My Engagement Day : Majlis 20 hari

Salam semua..
 Alhamdulillah..selesai majlis merisik + bertunang kami..
Pada mulanya tiada hantaran, tiada kanopi, tiada make up..
Akhirnya..amek ko semua kena ada..huhu..

Yup..majlis yang dirancang 20 hari sebelum ni sempat juga buat..
Di mana ada kemahuan di situ ada highway kan..
Nak review perjalanan majlis merisik & bertunang terus ni..
Bagi yang tak pernah mengalaminya macam kina mungkin rasa..
Pengalaman ni perlu dikongsi..kina tak tahu perjalanan majlis mulanya..

Pukul 6 pagi, kina bangun mandi..kemas-kemas sikit..
Pukul 8.00 kena pergi make up dekat rumah mak andam..
Mak andam ni memang nak kena review ni..haish..
Dekat pukul 11.00 baru siap make up..balik rumah..

Terkejut jugak ramainya manusia..haha..dah la cakap sape ni?
make up da jadi tak kenal..hampeh..haha..
ayah kina pun cakap, ayah sendiri pun tak kenal..kah3..mereka gelak lagi..

Pihak lelaki sepatutnya datang 12 tengahari tapi lewat..
menunggu makcik dari Jengka katanya..
Pudin memang beriya mintak maaf..dia tak sangka
sedara dia ramai nak ekot..huhu..
kawan kol tanya rumah kat mana..sambil menunggu pihak lelaki..

Kina pun kena sound jugak la sebab kelewatan tu..
Kenapa mereka begitu melatah?sebab tukang cakap kami..
iaitu Ustad Badrul nak kena pegi mengajar driving pukul 1..
Kina dah bagitahu bukan ustaz ni la cikgu driving kina..haha..
sempat tengok blog lagi..haha..

Ok, pihak lelaki dah sampai bawak 5 dulang warna biru..
Yes2..itu hantaran yang kina buat! tiba excited tengok hasilnya..
Kina si perempuan nervous duduk je kat tingkat atas..

Dorang pun berbincang-bincang..kina tak dengar pun..
Bukan pakai mic pun..tapi dengar la dorang dok gelak-gelak..
Ceh..makin nervous tau..
sesi perbincangan, ayah kina baju hijau


Last-last dorang panggil turun..
Ok2..adik2 sepupu kina yang kecik-kecik..
kebetulan pakai warna hijau sama 3 orang..beratur ikut ketinggian..
dengan bunga tiada di tangan..suruh je turun pelahan-pelahan..
diikuti dengan kina..lalalala..segan kot semua orang tengok..

Turun je ibu lead ke tempat sarung cincin..
duduk atas bantal berwarna merah ada emas-emas..
bantal yang dipinjam last minute..merah tak merah kebas je..

Sesi menyarung cincin bermula..
FMIL = Future Mother In Law tanya menantu first kat sebelah dia..
"Kiri ke kanan ye?"..kakak tu pun jawab, merisik cincin belah kiri..
Cincin tunang pulak belah kanan..

Huhu..mengeletar tangan kina menghulur..huhu..
Dah la hampir tak muat..ces..memalukan..haha..nasib baik muat..
Cincin tunang pulak longgar la plak..memang longgar sebab tak resize lagi..

Dah habis menyarung cincin, kina pun bersalaman dengan semua
perempuan yang ada kat rumah tu..sedara pudin ke sedara kina ke..semua kusalam..
Bila semua pergi makan, kina jadi bahan amik gambar..lalala..
Perut dah berbunyi sebab pagi makan pau je..nak makan ke tak nak makan ke tak..
Takde sape nak lead sebab semua sibuk..so berborak la dengan bestfriend..

Bila future in law nak balik, dah amik dulang semua..
Baru la lega..hehe..makan sikit..pastu..
korang tahu kina buat apa?buang make up..

pastu kina tidur..hahaha..
tidur dengan baju tunang colour peach tu..haha..

zZZzZZzzzzzzzzzzzzzzz..lega gila kot..
bangun pukul 6.00 nasib baik tak boleh solat..haha..


41 lovely comments:

lovelyadibah on December 20, 2010 at 9:04 AM said...

cantik :) thanks for sharing ea :)

rozelt @ syaz on December 20, 2010 at 9:04 AM said...

hehe..congratz shake..
thanks share pngalaman btunang..
mane la tawu kn..syaz pon akan
ikot jejak nnt..huhu

LisaLisut on December 20, 2010 at 9:11 AM said...

congrats Kina.simple yet beautiful.like it.hehe

Basyirah Abd rahman on December 20, 2010 at 9:29 AM said...

fiwwiit. hehe.. tahniah shake.. cantik sgt shake. pasti pudin tak berkelip2 mata.. hehe..

Rilla on December 20, 2010 at 9:33 AM said...

Sian Kina, mesti penat kan dear?

But thanks for sharing, boleh la Rilla guna buat guide untuk E-day Rilla nanti

misz jue on December 20, 2010 at 9:33 AM said...

congrate kina.
bestnya bertunang..cantik baju kina pakai tu..=)

Illi Hzbull on December 20, 2010 at 9:37 AM said...

cantik kina!
nak baju mcm tu juga, simple~
tp, mak dh beli bju lace..adeh
tp tak over sgt,hehe

suriadzul on December 20, 2010 at 9:45 AM said...

kina~!!!congrat..so sweet

K.I.N.A on December 20, 2010 at 9:46 AM said...

adibah: u welcome..;)

syaz: cpt2 betunang..hehe..

lisa: alhamdulillah..simple tp beautiful ek..

basyee: tq basyee..haha..die pun segan nak tgk sbb asyik kena usik..

rilla: sangat penat..sbb prep 20 hari je..tp sgt lega..goodluck to u ok..;)

jue: tq dear..alhamdulillah cntik bju tu kn..igt nk buat sewa tp ada ke org nak sewa?haha..

illi: hehe..yeke?baju lace pun cntik..;)

K.I.N.A on December 20, 2010 at 9:47 AM said...

suriaaaaaa, thanks..rindu sama kamu..

ct_cucubi on December 20, 2010 at 9:50 AM said...

Tahniah Kina!.. nampak comel sgt dgn baju, make up dan coklat bouquet tu.. hehehe... menjadi jugak.. kompem dah hbs telan masuk tekak...

K.I.N.A on December 20, 2010 at 9:55 AM said...

kak kerol! tq..haha..tau2 je..

n.i.n.a on December 20, 2010 at 9:56 AM said...

congrats cik kina :) cantik baju. mekap kat mane tuh?

dd dudu on December 20, 2010 at 10:10 AM said...

congrats. cantek baju die, i like ;)

K.I.N.A on December 20, 2010 at 10:12 AM said...

make up dekat kuantan..hehe..kina nak buat review pasal make up ni..tp kena tny dulu mak kina sape tukang make up tu..haha..

K.I.N.A on December 20, 2010 at 10:13 AM said...

tq dudu..;)..

rose on December 20, 2010 at 10:14 AM said...

tahniah kina!!

xpe..simple2 pun janji selamat semua..=)

K.I.N.A on December 20, 2010 at 10:20 AM said...

tq rose!!..alhamdulillah..;)..

"cikkin" on December 20, 2010 at 10:23 AM said...

tahniah kina..cantek kamu..=)
selamat menjadi tunangan orang..=)

K.I.N.A on December 20, 2010 at 10:34 AM said...

tq cikkin..da join club kamu..hehe..

farahfatihah on December 20, 2010 at 10:58 AM said...

alhamdulillah dah jadi tunangan orang cik kin ani..dah xleh nakal2 heheheh tahniah

LittleSunshine on December 20, 2010 at 10:58 AM said...

alhamdulillah..ms singkat jer kina amik for preps..penat tu..
akhirnya dh bertunag pun ngn pudin..
tahniah

❤ Baby Yats ❤ on December 20, 2010 at 11:39 AM said...

tahniah kina....cantik...:)

veesakura on December 20, 2010 at 12:06 PM said...

congrats kina!! lawanyer, nice colors!

jihan musfirah musa on December 20, 2010 at 12:25 PM said...

kina!!...congratz dear...selamat menjadi tunangan orang lepas tu isteri orang plak...;)

.::DinCma::. on December 20, 2010 at 12:41 PM said...

tahniah kina..
selamat menjadi tunangan org yaa..
baju, hantaran n bunga tgn kamu cantik!!

ekinashikin on December 20, 2010 at 1:42 PM said...

tahniah kina...
chantek....

sk on December 20, 2010 at 1:47 PM said...

hahahaha.. part tidur sekali dgn baju tunang tu agak kelakar. hihihihi

congrats kina & pudin! pasni prepare utk kawen pulak.. =)

cop, nak tanya. tudung kina tu kina tempah ke atau beli dh siap? ;)

kitakesitu on December 20, 2010 at 2:04 PM said...

tahniah.slamat bertunang =)

~ mizzAmy ~ on December 20, 2010 at 4:12 PM said...

congrats kina. akhirnya............. lega kan? =P

n.i.n.a on December 20, 2010 at 9:42 PM said...

ha.. review psl mekap yer nnt sbb ddk kt kuantan jugk nie :D

Wawa Yusoff on December 20, 2010 at 9:53 PM said...

Tahniah Kina...
kamu sangat cantek :)

cik syahira on December 20, 2010 at 10:15 PM said...

assalamualaikum kina.

tahniah ye!
suka sangat baca entri ni. paling best, part last sekali..

~~tidur dengan baju peach~~

mesti legaaaa sangat kan. saya tumpang gembira dengan kamu.

Ms and Mr Red Ribbon on December 21, 2010 at 2:48 AM said...

beautiful! bestnyer... xsabaw nak bertunang jugak insyaallah february nie...
:)

Khumaera Ismail on December 21, 2010 at 8:49 AM said...

waa..dah lega sudah org tu..slmt mjadi tunangan org.. =)

Muhammad Rizarul Azim on December 21, 2010 at 10:16 AM said...

i see G900 over there.
likelikelike !
>.<
:D

tahniah btw~
:)

Fifie on December 21, 2010 at 11:13 AM said...

erm..akak pernah rasa semua tu..tp ok la view orang duduk tunggu kina turun tangga kecik..rumah nenek akak..besar gile hall tempat dorang bincang2 tu..nak jalan dari bilik ke bantal pon rasa macam tengah berenang gaya kupu2..lambat gile rase nak sampai..haha..cuak kan..tapi besh

Fifie on December 21, 2010 at 11:15 AM said...

neway..selamat bertunang dan jadi tunang pudin..hehe..jangan gadoh2 ye..sebab time tunang ni banyak dugaan nye..akak sendiri pernah hampir putus..dugaan besar tau dik time tunang ni..benda kecik pon nampak besar..so hope kina ngan pudin banyak bersabar dan mengalah....selamat bertunang ye..

Reen Tart Nenas on December 21, 2010 at 4:22 PM said...

suka alas tunang tekat!

SiMply NaD'Honey on December 22, 2010 at 1:30 PM said...

congrats kina...heheh...kina nmpk cntik sgt...heheh...aper2 pun nad doakan yg terbaik utk kina...and dpt hadapi dugaan bertunang dgn ok...sbb time tunang ni byk dugaanyer...hehe...sbb mcm tuler nad raser skang...tp aper2 pun stay happy always....k dear...

Miss Shikin on September 24, 2011 at 12:35 AM said...

salam kina. im one of ur followers. tahniah in advance ye cuz u lagi seminggu nak nikah kan? :) btw i gelak2 baca this entry cuz masa time i dirisik dulu,my FMIL pun tanya kat anak pompuan sulung dia,masa nak sarung cincin....kiri ke kanan ye? pengalaman kite serupa! hehe. i akan brtunang lagi 2mggu,thx for sharing ur blog ni atleast ada bnda yg boleh i baca utk persediaan. good luck kina! :)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork