Kahwin Serentak

Hellu ;)

En Pudin kali ni nak share tentang kahwin serentak..ehe..tidak dapat tidak its happen to me also la. Actually my mother & father suruh kahwin serentak dengan my brother tahun depan (kenduri sambut menantu wat serentak kat rumah). mule-mule tu rase cam ok no problem best jugak kalo kawen serentak kan.huhu..

Macam dalam gambo nih..my abang-abang sambut menantu serentak @ kahwin serentak..

Gambo time berarak abg en pudin kawen serentak taun lepas (en pudin pengapit di situ...haha.amek berkat..da tak sama baju pengantin..slh paham berlaku)




But then, come across my mind that kahwin serentak ni ade pros n cons die la kan. 

Perhaps so :). 

Mungkin ade yang cakap ada orang tua2 ckp kawen serentak ni tak elok..

1)mungkin slh sorang tak bahagia or something bad happen la..dunno la kan..tak baek gok percaye gtu..tahyul tuuu..huhu

2)comparison berlaku. "eh, isteri adik lagi cantik dari isteri abangnye"..baju kawen kakak lagi cantik la.. rasa tak syiook la kan..


3) kelam kabut.. bile dua-dua pihak datang..sampai tak terlayan..aduh..kabut sih..




Mungkin ade jugak orang ckp kawen serentak ni banyak pro contohnye macam ni;

1. jimat kos..iye juge coz cost sharing ..haha..kata nak budget wedding..yeke nak budget cik shakina tu?

2. memudahkan sedare mare yg jauh, dekat datang smbil melawat rumah di kg ku..felda..hehe..ingat felda tembangau dekat ke? pos laju pun tanak masuk tau??!..tak pasal kena pegi amek dekat pejabat pos terdekat @ trian..



3. mudahkan tuan rumah..penat sekali je..huhu..iyeke..maybe juge la..


Anyhow...maybe ada lagi pros n cons die. i hope to get some feedback n good comment from blogger frens yea..sharing is caring yuk..skang ni a little bit conpius whether kawen serentak or asing2 is the best..hope you guys can help me..


TQ - Sharifuddin

11 lovely comments:

nur on September 14, 2010 at 7:44 AM said...

yup. memang ada pros and cons.. tapi memang menjimatkanla... and lagi meriah sbb lagi ramai org dtg...
yg tahyul2 tu jgn pecaye k

Nora a.k.a Aira on September 14, 2010 at 10:38 AM said...

apapun ketentuan Allah.. yang penting memg ada pro dan kontra. istikharah =)

Rilla on September 14, 2010 at 10:45 AM said...

Betul kata Nur..yang salah satu pasangan tak bahagia tu karut, tu semua kan kuasa Allah. Tapi kan, orang tua kalau dia bagi pantang larang tu, mesti ada sebabnya.

Macam "Jangan duduk atas bantal, nanti muntut bisul". Sebabnya bantal tu kan tempat kita letak kepala, jadi tak elok la kalau kita letak kepala atas bantal. Bukannye betul2 kita akan dapat bisul pun.

Parents Rilla memang x setuju kawin serentak ni, nanti banyak berbalah. Si adik nak cani, si kakak nak macam tu, pastu nanti takut ungkit mengungkit.

Tapi memang jimatla kalau buat serentak.

M.O.S.A.F on September 14, 2010 at 6:27 PM said...

Nur> huhu..setuju jgn pcaye tahyul2 tu..

Nora> istikharah ek..inshaAllah dpt mane satu yg lg bagus kan

Rilla> tu la..mmg mnjimatkan pon..but then komen yg psl ungkit ngungkit tu lg kne jage kan..klo leh xnk de ungkit2.


TQ 4 da komen ek..will put under consideration..hehe:)

masmOna on September 14, 2010 at 10:45 PM said...

Eh mine pun nnt nk kena buat serentak dengan adik (sambut menantu) insyaAllah takde pape lah. bnyakkan doa, jgn percaya sgt perkara tahyul tu.

Rilla on September 15, 2010 at 1:08 AM said...

Betul, kena jaga hati.
Nota kaki: Sangat suka layout baru ni :D

sharifuddin N shakina on September 15, 2010 at 11:25 PM said...

hehe..btol tu..kne jge ht..tp nk jge ht sume susah kan..uhhu

Mia-Ina on September 22, 2010 at 10:16 PM said...

mia pun majlis belah lelaki 2 pasangan..kena redha la...smeuanya ketentuan allah

aNgAh_aLiFaH on September 30, 2010 at 10:59 AM said...

salam. sayee nk share pengalaman sayee sendiri. umah pompuan share ngn kakak, kenduri umah lelaki pun share ngn adik pompuan suami.

yg elok: jimat dan kenduri lebey meriah. mmg ramai betol yang dtg. ttg layanan tu, kalau diatur dari awal dan seme bg kerjasama, insyaAllah xde msalah. yang penting kena adil antara both sides ok.

yg kurang elok: kan rezeki anak kuasa Allah SWT. kalau salah satu pasangan lambat dikurniakan rezeki, mesti dia sedey dan stress. (happened to me)

ape pun, bincang dengan org tua. keputusan mereka perlu diutamakan. ok? peace no war.

Fariza on May 27, 2011 at 10:24 AM said...

hi.

saya pun insyaAllah akan berkahwin serentak. haruslah mengalah walaupun hati sedih. tapi xpe. kuatkan semangat dan kena teruskan hidup. mungkin ada hikmah disebaliknya.
lebih baik berfikiran positif.
biarkanlah apa yg mrk ckp, jgn dgr sgt kata2 menyakitkan. hu3.
percaya diri sendiri.

xi da ya on September 14, 2011 at 9:44 PM said...

sala..hi!!
sy pn bakal kawin serentak..
me n my sis..
mule2 mmg x nk,tp ayah mak n gak..
i ikutkan je..yg penting dpt restu dr org tua..
yg kepercayaan karut marut tu x perlu prcya!:)

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork