Cara elak tetamu ambil doorgift untuk VVIP

Salam,

Sebagai pengantin, bukan la sengaja untuk membeza-bezakan jenis tetamu..ada yang tetamu biasa, ada yang tetamu special, ada juga tetamu super special..macam beras super special pulak dah..Niat pengantin adalah untuk menghargai rakan-rakan rapat yang banyak membantu..tak salah bukan? But..yang tak bestnya..kalau ada tetamu yang kadang-kadang tak diundang pun..ops..suka hati je nak amik doorgift yang special untuk kawan baik..

Ni idea & cadangan dari kina & pudin..kalau rasa tak patut jangan la ikut & kalau tak suka jangan protes pulak..hehe..

1) Bezakan dengan warna pakaian..
Minta semua tetamu VVIP memakai warna putih misalnya..tapi tetamu biasa minta warna lain dari putih..haha..:P..

2) Beri kata laluan
Ni memang tak boleh blah..penjaga yang beri hadiah kena la alert..hehe..tak pasal-pasal kena ingat kata laluan..contoh kata laluan- Comel kan pengantin..(sebab puji tu la dapat VVIP punya)

3) Yang bagi hadiah je..
Biasanya yang bagi hadiah adalah orang yang rapat dengan kita..lagi pun da susah payah dia bagi hadiah..kan bagus kalau kita balas dengan doorgift VVIP?


4) Doorgift VVIP dekat bilik pengantin 
Yang ni memang biasa..tapi ramai je yang bukan VVIP menjenguk kan..so tak valid sangat rasanya..


5) Selit kupon "saya VVIP" dekat kad kawen
Ni dah macam nak masuk wayang, bagi tiket baru bagi doorgift..tapi comel sebenarnya..tetamu tertinggal kupon? sori..tak dapat la doorgift..hahaha..



6) Tulih nama dekat doorgift VVIP
Bagitahu nama..puas pulak nak cari nama dekat doorgift tu..haha..tiba tertinggal nama..habis pengantin kena belasah lepas majlis..huhu..

7) Eh, minggu depan bleh?
Pengantin bagi sendiri lepas dah setel semua kahwin..dibuatnya VVIP dok belah sabah sarawak? post la pulak kan..hehe..

Ada yang bengong-bengong je ideanya..haha..tapi yang penting sebenarnya hati yang ikhlas dalam memberi..kalau nak menjaga hati semua pihak bak kata kak ninie, beg je sama semua tapi isi yang lain..buat sang tetamu yang rasa tak rapat sangat jangan la bersikap tak malu macam tu..kalau nak hadiah VVIP cepat buat berbaik dengan pengantin..sponsor ke..haha..;P..just kidding..

4 lovely comments:

Basyirah Abd rahman on November 17, 2010 at 12:39 AM said...

menarik! hehe.
pengalaman semasa ade kenduri kenalan rapat kawin, bilamana ade beza2 doorgift utk kawan2 dan tetamu, ade suatu ketika tu, tetamu biasa tu dapat beg plastik, tp kawan2 pengantin dapat beg kertas. cam kurang enak di situ. mmg klu boleh kite nk sesuatu yg special utk kawan2 kite, tp pada masa yg sama, kite kene jaga hati kawan2 mak ayah kite juge. kan kan..

THE LEKAT LEKIT STORY on November 17, 2010 at 1:43 AM said...

Setuju dgn Basyirah.. sy x berpeluang untuk merasai majlis kawen yg gempak2 sgt.. semua jemputan di uruskn family.. Bila tgk preparation org yg best2 terasa sayu pulak.. Semua urusan nak kawen prepare last minute. Decide nak kawen pun tak smpai sebulan lepas tu nikah.. rasa mcm nak kawen skali lagi.. erkk bleh ker. Apapun kalau berminat nak baca kisah suka duka di sebalik pernikahan saya sila la clik
http://lekatlekitgurl.blogspot.com/2010/05/ayah.html

Budak Kuat Nanges on November 17, 2010 at 1:57 AM said...

a'ah kan,bgus gk entry ni. BKn prnh jadi org yg tlg bg doorgift tu. ade je muke yang xknl dtg, bwk anak ckp "dik, mintak satu. anak makcik nak". terkebil-kebil BKN tak tau nak cakap ape.

NISS on November 18, 2010 at 6:40 PM said...

suke part yang..kak ninie punye idea..heheheh

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork