My Engagement Day : Tudung Chiffon

Salam,
Ramai yang minta kina untuk review tudung bertunang aritu..
Kina tempah dengan ex-opismate kina..kak fida..

Tudung ni boleh DIY juga actually..cantik kan?tapi kena berjaga-jaga..
Sebab senang nak tertarik benangnya..;)
Alhamdulillah, sebelum ni kina ragu-ragu tau nak pakai tudung ni..
sebab muka kina bulat..huhu..taknak nampak macam bola..

Tapi bila da pakai ok jugak, senang nak bentuk..
tapi sebab masa make up tu dah lambat..
tergesa-gesa pakai akhirnya macam ke belakang sangat..huhu..
Nak tarik ke depan mak andam dah tampal spider web tu..
haish..org tak nak die nak jugak pakaikan..
Ok2, start review dari terus membebel..

Material
Chiffon
 Kertas keras sikit dari A4
Alatan menjahit
Cara-cara
1) Potong kain chiffon berbentuk segi 4 sama..ukuran?
ikut keselesaan..kina punya 1 meter lebih sikit..nak labuh sikit..;)
2) Jahit tepi kain tu.
3) Lipat separuh macam nak lipat tudung bawal biasa..
bagi bahagian dalam pendek sikit..then letak kertas keras di bahagian tengah.
4)Jahit kertas tersebut bersama lipatan tudung..dah siap..
kertas dah dijahit

dah siap ayat komik..hee..abaikan background tilam..haha
Ha..korang paham ke?hehe..

Tudung kina tu simple je kan..tak sempat nak buat beading pun..
i love simple..lagi pun veil da ada manik bagai..
masa kawen boleh la nak buat beading..bling2..;)

Puas hati tak dengan review ni?hehe.

Untuk tempah tudung ni dengan puan fida boleh email beliau di:
fidala8@yahoo.com

cakap tahu dari kina..thanks..





19 lovely comments:

♥♥ eija ♥♥ on December 23, 2010 at 12:18 AM said...

pandai la KINA nie...
hehe ja pun tak pandai kina nak DIY...
nak tanya Pn. FIda nie dok area mane yek hehe...

K.I.N.A on December 23, 2010 at 7:37 AM said...

dia duduk dkt ulu langat..tp kerja dekat pusat bandar..so kalau nak ambil atau jumpa boleh je dekat KL..

nYomeL on December 23, 2010 at 11:19 AM said...

kina, cantek je tudung DIY kina ni kann..?? serius, xnampak mcm DIY pun.. ;)

Reen Tart Nenas on December 23, 2010 at 11:21 AM said...

bagus2. suka kalau ada lebih ramai pelopor yang buat tudung untuk pengantin nie. banyak sket option kan?

thezaila on December 23, 2010 at 11:28 AM said...

wahhh menariks.. pas ni nk cuba buat sendiri la plak.. thanks for sharing.. =)

~ mizzAmy ~ on December 23, 2010 at 3:33 PM said...

amy suka tgk tudung yg guna material chiffon. nampak macam mahal je. kalau nak diy sendiri tudung mmg tak lah sebab tak reti menjahit. hehehe...

lovelyadibah on December 23, 2010 at 3:40 PM said...

ala kina kan mmg dh comel:) pakai pe pun comell la~..hahaha~..bodek2..heee~

wah~..leh DIY la t :)

Bidasari on December 23, 2010 at 9:18 PM said...

TQ kina for the preview.... tudung nie mmg agak mahal... tapi yang nie kira harga patut laa...hihihihi

Bidasari on December 23, 2010 at 9:18 PM said...
This comment has been removed by the author.
masmOna on December 23, 2010 at 10:05 PM said...

ok hampir tertipu dengan kina. haha.
ingatkan betul2 diy sndri dah. hehe. simple tapi cantik!

nur on December 23, 2010 at 10:33 PM said...

kina.. mesti hepi kan dah jd tunangan org ni.. cincin pakai sentiasa tau.. nanti org len tak ngorat

Goges Makeup on December 24, 2010 at 9:39 AM said...

cantik tdung kina.. suke sgt tgk tudung tuh.. :)

zana
http://zanadetouch.blogspot.com/

Siti Safiyyah on December 24, 2010 at 10:37 AM said...

wah serius mmg cantik gle..hehe, eh jap!DIY tu ape? heh ;)

Siti Safiyyah on December 24, 2010 at 11:03 AM said...

oh do it yourself..hehe baru tau.. ;)

twentytujuheleven on December 24, 2010 at 3:29 PM said...

good idea...izwa pun nak DIY tudung sendiri...

Nailofarhazirah on December 27, 2010 at 7:30 AM said...

walaupun simple, but sangt nice! nak tiru lah!ehehe

miey anna on January 19, 2011 at 12:04 PM said...

just nice...dapat idea lagi..hik2..tQ

mrs irmidrza to be on November 1, 2011 at 2:34 PM said...

nice work..boleh minta idea..tudung chiffon tu nak gunting ada tips tak?

newbie in this b2b world..tapi sgt suke tengok idea2 kina..hehe..

leh jenguk my blog..
http://lildrwalimah.blogspot.com/

alfarafiesya on January 2, 2012 at 2:09 PM said...

salam kina...
jahitan kertas 2 keliling ke atau bhgn ats je?yg muncung depan 2 kena jhit ke x ek?

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork