Booking memang macam ni ke???!!

Salam
I reallyx100 need your opinion on this matter..
Sebelum tu kina nak cerita situasi macam mana..

Kina pergi 1 butik pengantin ni..
Macam ni ye pakej die dekat kina..

Ini price upah jahit baju nikah biasa..tanpa kain..
RM250-350 untuk baju P
RM90-RM150 untuk baju L

RM1400 untuk tempahan baju L&P termasuk kain..
konon-kononnye promosi la untuk ktorg..
Ok, ktorang dengan tak berpikir panjang..
Terus letak deposit RM500..
Biasa kina akan tanya refundable atau x..
Ya Allah..macam mana boleh terus bayar je..

Dah pikir panjang baru rasa macam tak nak..
Nak beli sendiri kain then bagi die upah jahit je..
Kalau kira balik upah jahit atas tu RM350 + RM150
Dapat lah RM500 macam deposit yang kitorang letak kan..

Die cakap tak boleh la macam tu dik..
Deposit tu untuk pakej promosi tu..
Kalau nak guna deposit tu as sewa baju lain boleh..
(baju takde yang lawa pun utk disewa)
Tak boleh la nak ambil upah..kalau taknak kira burn la deposit tu..
Padahal die tak beli lagi kain di mana die cakap akan beli bulan 3..!

What say you?
Nampak sangat dorang nak untung bukan?
Dah bertegas tapi tahu je la kina & pudin bukan boleh bertegas sangat..

Rasa macam nak ajak semua b2b pergi serang..haha..:P





30 lovely comments:

cerita*CINTA*terindah on January 18, 2011 at 2:01 PM said...

ish..mane leh camtu..nk untung pon agak2 laaa...customer ade khndak jugak kn...belasah dy kina..hik3...x tau la nk ckp pe kalau ade org cmni....

miss Z on January 18, 2011 at 2:04 PM said...

gile jahat org tu! rsnye, as long as the cost xkurang dr yg u byr it should be ok. u customer, ikt suke u la kan nk yg cmne pon. die xrugi ape2 pn. lainla kalau kos upah tu less than 500 then die cakap balance 2 burn, maybe boleh time lagi kot. bertegas! bertegas! suke2 je nak burn deposit org.

erk... my opinion lah =)

Mai Sakurada on January 18, 2011 at 2:13 PM said...

kina: butik mana tu kina??? for me, mmg melampau betul..

Lyana MK on January 18, 2011 at 2:14 PM said...

setahu yana...itu bukan deposit tuh..sebab deposit adalah wang pendahuluan tuk ape yg kite nak booked......ekceli kan kina...sume nie depends pada org yg kiter deal..sebab tuh kene carik yg leh tolak ansur...kalo camtuh...tmpt kina pegi nie mmg sangap projek! so mane2 leh jadikan duit...dia buatlah! tp mmg teruklah kot....dah elok kina masih nak buat kt tmpt dia..itu pun tak leh tolarate...ade setengah! kalo kiter tak jadi booked dia pulangkan duit tuhh...or separuh dr tuh

fati on January 18, 2011 at 2:15 PM said...

erk.. tak tahu nak cakap cmana kina, tak pernah lagi facing problem mcm ni. Tapi kan, sepatutnya dia tak boleh nak burn-burn sesuka hati je.. igt duit tu daun kertas? Kot nak tukar/ganti dengan yg lain-lain boleh trima lah jugak, ni nak burn je :(
Bertegas kina, pudin!! selagi boleh selamat, selamat kan!

fia on January 18, 2011 at 2:20 PM said...

hai kina, perkara nie pernah jadi ms sy nak tunang dulu...kita kadang2nak cepat so agree than rase mcm tak best nak cancel dia kata mcm tu buut mase tu fia pergi dgn cousin @lawyer..so bila cousin fia buka pasal undang2 baru dia tak berani..heheheh

mizz sue on January 18, 2011 at 2:33 PM said...

ayoo..bahaya ni..butik kt kuantan ke

LisaLisut on January 18, 2011 at 2:34 PM said...

i setuju dgn Lyana MK :)

anyway KIna, lets say eh (lets say) dia mmg tak boleh di bawak tolak ketepi ke bawah sebab dah ketegaq sangat nk paksa customer,n kite pun syg dgn deposit kan..byk tu 500... you ckp dgn dia "fine, i proceed tp make sure u beli kain yg lawa-lawa!"

boleh? so win2 situation la i rasa.deposit tak burn.baju dpt.cuma kene ckp kat dia dptkan kain yg lawa,elok dan jahitlah elok2..huuu.

kalau takckp kat dia"saya reveal awk dlm blog.heheh" bahaya jika Kina dah start mengamuk ;p (joking dear)

farahfatihah on January 18, 2011 at 2:46 PM said...

kina garangla sket,,bwak la sesapa yg outspoken..jgn la redha je huhu 500 tau bukan 100

~ mizzAmy ~ on January 18, 2011 at 2:59 PM said...

lor, tak boleh bawak berbincang pun? rm500 tuh still sebagai upah dia jahit baju kan? nampak sangat memang nak pikir keuntungan dan $$$$ je.

Khumaera Ismail on January 18, 2011 at 3:02 PM said...

bawak ayah kina dtg jumpe tailor tu..gerenti boleh punye...kalo dgn bdk2 leh la diowg pijak..huhu~ byk tu RM500..

lovelyadibah on January 18, 2011 at 3:19 PM said...

ok3..macamana vendor 2 leh ckp mcm 2??hish..bukan nyer kita xnk deal dgn dier langsung pun..kan kita yang wt promosi 2 bukan nyer xleh nk ubah2..sangat la xprofessional dalam urus niaga..

kina jangan mudah bagi dier burn or whateva dalam hal nie..mana leh cepat berpuashati..kawin sekali kot dalam seumur hidup..haih..seyes ly..

if kina rasa susah nk deal,leh jer bawak dba skali..bukan susah pe pun..:)


xoxoxoxo

:)

Aida Awie on January 18, 2011 at 3:32 PM said...

kina, mmg ramai yg cari untung macam tu. masa i kawen dulu pun baju xmenepati citarasa. apa taknye, org lain potong, org lain jahit. mcm mana tu? bila mintak balik gantirugi, katanya i yg salah sbb x pakai korset siap2 masa ukur. xde kena mengena langsung korset ngan design baju. kalau i komen saiz ade gak la sangkutnye.

"cikkin" on January 18, 2011 at 3:41 PM said...

eh..eh..sukati die je ek..
rm 5oo tu..kalo rm5o ok lg nk burn tu..try ajak sape2 yg pndai cakap ek kina..if kina n pudin x ley bertegas..rugi laa die senang2 amik untung camtu..nnti kite yg x puas ati..but next time make sure kina tanye.."deposit boley amik balik x if x jadi.." ok kina..=)

miss puteri on January 18, 2011 at 3:43 PM said...

GERAM je baca tau! huhu.. memang nmpak nak untung, kina kena check balik resit, kot2 ada yang penting tetulis kat situ. chek ye dear. 500 beli kain sendiri dan jahit. aish, mengapa begitu sekali aish aish, insyaallah, doa org yang teraniya termakbul. byk2 kan berdoa ye dear...

Basyirah Abd Rahman on January 18, 2011 at 4:10 PM said...

Oohh.. sungguh mahal. and its beyond my expectations. huaa.. shake. selalu kat area gombak ni yg basyee pernah survey baju tempahan dalam rm120 je utk gurl. laki pon lebih kurang. manakala kalau nak yang pakej, tak ade la sampai 1000, paling2 tak pun, rm800, baju laki pempuan + mahkota + sampin tanjak + makeup + veil.. ape ntah lagi pakej dia..

biasela tuh dia ambk kesempatan je

LittleSunshine on January 18, 2011 at 4:20 PM said...

sgt mahal n mn boleh buat mcm tu..sesuka hati dia jer..tau la kedai dia.tp sgt kejam..kt mn butik tu..jom kita bakar ramai2..he3

Renee Meow on January 18, 2011 at 4:21 PM said...

hish ape punye orglah.. xleh consider langsung, bukannye dia da beli kain pown.. kire sama gak dpt upah rm500, bukannye xdpt langsung duit.. meh sini ape nama kedai tu, marah niee...dont mess wif my b2b frens okeee... bakoor kangg.. grrrr reowWw~

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

adorable ~A.N.A on January 18, 2011 at 5:28 PM said...

xpatot sungguh...
hurm... pelik la tgk orng macam ni... :( xtau nk cakap da. sangt2 rase xpuas ati (aiyo..terlebey suda..hihi)

MisS CikU on January 18, 2011 at 5:41 PM said...

ish3....x patut r org 2 wat mcm 2....
kina ajak cousin fia yg lawyer 2 g situ....buka pasai law ckit bru dia tau....hu4....

ElyaElmo on January 18, 2011 at 5:51 PM said...

KINA UGUT DIE...NNT BG BAD REVIEW ...
KLO ELYA KAN..SUKE CAKP MCM TU....
AKAK NI NIAGA BTOL2 LAA...AKAN MELAYU MCM NII KOT...
BG KATA KATA YG MENGINSAF KAN DIE...HUHUU

ElyaElmo on January 18, 2011 at 5:51 PM said...

alamak kina..sorry tercaps..hahaha

Eyrafa on January 18, 2011 at 8:07 PM said...

Kau tulih,kalo nak gune deposit tu as sewa baju boleh kan? kat situ aku dah nampak,die mmg nak bg advntage kat diri die,if deposit tu boleh switch pada sewa baju yang mmg x lawa,nape kau nak switch tak boleh,padahal deposit tu duit ko,ko ade right,mmg zombie btol la peniage ni,kalo aku ngn eina sound ni,mmg nahas la,tu belum lagi aku bukak law btol2..;p,hahaha..

R-YuzSha on January 18, 2011 at 8:47 PM said...

Kesian Kina.. tak sepatutnyer dorg buat camtue kat kina... apepun thanks kina.. sha akan berhati-hati jugalah nanti dalam hal seperti ini..

♥♥ eija ♥♥ on January 18, 2011 at 8:59 PM said...

ishh..
tak boleh macam tu...
Kina beritahu je mane kedai butik tuu...
nie B2B dah ramai, kalau once dia dah wat mcm tuuu ape kata kita semua BAND jer.. butik tuuu....
hehe

Anonymous said...

kina..ckp kat org kedai tue ginie..

kina xkan report kat kpdnhep sbb buang masa..tp kina ada blog n kina menulis setiap hari n bila2 masa if kina reveal kedai dia, dia sendiri yg malu nati..so better dia pulangkan 100% duit kina..

akak selalu ugut org gitu..padahal xde blog pun..wahaha

kak aqidah

iedayah on January 19, 2011 at 9:34 AM said...

dear..btter u cri kedai ln je..lallalala..x agk2 nk untung smpi cmtu..

nur on January 19, 2011 at 8:51 PM said...

Eiy.. teruknya kedai tu.. tapi sayangle dah bagi deposit tu kan..
Jemput keALL IN ONE

.::DinCma::. on January 20, 2011 at 1:13 AM said...

setuju dgn sesetengah pendapat yg meminta ibu bapa kina or pudin g jumpa org tuu.. xpun bwk org yg lebih tegas utk berurusan.. kita yg x biasa dgn benda2 mcm nie mudah tertipu.. hope kina&pudin tabah membuat persiapan.. hope dpt balik duit tuu.. klu x org tu mkn duit tu sia2 tanpa apa2 keja.. dgn rm500 mcm2 lagi kita bleh buat, lg2 dlm hal perkahwinan nie..

~~tegas berani krn benar k dear.. kita sbg pengguna ada hak keatas sesuatu;-)

Anonymous said...

try la g tribunal penguna..
maybe leh dpat blik duit tue..

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork