Perlu visa tak untuk honeymoon?

Salam
Bagi b2b yang berkira-kira untuk honeymoon di oversea..
Lagi-lagi yang tak pernah pergi oversea macam kina..
Rasa patut tahu tentang visa..Yup..
Bukan semua negara perlu visa..

Besides, untuk visa..gambar passport 
bukan macam gambar passport biasa..
Ada certain negara nak background biru, 
ada nak background putih..
So, kena bagitahu dekat kedai gambar.
"Saya nak gambar untuk visa pergi France"
Tentu die tahu..
Tak pun..cuba kamu try nak visa ke Indon..
Mesti dapat jawapan : Indon takyah visa la dik..haha

Untuk lebih mudah..kalau korang tak nak rimas2..
Malas nak uruskan, minta saja travel agensi
yang korang ambil ground package tu..
lagi senang, macam kina aritu, just bagi passport & gambar..
tapi kena hati2 ya..at least ada salinan passport & ic orang tu..
nanti kang passport kamu dibuat lari..nanye!

Untuk keterangan lanjut visit www.imi.gov.my.


11 lovely comments:

Khumaera Ismail on January 17, 2011 at 4:48 PM said...

yeay~!! leh lepak kat indonesia lame2.. =P

Anonymous said...

saya rasa baik pergi tanya embassy negara yang ingin dilawati terlbih dahulu di malaysia. sebabnya mengikut pengalaman saya, rakyat malaysia perlu ada visa untuk memasuki japan, tak kira untuk jangka masa berapa lama.

miss puteri on January 17, 2011 at 5:03 PM said...

tq dear! tak pk lagi nk p mane..huhu.. kne p MATTA FAIR ni..hehe

farahfatihah on January 17, 2011 at 5:29 PM said...

dear, uruskan visa lah paling fara xsuka huhu leceh sikit...huhu nak buat visa ke jepun mmg leceh apa2 hal pun kena rancang betul2...

LisaLisut on January 17, 2011 at 5:39 PM said...

thanks Kina. xoxo!

K.I.N.A on January 17, 2011 at 6:08 PM said...

maera: suke la tu..indon tak perlukan visa kan..

anon: tq dear..baru perasan senarai negara dekat imigresen tu utk warganegara lain ke malaysia..yup..jepun mmg perlukn visa tak kira sehari pun..;)

put: MATTA fair mmg kena pegi!bulan 3 ni..hehe

ff: yup..visa & passport mnyusahkn..tp skg passport da ok sket..sejam lepas byrn da bleh dpt..
total 3 jam..hehe..

lisa: tp xmbantu sgt..huhu..u welcome..

Rilla on January 17, 2011 at 8:32 PM said...

Rilla ada visa Indonesia, hahah. Visa kerja lagi, valid sampai bulan 2 nanti. Hari tu buat briefing kat sana, kena buat visalah. Diorang nak background merah.

Ok, ini info yang tak berapa useful sebab kalau honeymoon kat sana mana pakai visa. XD

K.I.N.A on January 17, 2011 at 8:43 PM said...

rilla..very useful tau..mana tau nak honeymoon lama..hehe..;P..but yes..truely useful..thanks sharing the info..baru tau kne merah..hehe

cha on January 18, 2011 at 8:20 AM said...

nk pg australia pn kene ada visa haih.kwn i pnh kene anta balik ms dh smpai kt airport ausralia.giler seram nk pg sane huhuhu

~ mizzAmy ~ on January 18, 2011 at 11:43 AM said...

amy g honeymoon dalam mesia je kina. so, no visa at this moment. nanti2 tak tau lah nak kena ada visa ke idak. maybe tunggu g umrah. insya-Allah.. ;)

Renee Meow on January 18, 2011 at 4:38 PM said...

Meow alls.. ni tips dari seorang travel consultant ye (Ahem~) hehe ;p

actually the best nak tau nak ada visa ke x kalau gi oversea, is to visit www.kln.gov.my n carik visa requirements for malaysian.(http://www.kln.gov.my/web/guest/requirement-for-malaysians) so from there bleh tau perlu ke x visa untuk country yg nak gi tu. sometimes travel agent xinform. n sometimes kalau u beli ticket sendri online, airline pun xinform sume2 tu.. another thing, kalau nak travel luar pakai passport, make sure expiry passport tu kene ade ATLEAST 6months.. kalau x kene reject n xleh travel.. kalau ticket jenis yg promo confirm kene burn,nanesh kat airport plak.. huhu choi2, kite doakan jauh2 kan le bende2 camtu yea.. so ok all,hope these tips will help.. :D


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork