Persiapan pertunangan : Rombak balik


17 days to go

Salam, nampaknya berlaku rombakan ke atas majlis.
No lagi no hantaran. huhu. sob-sob-sob. 
Harapan untuk buat simple sesimplenya tak menjadi la gini.
Ibu kina dah bebel-bebel..haha..
Abah pudin pulak cakap malu la berlenggang je nanti.

Parent kedua-dua pihak bersetuju untuk balas membalas hantaran.
(walaupun bukan duit famili..sob-sob-sob) 
Bilangan dulang adalah 5 versus 7. Kami terpaksa la menjaga hati
dan mengikut kehendak ibu bapa kami yang tersayang..sob-sob-sob lagi.
Ok apa dari tak kawen. Famili dah izin ni ikut jela.

5 dulang adalah dari pihak lelaki, 7 dulang adalah dari pihak perempuan.
Tak puas hati sebab dapat sikit..haha
Tiba-tiba ko jadi tamak kina..kata tak nak hantaran.

Kenapa lelaki kena balas hantaran sikit?
Jawapan pudin : Sebab lelaki banyak tanggungjawab lain.
-Mas kahwin 
-Wang hantaran

Ok, baik. *sambil buat muka baik.
  

25 lovely comments:

cha on December 1, 2010 at 4:31 PM said...

ala org dh nak bg ambik je hihi :p

K.I.N.A on December 1, 2010 at 4:36 PM said...

cha: hehe..tu la..tp kita pun kena bg jugak tu..kos bertambah..if only ada sponsor..haha..:P

miss puteri on December 1, 2010 at 4:38 PM said...

hehe. org memberi kita merasa(~_^) brg hantaran byk makanan dan manisan2 jeh (~_^). nak jimat kina buat sendiri.hehe

cha on December 1, 2010 at 4:50 PM said...

mcm i dulu tunang laki bg lebih. sbb ramai sedara dia sponsor. mak i ckp takpe sbb tu adat je tak pyh kira2 sgt huhu. yup biasa tunang byk bg makanan/kek/buah/coklat.yg lain mcm i bg telekung,baju kurung je

THE LEKAT LEKIT STORY on December 1, 2010 at 5:03 PM said...

bertunang bkn hr2 kina.. then ikut je la. bertuah kina dpt merasai proses pertunangan berbanding saya.. so, enjoy. ikut je apa org tua nak k

missAtiey on December 1, 2010 at 5:03 PM said...

ala..cian nyer cik kina...xpe.buat satu2..simple2 tapi cantik. ;) gud luck!

cik syahira on December 1, 2010 at 5:05 PM said...

assalamualaikum kina,

jangan risau dear. sekarang kan year end sale. bertuah kamu! boleh berjimat disitu.

nak jimat lagi, buat la cookies, cakes or muffins sebagai hantaran. wink.

Lala on December 1, 2010 at 5:12 PM said...

takper,takper.kina. slow,slow.
yang penting, dengor cakap orang tua.hehe

luvira on December 1, 2010 at 5:20 PM said...

lama tak melawat umah kina nih...hehehe..

hah, ira pun selalu terpikir, napelar pompuan dapat sikit je...

hihi..tgk tuh tamak kan??

✿ ..natakafisha.. ✿ on December 1, 2010 at 5:46 PM said...

hehehhe... apa salah nye dapat hantaran.. fisha agik suke.. ngeee

sk on December 1, 2010 at 5:54 PM said...

takpe kina.. klu nak save utk wedding, bleh bg byk mknn time tunang ni.

buah, pastry, cupcake, cake, coklat, halwa etc2.. ;)

suriadzul on December 1, 2010 at 6:00 PM said...

biase la..org tua mmg nk yg terbaik utk ank2 dorg...n hantaran ni xyah yg mahal2 pon kina utk tunang ni..yg bnyknyer pencuci mulut je...lain2 yg berat kowt kain persalinan utk nikah,sejadah ke, n emas...2 je..lain2 sume makanan je..cake la, coklat la, buah la....ikot kan je...betol la 2...dorg segan kowt dtg berlenggang kangkong nk minang ank dara org cik kina oooiiiii...heheh:P gud luck yeh dear...

nYomeL on December 1, 2010 at 7:43 PM said...

hehehe.. btul tuh kina. both parents mesti segan. lagi2 family lelaki. takkan dorang nak dtg melenggang kangkung jek. segan laaa..

xpe kina, mase i tunang dulu pun i x abes byk. baju tunang pakai baju raye 2 thn lepas jek. hantaran janji 3-5. tapi belah laki bg lebey. naseb laa.. and sumenye makanan sahaja. memang jimat gile2 laa.. sempoi kann..?? ;)

Rilla on December 1, 2010 at 8:34 PM said...

Kina boleh bagi barang-barang yang nak guna untuk nikah nanti. Macam Tilla plan nak bagi kain untuk baju nikah, sonkok, kasut, butang baju. Yang lain-lain tu letak makanan jek. Jadi takdela rasa macam bazir sangat.

"cikkin" on December 1, 2010 at 9:01 PM said...

betul tu kina..agreed with sk & rilla..if nak save bg barang g bulih gune time nikah..kalo x pon..lebey kan makann..tp pape pon..kite mesti nak majlis yg best utk kite kan..hantaran tu depend pada kite..tepuk dada tanye selera..=)

R-YuzSha on December 2, 2010 at 1:40 AM said...

kina, sha pun kalau bertunang nanti sama kot..5-7 dulang jew.. save budget.. mungkin masa nikah bg lebih ckit kot..InsyaAllah.. Tapi.. Ape yang penting?~ kerjaaaaasama~ Ehehehe...

R-YuzSha on December 2, 2010 at 1:54 AM said...

Ohyer cik kina.. kalau nak save budget.. sha pun agree dgn ape yang bloggers lain tulis tue.. bagi banyak makanan.. atau barang2 yang akan dpakai spt towel, sejadah.. benda yang simple2la dan tidak terlalu mahal tapi dia selalu guna macam men's toiletries pun boleh..(shaver kit,shampoo,sabun, deodorant), baju kerja@shirt, ataupun barang-barang untuk dipakai masa nikah spt baju melayu, kain samping, kasut dan sbgnya.. Yang penting berguna bukan hanya bertujuan untuk dipamerkan sebagai hantaran sajew.. ehehehe..

Khumaera Ismail on December 2, 2010 at 7:24 AM said...

buat jgn ta buat..chaiyok~!! =)

veesakura on December 2, 2010 at 8:15 AM said...

chaiyokk kina! me pon hntaran 5-7 jer. kalo bley, nak wat 3-5, tapi family bising cket sgt. mmg byk bg food jer. tu ar, agak x puas ati ppn dapat cket.huhuhu. btw, takut tgk kina counting sbb kite bakal bertunang ari yg same.huhu

mizz sue on December 2, 2010 at 9:46 AM said...

kina kuantan kat mane yer..

LittleSunshine on December 2, 2010 at 11:02 AM said...

hehe2..dr 0 trs ada no..hik hik

xpe kina,kn jg hati org2 tua,restu dh dpt.kita ikutla..

yup..bg je mknan/coklat n buat sendiri lau nk jimat..

.::DinCma::. on December 2, 2010 at 12:08 PM said...

semoga semuanya ok utk bab hantaran..
smile dear;-)

rozelt @ syaz on December 2, 2010 at 12:33 PM said...

bru la btol.. dimake up canteq2 + hantaran~ syaz pon tanak tunang shake..tp maybe kne tunang gak sebab mak syaz cam nak suh tunang..huhu

Hana on December 2, 2010 at 12:38 PM said...

hehe.. same cam kite dlu.. mula - mula nak merisik je then kawen.. pastu jadi plak betunang ngan hantaran bagai.. Jom Shopping Kina :)

khalida on October 27, 2011 at 8:27 PM said...

Serious seronok baca shake punya entry. hahahahhaa.... (sorry i panggil shake sbb bdak2 UM sume panggil gitu)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork