan group..
Kompem korang akan dapat harga lagi murah..
3) Kalau ada yang tahu bahasa dorang itu 1 kelebihan besar untuk group korang..

9 lovely comments:

~ NANA ~ on February 1, 2011 at 2:17 PM said...

beli kat nilai la lps ni...hehe

Khumaera Ismail on February 1, 2011 at 2:38 PM said...

kina, mane topi panda tu? hehe~

rozelt @ syaz on February 1, 2011 at 3:06 PM said...

hehe..i share da same big day with u..nk adiah!!hehe..nyway canteqnye + comey la payung lace tue..harga pon canteq kn..

nur on February 1, 2011 at 3:10 PM said...

o gitu ye kina.. welcome back.. total pakej kina ambil tu brp rm eh?
Jemput ke:ALL IN ONE

zirconia on February 1, 2011 at 3:16 PM said...

biasalah kalau ikut group tour kina. pasrah aje.

Bidasari on February 1, 2011 at 4:06 PM said...

Sebenarnya nk pegi ngan group nie mmg boleh... tapi mintak ngan dia free n easy... maksudnya x setiap hari kena ikut tour dia... boleh pegi sendiri...n ada masa2 ikut dia jugak utk tgk tempat2 bersejarah... so masa lebih masa free tu.. boleh jalan2 pasar dia..tempat tu mcm pasar malam jek... tapi semua barang ada...

Yours Truly on February 1, 2011 at 4:15 PM said...

heee intresting! pegi ngn group mmg susah sbb kene ikut jadual group. lepas ni kalau nak pegi, pegi sendiri je! Try la bandung, sana murah2. tp kat Nilai 3 murah jugak! :D

Rilla on February 1, 2011 at 7:23 PM said...

Tulah..kalau nak shopping, Rilla pun tak berapa prefer ikut group package. Tapi kalau untuk melancong, ok jek.

Mak Rilla gi China dulu sebab aunty kerja kat sana. So diorang pergi shopping kat tempat yang murah. Senang skit.

nYomeL on February 2, 2011 at 9:14 PM said...

wahh.. mahalnye payung lace tu!
xberbaloi la kalo habes duit utk payung tu je.. haha! (*ok, i mmg cheapskate)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork