Kina buat tagline baru untuk darkbatman


Salam..tajuk kina agak gempak bukan hari ni? Masakan tidak gempak kerana ada nama yang memang gempak di dunia blog ni iaitu tidak lain tidak bukan aie aka darkbatman..Dia boleh dikira senior & sifu kina la..dia sudah 10 bulan bersama nuffnang..kina baru je genap 2 bulan..Ok..sebelum lari ke topik lebih jauh..Betul ke kina buat tagline baru untuk darkbatman? Nak tukar Lelaki.Kacak.Maskulin tu?

IYE..darkbatman mahu menukar angin pus-pus tagline blog dia yang memang gantang itu.Kina memang salah seorang follower darkbatman & banyak mengajar kina dalam dunia blog yang pelbagai bukan tu saja dapat tahu resepi masakan sempoi tapi sihat lagi..

Tagline yang kina ingin propose kepada darkbatman ialah:

HIPNOSIS ALAM VIRTUAL
Heh..unik tak?gaya mistik & para-par sakura paranormal bukan? nama blog kena misteri macam nama tuan blognya juga. Bukan Lelaki.Kacak.Maskulin tak sesuai. Bagi kina tagline itu menunjukkan "ni mesti cite lelaki je"..boring..padahal totally wrong..pastu akan rasa lain macam dengan tagline tu..macam mana?macam lain la..tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata..heh..
  
Kenapa kina rasa tagline baru ni best untuk darkbatman? Sebab dia best..(ala-ala iklan)

Meh kina terangkan maksudnya..


HIPNOSIS sebab pembaca akan terus terhypnosed la bila baca blog darkbatman..mesti mahu datang banyak kali lagi..cayo la cakap eden. terjadi kepada kina la ni..macam mana boleh terhipnosis tu eh? Sebab dia ada banyak ilmu, senaman, nuffnang, general knowledge, tutorial, pengalaman & macam-macam lagi la. Apa yang penting post-post dia tak boring sebab ada unsur humor gitu. Tambahan pulak tuan punya blog seperti tagline asalnya, kalau gadis-gadis yang single di luar sana tengok kompem cair la..(bukan kina la sebab kina tak single dah)..

ALAM VIRTUAL sebab blog ni kan kira virtual la..kite tengok di alam maya ni..menampakkan teknologi terkini la..kalau bukan sebab internet takkan adalah orang baca blog darkbatman ni..mula-mula kina nak pakai alam maya atau dunia virtual..last-last kina combine alam & virtual..

Apa yang kina dapat kalau darkbatman pilih tagline ni? Dapat RM100 tau..Memang tengah sengkek ni..Hari ni last penyertaan..Wish me good luck ya..Tak penah menang pape contest lagi..Tapi tetap suka bercontest..Apa-apa pun selamat memilih tagline buat incik darkbatman!




Kompem geram tengok

Ape yang akan korang akan geram tengok? Ni nak memperkenalkan ahli dalam famili kina jugak..Untuk yang suka kucing kompem geram kan..& yang takut kucing macam encik pudin mesti geli & takut..haha..apeda takut kucing..ops, terkantoi kat situ..haha..

Jeng-jeng-jeng..

ini Bulat..mata tengah ngantuk ni..

Ini Uban..tengok la banyak uban walaupun muda lagi time ni..tapi Uban dah arwah tau..sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk Uban..ekk..

Yang tak nampak muka ni namanya Ketot..

Terbaru dari ladang kutipan tepi jalan..Kenit namanya..Die demam time ni..Manja gile budak ni..
Ada lagi 3 kucing parsi tapi takde gambar & dah jadi arwah kot..sekarang tinggal Bulat, Ketot & Kenit..Comel tak?Mungkinkah dorang ni boleh masuk dalam agenda kawen?
Macammana???Macam kat bawah ni la..
.
.
.

kucing pun boleh buat hantaran?hehe
Haha..korang mesti tergelak kan..macam masa 1st time kina tengok..memang sempoi..kan3??kina kidnap gambar ni dari bakal biras kina..ops..terkenalkan la pulak..ini die mama kepada kucing-kucing iaitu yuyu & yoyet..tengok la kucing parsi die..comel gile..kucing ni duduk dalam bekas hantaran elok je kan..Esok akan pegi jupe blogger b2b..Yeah..

Shoping dekat Beijing?

Salam, lambat lagi kina honeymoonnye..Kina akan berhoneymoon dengan keluarga je dulu..hari ni kina dapat email dari ibu kina..confirmation dari Air-Asia tentang tiket yang kami ke Beijing Januari tahun depan..RM583 untuk seorang pergi balik..Sekarang tak tahu la berapa..Mungkin seribu lebih untuk sorang..21hb sehingga 26hb..

Oh..sesiapa yang kawin time tu maaf kina tak dapat datang..Time kina pegi Beijing gonna be as cold as ice..sebab winter time!..nak main ski2..sekali hidung berdarah sebab sejuk sangat baru tahu..

kina ingin berski ala-ala pro bleh?

Bride-to-be yang lain seme pegi Bandung, Jakarta..

Kina pegi Beijing?Ape kes?haha..kes merajuk..Ada barang-barang pengantin tak kat Beijing? Tapi kan banyak barang Made in China..So, kompem2 banyak barang-barang dari situ..Kena simpan duit dari sekarang ni..Should make list & survey online dulu..Kalau tak gigi jari jela tengok orang membeli..

P/S: Encik Pudin sila jangan menangis..haha

Interview SPA Part 2: Tell me about yourself

Sambungan dari entry ini

Ting...D403..

Kina ketuk pintu 2x..masuk dengan muka tersenyum..(muka paling manis da buat ni..bajet comel macam minnie mouse..haha)

"Assalamualaikum & selamat pagi..^_^.."
kata-kata pertama dari kina..mata terpaksa dibahagi 3 sebab ada 3 panel..rasa macam nak juling..pape pun eye contact penting tau kawan-kawan..

Kina mengorak langkah terus ke meja & meletakkan fail & resume yang dah dipusing menghala ke arah panel penemuduga..
"Tuan, puan..ini adalah dokumen saya"..
Panel 1 menjemput duduk..kina membalas terima kasih..
Lepas mengselesakan diri di atas kerusi..cuba untuk duduk tegak tapi bukan seperti robot..
Senyuman memang tak lepas tapi tak nampak gigi..
Tips masa menjawab, postur badan kena ke depan sikit bile mendengar panel bertanya..
Macam tunjukkan minat..Tapi jangan la sampai nak terjatuh kerusi nak ke depan punya pasal..

Panel 1: So, u are?Nor Shakina Farhan Nor Azman..
What we shoud call u?

Kina: You can call me Shakina.

Panel 1: Where to put binti?

Kina: After Farhan sir.

Panel 1: So Nor Shakina Farhan Binti Nor Azman..Your father Nor Azman la?

Sambil menoleh kepada Panel 2 & panel 3.." I've told u..farhan is her name.."
(dalam hati..oo..da ngumpat kina ye sebelum kina masuk..hihi..)

Kina: Yes sir..(cis macam askar plak..hehe)

Panel 1: What is the meaning of shakina ya?

(time ni tak ingat tau ketenangan in English..bila sebut je ketenangan terus teringat..)..

Kina : The meaning of Shakina is ketenangan (tingtong baru igt calm terus tukar ayat) in malay but in English is calm.

Panel 1: Oh..calm..patut la tenang je saya tengok (style loghat baku & indon2 sikit)

Sebenarnya cover je tenang..padahal..tahu tak tengah nerves tahap cipan ni..??
pasni panggil kina tenang?haha..
Kina : Ya..Sengih2 senyum je..

Panel 1: Your hometown is Kuantan Pahang rite?But you work in KL?

Kina: Yes sir, my hometown in Kuantan, but i'm living in KL as i'm working in Institute for Medical Research,IMR, KL

Panel 1: You live with relatives or friends?

Kina: I live with friends sir.

Panel 1: Oic, you work as?

Kina : Currently i'm working as temporary research officer in IMR, under Ministry of Health, MOH.
kina memang saja stresskan MOH sebab jawatan yang kina tengah interview ni untuk MOH.

Panel 1: Oh..you are under MOH..what are you doing?

Kina : Actually, i manage and promote our website which is under MOH for traditional & complementary medicine. tak sempat nak bebel lebih-lebih..Panel dah potong line..

Panel 1: Ok, you said about TMCM (shortform bagi Traditional & complementary medicine).
For example, we have Indonesia product or what so ever alternative medicine like tongkat ali..how we can assure that the medicine
is safe to be taken.

Kina : Ok, for the product to be assured, we have BPFK or Bahagian Pengawalan Farmaseutikal Malaysia. Where we need to apply the approval from them with various of processes in order to make sure the product is safe..

Panel 1: Ok, after approve la..we sell the product..is it possible, after got the code from KKM..confident safe..
are there people who modified the product..(time ni kina nak jawab da..tapi ingatkan die tak abih lagi bagi example..tengok-tengok dia menyambung lagi..kesimpulannya kena bagi die betul2 stop..)
is it true this happen?

Kina : Yes, from my point of view, it is truely happen..but ,we as the goverment should inspect them regularly.

Panel 1: You suggest we go to the pharmacy and check again?

Kina : Yes sir. Thats the responsible of BPFK because they know the ingredient which are safe which not..(dalam hati..kina bukan farmacist pun)

OK..sebenarnya kina tak expect pun dorang nak tanya satu-satu based on application kina dekat SPA..dari hasil analisis temuduga kina ni..cewah..
soalan yang paling famous untuk interview dah ditanya semua dari atas ni..
Tell me about yourself..kina beriya prepare nak bebel panjang2 untuk soalan tu..
kan ada point2 yang terlepas nak dijawab..tapi tak pe la..ni baru soalan 1 soalan..

Tips & cara-cara untuk menjawab soalan Tell me about yourself..

  1. Ucapkan penghargaan : Thank you to SPA & MOH because give me this opportunity..bla..bla..bla
  2. Sebutkan nama & gelaran : I'm Nor Shakina Farhan, u can call me kina as well..Kalau boleh dont use My name is Shakina..macam budak sekolah sikit..
  3. Nyatakan pendidikan : I'm graduate from University Malaya with CGPA 3.10, majoring in Bioinformatics..
  4. Jelaskan pekerjaan sekarang : Currently, i'm working as apa-apa.. My responsibilities are apa-apa..
  5. Ringkas tapi padat.


stay tune ok..nantikan soalan lain dari panel ke2 & panel ke3..haha..penat tau nak mengingat balik..i'll try my best..to share with all of you..

to be continue..

Anugerah Blogger Harapan

Salam..lepas lunch kina tengok chatbox..tertengok 1 shout ni..

kina suka sebab ada sebut nama kina di situ..tanda ikhlas..bagi kina la..:)
 Terima kasih buat alcatraz77 sebab bagi award ni..suka sebab blue in colour la..

membakar semangat untuk terus berblog kan?
Kena jawab soalan sikit..
Slogan nape aku suka memoriseorangmuda?

Kina baru follow blog afizz..suka jugak blog tu warna biru..hehe..

Reaksi selepas dapat Award ni?

Sengih-sengih muka mintak coklat ferero roche..

Perlu Tag 15 Blogger lain...
Kena tag 15 blogger..Kina siap huraikan lagi..sebab bila kina tengok nama kina tahu siapa dorang ni..kina akan terus m'follow blog dorang ni..keep in touch..jemput amek award ni ye..

Kak Namie: suka blog pasal kucing parsi die
Kak Kerry : suka blog macam-macam & dia jual Asset & Spanx
Firuz         : my best friend forever
Mama Kembar 3 : mama yang unik dengan kisah 3 kembar dia yang comel
Mama Nia : mama nia yang sweet
Ellen         : seorang mama juga tapi dari Sabah
My Territory : blogger yang berkongsi stori pasal nuffnang dari awal
Kuman      : blogger yang ajar cara nak letak link bawah komen
Belle         : b2b blogger yang sangat kreatif
Mia           : b2b blogger yang rajin jenguk & komen blog kina
Amy         : b2b blogger yang color tema wedding die sama ng kina
Nora         : b2b blogger kuantan & cikgu yang menjadi inspirasi
Masmona  : b2b blogger kuantan yang juga senior SMART
Cma         : b2b blogger yang kina first followernya
Syahira     : b2b blogger yang pandai speaking & suka sangat pink 

Siapa lagi pergi wedding Zaila & Xora?

Salam..

Attention-attention..Roger-roger..

Sedia maklum 31 Oktober ni hari bersejarah buat zaila & xora..Malu nak jumpa tapi mahu..muka kina comot ok..sila abaikan kecomotan kina nanti..haha..
Warna pakaian b2b blogger adalah pink..haha..Guess what..kina belikan encik pudin baju pink..haha..padan muke kena pakai pink..jambu la nanti..:P

sweet sebnarnya lelaki pakai pink..he..he..he..gelak jahat


Soalan-soalan yang penting untuk dijawab..

1)Siapa lagi blogger yang pegi?
2)Nak pergi atau jumpa pukul berapa?
3)Nak pergi yang mana dulu?




Thank you Nestle & Bank Islam

Alhamdulillah..iklan nestle & bank islam pula yang bertandang..menjadi buffered earning yang ke6 & ke7..rentetan ni sebagai penghargaan buat penaja-penaja..

Kina memang suka nestum & kina pun pengguna bank islam yang setia..cewah..nestum ble membantu melambatkan proses tulang reput..umur da semakin meningkat ni..sukan pun da jarang..huhu..TAP bank islam selalu dengar dekat hotfm..ala..yang tak payah pakai internet connection tu..sempoi & mudah..kalau duduk dekat KL ni memang malas nak pegi bank bagai..

xnak bebel panjang..jap lagi nak tulis pasal interview pulak..

Tolong vote poll

Salam..hows ur day today? Lepas kina ada krisis sikit..Iye..pasal wedding tu..Sebagai bride-to-be memang kina punya main point nak blog pasal kawen..kawen n kawen..tapi tu la..sebab krisis tu jugak..maybe akan kurang la pasal kawen..waaaaaaa..sedih..tapi kina tetap akan mencari idea & menziarah rakan-rakan b2b yang lain..

Top 5 contest pameran pengantin dah keluar..kina gembira tengok b2b yang kina kenal tersenarai..goodluck semua..siapa yang tak tersenarai dont worry..korang punye rezeki dekat tempat lain la tu..cewah..aku da macam penganjur pulak dah..

Back to our title please!!

Kina ada create poll..so..harap rakan-rakan boleh la vote..hehe..gedik tak mintak vote..hehe..thank you!Vote je seikhlas hati..bukan tahu sape yang vote kan..2 soklan je..^_^..
1) korang suka kina bebel pasal ape?
2) layout blog ni mcm ne?




Interview SPA Part 1: Pengalaman interview SPA di awal pagi

Tujuan kina mengepost entry pengalaman interview adalah untuk membantu rakan-rakan yang akan temuduga SPA..harap boleh membantu meng'cool'kan perasaan nervous & bayangan macam mana nak face temuduga SPA nanti..sebab kina kalau nak pergi interview mesti google pengalaman interview baru senang nak prepare..

Ini merupakan interview yang kedua..yang first time dulu kina dapat calon simpanan je..tapi nak tahu tak?sedih bila dapat tahu..calon simpanan yang berjantina lelaki semua da dapat tempat..SEDIH TAK?dah la kekosongan 2 orang tu lelaki jugak dapat..maybe yang interview minggu lepas nak lelaki jugak..golongan yang semakin pupus ni memang kena dibantu..tapi kalau memang nak lelaki..tak payah panggil perempuan la kan..jimat masa penemuduga..bukan nak emo..tapi memang emo pun..haha..ok2..rileks..belum sampai rezeki kerja tetap tu..sabar buat kina & semua yang senasib..Allah pasti membantu kita wokeh..

Jam 7suku, kete dah terpacak dekat tempat parking tersorok dekat SPA tu..
Masuk-masuk terus duduk dekat bilik tetamu..lepak baca newspaper..kang kena tanya apa yang keluar muka depan surat kabo tak tahu plak..hehe..

Pakaian yang dipakai kena la sesuai dengan kerja kerajaan.
1) blazer kalau ada.
2) warna baju yang sesuai untuk temuduga adalah warna yang lembut & sejuk mata memandang..kina pilih biru la..hee..
3) light make up. jangan tebal sangat macam nak kawen..hehe..
4) kasut mesti bertutup tapi ada tumit sikit baru nampak confident.
5) jam mesti pakai..baru la nampak korang ni bertime management sikit..

klik sini untuk panduan etika pemakaian yang sesuai dari lamanweb SPA.(SPA saya da promote ni)

Pukul 7.40:

Semua yang hadir untuk temuduga dipanggil ke atas..tingkat 2 untuk ambil no giliran..
Dekat sini..kita perlu bagi surat panggilan temuduga kepada gadis-gadis atau jejaka kaunter..dekat sini jugak kita akan kemaskini susunan sijil & buat checklist..

Jom check dokumen yang kena ada untuk temuduga SPA ni..

1) IC
2) Surat beranak
3) Surat panggilan interview
4) SPM
5) Matrikulasi
6) Ijazah
7) Transkrip ijazah

Diingatkan susunan sijil original dalam fail plastik korang tu
adalah dari lama kepada baru..misalnya PMR>SPM>STPM>DEGREE..

Temuduga SPA ni pakai sistem first come first serve..
Lepas hantar surat panggilan temuduga, dia akan suruh duduk dulu..then dia akan bagi kita no giliran ikut bilik..
Maksudnya di sini..untuk hari tu kemungkinan akan ada 3 4 jawatan untuk diinterview..

Macam kina hari tu untuk jawatan pegawai penyelidik..bilik D..nombor ke 3..
Angka giliran kina yang bertuah hari tu adalah D403..

Pukul 8.05..3 orang panel masuk bilik interview tu..Apa???3??glup3..
lebih kurang macam ni la..gambar dari blog cikguciti

Untuk pengetahuan semua..biasanya panel ni ada 2..1 orang SPA 1 lagi dari tempat kita akan berkerja tu..contohnya kina dari KKM..

Satu lagi rahsia yang kina dapat dari kawan kina yang sembang dengan doktor dari KKM tu..70% markah adalah dari pihak SPA..30% adalah dari tempat kita nak kerja tu..so, korang kena pandai-pandai la menjawab yang akan menaikkan markah dari pihak SPA..

Masa tunggu tu bukan main nerves lagi..bagi kina baik la ambik no cepat-cepat..
bukan saja dapat 1st impression yang korang ni jenis punctual & datang awal..kalau lambat nanti kena saiko pulak dok tercanguk kat situ..tapi kalau lambat sikit boleh gak tanya soklan apa yang penemuduga tu soal..(kalau tak malu nak tanya la)..hehe..

Ting..D403..nantikan entry seterusnya..cewah..

Kisah buffered earning ke-5 & metered earning

Kenapa bila pakai laptop kina ni lambat gila loading untuk buat new post..saje tanak bagi post..kan da banyak stori tertunggak..nak cite pasal interview panjang sangat..nak cite pasal buffered earning dan metered earning la dulu..Esok janji cite pasal interview SPA tu..

Buffered earning yang ke5 jatuh kepada nokia lagi..tq nokia sebab berkenan dekat blog ni..sekali lagi buffered earning yang kina dapat mesti nak bertepek dekat LR iaitu Large Rectangular..ala iklan bawah bawah post ni..

 Kina musykil jugak..kenapa BE mesti dekat situ..kalau bahagi-bahagi tempat lain macam sidebar ke kebarangkalian untuk dapat lebih banyak klik tu tinggi..so kina pun buat tak malu hantar tiket @ soalan dekat pihak nuffnang..Yang bagusnya nuffnang akan balas dengan cepat tau pertanyaan korang..esoknya insyaAllah sampai la jawapan..

Jawapan berbunyi macam ni la..

Sebenarnya kedudukan iklan Buffered Earning (BE) adalah ditentukan oleh pihak pengiklan..jadi tak pasti kenapa mereka berminat untuk letak iklan dekat bawah entry kina tu..tapi as long as BE tak pe bukan?hehe..

Kina takde la nak balas..tapi tetap akan cakap..TAKPE Nuffnang..Asalkan selalu lah bagi BE..i like!

Mungkin sejak 3 menjak ni kina takde update blog..blogwalking..so satu BE dah transform menjadi Metered Earning (ME)..so total sekarang 4 BE & 1 ME..Metered earning ni adalah BE yang expired..

InsyaAllah..lagi 5 hari genap la 2 bulan cik kina n en pudin bersama mr nuffnang..kalau semua BE da jadi ME da boleh cash out kot..tapi ingat nak kumpul sampai 11.11.11 baru cash out..boleh kan???hehe..

sharing je..walaupun ciput..alhamdulillah..rezeki nuffnang..


Bukan main-main

Salam..selepas berpikir seharian suntuk dan menghantuk2 kepala depan laptop..kina buat keputusan, kina akan continue berblog..cuma facebook je kina memang deactivatekan..kina BUKAN MAIN-MAIN nak buat onar kata nak berhenti..tapi disebabkan banyak sebab..kina akan bercontengan lagi di blog ciput ni.!

Mesti semua tertanya-tanya kenapa..kina tak dapek la nak bagitahu, tapi memang sangat sedih..sob3..nangis je..memang bridezilla la..yang kina boleh bagitahu memang berkait dengan our wedding..lupakan la..tanak pikir..tension3..

Dah la nak interview kan..serius tak dapat nak prepare semantap mana..at least kina da try yang terbaik..thanks kepada yang memberi semangat dan doa..

Sebab musabab kina akan kembali ke dunia blog:

1) Kina terharu sangat dengan komen-komen rakan blogger yang memang cool..tak penah dapat komen sebanyak tu..lagi2 b2b..b2b rockZ!!

2) Encik pudin kata teruskan je la blog tu sebab tahu suka blog kan..(die memang suke kl nama die disebut..gila glamer ke?hoho)

3) Bertambah follower..macam sedih pulak baca baru je follow da nak berhenti? ok..kina tak jadi berhenti..so dont stop follow k..haha..

4) Encik Nuffnang bagi Buffered Earning yang ke5..macam tahu-tahu je nak stop blog means stop promote..dia kasi lagi satu..haha..kina memang suka jadi promoter online ni..rezeki ni jangan ditolak..

5) Rakan-rakan yang membaca blog..macam cosmate..opismate..walaupun korang tanak komen dekat blog aku sebab tak nak bagi aku hot kan..tapi korang ym..haha..sungguh concern korang ni..korang doakan la aku ni ye..;....(

6) Blog tempat release tension kina dan sesi sharing is caring yang sangat bagus..Kina baru lepas interview SPA tadi..nanti kina akan story ye..mulut omeh ni mana boleh nak berhenti berblog..mesti ada siapa-siapa yang nak tahu kan apa soalan-soalan biasa penemuduga SPA ni tanya..

7) Bukan ke kina buat contest?takkan nak tinggal camtu..ngokngek ko ni kina..haha..jom2 join contest ok..

Once a blogger..forever u cant stop blog..
 

Kina nak berhenti berblog



Salam..amat sedih bagi kina..kina rasa kina akan berblog sampai takat ni je..maaf kalau tersalah bahasa..terlanjur kata..

Amaran buat bride-to-be!!

Rupa-rupanya kes tanak kawen da..penat je kesian..haish..sabar jela..tapi kita kena alert jugak la ok kawan-kawan..

Pagi tadi opismate datang-datang dekat kina je nasihatkan kina camni.

"kalau nak pergi beli barang kawin, suruh pudin teman sampai siap beli tau".

Huhu..ini amaran untuk semua B2B dan wanita di sana..Baca tak berita pasal bakal pengantin kena culik masa tunang dia pegi pejabat sekejap..huu..ngeri pulak..kesian pulak..tak sampai sebulan lagi nak kahwin..harap-harap tak jadi pape..Ya Allah, Kau lindungilah hambaMu itu..dah la dekat kuantan!..tanah tumpah air mata ku..huu

gambar si mangsa..comel plak tu..

Untuk berita yang lebih lanjut..sila klik sini.

Tahniah EN.Pudin for your CONVOCATION

Salam..terima kasih buat blogger sebab bagi nasihat tentang nak sembang dengan bakal mak mertua..hehe..by the way..semalam hari yang sungguh menggembirakan & memenatkan..just want to share piccas dengan semua..convo sekali seumur hidup..except you want to further your study..saya?malas..time kasih..

grad dengan cemerlang..taniah korang 2..
sila jge teddybear dgn baek..mahal tau..;P
adik kina,encik pudin,kina & zana
semua pun biru..
first time kina dpt fresh flower..tq2..
student master UTP..pinjam aje..haha
anak mak..;P
anak abah juge
dengan abang sulung..pakai selipar je ape kes? hehe..lepas solat..
kejadian selepas belon piqah terbang
yeah..semakin tak kekok di situ..ekot tema biru lagi..;P

p/s: congratulation Mohd Sharifuddin Ahmad Fuat..kerja leklok dekat melaka tu eh..





Apa korang cakap dengan Bakal Mak Mertua?

Salam & selamat pagi semua..Kina tengah bersiap-siap nak pegi Universiti Teknologi Petronas untuk konvo En.Pudin..Sempat lagi nak post entry kan..Dah la tak tengok map nak pegi nanti..Ok2..Entry ni just nak tanya para blogger yang berpengalaman lagi hebat..

Kalau korang jumpa dengan bakal Mother-In-Law (MIL), korang sembang ape eh? Neves sikit sebab ni second time nak jumpa..tak tahu nak tanya apa selain Makcik sihat?huhu..cuakss..

Entry untuk Zaila: 1st kad jemputan blogger

Semalam..sampai dekat meja kerja lepas pergi amek air dekat pantri dapat 1 surat perutusan raja sehari..wow..!! this i my 1st wed invitation card from blogger..Jeng-jeng-jeng..
..
setem 80sen tapi posmen ni tak jaga elok2..marah dengan pos malaysia..kemek habis kad yang cantik.

Thank you Zaila..

Kina sangat suka tengok kad zaila..kad berpoket bila tarik keluar kertas nipis bergambar zaila & tunang..(gambar bertunang zaila kan2?)..Sila marahkan posmen habis terkemek..aduyai..bayar stem mahal kan tapi servis murah..

kad poket maroon

kina suuuuukeee ini!

lihat namaku di situ
Kebetulan pulak! zaila buat dekat dewan komuniti hillpark..Lailahaillah..dekat gila dengan umah sewa kina..1km je kot..Disebabkan majlis zaila & xora serentak..kesian xora, kad xora tak sampai-sampai dekat kina..takpe..kina da dapat e-card xora..

Kina tak kisah pergi yang mana dulu..sebab insyaAllah kina pergi kedua-dua..both of them are my inspiration..siapa yang pergi? pukul berapa nak jumpa? pakai baju pink eh..cant wait..tapi kina ni segan silu malu tapi mahu tau..tegur je kina nanti..;) jumpa nanti b2b sekalian!


Irwansyah pilih 11.11.11 untuk kahwin

Pagi ni kina saje-saje nak google pakai keyword 11.11.11. Google bagi jawapan "Irwansyah dah sedia nak nikah 11.11.11 dengan Zaskia..Wuiiih..terkejut den..ingatkan Zaskia yang bertudung tu rupanya yang lain..comel juga..macam acha comelnya..hee..Semoga berkekalan sehingga ke jinjang pelamin seterusnya hingga akhir hayat..

Welcome to the club b2b 11.11.11 Irwansyah & Zaskia Sungkar..

irwansyah & zaskia

Kenapa semakin ramai lelaki tak pergi sembahyang jumaat?

Tiap hari jumaat kaum hawa la paling gembira sebab syok bershoping sakan lagi-lagi penuh dekat jalan tar, sogo & bagai..yeay2..ada jugak kerjannya tidur di surau..zzzzzz...TAPI!

Yang tak best kita tengok lelaki yang ikut terkedek2 shoping jugak..haish..sakit mata & membara je hati..Penah kina buat sindiran kalis peluru camni..Kina tanya dekat kawan kina " Eh, pukul berapa sekarang eh?da start kan solat jumaat?"..Telan air liur jela lelaki tu..ke buat-buat tak dengar?

Yang paling tak best..Lelaki tu bertemankan perempuan yang bertudung litup..MasyaAllah..kalau berpakaian biasa mungkin kita boleh pikir musafir kot takpe..Ini berbaju kerja siap tie? Ape kejadahnya musafir kan?

Ada juga rakan 1 sekolah yang sudah bekerja di oversea..masih berfacebook di kala waktu solat jumaat..katanya boss tak bagi..Rasanya dulu belajar agama..dah tak ikut dah..kalau bos suruh makan benda haram?ikut la?demi kerja & duit..

Hukum tak pergi solat jumaat apa? 3x tak pergi berturut-turut pintu hati tertutup kan. Ada pula yang buat 2x escape 1x pegi pastu berterusan berulang kali..

Semoga kita bersama-sama renungkan..Nasihatilah saudara lelakimu ya..Lagi-lagi yang akan bergelar suami kita..Macam mana nak bimbing kita nanti?

Ya Allah..Kau tetapkanlah iman kami..Berikan kami semua hidayahMu..Amin..
Renung-renungkan & selamat beramal!

Penghargaan buat Whisper :BE ke4

 Entry ini khas untuk whisper..Bukan berbisik tu..Kina tahu semua sini pandai dan tahu vocabulary English..
Whisper ada buat contest..I je boleh masuk..;P..dari Mr google
Tapi ini bukan itu..Ni brand..Siapa yang tak kenal whisper?Mungkin dia adalah lelaki..
(No Wonder La kan)
Whisper dan nuffnang telah sepakat menghadiahkan Buffered Earning yang ke4..Alhamdulillah..Toche2..



Whisper overnight mengadakan contest untuk semua wanita cantik di luar sana..Siapa?Ya..kamu la..
Cuma send your secret story dan hantar dengan gambar yang bersesuaian
Hadiah yang menanti antaranya 1 sleepover bag yang penuh dengan barang kosmetik , mandian & skincare...perempuan mesti sukeee kan..
TARIKH TUTUP 5 November 2010
Cuba klik dekat iklan nuffnang whisper kat bawah ni kalau ada eh untuk maklumat lanjut..atau klik dekat sini.



Contest sempena genap 2 bulan : CONTEST KESAYANGANKU

banner contest

BERSEMPENA GENAP 2 BULAN USIA BLOG NI..& dapat 4 Buffered Earning dari Encik Nuffnang tersayang selepas join nuffnang 1 bulan 2 minggu..cepat betul masa berlalu..

KAMI INGIN MENGADAKAN CONTEST & MEMBERI HADIAH KEPADA PEMBACA KAMI..JOM LA JOIN..3 pemenang ATAU dalam kata lain 3 kategori..

ANDA MUNGKIN PEMENANGNYA!

SYARAT-SYARATNYA MUDAH SAHAJA :
1) Follow & letak blog Journey of Bride-2Be to 11.11.11 ke dalam bloglist anda
2) Letakkan banner di atas, di tepi sidebar beserta link ke blog Journey of Bride-2-Be to 11.11.11.
3) Buat entry bertajuk CONTEST KESAYANGANKU
4) Anda boleh bebas berblog apa sahaja berkaitan dengan tajuk tersebut (tiada had)
5) Tag sekurang-kurangnya 1 blogger & dia sedar dia sudah ditag.
5) Tinggalkan link entry anda di sini.

HADIAH-HADIAH UNTUK DIMENANGI :
Berikut adalah antara hint bagi hadiah yang bakal dimenangi.
  • WANG TUNAI
       atau
  • BARANGAN ELEKTRONIK
       atau
  • KEDUA-DUANYA!!
PEMENANG :
1) BLOG PALING KREATIF iaitu entry yang paling kreatif
2) BLOG PALING TINGGI REFERAL iaitu referer yang terbanyak
3) BLOG YANG BERTUAH iaitu blog yang dipilih secara random

PENGADIL :

Akan diberitahu kemudian.

TARIKH TAMAT PENGHANTARAN : 10 DISEMBER 2010 (11.59pm)


CONTOH ENTRY:
 

Nama diberi BABYELITE..nama skema dia Viva Elite.
Saya sayang sangat babyelite sebab dia comel.
Saya akan bikin babyelite untuk jadi kereta perarakan untuk perkahwinan saya, walaupun bakal suami saya nanti ada kereta yang lebih canggih.

Kalau diberi sejuta pun saya takkan gadaikan babyelite saya ni  (yeke ni?)..haha
Babyelite adalah kesayanganku!
Ni la yang paling kreatif saya boleh tulis..(kreatif ke?)
Saya tag : Encik Pudin





Warna pilihan baju tunang

Kina dah decide warna untuk baju tunang..either beli siap atau tempah nanti confirmkan balik..

Gambaran untuk warna baju pertunangan kina adalah seperti berikut..agaknya sesuai tak dengan kina ni? Peach kaler la..Peach pilihan lebih menjurus ke arah orange..bukan peach ke arah pink..sebab ada macam2 tone colour ma..
Semua adalah sumber Mr Google..
Harap tiada bangkangan dari big boss (ibu saya yang menawan)..betul menawan..nak tengok? ni ha..Ini gambar 2 orang big boss kina..

tahun lepas masa konvo..rock tak?yea yeah..
ibuku memang cun..taken masa konvo tahun lepas.
Mula-mula nak colour pink tau untuk bertunang..tapi ibu suruh time kenduri pulak pink..aye captain!


Ini pulak kina dengan baju kepeachan..gambar lama ni..ni je ada peach sket..sesuai tak??cakap sesuai cepat..haha..

Siapa nak kurus?ASSET & SPANX di sini

 
Bacaan untuk wanita aje eh..

Eh..eh..bukan kina yang jual..kina tukang promote aje..kina pun pakai jugak..
tapi sadly tertinggal kat rumah nenek masa raya (ntah2 nenekku pakai..haha)..tapi seyesly memang rasa berbeza la dengan girdle biasa..effectnya tak dapat nak tahu sebab sempat pakai 3 hari je..tu nak beli lagi ni..

Rahsia ni.. Penah curi-curi pakai yang mak punya girdle..rasa pening sebab ketat yang amat..(maybe sebab curi-curi pakai..padan muka ko!)..gegege..Kina pakai yang asset ni nama unbelievable underwear ni rasa selesa je..awal-awal tu memang la terasa jakun sket..

Jom kita serbu blog yang jual benda alah ni..kalau kat luar memang mahal..betul tak?sape yang penah cari? beratus kan? yang takde jenama pun mahal..ni kan datang dari US..tak tipu..memang dari US..kakak ni sendiri tunjuk seal pos tu..

Nak lebih kurus & badan yang menawan? Kata nak kawin kan..hehe..moh klik bawah ni..

Kalau tak nak beli tengok cuci2 mata (seksi)...haha..jangan la tengok menda lain..isk2..teruknya kamu ni..cepuk kang..haha..

kina pun nak beli lagi satu ni..

Buffered earning ke 2 & ke 3 menjelma

Kemarin kina ada buat post tentang BE yang 1st dapat kan..Tiba-tiba..

Sungguh 'unsangkarable' & terkejut..kenapa iklan b.liv & toyota altis yang menawan tu asyik menggantikan iklan nokia..rupa-rupanya..check pagi tadi..sah3..dengan bersaksikan 2 orang saksi..memang 2 campaign itu adalah Buffered Earning dari nuffnang..TQ Cellnique & Toyota..

CTR bonus utk toyota takde sebab takde orang klik kot..hee..


Cellnique ni mesti tahu-tahu je kina ada masalah kulit..;P..haha..

Menarik tau campaign dia..gambar orang picit jerawat pakai playar..haha..orang kata jangan picit..DEGIL..sama macam kina..en pudin pon same gak!!!degil...meh kita dengar nasihat cellnique dengan menyokong campaign cellnique.
money-back guarantee tu


Toyota pulak kereta idaman encik pudin..

Effect highway dalam iklan tu..pergghh..teringat bawak 140km/h slow-slow dekat highway ke sentul tu..Ayah kina pakai Toyota Wish..Memang best bawak..rasa smooth je..minyak pun jimat..

So,sekarang total up Buffered Earning ada 3.. Tapi kan..yang mengherankan..BE ni dia appear sampai tengahari je..BE keluar sekejap-sekejap je tiap hari..

Kina pun godek2 la mr google..

Jawapannya :

BE ada target berapa yang ditetapkan oleh advertiser. Kina rasa untuk blog ni..Advertiser beli 100 unique view je sehari..sebab lepas tu BE akan hilang sebab da lebih 100 orang view iklan tu..kesimpulan ni yang kina dapat simpulkan..tapi kalau seniorita tahu jawapan yang lebih munasabah & tepat please tell me..tq..


Mungkin rezeki bakal pengantin kan?Hehe..Ciput je lagi earning..kina kan baru 1 bulan lebih dengan nuffnang..Blog ni pun baru setahun durian..

Satu lagi..kenapa BE kina semua dekat bawah post..tak kesah la..janji ada..untuk pendapatan sampingan..& menambahkan semangat berblog..

Ada yang tanya tips camne..kina ni amatur lagi..tapi kina try la untuk buat post tips mendapatkan Buffered Earning..InsyaAllah nanti kina post hari Sabtu eh..buat research & ambil masa sket....(poyo je..abaikan)..

P/S : Say Thank You Allah..


Persiapan Pertunangan 1: Hantaran


Hantaran 5 Dulang (From Sharifuddin to Shakina) 
Warna : Hitam silver
  1. Cincin pertunangan (beli bulan disember orang kata ada diskaun)
  2. Kain akad nikah(untuk dipakai masa nikah)
  3. Handbag (untuk dipakai..sebab hanya ada 1 handbag je selama bertahun-tahun..setahun je sebenarnya..)
  4. Kasut (untuk dipakai masa nikah)
  5. Cupcake (untuk dingap lepas tunang..haha)

Hantaran 7 Dulang (From Shakina to Sharifuddin)
Warna: Peach + Putih
  1. Kain baju melayu + samping (untuk dipakai masa nikah)
  2. Kasut (untuk dipakai masa nikah)
  3. Kemeja (untuk dipakai pergi keja..asek pakai baju yang sama je!)
  4. Kek (untuk dingap)
  5. Fruit Basket(untuk dingap jugak)
  6. Coklat (untuk dingap lagi)
  7. Sirih Junjung (petik je sirih belakang umah nenek..yeay)
Will update on harga bila da beli..heee..

    Dapat Beautiful Blogger Award

    Yea..yeaa..dapat award dari Ellen..seronoknye macam nak melompat-lompat atas katil..
    Padahal kat umah sewa takde katil..haha..sedih tak? toto pun jadik!..

    Ini dia award 1st ituuu..

    beautiful ke? hehe..amek aje org da bagi tu..then letak dekat sidebar blog..yeay..
    Syarat-syarat award ni

    1) Thanks the person who give you this award-done
    2) Link that person at your blogroll-done
    3) Spread to 15 blogger which you think awesome-nak buat 5 je boleh?

    5 blog ni memang ada ciri yang spesel. beautiful dari sudut blognye,contentnya & tuan blog tu sendiri..Importantnya semua adalah b2b & ex-b2b.


    4) Tell 7 things about yourself

    • suka warna biru
    • suka makan
    • suka baca manga
    • suka tengok anime
    • suka cakap pasal kawin-kawin
    • suka faizal tahir
    • suka encik pudin (terpaksa cakap nanti merajuk plak..uweeek)

    Unicef bukan Buffered Earning

    Iklan UNICEF dekat atas & tepi yang sedang menari-menari ni bukan Buffered Earning ye kawan-kawan..Yang bawah entry adalah BE..hehe..Ini adalah tanda sokongan kami kepada kempen untuk tidak menyokong penderaan kanak-kanak..

    Ingat tak ada sorang kanak-kanak meninggal sebab didera kekasih ibu dia..Yang paling menyedihkan..ibu arwah berkata ''saya tetap sayangkan kekasih saya''..ada jugak ibu macam ni..


    Ok2..macam mana nak campaign ni menari-menari macam blog ni?Senang je..Tapi takkan ada sebarang bayaran kalau orang klik..kata beramal kan?

    1) Klik Blog Manager dekat akaun nuffnang korang.

    2) Klik Ads preference : Show Charity Ads

    Pastu macam mana nak Raise your hand??Maksud saya di sini nak support campaign ni.

    1) Pergi dekat sini : http://uniteagainstabuse.my/

    2) Click Support Us NOW. akan menjelma la seperti di bawah.

    isi ni tak sampai 2 minit pun

    pastu sesi main color2..mesti korang suke kan..ok..tu je..senang bukan?
    Siapa kata dengan blog kita tak boleh beramal? Renung-renungkan & selamat beramal..

    Pengapit lelaki paling teruk

    Tajuk di atas adalah translation dari tajuk video..
    Pada saya, pengapit tu bukan la sengaja menjadi 'teruk'..huhu..

    Bila pengapit lelaki atau mat salleh panggil 'bestman' tak sengaja membuat majlis menjadi kacau bilau..

    Kalau dilihat dekat video bawah ni mungkin dek terlalu terpesona dengan pengapit perempuan yang sememangnye hot & seksi..jadi telah merosakkan majlis kahwin kawannya..mesti akan menjadi kenangan yang paling kelakar..haha..

    video yang dikidnap dari yahoo


    P/S: Buat bakal pengantin..
    Nasihatkan pengapit anda & sesiapa yang involve dalam the making of your big day supaya jangan tersandung kaki dekat pelamin atau terpijak baju pengantin anda..kang roboh pelamin,terkoyak baju..hehe..anda pun kena berhati2 ya..semoga Allah melancarkan majlis semua..berdoa pada Allah selalu tau..

    Kina pun kahwin 10.10.10

    Sorry semua kerana kina tak jemput pun ke majlis bersejarah ini.
    Kenapa?

    Mengapa?

    Mahu jawapannya???


    Sila tengok gambar di bawah
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    bukti kad jemputan kina 10.10.10
    Kina bukan tak nak jemput..Tapi sebenarnya ni bukan kad kahwin kina..hahaha..nama aje sama..

    Al-kisahnya terjumpa contoh kad ni dekat pameran pengantin 2010 dekat KLCC kelmarin..
    Kecoh betul minah ni kan..Actually excited nampak kad ada nama sendiri..Ambil gambar kartun perempuan je..sebab kartun pengantin lelaki bukan encik pudin..haha..merajuk plak die nanti kalau tengok..haha..


    P/S: kompem akan menjemput rakan-rakan blogger nanti..insyaAllah..;)


    My First Buffered Earning (BE)!

    Alhamdulillah..Syukur sangat..Selepas 1 bulan & 1 minggu bersama nuffnang..blog ni dapat jugak BE atau dalam kata panjang dia Buffered Earning..Pertama kali dapat BE ni rasa lain macam..macam coklat yang dibuat semalam?nyum2..

    Terima kasih yang teramat banyak sekali (cikgu BM mesti marah buat ayat gini)
    buat nuffnang & nokia mobile computing N8 yang rela menempekkan iklan di setiap post kami..ia adalah PRE-Order untuk handphone nokia yang terlatest lagi canggih..kalau rasa nak menjadi yang pertama pakai sila buat pre-order melalui iklan nokia nuffnang tu ye.


    bukti pembelian buffered earning
    ini la campaign nokia N8 tu..eh..eh..ada tak kat bawah ni? hehe..xd?haha



    Award 100th follower & 200th follower

    Jutaan terima kasih buat follower kami yang ke 100 & 200 

    iaitu 

    si cantik lagi manis ANET 



    si kacak lagi smart NABIL POTTER


    ni hadiah dari kami..award yang first time kami buat..
    sori kalau tak comey..hihi..jangan lupa amek & letak dekat blog ek..
    kalau rajin buat la entry sekali ..keep in touch yoo..tQ
     
     

    Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork