Do-it-yourself lip balm = doorgift?



Ingat tak kina ada kata nak buat sendiri cenderahati untuk kenduri nanti?

This one adalah benda yang bertuah yang termasuk dalam bakal senarai doorgift untuk dikerjakan kina (jadi ke tak ntah)..

Personalized homemade lip balm.

.
.


tada... cun tak???

sila bayangkan nama sharifuddin & shakina versi pengantin muslimah ..haha..

 sangat la cute..



simple design : gambar & idea dari escape concept


Kalau google homemade lip balm recipe akan keluar banyak la link untuk digodek-godek..hehe..by the way video dekat bawah ni antara recipe yang kina suka sebab jelas & terang lagi bersuluh.





source: youtube cosmetic candy


tapi rasanya agak mahal maybe untuk bridemaids sahaja atau VIP..jadi sape nak jadi bridesmaid kina angkat tangan! doorgift ni sesuai untuk wanita-wanita yang terhangat di pasaran kan.


list to do :
1) cari bahan-bahan yang terlibat dalam pembikinan filem lip balm contohnya lilin lebah (beewax), essential oil, cocoa butter & lain.
2) jar atau tin untuk jadi container..
3) jaring atau net..senang nak cari yang ni..
4) personalized tag..print sendiri ajo..
5) gam gajah..
6) periuk & tempat memasak


Nantikan chef kina akan memasak lip balm nanti..organik & tiada presevatif lagi tau..hehe..apa-apa pun nantikan post pasal lip balm ni nanti ya..







12 lovely comments:

Suzie Sueweeets on September 19, 2010 at 11:51 PM said...

Cutelaaa.. Saye sendiri sedang cari idea-idea DIY untuk doorgift nikah nanti. Tak decide apa2 pun lagi.

All the best for ur preps, my dear. ;) Cantik sangat tarikh wedding awak. Bes bes bes~

sharifuddin N shakina on September 20, 2010 at 12:10 AM said...

tq suzie..:)..kina pun dalam proses mcari idea..

tarikh tu sng nk igt tp kenduri still buat 12hb 11..:)..nikah insyaAllah 111111..

Suzie Sueweeets on September 20, 2010 at 1:43 AM said...

InsyaAllah, may your preparation in heading towards 11.11.11 goes smoothly.

Married couples kan biasanya celebrate anniversary ikut tarikh mereka disatukan (in our case, date of nikah). Sue nak gak tarikh best-best, tapi masing-masing punya family dah aim for our wedding to be in middle of next year. Sue rasa - kalau tarikh cantik, bila kita lupa sendiri punya anniversary pun, orang lain boleh ingatkan sebab memorable sangat. ;p

Khumaera Ismail on September 20, 2010 at 9:04 AM said...

wow..sgt2 cun..tp kalo nk bg sume yg dtg tu, tak dpt la kot..huhu~ jenuh gak nk buat lip balm tu..tp sgt2 bernas ini idea..=)

Reen Tart Nenas on September 20, 2010 at 9:51 AM said...

kalau cukup bajet, bleh gak bg lip balm nie :)

ct_cucubi on September 20, 2010 at 10:01 AM said...

wah.. best2 dan unik. :)

~ mizzAmy ~ on September 20, 2010 at 11:38 AM said...

wah.... lip balm nak buat sendiri? sangat lah sweet... good luck dear. moga2 berjaya nanti.

BuNGaKRiSTaL on September 20, 2010 at 11:46 AM said...

hai awak.. baru jumpa ur blog ni.. tau tak dulu sbnarnye nk gak pilih tarikh 11.11.11 nih.. tapi my mom bising.. kata nyer lambat sgt.. so, t'paksa ler pilih 1.1.11 sajork.. huhu..

anyway.. welcome to B2B club dear! ;)

nur on September 20, 2010 at 4:20 PM said...

cantiknya diy lipbalm tu.. nak satu bleh.. hehe

Rilla on September 20, 2010 at 10:41 PM said...

Ade simpler recipe, pakai Vaseline. Dulu Rilla penah teringin nak DIY lip balm sendiri for personal use, last-last masuk Bodyshop juga, hahaha. Tapi sweet la untuk buat favours.

Bukan Gadis Comel on September 20, 2010 at 10:44 PM said...

wahh.. post sini satu. perasa cherry. =P

Anonymous said...

Good evening

Awesome post, just want to say thanks for the share

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork