Unofficial budget untuk pertunangan kami

Mungkin ada bloggers yang nak share berapa kos pertunangan mereka. Share please..
Ini hanya lakaran budget yang pakai hentam tanpa men"survey" dekat kedai. Jadi sila abaikan kalau rasa pelik dengan kosnya. huhu.

1) WARNA TEMA
Peach (Untuk masa ini )

2) JUMLAH TETAMU
100 orang

3) MAKANAN
RM8 x 100 = RM800 (Katering kawan ibu)

4) KANOPI
1 Kanopi = RM200 (Sewa tempat kerja ibu)

5) BAJU PERTUNANGAN
Jubah.
Kain = RM200
Tempah jahit = RM150 (Butik kawan ibu)
Veil = RM50
Total = RM400

6) HANTARAN (belum decide)
Warna –
Bilangan – Budget RM1000
Barang –

7) MINI PELAMIN
RM300

8) PHOTOGRAPHER
Abang Sepupu – SERVICE F.O.C (Yippi..>_<..)
Sticky Album+CD – RM50
Kos Cuci – RM600

9) DECO RUMAH
Deco Tangga – RM100

10) DOORGIFT ( da makan sedap tak payah la doorgift..huhu..sori)
11) MAKE UP ( mahu mekap sendiri..kata nak bajet..bajet pandai sangat..nikah baru ada MUA)

TOTAL = RM3000

Ini adalah budget pertunangan kami yang memang budget.
Nampak tak ada banyak dari kawan ibu la, tempat kerja ibu la di situ dengan harapan penjimatan yang berkali ganda.Tapi tetap terkejut juga tengok nilai tu..

RM3000 untuk pertunangan yang simple sesimple simplenya?

Belum masuk kos pengangkutan dari Tembangau ke Kuantan, Cincin & perkara-perkara remeh lagi.

Aduyai. (tak baik mengeluh..ok2..ini hanya membebel)

Mungkin ada yang akan dicantas lagi. Bila bagi tahu encik pudin dia ok aje. Nanti makan megi je baru tahu!. Huhu.

Kalau ikutkan kina tak payah tunang-tunang. Save untuk kahwin nanti.

Tapi ibu terus cakap " Ibu nak akak tunang, Nanti apa pula orang kata tiba-tiba je kawen.".

Yela, tapi tak boleh la grand2 ok..Budget2..
Ikut aje la kata orang tua, mesti ada hikmahnya. atau mungkin akan ada sponsor dari siapa2 nanti?haha..amin..bila nak bertunang kena tunggu..:)



32 lovely comments:

~ mizzAmy ~ on September 22, 2010 at 4:29 PM said...

memang bertunang zaman skang akan habis ribu-ribu. nasib lah by the time saya tunang hari tuh tak abis duit banyak pun. unplanned tunang. hehehe....

sharifuddin N shakina on September 22, 2010 at 4:34 PM said...

berapa amy abis?huhu..if bleh share..:)

AnEs on September 22, 2010 at 4:39 PM said...

hihihi..ok da budget ne..insyaAllah nanti2 ada la yang sponsor sikit2..

mizz sue on September 22, 2010 at 4:42 PM said...

emm...su tunang ari tu kalau dikira-kira abis rm4000 jugak..ishh..su pun xnak tunang tapi keluarga nak jugak..

sharifuddin N shakina on September 22, 2010 at 5:28 PM said...

anes: amin..arap2 ada orang sponsor hantaran..hehe..macam la mereka membaca blog ini..

sue: kan? paling2 4 ribu kena ada..dulu kina bajet tunang 1 ribu je..

MiEzA on September 22, 2010 at 6:10 PM said...

miza tunang ritu pon lbh krg 3k abes sbb jemputan 200 x rm7
mekap rm100..
photographer rm550
len2 tu hantaran, riben2, khemah,
x termasuk cincin (tu duit tunang)
ni yg mn duit miza je..

miza rs yg baget kina tuk hantaran tu x sampai rm1000. kurang pd tu tp depend gk brg cmne kina beli. miza dulu yg mahal sket perfume je.. len x beratus harganya

sharifuddin N shakina on September 22, 2010 at 6:20 PM said...

wah..tq miza sbb share kos belanja tunang miza dulu..hehe..actually budget 1000 sebab sekali bg pihak lelaki & perempuan..a,a..boleh potong lagi kan..kasi potoooong..

cik syahira on September 22, 2010 at 7:31 PM said...

assalamualaikum kina,

banyak juga nak pakai duitkan?
saya suka planning ahead. sbb takut tengok duit mengalir macam air. saya beli barang sikit-sikit. nanti saya share dalam blog ye esp my bandung trip yang sangat membantu dalam penjimatan membeli kain utk bertunang.

sharifuddin N shakina on September 22, 2010 at 8:37 PM said...

wslm w.b.t..

itu la..skg ni process menyimpan duit & memikir ape yang nk dibeli..mahu tggu end of year punye sale..yehaaa..

ok syahira!inform me ok bile ad update tu.. ye la kadang2 tak terperasan ad update..tp mmg tiap ari blogwalking sape yg update..:)

Mia-Ina on September 22, 2010 at 10:04 PM said...

salam shakina...

i link ur blog too..

pd pendapat mia..ms bertunang, mia hadkan budget...budget mia klu x masuk jamuan dlm RM 1000 je kot...hantaran mia kurangkan..wat simple je...so,time nak kahwin nie..mia up kan budget

yUmIe on September 22, 2010 at 10:19 PM said...

hehe i tunang hr 2 utk dr sndri: hantaran + doorgift + makeup + bju = RM1500..ini xde pelamin sume 2 tau..jamuan mak n ayh sponsor,so rsenye dorg xbs xsmpi 1k pn even guest lbh krg 300++..bese le duk felda,so bab knduri ni besenye xbyk abs sgt..hihi

sharifuddin N shakina on September 22, 2010 at 10:31 PM said...

Wassalam mia,

TQ..hehe


tu la kan kalo boleh hadkan budget lg..waa..dlm 1k jer..gud2.btol tu kan time kawen nt leh upkan budget..

TQ mia..

Rilla on September 22, 2010 at 11:26 PM said...

Rilla pun nak majlis tunang yang simple habis. Lagipun, majlis perkahwinan ni seeloknya dirahsiakan kan? Oklah tu 3K. Best ade photog FOC.

My TeRrIToRy... on September 23, 2010 at 7:41 AM said...

bagus la kalau boleh buat budget mcm ni :)
semoga majlis pertunangan berjalan lancar :) tahniah

FiZ on September 23, 2010 at 9:18 AM said...

chaiyok2....hehe...slmt mengumpul duit yer...

rose on September 23, 2010 at 11:48 AM said...

tercekik koi dgr bajet aok..hehe

ni la punca kenapa xmo bertunang sblm nikah..huhuhu..

plan sy nnt just akan ada majlis merisik je..kalu org tnye xla segan bila x jemputkn..hehe..nsb bek mak sy ok..abah sy memang x kisah..kawen koboi pn dia ok..huahuahua

sharifuddin N shakina on September 23, 2010 at 11:57 AM said...

bgus la rose kalau parent jenis tak kisah kan..

kina ekotkan xnak tunang..pastu baju pun nak beli siap yang 100++ je..tapi bila ibu bapa masuk cmpur macam-macam la.. hehe.. sib bek bf jenis tak kisah je..kina xnak pelamin die pulak cakap xpe nanti lawa sket kalau bergambar..hihi..

masmOna on September 23, 2010 at 9:40 PM said...

dear, bagus bagus ada perancangan budget =)
bugdet utk hantaran tu termasuk dgn cincin tak? kalau cincin dah 1k, tak dapat nak beli barang lain hihi :P gurau je lah. lagi satu, kos cuci utk photog tu tinggi sgt, rsnya less than that dah boleh dapat bnyk gmbar penuh satu album..

sharifuddin N shakina on September 24, 2010 at 8:15 AM said...

a,a..tak masuk cincin lg..bleh lg less dr 600 ek..ok2..bgus2..bleh la cantas lg budget..yeay..i like..

Iffah Hamed on September 24, 2010 at 12:23 PM said...

wahhh..sonok er bace entry dia..huhu..bile your e-day?

sharifuddin N shakina on September 24, 2010 at 12:25 PM said...

hehe..belum kompem lagi dear..dlm perbincangan..hehe..

Lala on September 24, 2010 at 2:14 PM said...

hai, dear!
lala pun byk abis!
dlm 3-4K jugak. tu pun mmg naseb baek, sbb family ader sponsor, en tunang pun bagi fund. hehe

sharifuddin N shakina on September 24, 2010 at 2:29 PM said...

hai lala..
mengharapkan sponsor jugak ni..adik2 yang 2 org tu kompem2 kena sponsor hantaran..hehe

.: an :. on September 24, 2010 at 2:51 PM said...

salam. yup, kos cuci gmbo. an rase blh kurangkn lg, sb kina wat sticky album kan... =)

sharifuddin N shakina on September 24, 2010 at 3:50 PM said...

wslm..a,a..story album xbt kot..huhu..perlu ke ye?nak jugak sbnrnye..haha..

nurayunni on September 24, 2010 at 10:07 PM said...

takutnyer nak bertunang bile bace entri nie..
tkut terlepas bajet..

sharifuddin N shakina on September 25, 2010 at 9:16 AM said...

hehe..jangan takut..insyaAllah bleh buat..
ayuh kumpul duit..mana tau bleh kumpul duit dengan nuff ni boleh bertunang terus..hehe..lagipun banyak jugak yang boleh dicantas lagi dari budget ni ok dear..

DuD on September 27, 2010 at 6:02 PM said...

letak dulu amount berapa yg bole diletak sbg bydget, selepas itu br disesuaikan kehendak dgn budget. otherwise, mmg akan dapat la figures2 yg boleh tahan nak tercekik jugak la bila melihatnya.
ikut kemampuan berapa, kalo rasa rm3k tu mampu then proceed la. tp kalo rasa mampu x mampu, rm3k tu besar nilainya. baik digunakan utk buat kenduri ..bole dpt kenduri kawen yg lebih grand sikit..
time dud dulu, tunang small event je. so,dah jimat tang brg hantaran and gambar. brg hntrn utk tunang, mostly yg makn2 so xde la cost smp 1k. kalo kawen lain citer. so, jimat la hantrn time tunang, then the budget goes to hantrn time kenduri kawen. mesti lg gempak brg2 yg dapat.
maybe, cut2 mana yg x penting, then the budget goes to brg kemas ...?? such cincin ke gelang ke rantai ke.. yg penting mesti berat!!

sharifuddin N shakina on September 27, 2010 at 6:46 PM said...

haha,tq dud..for the long advice..yang xle tahan last sekali tu..mesti berat ek..hehe..tq2..insyaAllah..buat masa ni 3k tu mampu..doakan kami ye..tq sgt2..

ayu ismail said...

kina,
bajet utk brg2 hantaran laki + ppuan leh bajet lg lah!
mula2 decide bape byk dulang nak tukar?
cth, 5 vs 7..
so kina fokus kat 7 dulang yg nak bg pihak laki..
n normally tunang bg manisan je..
so leh lah list kan jd:-

hantaran ke pudin
1. sireh (less than rm50)
2. manisan 1 (50)
3. manisan 2 (50)
4. kek (100)
5. buah (50)
6. sejadah & sgkok (30)
7. kain ela utk buat baju mlayu nikah (mgkin mahal ikut jenis kain= rm400?)

hantaran ke kina
1. sireh (less 50)
2. cincin (max 1000)
3. manisan 1 (50)
4. kek/cupcakes (100)
5. kain bj nikah (max 400)

= RM2300 lah lebeh kurang utk dua2 pihak

then fokus kat hiasan umah n gifts.
mekap n gambar selalunye sdri2 org kenalan je

kemah n mknan selalunye parents sponsor
haha

sharifuddin N shakina on October 1, 2010 at 8:03 AM said...

@ayu ismail haha..kak ayu bajet lg tggi dr kina..
tp memang lebih kurang cmtu la..nantikan post pasal barangnye pula eh..hehe..mak kina macam xd ura2 nak sponsor mknn je..haha..asik tny bpe da kumpul duit..haha

Mila Ahmad on January 7, 2012 at 6:20 PM said...

even tunang pun makan belanja yang besar dalam xsedar kan ? saya pun bertunang bila ditotal semua overall cecah 4k T______________T. nak kawin ntah berapa bykla abes sebab tu decide nak DIY sendiri.

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork