Interview SPA Part 2: Tell me about yourself

Sambungan dari entry ini

Ting...D403..

Kina ketuk pintu 2x..masuk dengan muka tersenyum..(muka paling manis da buat ni..bajet comel macam minnie mouse..haha)

"Assalamualaikum & selamat pagi..^_^.."
kata-kata pertama dari kina..mata terpaksa dibahagi 3 sebab ada 3 panel..rasa macam nak juling..pape pun eye contact penting tau kawan-kawan..

Kina mengorak langkah terus ke meja & meletakkan fail & resume yang dah dipusing menghala ke arah panel penemuduga..
"Tuan, puan..ini adalah dokumen saya"..
Panel 1 menjemput duduk..kina membalas terima kasih..
Lepas mengselesakan diri di atas kerusi..cuba untuk duduk tegak tapi bukan seperti robot..
Senyuman memang tak lepas tapi tak nampak gigi..
Tips masa menjawab, postur badan kena ke depan sikit bile mendengar panel bertanya..
Macam tunjukkan minat..Tapi jangan la sampai nak terjatuh kerusi nak ke depan punya pasal..

Panel 1: So, u are?Nor Shakina Farhan Nor Azman..
What we shoud call u?

Kina: You can call me Shakina.

Panel 1: Where to put binti?

Kina: After Farhan sir.

Panel 1: So Nor Shakina Farhan Binti Nor Azman..Your father Nor Azman la?

Sambil menoleh kepada Panel 2 & panel 3.." I've told u..farhan is her name.."
(dalam hati..oo..da ngumpat kina ye sebelum kina masuk..hihi..)

Kina: Yes sir..(cis macam askar plak..hehe)

Panel 1: What is the meaning of shakina ya?

(time ni tak ingat tau ketenangan in English..bila sebut je ketenangan terus teringat..)..

Kina : The meaning of Shakina is ketenangan (tingtong baru igt calm terus tukar ayat) in malay but in English is calm.

Panel 1: Oh..calm..patut la tenang je saya tengok (style loghat baku & indon2 sikit)

Sebenarnya cover je tenang..padahal..tahu tak tengah nerves tahap cipan ni..??
pasni panggil kina tenang?haha..
Kina : Ya..Sengih2 senyum je..

Panel 1: Your hometown is Kuantan Pahang rite?But you work in KL?

Kina: Yes sir, my hometown in Kuantan, but i'm living in KL as i'm working in Institute for Medical Research,IMR, KL

Panel 1: You live with relatives or friends?

Kina: I live with friends sir.

Panel 1: Oic, you work as?

Kina : Currently i'm working as temporary research officer in IMR, under Ministry of Health, MOH.
kina memang saja stresskan MOH sebab jawatan yang kina tengah interview ni untuk MOH.

Panel 1: Oh..you are under MOH..what are you doing?

Kina : Actually, i manage and promote our website which is under MOH for traditional & complementary medicine. tak sempat nak bebel lebih-lebih..Panel dah potong line..

Panel 1: Ok, you said about TMCM (shortform bagi Traditional & complementary medicine).
For example, we have Indonesia product or what so ever alternative medicine like tongkat ali..how we can assure that the medicine
is safe to be taken.

Kina : Ok, for the product to be assured, we have BPFK or Bahagian Pengawalan Farmaseutikal Malaysia. Where we need to apply the approval from them with various of processes in order to make sure the product is safe..

Panel 1: Ok, after approve la..we sell the product..is it possible, after got the code from KKM..confident safe..
are there people who modified the product..(time ni kina nak jawab da..tapi ingatkan die tak abih lagi bagi example..tengok-tengok dia menyambung lagi..kesimpulannya kena bagi die betul2 stop..)
is it true this happen?

Kina : Yes, from my point of view, it is truely happen..but ,we as the goverment should inspect them regularly.

Panel 1: You suggest we go to the pharmacy and check again?

Kina : Yes sir. Thats the responsible of BPFK because they know the ingredient which are safe which not..(dalam hati..kina bukan farmacist pun)

OK..sebenarnya kina tak expect pun dorang nak tanya satu-satu based on application kina dekat SPA..dari hasil analisis temuduga kina ni..cewah..
soalan yang paling famous untuk interview dah ditanya semua dari atas ni..
Tell me about yourself..kina beriya prepare nak bebel panjang2 untuk soalan tu..
kan ada point2 yang terlepas nak dijawab..tapi tak pe la..ni baru soalan 1 soalan..

Tips & cara-cara untuk menjawab soalan Tell me about yourself..

  1. Ucapkan penghargaan : Thank you to SPA & MOH because give me this opportunity..bla..bla..bla
  2. Sebutkan nama & gelaran : I'm Nor Shakina Farhan, u can call me kina as well..Kalau boleh dont use My name is Shakina..macam budak sekolah sikit..
  3. Nyatakan pendidikan : I'm graduate from University Malaya with CGPA 3.10, majoring in Bioinformatics..
  4. Jelaskan pekerjaan sekarang : Currently, i'm working as apa-apa.. My responsibilities are apa-apa..
  5. Ringkas tapi padat.


stay tune ok..nantikan soalan lain dari panel ke2 & panel ke3..haha..penat tau nak mengingat balik..i'll try my best..to share with all of you..

to be continue..

19 lovely comments:

Miza Yusof on October 28, 2010 at 2:21 PM said...

thanks kina for sharing this info. mana la tau kalau miza dapat interview juga info ni dapat membantu :)

goddluck for you job :)

Khumaera Ismail on October 28, 2010 at 2:23 PM said...

hehe..da lame ta gi intebiu.. ;)
gudluck kina..nmpk cara intebiuer tu intebiu u mcm positif je.. ;)

farahfatihah on October 28, 2010 at 2:32 PM said...

sambung lagi yer?

Namie Amir on October 28, 2010 at 2:36 PM said...

fuiyoooo...CGPA 3.1 tuh...hebatla!!

K.I.N.A on October 28, 2010 at 3:05 PM said...

@Miza Yusof tq mieza..semoga bermanfaat utk semua..

K.I.N.A on October 28, 2010 at 3:06 PM said...

@Khumaera Ismail insyaAllah kalau ada rezeki..kalau tak dpt ad hikmahnye kan..:)

K.I.N.A on October 28, 2010 at 3:06 PM said...

@farahfatihah hehe..fara, panjang sgt la nak buat semua..nanti tkut pmbaca bosan..hehe..kunun ad pembaca yang ramai..

K.I.N.A on October 28, 2010 at 3:07 PM said...

@Namie Amir erk..cukup makan je..pudin tu lg la 3.61..last gpa kina = dgn cgpa pudin..haha..siot la bdk tu..

jihan musfirah musa on October 28, 2010 at 3:09 PM said...

inyaAllah dari apa yg saya baca ni peluang cerah untuk dapat...hehehe...berdasarkan pengalaman saya yg dah interbiu spa 2x, sekali tak dapat alhamdulilah kali kedua dapat..;)

masmOna on October 28, 2010 at 3:17 PM said...

huhuhu..kina cool! so tenang. cewah!
best of luck dear =)

K.I.N.A on October 28, 2010 at 3:24 PM said...

@jihan musfirah musa yeke jihan? tp kina tak mengharap sgt sbb ad student master lg..doakan eh..:)

K.I.N.A on October 28, 2010 at 3:25 PM said...

@masmOna tq mas!..kina xd la tenang mana..huhu..cover je lebih..hee..doakan ye..

kelhome on October 28, 2010 at 3:51 PM said...

nice post...
mohon keluar topic: boleh buang fungsi Widgeo dalam blog Kina ni? :)

K.I.N.A on October 28, 2010 at 4:14 PM said...

kelhome : oh..sori kalau ad function2 yang mengarut kat blog kina..kina pun tak tahu..maklum la baru 2 bulan lebih blog..i'll try ye kelhome..tq 4 ur concern..:)

mizz sue on October 28, 2010 at 5:24 PM said...

tenkiu kina share pengalamn ni..

najib on October 28, 2010 at 6:01 PM said...

salam,penemuduga ckp bahasa inggeris eh,alamak,bi kita bi tahap rojak ni.ada x ckp bm je

FiZ on October 28, 2010 at 6:08 PM said...

wah...ada hrpan tu...dr cra panel tu brckp...ceh...mcm la terror sgt kite ni...anyway..gud luck dear :)pray for me too..bila tah nk dpt spa ni...

.::DinCma::. on October 28, 2010 at 7:04 PM said...

oh! i like this entry..
thank for sharing..
sambung lg k..

GOod Luck Kina!

fye chan on October 30, 2010 at 1:35 PM said...

yes sir!!! kih3 ;p

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork