Interview SPA Part 1: Pengalaman interview SPA di awal pagi

Tujuan kina mengepost entry pengalaman interview adalah untuk membantu rakan-rakan yang akan temuduga SPA..harap boleh membantu meng'cool'kan perasaan nervous & bayangan macam mana nak face temuduga SPA nanti..sebab kina kalau nak pergi interview mesti google pengalaman interview baru senang nak prepare..

Ini merupakan interview yang kedua..yang first time dulu kina dapat calon simpanan je..tapi nak tahu tak?sedih bila dapat tahu..calon simpanan yang berjantina lelaki semua da dapat tempat..SEDIH TAK?dah la kekosongan 2 orang tu lelaki jugak dapat..maybe yang interview minggu lepas nak lelaki jugak..golongan yang semakin pupus ni memang kena dibantu..tapi kalau memang nak lelaki..tak payah panggil perempuan la kan..jimat masa penemuduga..bukan nak emo..tapi memang emo pun..haha..ok2..rileks..belum sampai rezeki kerja tetap tu..sabar buat kina & semua yang senasib..Allah pasti membantu kita wokeh..

Jam 7suku, kete dah terpacak dekat tempat parking tersorok dekat SPA tu..
Masuk-masuk terus duduk dekat bilik tetamu..lepak baca newspaper..kang kena tanya apa yang keluar muka depan surat kabo tak tahu plak..hehe..

Pakaian yang dipakai kena la sesuai dengan kerja kerajaan.
1) blazer kalau ada.
2) warna baju yang sesuai untuk temuduga adalah warna yang lembut & sejuk mata memandang..kina pilih biru la..hee..
3) light make up. jangan tebal sangat macam nak kawen..hehe..
4) kasut mesti bertutup tapi ada tumit sikit baru nampak confident.
5) jam mesti pakai..baru la nampak korang ni bertime management sikit..

klik sini untuk panduan etika pemakaian yang sesuai dari lamanweb SPA.(SPA saya da promote ni)

Pukul 7.40:

Semua yang hadir untuk temuduga dipanggil ke atas..tingkat 2 untuk ambil no giliran..
Dekat sini..kita perlu bagi surat panggilan temuduga kepada gadis-gadis atau jejaka kaunter..dekat sini jugak kita akan kemaskini susunan sijil & buat checklist..

Jom check dokumen yang kena ada untuk temuduga SPA ni..

1) IC
2) Surat beranak
3) Surat panggilan interview
4) SPM
5) Matrikulasi
6) Ijazah
7) Transkrip ijazah

Diingatkan susunan sijil original dalam fail plastik korang tu
adalah dari lama kepada baru..misalnya PMR>SPM>STPM>DEGREE..

Temuduga SPA ni pakai sistem first come first serve..
Lepas hantar surat panggilan temuduga, dia akan suruh duduk dulu..then dia akan bagi kita no giliran ikut bilik..
Maksudnya di sini..untuk hari tu kemungkinan akan ada 3 4 jawatan untuk diinterview..

Macam kina hari tu untuk jawatan pegawai penyelidik..bilik D..nombor ke 3..
Angka giliran kina yang bertuah hari tu adalah D403..

Pukul 8.05..3 orang panel masuk bilik interview tu..Apa???3??glup3..
lebih kurang macam ni la..gambar dari blog cikguciti

Untuk pengetahuan semua..biasanya panel ni ada 2..1 orang SPA 1 lagi dari tempat kita akan berkerja tu..contohnya kina dari KKM..

Satu lagi rahsia yang kina dapat dari kawan kina yang sembang dengan doktor dari KKM tu..70% markah adalah dari pihak SPA..30% adalah dari tempat kita nak kerja tu..so, korang kena pandai-pandai la menjawab yang akan menaikkan markah dari pihak SPA..

Masa tunggu tu bukan main nerves lagi..bagi kina baik la ambik no cepat-cepat..
bukan saja dapat 1st impression yang korang ni jenis punctual & datang awal..kalau lambat nanti kena saiko pulak dok tercanguk kat situ..tapi kalau lambat sikit boleh gak tanya soklan apa yang penemuduga tu soal..(kalau tak malu nak tanya la)..hehe..

Ting..D403..nantikan entry seterusnya..cewah..

10 lovely comments:

Khumaera Ismail on October 26, 2010 at 12:09 PM said...

wow..intebiu spa..gudluck dear.. =)

K.I.N.A on October 26, 2010 at 12:16 PM said...

tq khumaera..hehe..doakan la dapat..bleh la blnje nt..:P

Leeyana on October 26, 2010 at 2:16 PM said...

ting! next entry plizz...hihihi..

hai kina...salam kenal!

K.I.N.A on October 26, 2010 at 2:18 PM said...

hai leeyana..slmt bkenalan..;)..next entry kena buat esok plak..hehe..

farahfatihah on October 26, 2010 at 2:27 PM said...

lorr cite xhabis huhu

K.I.N.A on October 26, 2010 at 2:36 PM said...

hehe..ala farah..panjang sgt..tkut terseksa je baca..hehe

Hanis Azla on October 26, 2010 at 4:51 PM said...

Akak pun pernah ada pengalaman yang sama kat SPA tu.. dia punya saspen Allah saja yang tahu. Alhamdulillah, lulus untuk temuduga yg pertama itu :).. Mudah-mudahan Kina pun sama juga nnt..

.::DinCma::. on October 26, 2010 at 9:29 PM said...

Gud luck kina!
ting! mau bc sambunganya..
cpt2 update k..

RuSh D on October 26, 2010 at 9:55 PM said...

info yg menarik..thanx...

FiZ on October 28, 2010 at 10:41 AM said...

excited menunggu entry sambungan...cepat kina...hehe..:)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork