Peta yang menyesatkan

Salam

Yes, tak bertanya sesat jalan.
Map yang kina buat bakal menyesatkan orang kalau kina tak tanya orang.
Ok ke map yang aku buat ni?

Map dan signage sangat-sangat penting..
Kenapa? Kalau kawan-kawan korang tak jumpa jalan..
Ada juga call pengantin tanya jalan..
sedangkan pengantin mesti tengah sibuk bermekap-mekapan..bersolek-solekkan..

Dalam membuat map, kita tak boleh syok sendiri.
Ala senang je, orang mesti tahu jalan.
We need to put ourselves in others shoe..

Kina baru first time buat map pakai Paint semalam.
Ask a few of my sweet friends..(you know who you are)
Kina dapat banyak kritikan membina..
bukan cangkul-cangkul atau gali AF..atau kutukan melampau..
Learn from our mistake..do take note others opinion..

Ini peta yang akan menyesatkan orang..haha..
my bad..peta memang fail..haha..sorry..
Penambahbaikan
1) buat skala. sebab ada yang tak menunjukkan jarak 
yang betul since saiz kad yang kecil tak membenarkan.
2) tulis bagi jelas dan terang. SEKOLAH perlu ditambah sekolah apa-apa..
3) traffic light yang penting macam di simpang kena ada.
4) buat legend atau penunjuk di mana akan letak signage.
5) perbanyakkan warna untuk membezakan. (kina hanya boleh guna 1 warna sahaja sebab kad budget kan 30sen)
6) switch colour peta dan kad..

Peta ini akan dibaiki oleh salah seorang bridesmaidku..haha..
Sebab kina memang tak de bakat buat peta..
Sila buat yang terbaik ye..haha..upah mintak ngan bos..
TTBC Terence Tan Bun Cit..haha..

17 lovely comments:

Basyirah Abd Rahman on April 21, 2011 at 11:44 AM said...

erk.. hehe.. peta yg menyesatkan? haha.. shake, better tukar background kaler kasik putih atau cream. btw.. guna paint pun ok kan. hehe. mesti dah master paint ni.

K.I.N.A on April 21, 2011 at 11:49 AM said...

hehe..a little bit confusing peta ni..yup..shake igt nak tukar background kasih krim..tapi igt nak depan krim byk belakang grey byk..hehe..kena tgk printing dulu mana yang lagi ok..
nak buat peta macam kad basyi..

haha..belum master lagi la basyi..

lovelyadibah on April 21, 2011 at 11:51 AM said...

dba setuju dgn basyi..eh leh ke panggil basyi nie??:) then leh gtau detail la kot kalo ada 2 roundabout ke apa k..takut sesat lg menyesatkan..HAHA

K.I.N.A on April 21, 2011 at 11:53 AM said...

dba: bulatan ada 1 je..haha..tgk map kina memang akan mnyesatkan..tak retiiiiiiiii..haha..bleh je pggl basyi..basyi comel..

Miss Sunshine on April 21, 2011 at 12:03 PM said...

Hmm, dah nampak bentuk peta tu kira ok kan.. hehe.. cuma kena kemaskan lagi dan tukar background. Bangunan institusi pendidikan tu maybe boleh buat bentuk yang comel sikit.

Huhu, nanti org sesat tak sampai kenduri kahwin kina tapi takut sampai kenduri kahwin orang lain... =)

K.I.N.A on April 21, 2011 at 12:08 PM said...

baik..ehe..nampaknye mmg kena tukar background..hehe..

MiEzA on April 21, 2011 at 1:01 PM said...

kina xde ke peta ms jiran2 kawen? miza dulu cilok diorg nye peta je... ubah sana sikit jd la peta umh miza..

p/s .. kina jom vote miza kat fb.. the sweetest moment contest

Khairiyah aka Kerry on April 21, 2011 at 1:41 PM said...

kina google la bentuk2 rumah/bgnan/skolah, leh buat bentuk 3D..ade kwn akak buat design sendiri lg cantik bila gune bentuk2 3D tu.boleh je nk jdkan itam puteh.hehe..

nway, B2B nak menang free spanx tak?
meh jenguk Kerry Blog Shop 1st Give Away!
http://blogshopkerry.blogspot.com/2011/04/kerrys-blog-shop-1st-give-away.html

zimie on April 21, 2011 at 2:33 PM said...

ok je kina.rasanya tak la peta yang menyesatkan.hihi cuma banyakkan landmark kalau buley ;)

K.I.N.A on April 21, 2011 at 2:44 PM said...

mieza: ok dear..nanti kina terjah ye..hehe..

kak kerry: orite bos! kina mintak jan buatkan..haha..

akan join contest tu!igtkn kina ye..

zimie: yezza..opismate pun ckp bykkn lg landmark..;)

~ mizzAmy ~ on April 21, 2011 at 2:48 PM said...

yes dear. amy pernah dpt kad, dan peta dia telah menyesatkan ku. so, kalo nak buat peta kena betul2 detail.

miey anna on April 21, 2011 at 4:47 PM said...

hehe..kina..x pe je..buat yang lagi santek okies..heehe.. ^_^

amy fahmi on April 21, 2011 at 8:14 PM said...

i rase ok je. hihi.. lg berbakat la dr i yg gail langsung paint ni. hihi.

cume betul la mybe kne letak scale. so kite blh estimate brape jauh lg nk drive. :)

Syima Syaz on April 21, 2011 at 11:28 PM said...

hari tu pun pegi wedding kwn, peta dia masyaallah... lain dari keadaan sebenar...

lucky me, pusat komuniti tu provide peta.lagi senang sebab dewan kitorang tak jauh dari uptown danau kota...

nizabeba on April 22, 2011 at 1:26 PM said...

waahh not bad!! kire ok la tu..signage jgn lpe k.. =)

Ms and Mr Red Ribbon on April 24, 2011 at 2:56 AM said...

rajin wat peta... :)

my peta abang printing kad jemputan tue yang buat hehe, cilok orang nyer peta yang wat wedding kat location yg sama :)

yUmIe on April 25, 2011 at 10:28 AM said...

ye peta ini mmg bakal menyesatkan..nsb bek i mmg tau jln kuantan.haha *giler confident..lol

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork