Beijing : Peniaga Jalanan Yang Penipu

Salam
Alhamdulillah..selamat pegi & balik..rindu sgt kat korang..korang..korang..
Hehe..1st review da bagi bad review tentang beijing kan..jahat la kina ni kan..
Haha..kita bagi yang tak best dulu baru bagi yang best boleh?hehe..
Bukan la semua menda tak best..tapi better yang best save for the last..
haha..tapi sebelum tu korang da like belum no 150?hehe..sempat lagi pomote..
Senang je nak vote : klik like dekat no 150 di blog datin lynda rahim ni

Kina tak tahu nak start dekat mana dulu sebab banyak sangat..
tapi kina nak cakap pasal benda yang tak best dulu boleh?

Peniaga Jalanan
Haha..pasal ni kina akan ingat sampai mati..
kat sini memang banyak sangat peniaga jalanan..
Korang boleh tawar harga runtuh. Diorang akan ikot korang selagi yang mampu..
Kalau xnak cakap Puuyaw..haha..tak reti eja..tak pun buat dunno je..
Ada yang dah tahu cakap malaysia..lima yuan, mulah2, mahathir (tiba je kan)
Walaupun bukan semua yang tak jujur, nak share 1 pengalaman kina..

Meh tunjuk gambar dulu..di sebalik kisah peniaga jalanan penipu ni..
di belakang ni tasik di Summer Palace-aksi kina?abaikan..haha

peace takde menda lain..huhu

dekat opis maharaja

Ahha..comel tak topi panda yang kina pakai tu?haha..tu la watak utama..
Harganya pada mulanya 30yuan = RM15 ..
First day & first buy..kina pun tawar la 10yuan..mula-mula dia tak bagi..
Dia cakap 20yuan..pastu 15yuan..kina buat-buat nak blah..dia kata ok2..10 yuan..
Kina pun bagi la 100yuan..memang takde duit paling kecik da..

Dia pun pulangkan 3 keping not duit kertas 50yuan & 20yuan 2 keping..
Kina kira ni..ok cukup 90yuan..bersenang lenang la dengan topi panda tu..

Lepas round-round Summer Palace yang sejuk gila tu..
Naik bas ada sorang budak perempuan sek menengah cakap..
"Bengong punya cina bagi duit palsu"
Ok, time ni kina rasa tak sedap hati dah..terus bukak wallet..
Kina memang pakai wallet macam lelaki bukan purse..huhu..

Tengok-tengok..Jeng-jeng..Wakenabeb!haha
Duit memang 90 tapi bukan yuan punya..Duit Russia da..
Kalau tukar pun dapat la 90sen..haha..bijak tak dorang menipu?

Tapi kalau tengok no & warna duit tu memang sama macam duit china..
Kina check duit tapi yela kan kite tak tahu bahasa china..tulisan pun pelik..
Memang geram la dapat tahu..
Dorang ni memang selalu akan bagi duit palsu lagi-lagi
tahu kita kesejukkan akan terus masuk duit dalam wallet..

Tourist guide-Azmi cakap ada yang paling teruk peniaga jalanan ni
Dia bagi duit untuk dibakar masa orang cina mati..haha..
So kina standard sikit la dapat duit rusia..tinggal 50 rusia je..
Yang lain buat sedekah ke masjid..hehe..

Kesimpulan yang dapat dijadikan iktibar :-

1)Exchange money semua jenis not jangan 100 atau duit besar-besar je.
2)Tengok betul-betul duit tu.Jangan tengok nombor je..

Kina akan buat review dengan pantas..more to come..

20 lovely comments:

n.i.n.a on January 27, 2011 at 6:27 PM said...

erk! tak pegi kejar blk ke org yg jual tu kina? adeh.. senang2 je derang nk tipu eh

Sharifuddin & Shakina on January 27, 2011 at 6:32 PM said...

hehe..xdapek nak kejor da sebab da masuk dalam bas..

ElyaElmo on January 27, 2011 at 6:38 PM said...

ejaan die 'bu yao' hehe...
kina...teruk gile derangg...huhuhuh...
adoi, bile laa nk gi situ yehh...haha

amy fahmi on January 27, 2011 at 6:55 PM said...

dulu mase kite pegi tourist guide da pesan awal-awal jgn sesekali beli kat peniaga jalanan mcm tu. tapi still ada gak antara kitorang yg beli, dan nasib die cam kina gak..huhu..geram kan..

Sharifuddin & Shakina on January 27, 2011 at 6:59 PM said...

elya: oh cmtu eh eja..toche2..hehe..
nt pas kawen gi la..;)

amy:yup, die da ckp tp kina yg xreti check..haha..boleh nk beli tp check btul2..;)

♥♥ Kasut Pink ♥♥ on January 27, 2011 at 7:17 PM said...

cutenye lahai topi kina tu.. Agak kat cni nak pakai lg x? hehe

Sharifuddin & Shakina on January 27, 2011 at 7:29 PM said...

haha..kompem xpki!;P

lovelyadibah on January 27, 2011 at 7:38 PM said...

Hoho..peniaga jalanan yg hampeh!kat sana sejuk sgt k kina?huhu..katakan 'bu you' pd peniaga jalanan:p

xoxoxoxo

:)

zirconia on January 27, 2011 at 7:54 PM said...

lupa nak pesan kat kina sebab tak ingat bila kina nak pegi. memang sana banyak kes bagi duit palsu nie. bukan rezeki kina la tu. yg best dpt jalan2 kan :D

Rilla on January 27, 2011 at 9:13 PM said...

hampagas betol la

Khumaera Ismail on January 27, 2011 at 9:31 PM said...

kurang asam..kalo maera, lame dah cari balik cina mangkuk ayun tu..damn~ ahaha~ emo pulak..

LittleSunshine on January 27, 2011 at 10:08 PM said...

kejam btol menipu pelancong..mmg lau liza habis disumpah seranah..
rasanya rakyat msia xpnh buat mcm tu kan pelancong..emmm bengong tol peniaga tu

HanHan on January 27, 2011 at 11:24 PM said...

I went to Shanghai once..diorang letak harga memang mahal nak mampus..t-shirt imitation Rm50..around 100+..i tak nak beli tapi die cengkam tangan tak kasi keluar kedai.kena beli dulu..waaa...jahat btul.takut gile masa tu.
after that i buat trick mcm u..if diorg tak bagi murah, i kuar from kedai..kelam kabut kejar balik nak soh beli brg diorg.. :) dpt less 70% dari starting price.

"cikkin" on January 28, 2011 at 8:38 AM said...

cutenye kina dengan topi panda..hehe..=)
aissh..teruk betul itu peniaga jalanan..boley plak camtu kan..pasni kne lebih berhati2..

Lyana MK on January 28, 2011 at 9:20 AM said...

sebab sana byk sgt lambakan peniaga n barangan!! itu pasal lah jadi camtuh.....huhuuhu so berhati2 yr!! untung ler depa hari tuh kina! dpt manyak untungg wooo!

farahfatihah on January 28, 2011 at 10:29 AM said...

huhuhu kalau g sana mmg kena hati2 sbb dorg suka tipu....even kat bil hotel pun dorg leh tipu so kita kena chek betul2....

org jepun adalah org paling jujur..dorang xsuka tipu..tu beza ngan china..

rose on January 28, 2011 at 11:02 AM said...

yeke..huhu..bahaya jugak ek kina..kne betul2 berhati2..nnt review ek sal beijing..my fren nk g sne nnt,so, ingt nk mntk dia belikan pe2 tuk wedding gift..kina bagi idea k!

FiZ on January 28, 2011 at 5:33 PM said...

ish..licik sunggoh...mmg cna amik more precaution about this...

☆aDihAys☆ on January 30, 2011 at 2:35 AM said...

giler la..kene tipu cmtu skali..
seb baek cpt perasan..
kalo xperasan byr duet tu kt org len..
mmg kene tego la..

nur on February 1, 2011 at 5:28 PM said...

kesiannye kena kelentong.. ye la.. mana biasa dgn duit not diorang kan..
Jemput ke:ALL IN ONE

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork