8 Sebab Kenapa Nak Do-it-Yourself.

Kina ni memang tak kreatif tapi kina nak juga buat sendiri doorgift untuk wedding nanti (ok, i know lambat lagi kan)..degil tak degil..tapi kadang-kadang hangat-hangat tahi itik je..

8 sebab kenapa nak DIY


Kenapa nak buat sendiri?
1) suka hati
kita boleh buat ekot demand kita. walaupun buruk tapi kita punya suka la kan..
suka hati la nak guna pintu suka hati


2) jimat & budget
sebab tak berapa nak kaya. kalau korang selalu click nuffnang kami boleh la beli yang expensive..kui3..kalau upah orang kompem kena mahal. tapi jangan ingat diy tak boleh nak exclusive & expensive tau.


3) rasa dihargai
bila tetamu dapat doorgift ni mest dorang akan rasa lagi spesel. tapi kalau ada kutuk buruknye kau buat. amek balik doorgift tu..haha..jangan sampai gaduh pulak.
berani cakap buruk?



4) menghabiskan masa
macam kina ni lambat lagi. so weekend boleh la perabis masa buat diy. (sebenarnya bosan sebab tak boleh nak dating selalu sebab jauh)


5) side income
kalau (kalau je la) cantik diy doorgift tu. mesti orang tanya mana beli ni. bleh la cakap " i buat sendiri & jual, berminat ke?"..ha..tak pasal buat bisnes masa hari perkahwinan nanti. duit tuuu..


6) merapatkan hubungan silaturahim
time nak diy ni takkan buat sorang-sorang sepanjang masa kan. ajak geng, ajak famili. mesti seronok & meriah ala-ala nak beraya.


7) minat
dari kecik kina suka tengok cita yang reka cipta tu..still ingat frame guna batang kayu ice cream..comei gile..sebab dah berzaman, memang tak amek gambar..something like this..

siap colour lagi masa kecik-kecik dulu



8) terapi tekanan
balik kerja tension-tension tu amek barang buat diy. (konon-konon banyak la buat kerja tu) kompem boleh release tension. tak perlu la encik boyfren nak kena marah je. haha. tapi kalau last minute baru nak diy..itu mengundang tension..hehe..




3 lovely comments:

Nora a.k.a Aira on September 7, 2010 at 5:40 PM said...

JOM DIY sekarang ! hehehe, hi dear, selamat hari raya k nora private jap blog, renovation skit. after raya kembali berblogging =), see u =) selamat balik kampung ! take care

sharifuddin N shakina on September 7, 2010 at 5:57 PM said...

selamat hari raya nora..see u soon..

Mila Ahmad on January 7, 2012 at 6:17 PM said...

diy kita akan rasa lagi puas ekut kehendak kita. kadang2 bila tempah xseperti yang kita harapkan tapi duit mengalir jugak!

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork