Makan ikut jenis darah

Huhu..tajuk macam vampire nak makan je..just teringat masa belajar dulu ada belajar pasal ni..berdasarkan buku "Eat right for your blood type diet"-nukilan Dr D'Adamo..murid2 semua, tahu kan darah ada 4 jenis (nak jadi cikgu tapi tak boleh camni la gayenye)..bgus2..A,B,O dan AB..


Kalau darah jenis A:
-kenapa dipanggil A sebab stands for agrarian..ape kemenda tu?ntah..haha..cari maksud sendiri boleh?..(saya pemalas..saya tahu)
-kena banyak makan sayur @ menjurus ke arah vegetarian
-sistem pecernaan sangat sensitif (kantoi org darah A sokmo pegi toilet kalau salah makan..haha)
-kalau stress boleh la mencuba cara bermeditasi & senaman lembut..bukan auw ok..


Kalau darah jenis B:
-tak pasti kenape dipanggil B..sila cari sendiri juga..haha..
-kena banyak minum susu & makanan berasaskan susu mcm coklat..i loike..
-kalau makan makanan yang tidak bersesuai berisiko diserang penyakit..
-digalakkan bersenam senaman yang banyak menggunakan pgerakan sprti berenang..


Kalau darah jenis AB:
-sistem pencernaan juga sangat sensitif
-patut elak makan ayam,daging tapi digalakan memakan seafood n makanan tenusu.
-tak perlukan senaman yang keterlaluan
-darah AB juga darah yang paling kedekut tapi dapat menerima semua jenis darah..


Kalau darah jenis O plak:
-O stands for Old..sebab darah jenis O ni paling tua..atau pun dalam omputehnye oldest blood line..(betul ke ni?..ntah..tanya la doktor ek..hehe)
-sukar untuk diserang penyakit.
-digalakkan makan makanan berprotein tinggi & rendah lemak sprti daging,ikan,buah & sayur.
-memerlukan senaman yang kuat @ lebih mencabar..
-darah O adalah darah yang paling pemurah sebab dapat derma pada semua jenis..
-no wonder orang darah O ni seme comel including me..ops..ni tambahan semata2..haha..hidup darah O!

Dalam Islam pun selalu mengingatkan kita makan makanan yang seimbang & paling penting suci & halal..bila badan sihat baru dapat beribadah dengan lebih baek..ye dok?huhu..



“Dihalalkan bagi kamu binatang buruan laut, dan makanan yang didapati dari laut, sebagai bekalan bagi kamu (untuk dinikmati kelazatannya) dan juga bagi orang-orang yang dalam pelayaran; tetapi diharamkan atas kamu memburu binatang buruan darat selama kamu sedang berihram. Oleh itu, bertaqwalah kepada Allah, yang kepadaNya kamu akan dihimpunkan”.
Surah al-Maidah (5):96

“Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya”.
Surah al-Nahl (16):66


source: mr google,blog kina yang lama(shakina is typing) bakal didelete so nak transfer ke sini..bleh kan...sharing is caring..

22 lovely comments:

Khumaera Ismail on September 27, 2010 at 10:58 AM said...

drh A kena mkn syr?? alaaa~!! ta suke syr..huhu~

~ mizzAmy ~ on September 27, 2010 at 11:30 AM said...

tak kan nak minum susu n chocolate je hari2 untuk darah B. gemuk lah nanti... lalalala... =P

Hana on September 27, 2010 at 12:37 PM said...

yay.. hidup darah O.. hehe

My TeRrIToRy... on September 27, 2010 at 2:43 PM said...

kawe dok tahu lagi darah kawe jenis gapo hehehe..lagu mano ek?

HanisAzla on September 27, 2010 at 6:27 PM said...

klu selama ni mkn ikut suka, skrg ni kena makan ikut jenis darah plk lah nampaknya bila dah dpt ilmu ni.. apa gunanya ilmu kalau tak beramal kan?

Rilla on September 27, 2010 at 11:21 PM said...

Hidup darah O! Patutla ai comel [hahaha, boleh terima tak?]

Thanks for the info, tambah alasan Rilla untuk makan kambing :D

sharifuddin N shakina on September 28, 2010 at 10:34 AM said...

khumaera: xpe mintak dr hamid crikn benda gantikan syur..hehe..

amy:xpe..amy kn rjin pegi gym..hehe..

sharifuddin N shakina on September 28, 2010 at 10:36 AM said...

hana & rilla: hidup darah 0.orang2 comel..hehe

mr teritory: pegi la check darah..ni mst tak penah derma drh ni..hehe

hanis:betul2..tp kdg2 tak teramal..pakai bedal je mkn ekot suke..hehe

RuSh D on September 28, 2010 at 12:18 PM said...

wah rush d darah O..mmg pemurah darah O nie..haha..bole derma darah kat semua org..

sharifuddin N shakina on September 28, 2010 at 12:33 PM said...

rush d: betul2..pemurah tapi xle nak menerima darah org lain sesuka ht..huk2..sib bek rmi org berdarah O kat dunia ni..

iedayah on September 28, 2010 at 12:43 PM said...

alor kina..i xtau drah i jenis ap r..sume mknn i sebat..hahaha

sharifuddin N shakina on September 28, 2010 at 1:30 PM said...

alo iedaya..hehe..tu kena check darah dulu la..sama la..kina pun sebat juge..huhu..

masmOna on September 28, 2010 at 9:57 PM said...

yay, hidup darah O !! (yang comel macam i juge hihi :P)

Juaini Jamaludin on September 28, 2010 at 11:52 PM said...

saya berdarah O. hehe.

sharifuddin N shakina on September 29, 2010 at 7:35 AM said...

masmona: sokong!..

juaini: hidup darah O..:P

YuNa on September 29, 2010 at 9:56 AM said...

yayy! i darah o.. kite mmg cumelll!

sharifuddin N shakina on September 30, 2010 at 8:40 AM said...

to yuna: hehe..yeay..sorang lg darah 0..

maisyah on October 1, 2010 at 1:09 PM said...

salam..
hai..samala post kita ni cuma presenting lain..coz saya amb dr blog kwn jg...malas ubah2 copy ja (atas izin dia la..)coz senang2 saya suka baca entry2..BW selalu ya..

miera momo chan on October 18, 2010 at 7:38 PM said...

umm...pasni kena lebeh mkn buah n sayur wpun sgt xsuke n choosy..
O rulez..yay!

K.I.N.A on October 19, 2010 at 7:47 AM said...

@maisyah wslm..oh..sme eh post kite..hehe..sy copyu dr blog lama sy..tp sy olah sendiri dr buku mse blajar dulu..

K.I.N.A on October 19, 2010 at 7:47 AM said...

@miera momo chan hehe..sama la..kina pun choosy punya olang..hehe

Mommy Aisy on November 9, 2011 at 1:20 PM said...

huhu...i berdarah B. patutla suka sgt i mkn coklat dan benda bersusu. suka sgt! smpikan lunch time pun mesti nk minum air bersusu. milo ais la, neslo ais la, teh ais la...

 

Journey of Bride-To-Be | by: Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork