Review: Baju Nikah

Salam 
 Mahu cerita tentang baju nikah kina hari ni.. 
Sebelum kina menyarung baju ni ramai cakap beraninya..
Yup, sebab warna-warna yang sangat striking..risau nampak pelik..

Pink Purple Turquoise
Nampak pelik ke? malu chek..:P

Dulu kina tak pasti warna biru kina tu biru apa..
Tapi ramai bilang tu biru turquoise jadi turquoise la gamaknye ye..:)
Tok kadi masa nikah lagi la..cakap baju ijo (hijau)..biar betul tok ni..:P..hihi
Macam yang kina pernah post dulu tapi buat siaran ulangan ye.
Ini versi full version review, sonang tak yah tekan old post..

Material yang digunakan untuk baju nikah kina ni:
1) 4.5 meter kain chiffon berwarna turquoise untuk bahagian luar
2) 4.5 meter kain lycra tone colour untuk lining bahagian dalam
Kain chiffon tu lembut & beri impak flowy, lycra plak sejuk je..
Kalau pakai lycra saje pun nampak flowy tapi ikut badan sikit..
Ini lah kain lycra tone color turquoise, pink & purple
Tips kalau nak buat guna kain tone macam baju nikah ni:
Beli kain tone dulu baru beli kain 1 tone untuk matchingkan.
Macam masa kina beli, kina ade 3 pilihan warna..
Mula-mula rasa nak pakai pink tapi taknak la pudin pakai pink..
Pastu pilih biru sebab nampak biru tu cantik plak..
Alhamdulillah jumpa kain chiffon biru yang sama..

Beli kat mana?
Kina beli dekat Alamoda Kuantan.
Harga kedua-dua jenis kain kebetulan sama!
RM38 per meter (pada kina yang jarang beli kain ni rasa mahal..huhu)
Dekat Kuantan memang tak banyak pilihan untuk beli kain..
Tapi untuk bertandang kina beli kain kat Kamdar je..murah..

Design baju nikah kina:
Jubah..Sebab tu pakai 4.5 meter..
Ada butang dummy kat depan, Zip di belakang..
Senang baju zip, sebab bila dah make up tak terganggu nak sarung.
Ini merupakan sketching di awal perbincangan dengan tailor..
Sama dengan hasilnya..:)

Main-main tone:
Ok, bahagian ni yang tricky sikit..
Kalau tak matchingkan tone dengan luar nanti nampak pelik..

Bahagian dari pinggang ke bawah, chiffon tu buat terbelah kembang..
Tujuannya adalah ntuk tonjolkan kain tone tu..lagi-lagi bila berjalan..
Kain tone tu plak warna biru yang sama dengan chiffon diletak bahagian atas.
So, dari leher ke pinggang tak nampak la warna bertindih sebab warna sama.
Belahan kain chiffon, kain tone bahagian turquoise di atas.
Bahagian lengan plak buat lining guna kain lycra tone pink..
Sebab kat luar nak buat macam terbuka-buka ditutup dengan butang.
Lepas tu cekak tangan & leher pun pakai lycra pink yang sama.. 
Nampak simple tapi banyak songeh jugak ye nak jahitnya..: p

Tailor kina merupakan kawan ibu kina:
Kak ina dengan upah jahit RM180. Susah nak jahit kain lycra & chiffon.
Sebab tu dia charge mahal dari biasa dia cakap..
Beliau adalah surirumah di Sg Isap Kuantan (kalau tak silap)
Dulu pernah berkerja di butik di Kuantan.
Untuk bertandang pun kina hantar kat dia. (tapi belum hantar..huhu)
Kalau nak contact kak ina boleh call : 014-8179391/0179210978

Kina rasa dah cukup detail..hehe..harap-harap membantu..
Baju kina simple sebab memang nak pakai baju ni semula..
Dah pakai pun masa wedding abang ipar tempoh hari..

Boleh buat raya, buat pegi kenduri orang lain. 
Buat kenduri sendiri lagi la boleh..:P..dengan mertua kesayangan..:)
Suka baju nampak flowy je.
Bila duduk bersimpuh nampak kain tone lycra tersebut..Kain tu elastic senang nak duduk.
Ini gambar full baju kina tangkap semasa nak pakai pegi wedding abang ipar..
Takde beading pun..sebab tu buat tudung over sikit..huahuahua..
Gambar full design baju nikah kina.
Harap yang memohon kina review dengan terperinci dapat info yang diingini..
Kalau tak cukup, email saje kina ok..
Sharing is sexy!
Sekian, terima kasih..:)

42 lovely comments:

farahD on December 18, 2011 at 7:19 PM said...

Kina nmpk cantik dear...alhamdulillah =)semua jalan dgn baik, ur baju pun nmpk sweet tp bila pki mmg kena dgn empunya badan nmpk gorgeous oke. All the best in your venture. =)

Stay in touch kina =)

nanakimie on December 18, 2011 at 7:24 PM said...

shanteknya sis:)

schakeyra on December 18, 2011 at 7:32 PM said...

cantikla baju u, jeles Kirah~

Cik Azizah on December 18, 2011 at 7:34 PM said...

wowwww serius memang cantik la sis! kena baju ni dengan sis. bila da di padankan lagi smart woo..xnampak simple pon yg sebenarnya..hehe

sarahhernyzar on December 18, 2011 at 7:41 PM said...

makasih kina sayang... sb bg details. sgt membantu sara. hahahaha. baiklah. ur idea was brilliant. simple but yet vaahhhh!!! sgt cantek. makasih makasih makasih. tatau nk ucap camne sb dh bg inspirasi for me. makasih kina. makasih lg. :) *big hugs kemas kemas*

K.I.N.A on December 18, 2011 at 7:45 PM said...

farahD: alhamdulillah..semua lancar & dipermudahkan..terima kasih atas doanye..semoga farah pun dipermudahkan ye..thanks sis..

kirah: ololo..jangan jeles dear..

azizah: thanks jijah..baju jijah nanti mesti lagi cantik..

sarah: hehe..hugs!!! sama2 dear..sama2..sama2..haha..punya la banyak..mengade tau sarah ni..hee..

choclairissa @ intan on December 18, 2011 at 7:56 PM said...

kina..hehe memang pelik sikit kalernye sbb striking tp jgn risau sbb kina putih..semua kaler matching..pastu tutup aurat sopan je nampak :)

wani brahim on December 18, 2011 at 8:31 PM said...

wahhh striking2 pun i loike hehehe..nmpak je simple tpi cantek sangat

Anis_Apis on December 18, 2011 at 8:43 PM said...

Orang kata kalau kena gayanya, memang menjadi tak kira lah color baju striking ke apa. And I would say, Kina memang pandai matchingkan color and of course menggayakan baju tu.

Lain daripada yang lain...selalu orang guna warna pastel sbb selamat. I suka sangat baju Kina ni...cantik.

LisaLisut on December 18, 2011 at 8:46 PM said...

1. Wpun warna ni striking for nikah tp u nail it,berjya membawanye dgn ayu dan sopan.ecehh.
2. Wow jenuh mkcik tu nk jahit.
3. Mak i gila biru.hahah tetiba.

K.I.N.A on December 18, 2011 at 9:08 PM said...

intan: hehe..kina tak putih mana pun dear..kalau pakai baju warna cerah confirm terserlah kesuraman kulit..haha..

wani: tq dear..simple pun cantik kadang2 yek..

anis: nasib baik kina terselamat jugak..:P..tp nak try colour pastel jugak..org lain pakai cantik sgt..

lisa: tq dear..tu la..banyak songeh kan..jadi mak u boleh geng dengan i la lisa..haha

Fatin Fairuz on December 18, 2011 at 9:20 PM said...

comel okey baju tu..yang kt dlm tu sgt canteks..=)

cik.mila on December 18, 2011 at 9:21 PM said...

gud job kina!..pandai guna tone wrna..kalau mila jgn hrp laa..suke2!

mrs irmidrza to be on December 18, 2011 at 9:27 PM said...

suka jubah kina!! =) hehe..nnt miza pakai jubah gak...design sendiri handmade mali..huhu..tak tahu la ade ke designer sanggup buat..hahah..

K.I.N.A on December 18, 2011 at 9:30 PM said...

fatin: kain tone tu eh..tq dear..

mila: thanks..ini pun hasil bincang2 dgn ibu kina..kalau tak mungkin jadi ntah pape gak..

miza: insyaAllah..ade tu designer nak buatkan..kalau designer mesti semua design dorang boleh try buat..

nadz ruslan on December 18, 2011 at 9:33 PM said...

cantik sangat! pandai kina sesuaikan colour semua tu.

yang penting, still nampak sangat sopan..

ni@ @in on December 18, 2011 at 9:44 PM said...

cantik la kain tone tu kina...dress kina pon cantik..sopan sgt2..suke2

puansazusarin on December 18, 2011 at 9:50 PM said...

cantik sgt kina =)

Hijab4Nisa on December 18, 2011 at 9:56 PM said...

Cantik shake! Suka design dia. Boleh pakai untuk ke dinner oso. hehe.. Basyee teringat baju nikah basyee, hanya pakai masa nikah sahaja sebab tailor tu buat agak kecik, jd haruslah sempit kat pinggang dan tak mau pakai dah. Mmg pesan sepuloh kali kata saya nak besar sikit ya, tp besar dia cuma seinci - 2 inci shj.

amy fahmi on December 18, 2011 at 10:08 PM said...

sangat kena dengan kina baju ni. nampak ayu je. even striking tp sebab design dia jubah yg lawa ayu ni nampak cantik sgt.

:))

Cik Nasha on December 18, 2011 at 10:12 PM said...

salam..
baju kina mmg cantik.. dan orang yg pakainya pun dah sedia cantik..:)

lil' cutie home on December 18, 2011 at 10:23 PM said...

cantek baju kina.. kina mmg berani main color..!! kagum.. hihi.. bila kte confident pakai apa pn akan nampak lawa.. upah jahit tuh murah la kina, dgn design baju mcm kina nie..

dhiera on December 18, 2011 at 11:23 PM said...

kina, pilihan warna baju ni sangat berani~ jarang2 orang buat taw! plus simple dan cantik~

salam perkenalan kina..

akilla ibrahim on December 19, 2011 at 12:19 AM said...

simple tp menarik n cantik..i like..

Schaz on December 19, 2011 at 7:36 AM said...

cantik sgt tone dia..brilliant idea dear..nak tiru idea kina utk baju raya taun depan! ;p

cik enul on December 19, 2011 at 9:41 AM said...

cantek la..n upah jahit tuh sgt murah!!!kan best kat sini pun harga macam tuh....

BLuRpL3 on December 19, 2011 at 9:57 AM said...

sangat suka dengan warna baju kina..warna feveret.hehe..design pun menarik, bila kina pakai bertambah2 la gojesnya =)

Hazwani on December 19, 2011 at 10:43 AM said...

Cantiknya... Selama ni x perasan lengan baju tu ada warna lain... Cantik2... Nak wat macam ni jugak la.. :)

K.I.N.A on December 19, 2011 at 10:59 AM said...

nadz, nia & puansazurin: tq 4 the compliment..:)

basyee:hehe..betul3..tp xtau dinner bila.:P..kadang2 tailor ni degil kan..

amy: hehe..kina xd la ayu pun..baju je kot ayu..hihi..

cutie: tu la..murah sebab kawan ibu kina kot..tp die mmg tailor biasa je..

K.I.N.A on December 19, 2011 at 11:03 AM said...

cik nasha: hehe..thanks! segan la..:)

dhiera: salam perkenalan juga buat dhiera..:)..

akilla: tq dear..:)..like it too..

shaz: boleh2..buat beraya comel je..:)

cik enul: kat KL ke? ada yang murah kot tp kena rajin2 survey..sekarang semua nak mahal kan..

K.I.N.A on December 19, 2011 at 11:04 AM said...

blurpl3: hehe..nama pun dah tahu suka warna tu kan..hehe..

hazwani: boleh2..no problem..:)

:) on December 19, 2011 at 1:07 PM said...

combination color yg sgt cantik kina. sukaaa :)

blog-tips-kurus on December 19, 2011 at 1:59 PM said...

nak tiru kina lah! :-)
(macam pernah guna je ayat ni). hoho!

Renee Meow on December 19, 2011 at 2:54 PM said...

love the colour combo kina..!! :D da mcm baju nikah juger.. tp lain la sket..tunggguuu.. hehehe ;p

Ixora Azura on December 19, 2011 at 3:36 PM said...

sape tailor ni kina?? nice color lh tp design biasa..

K.I.N.A on December 19, 2011 at 6:15 PM said...

kak sitti: tq..:)..rasa happy bila designer hebat macam akak give compliment..:)

tips: hahaha..boleh dear..

renee: hehe..lagi 2 bulan lebih je tu..goodluck dear k..

ixora: a,ah..design biasa je..:) cuma kain tone bg nampak luar biasa sikit..tailor kawan ibu kina..kak ina nama die..

oshinz on December 19, 2011 at 10:14 PM said...

cantik dan murah!!! suka tengok. tak over. hehe..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail on December 20, 2011 at 2:52 PM said...

cantik~! nmpk lembut kainnye.

Gadis on December 20, 2011 at 4:06 PM said...

cantikla baju nikah kina tu...

simple tapi nampak anggun...hihihi

K.I.N.A on December 20, 2011 at 4:19 PM said...

oshinz: hehe..kdg2 murah pun cantik kan..

maera: tq dear..chiffon buatkan nampak lembut..sebab tu kina suke chiffon..

gadis: thanks gadis..:)

:) on December 21, 2011 at 9:51 PM said...

color yg kina pilih, pasti semua orang akan suka, lagi2 sesuai dengan sifat kina yg sweet dan lembut :)

nini on July 9, 2012 at 8:53 AM said...

chantek la....nak buat cam gini jugak la...erk boleh ke tiru..hihi

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork