Keluarga baru

Salam 
Rasanya post ini sesuai dengan label life after marriage.. panjang plak tu!
Orang cakap kita bukan berkahwin dengan anak je, tapi keluarganya sekali..
Jadi first impression tu penting. Kena jaga hubungan dengan mertua
Pengalaman pertama di rumah mertua memang kelakar & best!
MIL selalu cakap muka kina sama dengan pudin & faezah (2 dari kanan)

Seminggu sebelum nak pegi ke rumah mertua dah cuak gila..
tido tak lena..mandi tak basah..makan tak selera..sampai perut masuk angin..haha
Kina jarang berjumpa dengan mertua sebelum kahwin pun..

Dalam perjalanan nak ke kampung di Felda Tembangau dari Melaka..
Kina tak tidur langsung..sebab nak teman pudin drive kununnya..
Pastu nak tengok macam mana rupanya Felda yang katanya jauh..
tapi cuak sebenarnya..apa yang nak dicuak ntah kan?

Bila dah sampai rumah mertua..
Wah..terkejut..memang tak sama langsung dengan imaginasi kina..
Cantik rumahnya..rumah macam banglo 1 tingkat..ada pagar..
Bukan la macam kampung sangat..you know what I mean?

Semua batu batan..bertile cantik..(cuma tak suka warnanya..hahaha..jahat)
Ada 6 bilik ok!
Masuk bilik macam rumah homestay punya bilik, ada bilik air..
Yang paling best dari 6 bilik ada 1 bilik solat atau Mini Surau..

Pudin cakap ''Nape? tak percaya?? hahaha..''
Dulu rumah buruk, tapi renovate-renovate sikit-sikit jadi macam ni la.
Siap lagi tunjuk dekat kina masa round-round naik motor rumah dulu macam mana.
Best ok round-round naik motor dengan suami. Bau kampung best!
Teringat kenangan kina naik moto dengan 4 orang adik sepupu..
Takde brek, landing kat semak..hahaha..

''Dulu rumah papan je..macam rumah bersamaMu kat TV3 tu..
Tapi anak-anak dah besar semua sumbang untuk baiki rumah..''
Bilang suamiku dengan muka penuh kesyukuran. Kina muka kagum.

Sebenarnya kina sangat kagum dengan cara dorang membesarkan anak dorang.
Selain dari baik dan handsome..Handsome??hahaha..
( ada orang cakap pudin macam pelakon sinetron indon kot )
Kawan baik kina cakap macam Fahri kot orang tu cakapkan..hahaha..
Ala..Fahri cerita ayat-ayat cinta tu..harus lah kina aisyahnya..huh..
Jauh dari panggang la kan..

Ok, bersambung balik..semua anak-anak dorang berjaya..
Dulu 8 orang tapi seorang meninggal sebab demam panas di matrik.
4 dah berkerja..2 doktor..2 engineer..
2 lagi lepas PMR dapat 9A, lepas UPSR dapat 5A..dan....
adik ipar yang paling kecil & comel..6 tahun! kecik lagi..
(Adik kina 2 orang seme dah besar gajah..tak sekolah dah..nak manja pun takde makna dah)..

Kina rasa la, salah satu tips anak-anaknya berjaya kerana didikan parentnya..
Pernah sekali pudin tanak nasik dekat rumah, dia berselawat masa basuh..
Dia cakap mak selalu berselawat masa basuh beras tu..
 Jadi semua, silalah berselawat semasa membersihkan beras ye!
Mak hanya surirumah, Abah hanya tukang kebun sekolah..
Tapi anak-anak semua berjaya & mendengar kata..Alhamdulillah..
Memang keluarga yang baik..Takde gaduh..Apatah lagi dengki-mendengki.
Sekarang kina bersyukur dan bangga dapat masuk dalam keluarga baru ni.

Mak walaupun nampak macam garang tapi baik & ramah..
Abah plak sangat kelakar & suka gaduh manja dengan mak..

Peristiwa yang paling kelakar masa dekat rumah mertua adalah....

Bila mak cakap ''Sakinah masak la apa-apa nak masak, masak
lemak pucuk paku ke''
MIL panggil kina sakinah..hehehe..

Macam mana ni, nak masak benda yang tak pernah masak & makan!
Kina memang kurang makan sayur..Makan broccoli, carrot, peas, salad je..
Takkan nak cakap mak, saya tak makan sayur tu..GILA BERLAGAK!
Sebab ibu kina jarang masak sayur2 tu sebab jarang makan sayur..
Sekarang dah ok sket..kalau tak dulu tak makan langsung sayur..
Tapi kina suka sangat PETAI! Siap bawak balik petai jeruk dari mak mertua.

Kina dah mula cuak..Masa masuk bilik, bukak iphone GOOGLE!
Hahahaha..google resipi pastu hafal! Serious hafal bahan-bahannya..

Ok, keluar bilik masuk dapur confident dah nak masak sayur..
Rupanya mak dah buat plak, mak suruh masak daging apa-apa je..

Rasa lega tapi tiba-tiba otak blank nak masak kicap pun tak ingat..
Punya la cuak kan? Macam nak masuk Hell Kitchen@Masterchef kan?
Padahal mak bukan garang pun..baik gila..

Sambil goreng kunyit daging-daging tu, tengok mak takde je..
Google resipi daging masak kicap! Hahahahaha..sampai sekarang nak gelak..
Sekali imbas tengok je terus tiba-tiba semangat Tok Gajah datang..
Laju je masak, siap tanya mana sos tiram dekat pudin..
Pudin pun duduk kat dapur potong daging korban..Dia rajin!

Mak dengar je terus cakap ''Biasa orang pakai sos tiram ni terer masak''
Kina sengih-sengih je..hahaha..kelakar gila..MIL suka sangat puji..
Yang penting adik ipar yang kecik tu suka gila dengan daging yang kina masak.
Mak plak tak sempat merasa sebab dia puasa hari tu. Selamat..haha..

Esoknya raya haji, pergi semayang raya dengan mak & biras yang lain..
Ada gak peristiwa best berlaku di masjid tapi takpe..kita hold dulu..
To be continue ok..hehe..

I Love My New Family!

p/s: kepada semua bakal menantu di luar sana..
Rajin-rajinlah ke dapur tolong mak mertua ok! hehe..


34 lovely comments:

sarahhernyzar on December 8, 2011 at 10:16 PM said...

hikhikhik~!!!.. kina it happened to me too masa sara pegi Tawau ritu. nnt story gak. hehehe.

SophoRoSyNe a.k.a cik giRang on December 8, 2011 at 10:19 PM said...

errr...saya x reti masak...mcm mana tuh..aigooo~

K.I.N.A on December 8, 2011 at 10:41 PM said...

sarah: hehe..pengalaman pertama mesti byk cerita..

miza: cepat2 belajar memasak..nanti boleh ambil hati mam mertua..haha..

erin moshimoshi on December 8, 2011 at 11:06 PM said...

hhahahaa blh bwk lappy g dapur ea ahhahaha ...kelakar gile ...smpai on call nan tunang dye tye nape gelak akkakaka

Cik Azizah on December 8, 2011 at 11:13 PM said...

alamakkkkkk mati la..dah la tak berapa pandai nak masak..adeh..cuak cuak!

K.I.N.A on December 8, 2011 at 11:42 PM said...

erin: hahaha..erin ni kelakar la..beso sangat nak bawak lappy dik..guna handphone je..tak nampak sgt..hehe..

cik jijah: hee..belajar la dari sekarang..aset menantu kesayangan tu nanti..hhehe

Cik Zimie on December 9, 2011 at 2:00 AM said...

kina, sweet nye cite ni.aaah beruntung kina!!keluarga bahagia :)

fainie_riz on December 9, 2011 at 7:33 AM said...

Fmily i kck je,fmly hband i sgt la ramai.dpt la tumpang bhgia byk skt.x semena2 dpt ank sedara yg bdoyon2.hu3

enaz on December 9, 2011 at 8:18 AM said...

hehehe... klaka la~~.. best2... eee cuak gk ae klu dok umh mentua.....

syaz@rozelt on December 9, 2011 at 8:43 AM said...

hehe..siap bg spesifik nak kena masak ape..cuak gak tu kan??hihi

veesakura on December 9, 2011 at 8:49 AM said...

i tak pernah skali pon masak kat umah mertua. rasa cam kekok jer nak pakai dapur orang plus takut gila kowt! haha! padahal MIL tak garang pon..cume tolong2 kemas n cuci pinggan jer la :D

ct cucubi on December 9, 2011 at 9:16 AM said...

hahaha lawaklah kina.. so conclusionnya.. kene beli iphone/ black berry sebelm kahwen nanti.. hahaha.. amboi over dlm puji sempat gak mengutuk umah mak mertua.. :))

Basyirah Abd Rahman on December 9, 2011 at 9:18 AM said...

MashaAllah Tabarakallah! How wonderful and happy family! Alhamdulilah shake dikurniakan keluarga mertua yang baik2, serta mendapat bimbingan agama serba serbi. (^_^)
Biarpun hidup dalam kesederhanaan namun kita sangat terkesan dengan kebahagiaan itu. Itulah sakinah yang telah Alah turunkan buat mereka yang mendidik anak2 dan keluarga dalam didikan Islam yg sempurna.

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail on December 9, 2011 at 9:28 AM said...

best dpt family yg best! =) syukur..

mynameismy on December 9, 2011 at 9:37 AM said...

my dahlah xpandai masak.. nk kawen sbulan je lagi ni hehe

Merentas Horizon on December 9, 2011 at 9:44 AM said...

haha. comellah shake! ^____^

hai, nampaknya kite ni.. kena masukkan pekej internet dalam henfon dulu lah before kawen. :P

cik.mila on December 9, 2011 at 9:55 AM said...

sweetnye citer kina..hehe..cuak gak ni lg sebulan lebih nak nikah,selalu duk pk cmne duk umah MIL..hehe

terrenigma on December 9, 2011 at 10:01 AM said...

Belajar masak lauk lain daripada mak mertua ya =)

Alia.A on December 9, 2011 at 10:12 AM said...

kina. my mom pun slalu mrh kalau msk nasi x selawat. esp masa basuh beras tu. now dah biase. hehehe. bau kg mmg best. esp kalau pagi dgn ptg. hehe

Gadis on December 9, 2011 at 10:19 AM said...

wahhh...mmg hepi...
suke...=)

Gadis pun tgh kecut perut ni nak pgi umah mak mertua..hihihi..

x pernah pegi dari kenal sampai bertunang...hihihi

Suria on December 9, 2011 at 10:25 AM said...

comel betol entry kina ni, huhuhu mak suria pn selalu pesan mase cuci beras tu selawat..

kalo yg pndai masak pn tetibe dpn mak mentua mesti gelabah jgak..
suria yg belum kawen ni pn kalo g xde masak² pn gelabah jugak...hahah :P

rini.borhan on December 9, 2011 at 10:28 AM said...

hi kina,
da merasa masak tuk fil eak..kt tak penah lagi setkat maska mee goreng ade la..tu pun diorg dtg umah da msak siap2..segan la org tgk kt masak..

intan on December 9, 2011 at 1:33 PM said...
This comment has been removed by the author.
amy fahmi on December 9, 2011 at 2:44 PM said...

kina..sweet nye entri ni. rasa sebak. ehehehe.

nanti berazam nak buat mcm tu la. everytime masa pun nak berselawat insyaallah. harap2 dapat keluarga diredhai.

amy pun takut nnti nk ke rumah in law. isk. risau..

UyaRayza on December 9, 2011 at 4:32 PM said...

shake lepas nie tunjuk skill lain plak..patin tempoyak la ape lagiii hahahaha...ikan masak 3 rase ker hahah..kasi thrill skett

FY on December 9, 2011 at 6:09 PM said...

sweetnye Kina..sekarang ni pengantin baru mmg beruntung dengan adanya teknologi canggih..boleh google resepi..kalau dulu mmg dah kena perli..hehe..takpe kina,slow2..lama2 nanti mesti lagi terror masak =)

LisaLisut on December 9, 2011 at 10:44 PM said...

oh i penah dgr pasal selawat bila basuh beras tu but never applied.sll lupaaaaaaaaaaaaa.insyaallah lps ni i try hehe.

oh i love my family in laws too! :)

umairah on December 10, 2011 at 2:40 PM said...

ngee.. sy plak x pernah lg masak masa kt umh family in laws.. bila dorg dtg umh sy je bru dorg rasa masakan sy.. huhu..

❦❦❦ ~ Cik Sue ~ ❦❦❦ on December 12, 2011 at 8:43 AM said...

hihihi.. kelakar kan kina? nasib baik ada pak cik google.. ^_^
btw, nice story dear. cemana la masa sue nanti ye. wish me luck ok ;)

mynameismy on December 12, 2011 at 9:01 AM said...

welcome to the new family.. =)

aZilsah on December 12, 2011 at 11:19 AM said...

hehehe. macam lebih kurang je pengalaman ni kina tp dgn bakal mak mentua la:P

Hidayati Farhan on December 12, 2011 at 4:42 PM said...

kina, klako sgt kan. yaty pon cam kina, jarang pi rumah mertua. mmg maluuuuu. tp bila kita pi dapo tny, ada pape nk tolong, sume xde. hahahaha

Honey Sakura @ eiMyLiciOus on December 12, 2011 at 5:12 PM said...

alaaa sweetnyerrrr!!!!
mula rasa debaran kat diri nie lak
huhuhuhuhu......confirm kena masak lepas nie....ayorkkkkkk!!!!

F. Hanim M. on December 13, 2011 at 4:28 PM said...

kinaaaa..
nasib baik skrg dah ada kemudahan dh lengkap kt sana...kalau masih xde line?ha..haru nk cari resepi celah mana tu..hehe..

anyway, this is fun to read.
and yes, family pudin mmg baik. feels fortunate to know them when i was a kid. sedih pulak x dpt nk dtg masa majlis bertandang kina nanti (kan buat double skali dgn iman...)because at that time I'll be in sarawak, cuti kejap sgt kot raya cina.

lastly, to both of you, semoga diberkati Allah sehingga ke akhir hayat. amin.. =)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork