Kenapa semakin ramai lelaki tak pergi sembahyang jumaat?

Tiap hari jumaat kaum hawa la paling gembira sebab syok bershoping sakan lagi-lagi penuh dekat jalan tar, sogo & bagai..yeay2..ada jugak kerjannya tidur di surau..zzzzzz...TAPI!

Yang tak best kita tengok lelaki yang ikut terkedek2 shoping jugak..haish..sakit mata & membara je hati..Penah kina buat sindiran kalis peluru camni..Kina tanya dekat kawan kina " Eh, pukul berapa sekarang eh?da start kan solat jumaat?"..Telan air liur jela lelaki tu..ke buat-buat tak dengar?

Yang paling tak best..Lelaki tu bertemankan perempuan yang bertudung litup..MasyaAllah..kalau berpakaian biasa mungkin kita boleh pikir musafir kot takpe..Ini berbaju kerja siap tie? Ape kejadahnya musafir kan?

Ada juga rakan 1 sekolah yang sudah bekerja di oversea..masih berfacebook di kala waktu solat jumaat..katanya boss tak bagi..Rasanya dulu belajar agama..dah tak ikut dah..kalau bos suruh makan benda haram?ikut la?demi kerja & duit..

Hukum tak pergi solat jumaat apa? 3x tak pergi berturut-turut pintu hati tertutup kan. Ada pula yang buat 2x escape 1x pegi pastu berterusan berulang kali..

Semoga kita bersama-sama renungkan..Nasihatilah saudara lelakimu ya..Lagi-lagi yang akan bergelar suami kita..Macam mana nak bimbing kita nanti?

Ya Allah..Kau tetapkanlah iman kami..Berikan kami semua hidayahMu..Amin..
Renung-renungkan & selamat beramal!

10 lovely comments:

fairus on October 15, 2010 at 2:04 PM said...

Ada berapa sebab mungkin lelaki tak pegi solat jumaat:

1. Belum aqil baliqh
2. Sakit
3. Malas
4. Keimanannya telah hilang

saya_arief on October 15, 2010 at 2:08 PM said...

ramai2..suda hilang ilmu agama nya barangkali.

ayie on October 15, 2010 at 2:17 PM said...

ayie baru balik solat jumaat ya..
ayie tak bersalah... :P

www.ayieslife.com/blog-anda-suara-anda

nur on October 15, 2010 at 2:38 PM said...

aminkan doa kina..

ALL IN ONE

iedayah on October 15, 2010 at 2:59 PM said...

betul tu kina..ad je bersepah kt sogo td..if dorg kecik cam lego,rasa cam nk kutip sorg2 bw g masjid jamek..=p

Cik NeyNa on October 15, 2010 at 3:08 PM said...

macam kawan tunang saya..dia ikut cakap gelfren dia..hehehe..kalau waktu tu gerlfren dia ajak shopping maka shopping lah ia..hehehe..

shark on October 15, 2010 at 5:37 PM said...

aisey...kantoi ler plak:p

Mia-Ina on October 15, 2010 at 7:09 PM said...

sedih dgn situasi tersebut.semoga bkl suami kte x ke situ

anaztasias einz on October 15, 2010 at 8:53 PM said...

sekarang lelaki dah tak malu kan aish minta dijauhkan la

Miss Inaza on October 16, 2010 at 7:26 PM said...

It not only happening in malaysia but also at my country.. yang paling menyedihkan.. lelaki ni suami dan bapa kepada anak anak lelaki.. last time pegi mall tengok ada keluarga ni muda jugak.. bawa anak lelaki... jalan2 sama isteri dier.. wondering jugak.. camner nak jadi contoh kepada anak lelaki dier... sedih lah sangat.. =((

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork