Mari hilangkan stress


Salam

Post ini untuk Dba & Put tapi buat semua b2b jugak..
Yela, nak kawen ni kompem banyak stress punya la kan..
Ala..bukan yang nak kawen, dah kawen je ke..semua blogger la..
Pagi tadi kina join seminar stress management, so ni ada la input skit..
------------------------------------------------------------------------------
Anda rasa stress? Nak tahu tahap stress kena jawab 1 test dulu..
Nak jawab boleh klik dekat sini ye..Namanya DASS Test..
Senang je jawab pastu submit akan keluar tahap korang..

Tak pernah rasa stress pun? Mesti tipu tu..hehe..
Yela, sejak dari bayi lagi kita da start stress atau kena tekanan..

Tak ingat ke masa mak kita Push..!Push..!Push…!?haha

Stress tu perlu..sebab tu ada 2 jenis stress..
1 yang kita perlu satu yang kita tak perlu dalam hidup ni..

1)      Distress: stress yang memudaratkan
2)      Eustress: stress yang memanfaatkan

Kita boleh detect orang yang stress melampau dari 3 mende ni..
Ni kina bagi contoh la.
1)      Fisiologi :
Nadi kencang gile -> Jangka panjang boleh kena darah tinggi. Cepat Mati ok..

2)      Psycology:
Lesu, marah-marah -> Jangka panjang boleh Cepat Gila ok..

3)      Tingkah laku:
Kerja tak buat, tak konsisten -> Jangka panjang boleh terjebak dengan dadah & alcohol seterusnya Cepat Kena HIV..

Prinsip yang penting nak handle stress ni korang boleh tengok
Macam mana kita jaga pokok.

Nampak daun kuning ? Korang buang daun kuning je kan.
Nampak buah buruk? Korang buang buah buruk je kan.
SEPATUTNYA..Korang kena check akar pokok tu sebab tu la puncanya.

Kesimpulannya : rawat punca utama bukan rawat gejala yang ada.

Jom kita buat exercise yang boleh tolong hilangkan stress.
Sebab banyak sangat jenis exercise yang kina belajar tadi,
Kina ajar yang senang je la ye..

1)      Tarik nafas seperti mengisi belon di dalam perut.
Cara: Pastikan kedudukan selesa, kaki touch ground.
Tangan kanan di dada, tangan kiri di perut.
Tarik nafas dalam-dalam sedalam-dalamnya. TAPI,
Pastikan udara tu sedut masuk perut bukan dada kembang macam
biasa yang kita buat. Kiranya perut korang akan buncit
Penuh dengan oksigen. (walaupun perut dah memang buncit, pasti
Bukan dada yang buncit. haha). Lepas tu hembus pelahan-pelahan dekat mulut.

2)      Tap2 point penting pada anggota badan
Cara: Tap gunakan 2 jari laju2 sebanyak 7 kali pada semua point.
Tap secara berterusan ok. Macam dekat spa tu..

Kat bawah ni 9 point yang kena tap.
1-     Ubun kepala – Tap 7 kali
2-     Tengah2 antara 2 kening – Tap 7 kali
3-     Tepi mata dekat selalu picit masa pening – Tap 7 kali
4-     Bawah eye bag – Tap 7 kali
5-     Bawah hidung yang bahagian tengah tu – Tap 7 kali
6-     Bawah bibir antara dagu tu – Tap 7 kali
7-     Bawah tulang leher atas dada – Tap 7 kali
8-     Tepi ketiak kanan – Tap 7 kali
9-     Tepi tapak tangan kanan – Clap guna tangan 7 kali

Nak lagi paham?
Boleh tengok video EFT tapping kat bawah ni..tapi banyak lagi point die pakai..
guna 2 jari pun boleeee..

Exercise & solat hilangkan stress nak kawin tu ok!Selamat beramal!

20 lovely comments:

terrenigma on May 11, 2011 at 5:40 PM said...

I feel de-stressed...

syaz@rozelt on May 11, 2011 at 5:45 PM said...

cepat faham sebab semua dekat ofis nie excited nak ajo teknik tap2 tu..hihi

anis on May 11, 2011 at 5:46 PM said...

xtau la anis sedang distress atau eustress tp hari ni da lega sikit lepas ngadap bakal mak mentua sambil borak bisik2 antara kami berdua tanpa org lain..lega sgt..hehe

K.I.N.A on May 11, 2011 at 6:00 PM said...

terence: tapi u akan bertambah2 stress mulai esok!haha..

syaz: tap jangan tak tap..tap2..

anis: ok la tu..hilangkan stress sambil merapatkan hubungan dgn FMIL..erm..nk belajar cara pikat FMIL!

anis on May 11, 2011 at 6:10 PM said...

hehe..belajar cepat kina..nanti boleh jadi menantu kesayangan.. ;)

K.I.N.A on May 11, 2011 at 6:15 PM said...

anis: mahu3!kena belajar dari anis ni..haha..

anis on May 11, 2011 at 6:21 PM said...

haha..tak tahu la ada tips nk kongsi ke tak..but will think bout it..mungkin blh buat n3 juga kalau ada la..hehe

K.I.N.A on May 11, 2011 at 6:24 PM said...

anis: iye..buat jgn tak buat..pastu bagitau kina..tak nak terlepas..haha..

sraaz on May 11, 2011 at 6:28 PM said...

argh..aku tarik nafas apsal dada yang kembang??t ko kena demo..agagaga~

sraaz on May 11, 2011 at 6:29 PM said...

salah pakai akaun sepol plak~..ekeke

K.I.N.A on May 11, 2011 at 6:32 PM said...

haha..patutla ak pelik sape la plak ni..

ko kena tolak perut..pernah tak ko buat2 macam nak nampak perut macam pregnant?haha..

Girls Like Me on May 11, 2011 at 7:47 PM said...

kina, best post nih, thanks, helps me a lot :)

anyway kina, kita nk suggest cara kita lak, when kita stress, selalunya kita akan makan ice cream n chocolate , mmg hilang stress tu, sikit demi sikit.

eh, tp mmg betol la today, kita rase lesu n tak bermaya buat keje, tak tau pulak tu effect stress..

thanks kina, very informative post :)

miss puteri on May 11, 2011 at 8:12 PM said...

hehe . tq dear. dah ok. alhamdulillah. stress dgn keja cikit . sgt membantu post anda.. hee.(~_^). mekaseh daun keladi. best main tap2 nie. nak tap2 kina lah!hehe

choclairissa @ intan on May 11, 2011 at 8:23 PM said...

saye pun selalu stress..nadi kencang bile banyak keje n semua kene siap cepat.. :(

zimie on May 11, 2011 at 10:04 PM said...

ehh taktau lak kina pasal tap2 tu..tadi dah try men'tap'kan diri.hehe nasib baik stress masih lagi di tahap medium.pheww

thanks 4 sharing dear ;)

Miss Sunshine on May 11, 2011 at 10:30 PM said...

ooh.. ade cara nak tap rupenya...
selama ni main tap je... hahaha. tq ye.

masmOna on May 12, 2011 at 9:12 AM said...

gud info Kina..masa induksi pun dah pernah diajar mende nih..tp tak praktik pun hehe

iedaNoor on May 12, 2011 at 10:18 AM said...

mari kita sama2 praktikkan..

fitria on May 12, 2011 at 12:15 PM said...

kina.. nk share boleh?

K.I.N.A on May 12, 2011 at 12:49 PM said...

faz: sama la kita selalu makan coklat gak..hehe..u welcome dear..

put: alhamdulillah..;)..take care..jgn stress sgt keje..

intan: nak buat seme cepat mmg mdtgkn stress..kaunselor tu ckp..hehe..

zimie: ha..tap jgn tak tap..hehe..

sunshine: hehe..best kalau org tapkan..

masmona: thanks..harap dpt memberi post bermanfaat..selain bebel je..haha..

ieda: ayuh..tarik nafas ke perut..hehe..perut pun berbunyi2..haha..

fitria: sure dear..spread the words..hehe..

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork